Насловна » Активности » Саопштења

Саопштења

25.02.2020.

Успешне задруге - темељ будућности села

Успешне задруге - темељ будућности села

Министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој данас је посетио задругу „Мркшићеви салаши “ у Средњо банатском управном округу и изјавио

 Успешне задруге - темељ будућности села

„Овакве задруге враћају веру у опстанак села. Ово је пример да једно село захваљујући задрузи опстаје и има будућност. Иза нас је, за неколико година, преко шест стотина новооснованих задруга и 1,7 милиона динара уложеног новца. Желимо да имамо задругу у сваком већем селу Србије“.

ЗЗ „Мркшићеви салаши“ основана је 1992. године, има 21 члана, 307 коопераната и чак 314 запослених. Како Српски Итебеј данас има 1900 становника, скоро трећина становништва је на неки начин економски везана за задругу, а ако се том броју додају и чланови њихових породица јасно је да место опстаје захваљујући задрузи.

Ова задруга у свом власништву има 170 хектара обрадиве земље, а сами задругари обрађују 700 хектара ратарских култура. Задруга поседује 16 малопродајних објеката и огранке и у процесу су изградње новог погона за прераду меса. Преко задруге се годишње произведе, преради и прода 2,5 тоне меса.

Пројекат задруге делом финансиран из програма Владе Србије подразумева набавку две четвороколичне коморе за димљење меса, укупне вредности 30 милиона динара од чега је 15 милиона из буџета, а 15 милиона су сопствена улагања задруге.

Министар је са својим сарадницима обишао седиште, машински парк, силосне капацитете, кланицу и производни погон ове задруге.

Војислав Мркшић, директор ове задруге рекао је да би остали на селу, младима требају радна места, инфраструктурни услови и друштвени живот. „Показујемо својим примером да успешна задруга треба да искорачи и шири своје делатности. Ми у оквиру задруге имамо пекару, кланицу, ресторан, бензинску пумпу....Наше село које се налази у сиромашној општини у рубном делу земље, може се похвалити вртићем и основном школом пуном ђака“

Радислав Jованов, председник Задружног савеза Војводине изјавио је приликом обиласка производних капацитета задруге да је пројекат „500 задруга у 500 села“ управо доказ да се захваљујући само једном већем привредном субјекту може квалитетно живети јер „жива задруга значи живо село“.

Ове године у Буџету Републике Србије планирано је нових 580 милиона динара намењених задругарству.

 Успешне задруге - темељ будућности села Успешне задруге - темељ будућности села Успешне задруге - темељ будућности села Успешне задруге - темељ будућности села

12.02.2020.

Конференција о подстицајима у задругарству

Ренесанса задругарства

„Доживљавамо ренесансу задругарства! Задруге су одговор на неколико кључних питања – како опстати на малом и уситњеном поседу, како бити продуктиван, како избећи накупце и прекупце, продати свој производ и наплатити га. Оне су нада за опстанак 570.000 пољопривредних газдинстава Србије“, поручио министар Милан Кркобабић у Новом Саду на конференцији под називом „Подстицаји за задруге у 2020. години на републичком и покрајинском нивоу“ која се данас одржана у Привредној комори Војводине.

 Ренесанса задругарства

Министар је нагласио да је акција Владе Србије  „500 задруга у 500 села“ премашила сва очекивања јер је од почетка њеног спровођења 2017. године до данас основано значајно више задруга „Мапа задругарства Србије увећана је за 650 фабрика на отвореном у 650 села и то је нешто што нико од нас на почетку није очекивао.“

Министар Кркобабић је предочио да је до сада је из републичког програма намењеног задругарству подстицајна средства добило 152 задруге. У 2020. години за ревитализацију задругарства у Републици Србији опредељено је нових 580 милиона динара, а јавни конкурс за доделу тих средстава очекује се у првој половини године.

Ова друга по реду конференција у организацији Задружног савеза Војводине на тему задругарства и  конкретних подстицајних мера које у овој години спроводе републичка и покрајинска влада, окупила је више од од две стотине званица.  

Учествовали су и Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, представници Развојног фонда Војводине и  Гаранцијског фонда Војводине, а присуствовали су и председник Академијског одбора за село САНУ академик Драган Шкорић, бројни стручњаци из области привреде, пољопривреде, аналитичари, али и директори задруга и пољопривредни произвођачи заинтересовани за програме републичке и покрајинске Владе намењене задругама. 

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић истакао је да је удруживање императив за опстанак села, да ће Покрајинка влада наставити да улаже у задругарство и да га радује што су пољопривредници препознали и заштитили свој интерес удруживањем.

Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов истакао је да су задруге Војводине стале на ноге, кренуле путем развоја и инвестиција и полако иду ка коначном циљу, а то је да буду основни чинилац развоја и организатор живота у малим срединама.

 Ренесанса задругарства Ренесанса задругарства Ренесанса задругарства

31.01.2020.

Модел задругарства Србије и у Републици Српској

„Задругарство не познаје границе“ рекао је министар у Влади Србије задужен за регионални развој, Милан Кркобабић, који се данас у Палати Србија састао са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем, где су разговарали на тему сарадње у области задругарства, актуелних пројеката двеју земаља и стратегија за наредни период које би обухватале побољшање услова живота у селима.

 Модел задругарства Србије и у Републици Српској

Оцењено да је постојећи модел задругарства који је у Републици Србији заживео, а конципиран у сарадњи са Српском академијом наука и уметности, нешто што је прихватљиво и у Републици Српској и да би могао бити примењен, уз уважавање специфичности те средине.

“Надамо се да ћемо у другој половини године кренути у реализацију овог успешног модела обнове задругарства и у Републици Српској и финансијски помоћи  одређен број пољопривредних задруга на тим просторима“ изјавио је Кркобабић.

„Заједничка решеност у спасавању села Републике Србије и Републике Српске озбиљно питање које захтева неодложне мере и договорено је заједничко деловање по програму који ће предложити Национални тим за препород села Србије, а чији је носилац такође Српска академија наука и уметности“ рекао је министар Кркобабић.

Јасно је да мали не могу сами. У Србији се види помак захваљујући примењеним мерама у задругарству, а и сами смо уверени да задругарство представља најбољи модел опстанка људи на селу.изјавио је министар пољопривреде Пашалић и додао „Веома сам задовољан сарадњом са интитуцијама Републике Србије и сматрам да треба да наступамо са што више заједничких манифестација и научно-стручних скупова, како бисмо едуковали становништво и помогли им у ономе што не могу сами“.

У састанку су учетсвовали и Драган Шкорић председник Академијског одбора за село САНУ, Дарко Божић, државни секретар у министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Рајко Кулага, председник задружног савеза Републике Српске и Никола Михаиловић, председник задружног савеза Србије.

 Модел задругарства Србије и у Републици Српској Модел задругарства Србије и у Републици Српској

23.01.2020.

Кркобабић у посети Мачванском управном округу

Фарма на дугме

Ово је нови почетак за сточарство. Сточарство је слаба тачка и уједно развојна шанса Србије.“ рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој приликом посете Мачванској општини Богатић.

 Фарма на дугме

Министар Кркобабић данас је са својим сарадницима посетио новоосновану задругу Алфафарм из села Бадовинци која је добила 7,5 милиона динара из Буџета Републике Србије, као подстицај за свој рад.

Ова савремена специјализована сточарска задруга, где је технолошки процес доведен до савршенства прави је пример како 8 младих удружених људи са својим кооперантима остварује свој сан у Србији и на прави начин вреднује свој рад.“

Са министром су задругу обишли и председник Академијског Одбора за село Српске академије наука и уметности академик Драган Шкорић, председник задружног савеза Србије Никола Михаиловић, проф.др Витомир Видовић са пољопривредног факултета у Новом Саду, агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, представници пољопривредних служби и земљорадничких задруга из поменутог округа.

Проф.др Витомир Видовић рекао је да је прави пут за пољопривреду Србије организовање задружног система према специфичностима производње и да је ова комплетно компјутеризована фарма прави пример озбиљног и савременог бављења сточарством. Он је истакао да Србија има реалан потенцијал за сточарску производњу укупне вредности од 56 милијарди еура на годишњем нивоу и да је наша шанса за извоз у Азијским земљама.

Ова „млада“ сточарска задруга је из програма Владе Републике Србије који већ четврту годину спроводи Кабинет министра Кркобабића добила 7,5 милиона динара за опремање савременог објекта за тов свиња од преко 600 м2 и капацитета 800 грла, који су задругари претходно својим средствима подигли. Тако су, уз средства државе, добили услове за свињогојство по свим светским стандардима, са кровном вентилацијом, подешавањем отварања и затварања, са клима компјутером и алармним системом, аутоматским хранилицама, сензорима за контролу влажности ваздуха и сл. Задруга је за исти новац набавила и приплодне назимице за генетско побољшање сточног фонда, од којих се добијају прасад супериорне генетике било да је реч о брзини това, отпорности или рандману (искористивости).

Мирослав Шестић, председник скупштине задруге, наводи да млади задругари (просек година 34) заједно узгајају до 15.000 товних грла годишње и обрађују ратарске културе за исхрану стоке. Имају чак 50 коопераната из три околна села, а своје месо успешно пласирају оближњим кланицама и месној индустрији.

Ове године у Буџету Републике Србије планирано је нових 580 милиона динара намењених задругарству и сличним добрим пројектима задруга на територији читаве Србије.

 Фарма на дугме Фарма на дугме Фарма на дугме Фарма на дугме Фарма на дугме Фарма на дугме Фарма на дугме

09.01.2020.

Кркобабић у посети Јужнобанатском управном округу

Поврће из Сакула директно на трпезу

Бројни су купци великих трговинских ланаца свежег, исецканог поврћа са ознаком ЗЗ Стари Банат.

 Поврће из Сакула директно на трпезу

Министар Кркобабић данас је са својим сарадницима посетио ову задругу која је добила 6,6 милиона динара из Буџета Републике Србије, као подстицај за свој рад.

„Ово је пример да једно село захваљујући задрузи има свој погон у коме двадесетак породица може да нађе своју егзистенцију. Производ које пољопривредници произведу адекватно третиран и упакован овако се лако и директно стиже до купаца. Зато су нам и нужне задруге и веома ме радује што је од почетка овог пројекта Владе Србије до данас чак 633 села добило задругу “ рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој приликом посете општини Опово у Јужнобанатском управном округу и подсетио да је држава спремна да и ове године помогне домаћине Србије удружене у задруге.

Обиласку задруге присуствовали су и председник Академијског Одбора за село Српске академије наука и уметности академик Драган Шкорић, председник задружног савеза Војводине Радислав Јованов, проф.др Жарко Илин са пољопривредног факултета у Новом Саду и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, као и представници пољопривредних служби и земљорадничких задруга из поменутог округа.

Проф.др Жарко Илин рекао је да је ово сјајан пример, модел у првој фази по узору на европске где један погон окупља произвођаче из више села и има у перспективи интензивирање производње. „Оваквим погонима који олакшавају доступност повртарских производа становништву, утиче се директно на квалитет исхране људи јер основу здраве исхране чини пре свега поврће и воће, а после житарице и остале намирнице. Овакви задружни погони треба да буду окосница и срж малих места, а Србија је озбиљан произвођач поврћа са све већом перспективом у Европи и свету“

ЗЗ „Стари Банат“ је основана 2017. године, а из државног  Програма за развој задругарства добила је 6,6 милиона динара за машине за обраду и резање поврћа, вакум машину и уређај за прање, резање и сушење поврћа. Своје производе задруга пласира великим трговинским ланцима у Србији.

Александар Јовановић, директор ове задруге, истакао је колико је ова опрема допринела да задруга крене у корак са савременим потребама друштва и додао да је задруга у пројекат уложила и 100.000 евра сопствених средстава.

Ове године у Буџету Републике Србије планирано је нових 580 милиона динара намењених задругарству.

 Поврће из Сакула директно на трпезу Поврће из Сакула директно на трпезу Поврће из Сакула директно на трпезу Поврће из Сакула директно на трпезу Поврће из Сакула директно на трпезу

07.12.2019.

Кркобабић у посети Нишу

Да расту унуци и пензије

Министар у Влади Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић данас је посетио град Ниш.

 Да расту унуци и пензије

Након пријема у Градској кући министар је одржао кратак састанак са руководством града Ниша, а након тога свечано је отворио у препуном Официрском дому „7. САЈАМ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ“.

„Данас нам је можда више него икада, потребна међугенерацијска солидарност. Готово једна трећина становника Србије је старија од 60 година, припада старијој популацији и они заслужују посебно поштовање и уважавање“ изјавио је Кркобабић и апеловао да се као начин уважавања овог дела популације организују, уместо повремених, недељни попусти и акције трговинских ланаца за пензионере који су, како је навео верни купци и уредне платише, као и да им се учине доступни сви њима потребни општински сервиси и услуге.

Кркобабић је изјавио да су пензије редовне и сигурне и да „коначно можемо да кажемо да од јануара расту “, па је у духу предстојећих празника пожелео најстаријој популацији „да им у 2020. години расту унуци и пензије.“

Овај дводневни сајам у Нишу, седми по реду за пензионере, осмишљен је као место сусрета припадника старије популације где ће посетиоцима бити представљене  услуге у областима социјалне заштите, помоћи и неге у кући, здравља, едукације, волонтирања, здраве исхране, рекреације и хобија, стваралаштва, путовања, осигурања и безбедности као и из области правне заштите. Такође, посетиоци ће моћи да се упознају са бројним медицинским, фармаколошким и прехрамбеним производима, препаратима и услугама.

У оквиру овог сајма уприличена је и изложба производа земљорадничких и пољопривредних задруга овог дела Србије.

 Да расту унуци и пензије Да расту унуци и пензије Да расту унуци и пензије Да расту унуци и пензије

25.11.2019.

Пројекат „500 задруга у 500 села“

Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села Србије

На свечаности у препуној сали  „Београд“ Палате Србија министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије данас је потписао 58 уговора за доделу бесповратних средстава задругама из читаве Републике, тачније из Војводине, Централне, Источне, Западне и Јужне Србије.

 Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села Србије

„Локалне самоуправе, наука и технологија кроз учешће Академијског одбора за село и концепт Владе Србије, уз пуну подршку председника Републике Александра Вучића,  која је у ове три године укупно уложила око 1,7 милијарди динара, представљају сигуран образац напретка. Ово су и велика и мала средства. Велика, јер први пут држава на такав начин улаже у задругарство и носиоце пољопривредних газдинстава, мала, ако узмемо у обзир колико је заиста потребно улагати. Очекујемо да у наредном периоду ово буде кључна тема Србије. Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села.“ – изјавио је министар Кркобабић.

Свој потпис на уговоре ставили су и градоначелници или председници општина, дајући тако подршку локалне самоуправе овом пројекту од националне важности.

Новац, у укупном износу од 667,2 милиона динара добило је 58 задруге  и то 8 сточарских, 9 воћарских, 14 ратарских, 7 повртарских, 6 пчеларских, 1 задруга која се бави хортикултуром и 13 задруга која ће средства користити за више фазе прераде производа. Бесповратна средства, пре свега за технолошки искорак, добиле су и две сложене задруге, једна са територије Централне Србије и једна из Војводине.

Новац се додељује у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2019. години.

Пројекат под називом «500 задруга у 500 села» је, са чак 605 новооснованих задруга од свог почетка 2017. године, премашио сва очекивања и вратио поверење у задругарство у Србији. За ове три године бесповратним средствима помогнут је рад 152 задруге и начињен историјски помак у задругарству Србије, а овим пројектом и пројектима Националног тима за препород села Србије Кабинет министра задуженог за регионални развој активно ради на изгледима да села у Србији спасе пражњења и одумирања.

Потписивању уговора са задругама присуствовали су, обратили се присутнима и говорили о пројекту председници Задружног савеза Србије Никола Михаиловић , Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, проф. др Зоран Кесеровић, проф.др Владимир Гоати и други угледни гости.

 Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села Србије Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села Србије Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села Србије Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села Србије Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села Србије Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села Србије Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села Србије Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села Србије Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села Србије

04.11.2019.

Омладинске радне акције поново у моди

Сваки пети млади хоће на радну акцију

Министар у Влади Србије Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије састао се данас у Палати Србија са председником Савеза удружења учесника ОРА (Омладинске радне акције) Србије Момчилом Талијаном и  разговарао o могућим видовима сарадње овог удружења са Националним тимом за препород села Србије.

 Сваки пети млади хоће на радну акцију

Омладинске радне акције су поново у моди. Истразивања показују да сваки пети млади човек у Србији хоће да иде на радну акцију. Национални тим за препород села Србије рачуна на њих. изјавио је Кркобабић након данашњег састанка и најавио Меморандум о сарадњи са овим удружењем у циљу што ефикасније реализације Програма препорода села Србије.

Талијан је истакао спремност удружења да се укључи у ову акцију и објаснио да ова кровна организација има у свом саставу 24 огранка широм Србије и већ је спроводила различите акције по регионима „Желимо да обновимо традицију омладинских радних акција и самоорганизовања грађана за друштвено користан рад и да активно допринесемо обнови сеоских домова културе, путева, школа, споменика...“ .

Министар и председник удружења ОРА сложили су се да очекују да се на овај начин допринесе и подизању оптимизма за овако важан посао, од националног значаја. „Морамо зауставити гашење села Србије, јер ће са њима нестати и цела Србија“ рекао је министар.

Састанку је присуствовао и копредседник Националног тима за препород села Србије, академик Драган Шкорић који је изјавио „Радне акције посебно доприносе мотивацији младих људи, хајде да младе из градова померимо из кафића у лепоте Србије, где би заједно са младима из села радили нешто корисно, нешто научили а можда се и неко од њих определи да тамо и остане“

 Сваки пети млади хоће на радну акцију

31.10.2019.

Кркобабић у посети Нишавском управном округу

Велики Михољдански сабор задругарства

Милан Кркобабић, министар у Влади Србије задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије данас је у Дому војске у Нишу свечано отворио другу по реду манифестацију Михољдански сабор задругара.

 Велики Михољдански сабор задругарства

„Пољопривредници Србије обједињују снаге, уједињују се, одбацују неповерење, верују себи и локалној самоуправи и верују држави Србији.“ изјавио је данас Кркобабић истакавши да се ближи 600 новооснованих задруга које су основали домаћини Србије захваљујући заједничким напорима пољопривредника, локалних самоуправа, задружних савеза Србије и Војводине, Академијског одбора за село САНУ и Владе Србије. „Ово је пионирски посао, али ревоуционаран посао“ додао је Кркобабић

Присутнима се поред министра обратио и председник Академијског одбора за село САНУ Драган Шкорић, председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић и председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов.

Из програма подршке новооснованим и старим пољопривредним и земљорадничким задругама „500 задруга у 500 села“ који спроводи Кабинет министра задуженог за регионални развој од 2017, закључно са овом 2019. биће додељено укупно 1,7 милијарди динара из Буџета Републике Србије за задруге на територији читаве Србије, са приоритетом на пет јужних управних округа.

До сада је бесповратна средства добило 94 задруге, а ове године још око 60 њих оствариће право на исте износе као и претходне две године – до 7,5 милиона динара за новоосноване, до 15 милиона динара за старе задруге и до 60 милиона динара за сложене задруге.

У препуном Плавом холу Дома војске у Нишу организована је продајна изложба производа око 60 задруга јужне Србије, па су посетиоци могли да се упознају са задругарима, информишу о њиховим активностима и уживају у најразличитијим укусима.

Министар Кркобабић је раније данас одржао радни састанак у Регионалном центру Ниш са председницима свих општина пет јужних округа и начелницима тих управних округа - Јабланичког,Топличког, Пиротског, Пчињског и Нишавског.

Тема је била Програм ревитализације села јужне Србије 2020-2022. године, а скуп је одржан у оквиру спровођења Програма равномерног регионалног развоја. Учесници су разматрали тренутно стање у селима на југу Србије и неопходне активности за поправљање квалитета живота у сеоским срединама, предвиђене трогодишњим Програмом који је у плану.

„Препород села Србије подразумева озбиљну, аграрну друштвену и социјалну реформу “ изјавио је Кркобабић и нагласио у том послу значајну улогу Владе Србије, суштинску, а не декларативну, која се пре свега односи на већа финансијска издвајања за те намене, како би се могле имплементирати конкретне мере за целокупно побољшање стања у селима Србије.

 Велики Михољдански сабор задругарства Велики Михољдански сабор задругарства Велики Михољдански сабор задругарства Велики Михољдански сабор задругарства Велики Михољдански сабор задругарства Велики Михољдански сабор задругарства Велики Михољдански сабор задругарства

23.10.2019.

Министар Кркобабић у посети Мачванском управном округу

Село на раскршћу између опстанка и нестанка

„У овом послу морамо да будемо сви на истој страни – држава, локална самоуправа и домаћини, уз знање и искуство САНУ, научних института и регионалних развојних агенција.  Опредељење председника Републике Александра Вучића да нема грађана првог и другог реда и Србију не чине само градови Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац већ да предност треба дати рубним и руралним деловима предствља шансу да дефинишемо Програм намењен оживљавању села Србије и после много година се посветимо овом важном питању, од кључног значаја за нашу земљу.“  рекао је данас министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој приликом посете општини Лозница, једне од осам општина Мачванског управног округа.

 Село на раскршћу између опстанка и нестанка

Министар је у Градској управи учествовао у раду пете седнице Савета Мачванског управног округа са темом "Унапређење развоја села и задругарства у локалним самоуправама Мачванског управног округа", а седници су присуствовали и градоначелник Лознице, представник града Шапца, председници општина Владимирци, Коцељева, Богатић, Мали Зворник, Крупањ и Љубовија, чланови Савета, директори ПССС Шабац и Лозница, директори Регионалне развојне агенције Подриње и Подгорина и представник по једне задруге из сваке јединице локалне самоуправе.


Министар је у раду седнице истакао 580 новооснованих задруга које уместо сада већинских мешовитих треба све више да иду ка специјализованим воћарским, сточарским, повртарским, ратарским и тд .како би се што пре стигло до циља да своје финалне производе извозимо. Он се осврнуо и на важна питања о којима је и пре говорио, као што су повраћај задружне имовине, комасација, формирање гарантног фонда, уступање слободне државне земње младим пољопривредницима на коришћење и на стратегију побољшања свих аспеката живота у селима Србије.

Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац захвалио је министру на посети и обраћању и поздравио његов став да сваки регион Србије има своје специфичности, захтева посебну пажњу и да нема универзалног решења за села Србије.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић је потврдио да ће на путу удруживања бити снажна подршка у име локалне самоуправе.“Никада до сада нисмо имали ближу сарадњу локалне самоуправе и виших државних структура. По питању задруга направљен је искорак у колективној и личној свести у друштву који сада треба да поприми шире размере и квалитативно врши своју функцију“ рекао је Петровић.

После састанка министар је у селу Руњани обишао пчеларску задругу  Sweet bee house која је из прошлогодишњег програма Владе Србије намењеног задругама који спроводи Кабинет министра Кркобабића добила 7,5 милиона динара за набавку линије за паковање меда, производњу и паковање сатних основа у раму, кошнице и ројеве пчела.

„Без ових инвестиција државе наш пројекат би остао само идеја, а сада планирамо да окупимо све пчеларе овог краја и тако на добробит свих олакшамо набавку репро материјала и излазак на тржиште “ изјавио је директор ове задруге Љубинко Томић и додао како су задругари уложили своја средства у адаптацију објекта и задовољавање ХАСАП стандарда јер планирају пласман меда у иностранство.

Из поменутог програма 4 новоосноване задруге у току 2017. и 2018. године користиле су бесповратна средства у укупном износу од 25,5 милиона динара. Ове године планирано је у Буџету Републике Србије нових 667 милиона динара намењених задругарству, а рок за подношење документације на конкурс за доделу средстава је завршен 15.септембра. Старим задругама намењено је, као и до сада,  до 15 милиона динара, новооснованим (оне које су основане 2017, 2018. и 2019. године) до 7,5 милиона динара, а сложеним задругама, до 60 милиона динара.

 Село на раскршћу између опстанка и нестанка Село на раскршћу између опстанка и нестанка Село на раскршћу између опстанка и нестанка Село на раскршћу између опстанка и нестанка

18.10.2019.

Кркобабић у Јабланичком управном округу

Млади брачни парови са децом шанса за Црну Траву

„Рубни делови Србије заслужују посебну пажњу, овде је сваки човек драгоцен!“ изјавио је данас Милан Кркобабић, министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије у посети Јабланичком управном округу и општини Црна Трава, најмањој општини у пограничној зони.

Млади брачни парови са децом шанса за Црну Траву

Општина Црна Трава на крајњем југоистоку, смештена уз саму границу са Бугарском, са својих 25 насеља и сада тек мало више од хиљаду становника је нанеразвијенија општина у Републици Србији.  

Министар је у Црној Трави посетио породицу Ђорђевић која се са петоро деце доселила из Смедерева и тако започела свој нови живот. Општина је дала стан овој седмочланој породици и посао оцу породице у општини, деца имају бесплатан боравак у вртићу, а породица планира и да започну бављење пољопривредом.

Министар и председник општине Славољуб Благојевић са задовољством су поразговарали са још две породице које су спремне да ураде исто и тако дају пример још неким младим брачним паровима из осталих делова Србије.

Благојевић је захвалио министру на посети и рекао да локална самоуправа издваја део свог буџета за пољопривреду, али да су за оживљавање ове општине потребне и друге мере - „У нашој општини сваке године умре 50 људи, а роди се једно или двоје деце. Потребно је да олакшамо да се људи овде баве узгојем бобичастог, јагодичастог воћа и печурака, за који је овај крај погодан, али и да подстичемо свим расположивим мерама насељавање породица из других делова земље“

Министар је указао да у општини Црна Трава има чак 6 хиљада хектара нераспоређеног државног земљишта које би се могло привести намени и дати на коришћење младим људима спремним да раде и обрађују је на прави начин „Спремни смо да покренемо пољопривредну активност овог краја и помогнемо оснивање задруга. Овим деловима земље потребан је и принцип позитивне дискриминације у виду смањења пдв –а и осталих мера које би им омогућиле опстанак и учиниле их конкурентним на тржишту “.

Из Програма Владе Србије намењеног задругама, који спроводи Кабинет министра Милана Кркобабића, је у току 2017. и 2018. године издвојено  чак 71,6 милиона динара за 7 земљорадничких задруга на територији Јабланичког округа. Задруге, као организациони облик удружених породичних газдинстава треба да представљају први, егзистенцијални предуслов за живот на селу, а осим њега ништа мање важни су и инфраструктура, здравствена заштита, образовање, спортски и културни садржаји како би села почела да представљају пожељна места за живот.

Са министром су у посети Црној Трави били и проф.др Милован Митровић, потпредседник Академијског одбора за село САНУ, чланови овог тима проф.др Владимир Гоати, психијатар Јован Марић и фудбалски тренер Милан Живадиновић.

Кркобабић је са члановима тима даље обишао локацију предвиђену за градњу Дома културе у селу Градска и у основној школи “Александар Стојановић“ са члановима Националног тима за препород села Србије разговарао са мештанима на тему унапређења квалитета живота на селу.

 Млади брачни парови са децом шанса за Црну Траву Млади брачни парови са децом шанса за Црну Траву Млади брачни парови са децом шанса за Црну Траву Млади брачни парови са децом шанса за Црну Траву Млади брачни парови са децом шанса за Црну Траву Млади брачни парови са децом шанса за Црну Траву Млади брачни парови са децом шанса за Црну Траву Млади брачни парови са децом шанса за Црну Траву

10.10.2019.

НАЦИОНАЛНИ ТИМ ЗА ПРЕПОРОД СЕЛА СРБИЈЕ У ПИРОТСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Задруга у женским рукама

„У наредне три године планирамо да издвојимо 100 села у пет јужних округа и да у њима подстакнемо привредну активност кроз задруге, уложимо у инфраструктуру, сеоски, ловни и етно туризам као и у културне и спортске садржаје, а све са једним циљем – да спречимо напуштање села, да дамо младима алтернативу да у њима остану рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије, приликом данашње посете Пиротском управном округу.

 Задруга у женским рукама

Министар је данас обишао новоосновану земљорадничку задругу „Дарови Лужнице“ из села Горчинце којој је прошле године из Програма Владе Србије намењеног задругама који спроводи Кабинет министра Кркобабића додељено 7,3 милиона динара за набавку линије за прераду и паковање воћарских и повртарских производа.

      „Ова прва женска задруга је прави пример како иницијатива и рад уз финансијски подстицај у правим рукама дају резултате“ напоменуо је Кркобабић.

Директорка ове комплетно женске задруге регистроване за органску производњу, Каролина Стаменковић истакла је колико је ова инвестиција значајна за њених 14 чланица и 26 коопераната. „Уз нову опрему у стању смо да остваримо профит који  пружа финални производ. Ове сезоне задруга је прерадила 3 тоне паприке, 1,5 тону вишње, 1 тону парадајза, а увели смо и ХАСАП систем“ Своје производе задругарке су намениле домаћем али и страном тржишту и истичу да већ постоји интересовање купаца из Немачке.

Након обиласка задруге Кркобабић је са мештанима овог и околних села разговарао о активностима Националног тима за препород села Србије, оживљавању задругарства и потребним предусловима за квалитетнији живот на селу, пре свега останак младих у овим срединама.

Са министром су у Пиротском управном округу боравили и председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије академик Драган Шкорић и чланови проф.др Владимир Гоати, фудбалски тренер Милан Живадиновић и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан. У разговору са мештанима отворили су многа питања од суштинског значаја за живот у сеоским срединама на југу.

Начелница Пиротског округа Драгана Тончић истакла је допринос министра Кркобабића развоју привреде овог краја и нагласила да је ова задруга пример добре праксе која може успорити пражњење сеоских средина Пиротског округа.

Копредседници и чланови националног тима обиишли су стари дом културе у овом селу коме је потребна санација и школу која има само једног ђака.

 Задруга у женским рукама Задруга у женским рукама Задруга у женским рукама Задруга у женским рукама Задруга у женским рукама Задруга у женским рукама

02.10.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ПЧИЊСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Вражји камен нова Ђавоља Варош

Министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић посетио је данас Пчињски управни округ.

 Вражји камен нова Ђавоља Варош

Општина Трговиште на крајњем југоистоку, смештена уз саму границу са Македонијом, са својих 35 насеља и 5090 становника је нанеразвијенија општина у Републици Србији.  

„Идеја је да у наредне три године променимо слику у 100 села у пет јужних округа Србије. Покушаћемо да дамо одговоре на оно што мучи људе у овим селима. Помоћи ћемо развој задруга и сеоског туризма, локалну инфраструктуру, културни и спортски живот ових места у мултифункционалним објектима, како би млади људи пожелели да у њима остану. Ово је заједничка борба Владе Србије, локалних самоуправа, Академијског одбора за село и домаћина Србије, и успех и неуспех је заједнички.“ изјавио је Кркобабић и подсетио да Вражји камен, природна знаменитост овог краја може постати нова Ђавоља Варош, познат туристички бисер Србије.

Са министром су у посети Трговишту били и академик Драган Шкорић, копредседник Националног тима за препород села Србије и председник Академијског одбора за село САНУ, затим чланови овог тима проф.др Владимир Гоати, фудбалски тренер Милан Живадиновић и агроаналитичар Бранислав Гулан.

Председник општине Ненад Крстић захвалио је министру на посети и рекао да локална самоуправа већ 15 одсто свог буџета издваја за пољопривреду, а по угледу на републичке пројекте попут онога који спроводи Кабинет министра Кркобабића „500 задруга у 500 села“, данас је подељена друга транша од 5 милиона динара од укупно 19 милиона динара, колико је ова општина намењенила пољопривредницима за набавку механизације и опреме у пољопривреди, засаде и основна стада.

Министар је своју посету наставио у основној школи “Вук Караџић“ у селу  Доњи Стајевац где је са члановима Националног тима за препород села Србије разговарао са мештанима на тему унапређења квалитета живота на селу и саслушао њихове потребе, иницијативе и предлоге.

Кркобабић је са члановима тим обишао сеоски Дом културе и стари Задружни дом којима је потребна санација и позвао и на регулисање повраћаја задружне имовине и решавања свих правно-имовинских питања с тим у вези.

Фудбалски тренер Живадиновић окупио је ученике школе на оближњем терену на кратком спортском тренингу и изјавио “Будућност сваке земље, па и Србије је на селу“

Проф.др Владимир Гоати рекао је да долазимо до преломног тренутка односа према селу када је држава схватила да је оно од животне важности за Србију. „Преовладала је свест да је село шанса за Србију и да је оно може довести до неопходног бољитка“ изјавио је Гоати.

Присутни су могли да виде и маханизацију земљорадничко сточарске задруге „Трипошница“, која послује од 1998. године, и из прошлогодишњег Програма Владе Србије намењеног задругама добила је 15 милиона бесповратних средстава. Задруга је осим механизације за обраду земље и прављење сточне хране средствима из програма набавила и 200 грла оваца Виртемберг расе.

Подсећамо из истог Програма Влада Србије је у току 2017. и 2018. године издвојила 34,5 милиона динара за 4 задруге на територији Пчињског округа, а нешто мање од  милијарду динара за задруге на територији читаве Србије.

Ове, 2019. године за те намене одвојено је још 667 милиона динара на које чека око 60 задруга Србије.

 Вражји камен нова Ђавоља Варош Вражји камен нова Ђавоља Варош Вражји камен нова Ђавоља Варош Вражји камен нова Ђавоља Варош Вражји камен нова Ђавоља Варош Вражји камен нова Ђавоља Варош Вражји камен нова Ђавоља Варош

26.09.2019.

РАДНА СЕДНИЦА НАЦИОНАЛНОГ ТИМА ЗА ПРЕПОРОД СЕЛА СРБИЈЕ

Програм препорода за 100 села Србије

Данас је у Палати Србија одржана радна седница Националног тима за препород села Србије којом су председавали копредседници Националног тима за препород села Србије, Милан Кркобабић, министар у Влади Србије задужен за регионални развој и академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности.

 Програм препорода за 100 села Србије

„Србији је нужна нова аграрна реформа. Она мора да обухвати питања везана за земљишне односе (поседовања, располагања и коришћења), одговарајуће организационе облике (пољопривредна газдинства, задруге и пољопривредна предузећа), али и нове инстутуције попут пољопривредне банке и нове пољопривредне коморе. Та реформа је императив за Републику Србију, али представља и велики изазов - мора да буде свеобухватна, окренута ка инфраструктури на селу, али и да има шири друштвено-социјални значај“ изјавио је министар Кркобабић.

После успешне акције „500 задруга у 500 села“  која је за за 2,5 године реализована, Кркобабић је најавио нову акцију препорода 100 села Србије у пет јужних управних округа Топличком, Јабланичком, Пиротском, Пчињском и Нишавском. „Сто села у периоду од три године могу да рачунају на нове инфраструктурне пројекте, на нове задруге и мултифункционалне објекте како би свако село имало здравствене, образовне и културне садржаје које би младе људе определили да остану да живе на селу“ изјавио је Кркобабић истакавши неопходну сарадњу домаћина Србије, локалних и републичких власти.

Изјаве у  Палати Србија данас су дали и потпредседник Академијског одбора за село проф.др Милован Митровић, проф.др Владимир Гоати, психијатар проф.др Јован Марић, фудбалски тренер Милан Живадиновић и млади пољопривредник Стефан Неагић.

Академик Драган Шкорић истакао је спремност свих чланова Академијског одбора за село САНУ да кроз добре програме, пројекте и образовање српских сељана покрену обнову српског села. Проф.др Мировић најавио је припрему нове аграрне и социјалне реформе за села Србије јер је, као што каже, дошло време да се питање села третира на свим нивоима, са стручњацима из свих области.

Проф.др Владимир Гоати изјавио је да очекује успешан рад тима и дугорочан резултат по угледу на веома успелу акцију Владе Србије „500 задруга у 500 села“ коју је Кабинет министра Кркобабића реализовао.

Психијатар Марић изјавио је „Србији недостаје треће дете по жени. Ми ћемо промовисати здраве моделе породичног живота. На селу су најздравији услови живота који, допуњени модерним технологијама, могу представљати начин да се село Србије препороди,а самим тим и цела Србија“

Фудбалски тренер Живадиновић подсетио је „Највећи српски и југословенски играчи потичу са села и ова акција заслужује сваку похвалу. И будућност Србије је на селу и ја очекујем пуну подршку свих институција за овај пројекат, а нарочито медија“.

Млади пољопривредник Неагић је похвалио идеју да се државна земља да на коришћење младим људима и то сматра ефикасним начином да се млади мотивишу за останак на селу.

Подсетимо, стратешки циљ формирања Националног тима јесте смањење регионалне неравномерности, стварање системских предуслова за економску одрживост породичних газдинстава, креирање здравог тржишног амбијента, побољшање и модернизација инфраструктуре и стварање свих социо-културних предуслова за демографско оживљавање села у Србији.

Овај тим окупља многобројне стручњаке и ауторитете из области пољопривреде, инфраструктуре, здравствене заштите, образовања, културе, спорта и осталих друштвених области живота, као и представнике које је одредио Академијски одбор за село Српске академије наука и уметности.

 Програм препорода за 100 села Србије Програм препорода за 100 села Србије Програм препорода за 100 села Србије Програм препорода за 100 села Србије

20.09.2019.

Личани са Национални тимом без длаке на језику

„Велебит“ у равници

Министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић посетио је данас севернобанатски управни округ.

 Личани са Национални тимом без длаке на језику

Министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић посетио је данас севернобанатски управни округ.

Караван Националног тима за препород села Србије зауставио се данас у Велбиту, селу у Панонији насељеном Личанима, који су се после Првог светског рата доселили из Лике и основали ово село. Са министром су у посети Банату били потпредседник Академијског Одбора за село Српске академије наука и уметности проф.др Милован Митровић, проф.др Владимир Гоати, председник задружног савеза Војводине Радислав Јованов и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан.

„У седишту програма овог Националног тима за наредне три године је село, његово место и у Уставу и локална самоуправа у првом плану Тај програм мора обухватати све аспекте живота на селу, од задруге као егзистенцијалног полазишта, преко амбуланте, школе, поште, дома културе и спортских садржаја. Нама је управо циљ да покушамо да задржимо младе људе, да их подстакнемо да се баве органском производњом, етно и здравственим туризмом, старим и новим занатима. Да буду своји на своме. “ изјавио је министар после радног састанка са руководством одржаног у општини Кањижа  и истакао важну подршку у овом послу председника Републике Србије Александра Вучића и Његове Светости Патријарха српског, господина Иринеја.

Председник општине Роберт Фејстамер захвалио је министру на посети и рекао да је Кањижа 70 посто пољопривредна општина па је развој пољопривреде, поред малих и средњих предузећа и туризма један од стратешких праваца ове општине.

Министар је са својим сарадницима у месту Мартонош посетио  ЗЗ „Паприка“, која послује од 1990. године, бави се ратарством и повртарством и из прошлогодишњег Програма Владе Србије намењеног задругама додељено јој је 15 милиона динара за набавку опреме за транспорт поврћа и зачинског биља.

„Ово је прави пример слоге и заједништва, у једној мешовитој средини, имамо задругу која потврђује да самоиницијатива и рад уз удруживање дају прави резултат“ изјавио је Кркобабић.

Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов и директор задруге Тоша Матић истакли су значај ове инвестиције у задругу у Мартоношу, јер она осим привредног субјекта који омогућава пословни ангажман за 200 људи, представља стожер културног живота, спортских активности и улаже у различите аспекте живота месне заједнице.

Министар је своју посету завршио у Дому Културе Велебит где је са члановима Националног тима за препород села Србије разговарао са мештанима севернобанатског округа на тему унапређења квалитета живота на селу и саслушао њихове иницијативе и предлоге.

 Личани са Национални тимом без длаке на језику Личани са Национални тимом без длаке на језику Личани са Национални тимом без длаке на језику

29.08.2019.

Кркобабић у посети Шумадијском управном округу

Од киселог купуса милиони евра

„Овом инвестицијом постигли смо да производ ове задруге у извозу годишње доноси држави милион евра. Можда је најбоља порука одавде и одговор на питање –какви су ефекти? - Дај сељаку шаку соли и вратиће ти врећу“ рекао је министар у Влади Србије задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић у данашњој посети општини Кнић и задрузи Пољофлора.

 Кркобабић у посети Шумадијском управном округу

Кркобабић је изјвио да је Кнић једна од општина која је схватила правац којим треба да иде како би учинила да млади реше да се баве пољопривредном производњом и уз подршку државе, локалне самоуправе и научних институција остају да живе на селу или се у њега враћају.

Са министром су у Книћу боравили и председник Академијског одбора за село и копредседник Националног тима за препород села Србије, академик Драган Шкорић и члан Националног тима за препород села Србије проф.др Владимир Гоати, а скупу је присуствовало руководство општине, општинске пољопривредне службе, представници задружног савеза Шумадијског округа и земљорадничких задруга.

На скупу је било речи о пројекту Владе Србије који Кабинет министра Кркобабића већ трећу годину успешно реализује а тиче се спровођења мера равномерног регионалног развоја Србије, учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга. До сада је бесповратним финансијским средствима држава помогла рад 94 задруге на територији целе Србије. Конкурс за овогодишњу доделу бесповратних средстава је за старе и новоформиране задруге завршен 15.августа, а за сложене задруге траје до 1. септембра 2019.године.

Задруге, као окосница економске одрживости само су један сегмент живота на селу, па је било речи и о примарној здравственој заштити, образовању, спортским и културним садржајима, а све то биће у фокусу Националног тима за препород села Србије.

Начелница Шумадијског округа Љиљана Илић Стошић изразила је задовољство што су имали прилику да угосте министра поново у овом округу и рекла “Задруге су есенција која ће одржати овај народ“

Председник општине Кнић Мирослав Николић захвалио је министру на посети и нагласио да се ова, друга по величини општина Шумадијског округа, поноси оваквим примерима задруга које окупљају око 50 породица и значајно поправљају услове живота и рада на селу.

Повртарска задруга „Пољофлора“ добила је 12,9 милона динара из прошлогодишњег програма и купила опрему за производњу и паковање свежег и киселог купуса обезбедивши тако више фазе прераде производа.

Ова задруга настала је 1998. године, има 11 задругара, 16 коопераната, запошљава 19 радника на неодређено време и 20 до 30 сезонских радника. Годишње кроз њу прође око 2000 тона купуса, а скоро све се извози на тржиште западне Европе.

Председник Академијског одбора за село САНУ, Драган Шкорић обратио се присутнима речима „Задруга треба да буде у сваком селу. Желимо да макропројектима мотивишемо регионе, да удружени преко сложених задруга буду спремни за извоз“.

 Кркобабић у посети Шумадијском управном округу Кркобабић у посети Шумадијском управном округу Кркобабић у посети Шумадијском управном округу Кркобабић у посети Шумадијском управном округу Кркобабић у посети Шумадијском управном округу Кркобабић у посети Шумадијском управном округу

19.08.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ДЕСПОТОВЦУ

Дани српскога духовног преображења

Поводом 27. по реду манифестације „Дани српскога духовног преображења“ министар у Влади Србије задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић посетио је јуче, 19. августа 2019. године  са својим сарадницима, члановима Националног тима за препород села Србије, општину Деспотовац у Поморавском управном округу.

 Дани српскога духовног преображења

“Наш задатак је да идемо по Србији, стрпљиво и мукотрпно удружујемо и миримо, са жељом да вратимо народ Србије својим коренима, да спречимо постојеће деобе и будуће сеобе, да нам људи остају овде.“ поручио је Кркобабић.  

На скупу одржаном у препуној сали Народне библиотеке, Кркобабић је са копредседником  Националног тима и председником Академијског одбора за село САНУ, Драганом  Шкорићем, потпредседником тог одбора проф.др Милованом Митровићем, политичким аналитичарем Владимиром Гоатијем и фудбалским стручњаком Миланом Живадиновићем уз руководство општине, задругаре и остале мештане Поморавља разговарао о начинима да се спречи пражњење сеоских предела и неопходним условима за живот који би привукли младе да остану на селу.

Академик Шкорић је изразио своје задовољство што Академијски одбор за село САНУ даје свој практични допринос у оживљавању села Србије кроз акцију Кабинета министра Кркобабића „500 задруга у 500 села“, те се тако коначно могу видети и неки плодови напора које овај одбор већ осам година са својих 25 академика и универзитетских професора улаже у то питање.

Говорећи о одласку младих Владимир Гоати изјавио је “Учинићемо све да нам млади остану, али ћемо бити задовољни и ако успемо да њихов одлазак смањимо у што већој мери“

Председник општине Деспотовац  Никола Николић  захвалио је министру на посети и додао да ће ова општина активно учествовати у свим пројектима које држава уз помоћ науке и струке реализује.

Након овог скупа министар Кркобабић је на Тргу Деспота Стефана Лазаревића свечано отворио 27. по реду манифестацију „Дани српскога духовног преображења“ која се у Деспотовцу и манастиру Манасија одржава од 19-28. августа 2019.

 Дани српскога духовног преображења Дани српскога духовног преображења Дани српскога духовног преображења

16.08.2019.

ОКРУГЛИ СТО У ПАЛАТИ СРБИЈА НА ТЕМУ „ЗАДРУГАРСТВО ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА“

Искра задругарства „запалила“ села Србије

Министар Милан Кркобабић у Влади Србије задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије председавао је данас заједно са академиком Драганом Шкорићем, председником Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности округлом столу на тему „Задругарство јуче, данас, сутра“ одржаном у Палати Србија у Београду.

 Искра задругарства „запалила“ села Србије

Округлом столу присуствовали су чланови Националног тима за препород села Србије, Владимир Гоати, политички аналитичар, Бранко Маричић, доајен задругарства, Бранислав Гулан агроекономски аналитичар, као и председници задружних савеза Србије и Војводине- Никола Михаиловић и Радислав Јованов, професори пољопривредних гфакултета и директори задруга.

Министар Милан Кркобабић је, говорећи о задругарству и успеху који је пројекат „500 задруга у 500 села“ доживео изјавио „Са основаних 550 задруга данас у Србији можемо с поносом рећи да је после две године задругарска мапа наше земље промењена и да је враћено поверење домаћина Србије у удруживање. Задруге су нужни организациони облик за домаћине Србије са малим и уситњеним поседом, који уз трансфер знања и модерне технологије може да учини њихове производе робом и тржишно их верификује и позиционира. “

Председник Академијског одбора за село САНУ Шкорић указао уз иницијативу и рад људи који поседују знање, умеће и моћ да реализују пројекте, села Србије могу потпуно другачије изгледати. Он је указао на проблем комасације рекавши да је жеља одбора за село да брисањем међа просечни посед у Србији буде око 10 хектара.

Владимир Гоати, политички аналитичар рекао је „Овај пројекат је показао да село није успавано и одсутно, чак реагује брже него што је очекивано. Људи су спремни да иду сопственим интересом, па и друштвеним и у тој чињеници просто нема опозиције. „Искра задругарства запалила је села Србије“- рекао је метафорично Гоати.

 Искра задругарства „запалила“ села Србије

07.08.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ЈУЖНОБАЧКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

„Златно зрно“ злата вредно

„Удруживање је закон живота, основа сваког бољитка. Овде у Бачком Петровцу основана прва задруга у Србији 1846. године, а данас овде видимо једну задругу која је стожер ратарске производње овог краја, успешно се супротставља конкурентима на тржишту и извози. Ово је образац за Војводину али и остатак Србије рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа у данашњој посети општини Бачки Петровац.

 „Златно зрно“ злата вредно

На састанку одржаном у оквиру представљања овогодишњег Програма спровођења мера равномерног регионалног развоја Републике Србије учешћем државе у директним финансијским подстицајима за задругарство, министар је подсетио да је од почетка пројекта „500 задруга у 500 села“ формирано чак 513 задруга. Из поменутог државног пројекта помогнут је до сада рад 94 задруге, на територији читаве Србије, а Јужнобачки округ је добио близу 87 милиона динара за 7 задруга. “Надам се да ће и ове године бити квалитених пројеката из овог округа“ рекао је Кркобабић и подсетио да је ове године опредељено за задруге у Србији још 667 милиона динара.

Конкурс за доделу бесповратних средстава, трећи по реду који расписује Кабинет министра задуженог за регионални развој Милана Кркобабића је тренутно у току и траје до 15.августа за старе и новоформиране задруге и до 1.септембра за сложене задруге. Износи су у односу на претходну годину остали непромењени  - до 7,5 милиона динара за новоформиране, до 15 милиона динара за старе задруге и до 60 милиона динара за сложене задруге.

Радном састанку у општини Бачки Петровац присуствовали су председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности академик Драган Шкорић, председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, руководство општине Бачки Петровац, пољопривредне службе општина јужнобанатског округа, као и власници пољопривредних газдинстава, директори и чланови задруга поменутог округа.

Академик Шкорић је истакао да  је овај крај познат по хмељарству, гајењу конопље, сирка као и лековитог биља „Апеујем да се до пролећа наредне године овде формирају четири велике задруге које би се бавиле индустријским и лековитим биљем за широку примену“

Председник општине Срђан Симић изразио је велико задовољство што је министар посетио општину Бачки Петровац и изјавио „Трудићемо се да будемо општина за пример по питању задругарства. Део средстава из програма „500 задруга у 500 села“ свакако је већ дао добре резултате. Ове године основана је и сложена задруга на територији наше општине и радићемо све што је у нашој моћи да имамо што више обичних и сложених задруга“

Председник задружног савеза Војводине Радислав Јованов поновио је да је у Бачком Петровцу основана прва задруга на овим просторима, а трећа у свету, а да се историја понавља будући да је ове године овде основана управо трећа сложена задруга у Србији.

Након састанка министар је са својим сарадницима обишао ЗЗ „Златно зрно“ једну од две задруге у овој општини која је добила бесповратна средства из Програма Владе Републике Србије намењеног задругама. Овој задрузи основаној 2000. године, која има 13 чланова и чак до 450 коопераната додељено је 15 милиона динара за набавку 4 сило ћелије за складиштење житарица и сушару, што је само део инвестиције од 65 милиона динара, које је задруга уложила у технолошки искорак свог пословања.

 „Златно зрно“ злата вредно „Златно зрно“ злата вредно „Златно зрно“ злата вредно „Златно зрно“ злата вредно „Златно зрно“ злата вредно

30.07.2019.

МИНИСТАР КРКОБАБИЋ У НИШАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Формирана је 500. задруга - пројекат 500 задруга у 500 села је реалност Србијe

„Формирана је 500. задруга - пројекат 500 задруга у 500 села је реалност Србијe. То значи 500 малих фабрика под отвореним небом, хиљаде удружених домаћинстава који верују у себе и своје ближње. Формирали су их домаћини Србије, а помогла је Влада Републике Србије, Српска Академија наука и уметности, Задружни савези, локалне самоуправе и људи од струке са пољопривредних факултета. Посебну подршку развоју задругарства дао је председник Републике Александар Вучић. Његова решеност да се равномерно развијају сви делови Републике Србије добила је пун смисао у обнови и развоју задругарства. Без задруге нема села Србије, а без села Србије нема ни Србије.“ изјавио је данас министар у Влади Србије, Милан Кркобабић, задужен за регионални развој, у посети Нишавском управном округу и општини Ражањ.

 Формирана је 500. задруга - пројекат 500 задруга у 500 села је реалност Србијe

Министар је у Дому културе Ражањ отворио осму по реду привредну манифестацију под називом „Дани купине“. На овој манифестацији која, поред практичне презентације прерађевина воћа и изложбе механизације и препарата у пољопривреди, служи да се произвођачи сваке године едукују на неку од актуелних тема, ове године могла су се разменити искуства о органском воћарству, удруживању и пласирању производа, као и о начинима за успешно креирање бренда.

Посетиоци ове манифестације су могли да виде и опрему и механизацију коју је земљорадничка задруга „Запис 2012“ набавила средствима (5,8 милиона динара) добијеним из прошлогодишњег програма Владе Србије намењеног задругама, који реализује Кабинет министра задуженог за регионални развој.
Након тога министар је у селу Липовац обишао сточарску задругу „Буковик Ражањ“ која је из поменутог програма добила 10,4 милиона динара за набавку 30 јуница сименталске расе.

Општина Ражањ је успела да са ова два пројекта себи обезбеди скоро 17 милиона динара бесповратних средстава и према речима руководства општине Ражањ то представља велики подстицај јер ова општина своју будућност види у пољопривреди. Жеља им је да са околним општинама обезбеде што више заједничких пројеката али и подстакну удруживање пољопривредних произвођача.

Председник Задружног савеза Србије, Никола Михаиловић изразио је своје задовољство што је основано пет стотина задруга речима „Појединачно смо слаби али удружени имамо шансу“.

 Формирана је 500. задруга - пројекат 500 задруга у 500 села је реалност Србијe Формирана је 500. задруга - пројекат 500 задруга у 500 села је реалност Србијe Формирана је 500. задруга - пројекат 500 задруга у 500 села је реалност Србијe Формирана је 500. задруга - пројекат 500 задруга у 500 села је реалност Србијe

25.07.2019.

Кркобабић у посети Моравичком управном округу

Обнова сточарства у Милановачком крају

„Чинимо почетне кораке да обновимо сточарску производњу у Србији. Овде имамо прави пример где је са 70 грла и малим улагањима стављена на ноге једна задруга која сада има перспективу.“ рекао је министар у Влади Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић у данашњој посети Моравичком управном округу.

 Обнова сточарства у Милановачком крају

Кркобабић је изјвио да је овај крај идеалан за сточарску и воћарску производњу, а да применом правих агротехничких мера и трансфером знања идемо ка циљу да мешовите задруге које тренутно у Србији доминирају, полако пређу у специјализоване, које би се повезале у сложене задруге и бавиле вишом фазом прераде производа.

На састанку одржаном у Горњем Милановцу у препуној сали Окружног Начелства, Кркобабић је са својим сарадницима представио недавно расписан Конкурс за 2019. годину за доделу бесповратних средстава задругама у оквиру Програма за спровођење мера равномерног регионалног развоја Републике Србије. Министар је подсетио и да се са тренутних 492 ближи број од 500 новоснованих задруга, од 2017. године и почетка пројекта „500 задруга у 500 села“, па је јасно да  је овај пројекат доживљава свој пун успех, враћајући на прави начин удруживање у Србију.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић  захвалио је министру на поновној посети и нагласио да ова општина издваја чак 50 милиона динара локалних субвенција за пољопривреду како би помогли произвођаче који после удружени могу да опстану на тржишту. Ковачевић је веома задовољан развојем задруга у које је Кабинет министра уложио бесповратно средства и констатовао је да су све задруге добијеним новцем успешно прошириле своје капацитете.

Председник Академијског одбора за село САНУ, Драган Шкорић обратио се присутнима речима „Жеља нам је да заједно урадимо нешто по питању заостајања сеоских средина и да произвођачи сада све више буду усмерени на интензивну производњу. Суштина наших напора је да се разним пројектима посветимо управо младим породицама на селу“.

Радном састанку на тему задругарства  и ревитализације села Србије присуствовали су, члан Националног тима за препород села Србије Владимир Гоати, агроаналитичар Бранислав Гулан, председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић, руководство општине, представници општинских служби за пољопривреду, као и директори и чланови задруга Моравичког управног округа.

Након састанка министар је са својим сарадницима посетио новоосновану сточарску задругу „Прањанка“ у селу Прањани, којој је, из прошлогодишњег Програма намењеног задругама додељено 5,8 милиона динара бесповратних средстава за набавку 70 женских грла телади сименталске расе.

Задруга планира да своје нове количине млека које у наредном периоду очекује продаје оближњој млекари са којом и сада има сарадњу мањег обима.

 Обнова сточарства у Милановачком крају Обнова сточарства у Милановачком крају Обнова сточарства у Милановачком крају Обнова сточарства у Милановачком крају Обнова сточарства у Милановачком крају Обнова сточарства у Милановачком крају Обнова сточарства у Милановачком крају

17.07.2019.

Кркобабић у посети Јабланичком округу

Расписан нови Конкурс за бесповратна средства задругамa

Млада жена на челу задруге

Министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа посетио је данас Јабланички управни округ, град Лесковац и оближње село Градашницу.

Министар се састао са градоначелником Лесковца др Гораном Цветановићем, начелником Јабланичког управног округа Милошем Ћирићем и заједно са потпредседником Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности Милованом Митровићем и агроаналитичарем Браниславом Гуланом одржао састанак у препуној Скупштинској сали града Лесковца.

 Расписан нови Конкурс за бесповратна средства задругамa

На састанку је представљен и нови Конкурс за доделу бесповратних средстава задругама који је данас расписан и траје до 15. августа за новоформиране и старе задруге и до 1.септембра за сложене задруге. Износи који се додељују су и ове године непромењени и износе - до 7,5 милиона динара за новоформиране, до 15 милиона динара за старе задруге и до 60 милиона динара за сложене задруге.

Новац се већ трећу годину за редом додељује у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга, а ове године је у Буџету Републике Србије опредељено 667 милиона динара у те сврхе.

Тема састанка био је и равномерни регионални развој и предстојеће активности у оквиру Националног тима за препород села Србије, који је недавно оформљен. Говорећи о раду овог Националног тима Кркобабић је истакао „Ова јавна расправа ће бити особена – академици у селима Србије, гледају и слушају и наравно очекујемо права, разборита и адекватна решења“

Градоначелник Цветановић захвалио министру на посети и честитао на успесима које евидентно већ трећу годину за редом има пројект „500 задруга у 500 села“. Он је изнео своје уверење да су задруге предуслов опстанка сеоских средина. “Задруге директно утичу на бољи квалитет живота на селу и на смањење миграција сеоског становништва у градове“ рекао је градоначелник и позвао домаћине своје и осталих општина Јабланичког округа да се удруже уверавајући их да ће на том путу имати пуну подршку локалне самоуправе.

Након састанка министар Кркобабић посетио је воћарску задругу „Градац воће“ у Градашници код Лесковца која има 11 задругара и 20 коопераната, а који заједно обрађују хектаре под вишњом, купином, малином, јагодом и шљивом.

Овој новооснованој задрузи, бесповратно је додељено прошле године 7 милиона динара за набавку опреме за хладњачу (изолациони панели, хладионичарска врата, расхладни систем за лагер комору, расхладни систем за тунел за замрзавање) и опрему за сортирање (вибро тресач, пребирни сто, рам палете) и пројекат је успешно и у року реализован.

Милена Митић истиче да је овом инвестицијом обезбеђена финансијска сигурност становницима овог и околних села - „сада знамо да имамо нешто за боље сутра и парче сигурног хлеба“ изјавила је оптимистично ова двадесетосмогодишња директорка задруге.

 Расписан нови Конкурс за бесповратна средства задругамa Расписан нови Конкурс за бесповратна средства задругамa Расписан нови Конкурс за бесповратна средства задругамa Расписан нови Конкурс за бесповратна средства задругамa Расписан нови Конкурс за бесповратна средства задругамa Расписан нови Конкурс за бесповратна средства задругамa

11.07.2019.

Министар Милан Кркобабић састао се с представницима Републичке и 16 регионалних развојних агенција из свих крајева Србије

У БИТКУ ЗА ПРЕПОРОД СЕЛА - И РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ

Министар Милан Кркобабић у Влади Србије задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије разговарао је данас у Палати Србија у Београду са представницима Развојне агенције Србије и 16 регионалних агенција из свих крајева Србије. Скупу, за који су учесници оценили да је први у последњих неколико деценија који спаја рад развојних агенција и проблем села, присуствовали су чланови Националног тима за препород села Србије: Милован Митровић, потпредседник Академијског одбора за село САНУ, Владимир Гоати, политички аналитичар, Бранко Маричић, доајен задругарства, Бранислав Гулан агроекономски аналитичар, Снежана Петровић, председница Одбора Скупштине Србије за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, као и представници задружних савеза Србије и Војводине.

 Министар Милан Кркобабић састао се с представницима Републичке и 16 регионалних развојних агенција из свих крајева Србије

Министар Милан Кркобабић је, говорећи о циљевима сарадње са развојним агенцијама рекао: „Циљ је једноставан, развојне агенције су на терену, у регионима, знају специфичности и били су учесници у креирању и дефинисању одређених стратегија у општинама. Практично, желимо да ставе на располагање своје ресурсе и кадровски потенцијал и да помогну у реализацији основних циљева у препороду села“.

Кркобабић је нагласио да је пројекат препорода села од посебног националног, економског и безбедносног значаја за земљу, а затим се посебно осврнуо на очекивања у најављеној сарадњи Националног тима за препород села Србије и развојних агенција - „Од вас, из регионалних развојних агенција, пре свега, очекујемо анализу стања у вашем региону, а затим сажет предлог мера шта нам је заједнички чинити да успоримо пражњење села у Србији.

Социолог Милован Митровић, потпредседник Академијског одбора за село САНУ је указао да не можемо зауставити глобализацијске процесе, али их можемо усмеравати уз подршку и иницијативу људи који поседују знање, умеће и моћ да реализују пројекте.

Владимир Гоати, политички аналитичар, је подржао сарадњу регионалних развојних агенција, уважавајући њихову различиту власничку структуру и у први план ставио њихову спремност да помогну препород села Србије. Заложио се за промену законске регулативе, која ће спречити даље уситњавање ионако малог поседа у Србији.

Министар Милан Кркобабић је нагласио да је од изузетног значаја подршка овом националном пројекту председника Републике Србије Александра Вучића и патријарха српског Иринеја.

05.07.2019.

Кркобабић поводом Међународног дана задругара:

„ЈЕДНО СЕЛО, ЈЕДНА ЗАДРУГА И ЉУДИ ОСТАЈУ“

Дан уочи Међународног дана задругара, који се од 1995. године обележава сваке прве суботе у јулу, министар Милан Кркобабић, у Влади Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа и копредседник Националног тима за препород села Србије, посетио је данас земљорадничку задругу „Агро - Клек“ у Клеку, општина Зрењанин, једну од најбољих задруга не само у Средњобанатском округу, АП Војводини, већ и у целој Републици Србији.

 Међународни дан задругара

У Клеку су боравили и: академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности и копредседник Националнот тима за препород села Србије, чланови тог Тима проф. др Зоран Кесеровић, проф. др Жарко Илин, председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, директори задруга и задругари из Средњобанатског округа.

После обиласка Фарме са 550 музних крава расе црвено-белог холштајна, које у просеку годишње дају 9.500 литара млека, док је тај просек у Европској унији свега 6.500 литара, министар Милан Кркобабић је истакао: „Овако замишљам српска села, овако замишљам Србију! Једно село – једна задруга, 80 људи ради, просечна зарада преко 50.000 динара и људи који неразмишљају да оду. Ми из локалне самоуправе и Владе смо ту да их у томе подржимо“.

Министар Кркобабић је посебно нагласио потребу за развојем сточарства у Србији: „Овде је заокружен циклус – ратарство у служби сточарства што потврђује чињеницу коју стално понављам да без развоја сточарства нема развоја ни пољопривреде“.

Министар Милан Кркобабић је нагласио да је разбијено неповерење у удруживање, јер су од почетка пројекта „500 задруга у 500 села“ до 5. јула 2019. године основане 474 нове задруге. Колико је то значајно илуструје податак да је у Србији донедавно било тек нешто више од 1.000 задруга које су успешно радиле.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је прихватио министрову сугестију и обећао да ће убудуће уредити што више километара атарских путева, док се директор ЗЗ „Агро - Клек“ захвалио министру Кркобабићу на храбрости да подржи доделу бесповратних средстава као признање за добре резултате задруге.

ЗЗ „Агро-Клек“ је у протеклих годину дана у куповину модерне механизација уложила милион евра. Задруга је 2018. године од Кабинета за регионални развој, у оквиру пројекта „500 задруга у 500 села“, добила бесповратно 15 милиона динара за куповину телескопског манипулатора и трактора „Џон Дир“.

Међународни дан задругарства обележен је Конференцијом у организацији Задружног савеза Војводине, којој су поред министра Кркобабића и градоначелника Јањића, присуствовали задругари и директори задруга из Средњобанатског округа.

 Међународни дан задругара Међународни дан задругара

21.06.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ БРАНИЧЕВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Име му је Мед, презиме Хомољски

Министар у Влади Србије Милан Кркобабић, задужен за регионални развој посетио је данас општину Жагубица и села Браничевског округа. Уз министра и његове сараднике  били су и академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности, Проф.др Милован Митровић, потпредседник истог одбора и Бранислав Гулан, агроекономски аналитичар.

 Име му је Мед, презиме Хомољски

Министар Кркобабић је своју посету почео са станком са руководством општине, а наставио обиласком пчелињака задруге „Хомољемед“ у селу Милатовац.

„Жагубица је некада била центар задругарства, а ми на данашњи дан имамо чак 457 новоснованих задруга у Србији, малих фабрика под отвореним небом“ истакао је министар успех пројекта Владе Србије, које задругарству враћа стари сјај, доносећи бољитак домаћинима.

„Овај крај има чиме да се поноси, а овакви примери задруга показују да смо на правом путу. Успећемо ако будемо искрени и сви укључени – Влада Републике Србије, локална самоуправа и домаћини Србије.“ подсетио је Кркобабић и заједно са председником и члановима Српске академије наука и уметности поновио да је село више од пољопривреде, да мора да има сву потребну инфраструктуру, здравствену заштиту, спортске и културне садржаје...

Председник општине Сафет Павловић захвалио је министру на посети и средствима које је задруга са територије ове општине добила за свој рад. Председник је поновио да неће стати на овоме и да су задругари из ових крајева спремили још квалитетних пројеката како би сви заједно што боље искористили потенцијале које им овај крај пружа.

Задрузи „Хомољемед“ додељенo је 15 милиона динара бесповратних средстава из прошлогодишњег Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије, учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за постојеће и формирање нових задруга. Задруга је тим средствима набавила 1.000 кошница, 1.000 ројева пчела као и пратећу опрему за пчеларство.

Кркобабић ће своју посету завршио у седишту те задруге где је обишао  погоне за прављење воска, за прављење хране за пчеле и за паковање меда.

Академик Шкорић и академик Митровић обратили су се многобројним присутним сељанима и пожелели да ускоро у овом крају имамо јаке сложене задруге које као корпорације могу да се баве извозом и пласманом производа из Србије на страна тржишта.

„Храбре срећа помаже а овде има много храбрих који схватају да је у производњи излаз из сиромаштва“ рекао је Шкорић

Општина Жагубица налази се у котлини окружена планинским венцима од којих су најпознатији Хомољски, са 760 км2  и 16.900 становника и својих 18 села, спада у најређе насељене општине у Србији.

У оквиру Пројекта који спроводи Кабинет министра Милана Кркобабића  у 2017. и 2018. години, на територији Браничевског округа  додељено је 28,7 милиона динара за 3 задруге (општине Голубац, Жагубица и Кучево).

 Име му је Мед, презиме Хомољски  Име му је Мед, презиме Хомољски

13.06.2019.

ФОРМИРАН НАЦИОНАЛНИ ТИМ ЗА ПРЕПОРОД СЕЛА СРБИЈЕ

Свечана констититивна седница Националног тима за препород села Србије одржана је данас у сали Југославија Палате Србија.

„Села Србије нису успутна носталгија, то је императив времена – популациони, безбедносни и економски. Данас смо отворили једну од најбитнијих тема, тему села Србије. То је лепа вест, али пут лепе стварности пун је изазова и потешкоћа. Радује нас што уз струку, науку и имамо пуну подршку најбитнијих ауторитета ове земље на челу са председником Републике Александром Вучићем, Српском Академијом наука и уметности и поглаварима верских заједница. Сви заједно, уз подршку јавности, смо са исте стране стола, уједињени у жељи да покушамо да спасимо села Србије од пражњења“ изјавио је министар и подсетио да у средишту наше пажње треба да буду младе жене и деца која ће имати услове да пожеле да на селима остану или да се на њих врате.

 Формиран Национални тим за препород села Србије

Свечаној седници присуствовао је и председник републике Србије Александар Вучић. Председник је јасно подржао овај пројекат истакавши да је село од пресудног значаја за Србију која се суочава са великим демографским проблемом “Сваки наш напор има смисла ако бар неког задржимо на селу“, рекао је председник.

Национални тим за препород села Србије је самостално саветодавно тело које је на иницијативу министра Милана Кркобабића конституисао Кабинет министра задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа и Академијски одбор за село Српске академије наука и уметности.

Овај тим окупља многобројне стручњаке и ауторитете из области пољопривреде, инфраструктуре, здравствене заштите, образовања, културе, спорта и осталих друштвених области живота, као и представнике које одређује Академијски одбор за село Српске академије наука и уметности.

Стратешки циљ формирања Националног тима јесте смањење регионалне неравномерности, стварање системских предуслова за економску одрживост породичних газдинстава, креирање здравог тржишног амбијента, побољшање и модернизација инфраструктуре и стварање свих социо-културних предуслова за демографско оживљавање села у Србији.

Задатак Националног тима је  формирање стручних и научно утемељених предлога као основе за креирање и дефинисање конзистентне политике равномерног регионалног развоја, која ће допринети стварању повољнијих услова за живот на селу.

Скупу у Палати Србија данас су се обратили и Иштван Пастор, председник скупштине АП Војводина и председник Савеза војвођанских мађара у Србији , Његово преосвештенство Епископ ваљевски господин Милутин у име Српске православне цркве и Његове светости Патријарха српског господина Иринеја ,  Александар Нинковић у име београдског надбискупа Монсињора Станислава Хочевара, проф. др Владимир Гоати, председник „Транспарентности“ у Србији, песник Љубивоје Ршумовић, неурохирург проф.др Даница Грујичић и агроекономски аналитичар Милан Простран.

 Формиран Национални тим за препород села Србије  Формиран Национални тим за препород села Србије  Формиран Национални тим за препород села Србије  Формиран Национални тим за препород села Србије  Формиран Национални тим за препород села Србије

04.06.2019.

МИНИСТАР КРКОБАБИЋ ПОСЕТИО ЕПАРХИЈУ ВАЉЕВСКУ

Држава и СПЦ за препород села

Министар Милан Кркобабић, у Влади Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа посетио је данас Епархију ваљевску Српске православне цркве, где му је домаћин био Његово преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин. У разговорима како да се Епархија ваљевска практично укључи у очување и оживљавање села и да што већи број младих остане да живи и покрене пољопривредну производњу у ваљевским селима учествовали су и владика аустралијско-новозеландски Силуан, Милета Радојевић, в.д. директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, амбасадрор Белорусије у Србији Валериј Бриљов и председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић.

 Држава и СПЦ за препород села

Приликом посете савременог објекта површине 2.000 метара квадратних за прераду воћа и поврћа, пре свега сушене шљиве, као и хладњаче капацитета 2.700 тона коју гради Епархија ваљевска, министар Кркобабић је поручио: „Хоћемо да препознатљиво воће из овог дела Србије, пре свега свежа и сушена шљива, стигне до трпеза Србије али и Белорусије. Држава је већ у оквиру пројекта равномерног регионалног развоја „500 задруга у 500 села“ показала спремност да улаже у сличне пројекте, али ту је и Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама, а очекујемо да се укључи и локална самоуправа у Ваљеву.“

Министар Кркобабић је подсетио да је императив времена да сачувамо српског домаћина: „Он мора да ради и живи на селу и да обрађује своје земљиште. А земљиште је светиња! Они који на земљу гледају само као на робу – нека забораве на такав став. Јер, у Србији данас у око 560.000 пољопривредних газдинстава од пољопривреде живи око  1,4 милиона људи.“

Његово преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин је казао: „Чуо сам од министра Кркобабића речи охрабрења за српско село и пољопривредника у Србији. На истом смо задатку – циљ нам је да задржимо младе на селу, а за мене лично сељак је величанствен!“

Према речима агроекономског аналитичара Бранислава Гулана Српској православној цркви је од 70.000 ха одузетог земљишта, већ враћено 58.000 ха, што је велики пољопривредни потенцијал.
На крају посете ваљевској епархији министар Кркобабић је посетио манастир Пустиња из 13. века.

 Држава и СПЦ за препород села  Држава и СПЦ за препород села

24.05.2019.

КРКОБАБИЋ ОТВОРИО 6. САЈАМ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ У НОВОМ САДУ

Сајам оптимизма

Министар у Влади Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић свечано је отворио данас у препуној Аули Новосадског сајма „6. САЈАМ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ“.

 Сајам оптимизма

Кркобабић је поручио да пензионери данас заслужују највећу пажњу и бригу и да с правом очекују да им пензије буду редовне, сигурне и да прате плате.

Говорећи о најављеним формулама за усклађивање пензија Кркобабић је рекао „та формула треба да им омогући пре свега достојанствен живот“.

Истакао је и да у потпуности дели став председника Републике Александра Вучића да се кад год то реалне финансијске и економске могућности буду дозвољавале иде на једнократне исплате помоћи пензионерима, нарочито најугроженијима.

Обраћајући се великом броју присутних, Кркобабић је апеловао на наше најмлађе “Када крену у нови дан, нека погледају друштвене мреже, то је потпуно нормално, онда нека се сете бака и дека и нека их позову, нека им само пожеле добро јутро и дан ће бити лепши и бакама и декама, и њима и свима нама“

Овај дводневни сајам осмишљен је као место сусрета припадника старије популације где ће посетиоцима бити представљене  услуге у областима социјалне заштите, помоћи и неге у кући, здравља, едукације, волонтирања, здраве исхране, рекреације и хобија, стваралаштва, путовања, осигурања и безбедности као и из области правне заштите. Такође, посетиоци ће моћи да се упознају са бројним медицинским, фармаколошким и прехрамбеним производима, препаратима и услугама.

 Сајам оптимизма  Сајам оптимизма

23.05.2019.

На заједничком задатку

Министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић учествовао је данас на округлом столу на тему „Систем задруга и сеоска самуоправа у Србији“ који се, у организацији Академијског одбора за село, одржава данас у Српској Академији наука и уметности

 На заједничком задатку

Кркобабић је најавио читав сет мера којима би се спечило пражњење сеоских средина - од умањења или укидања пореза на додату вредност у неразвијеним  и брдско планинским подручјима, до доделе државне земље на коришћење младим пољопривредницима. „Земља је природни, неотуђиви ресурс једне државе и њеним уступањем на коришћење млад човек може да види своју будућност у Србији и да ради на томе да применом најсавременијих технологија оствари што веће приносе“ подсетио је министар.

Кркобабић је захвалио Академијском одбору за село Српске Академије Наука и Уметности на активној подршци Пројекту Владе Србије „500 задруга у 500 села“ који већ трећу годину настоји да поспешивањем задругарства врати живот свим српским селима и од њих створи пожељна места за живот.

Округли сто отвориоје председник САНУ Владимир Костић, а на столу су учествовали, осим председника Академијског одбора за село академика Драгана Шкорића и потпредседника тог одбора проф.др Милована Митровића као домаћина, чланови САНУ и ресорних Института, професори пољопривредних факултета, председник Задружног савеза Србије и други еминентни стручњаци из ове области.

Председник Костић је изразио задовољство што је скуп веома посећен и рекао да САНУ отвара своја врата за предлоге и теме које се тичу нормалног живота, правих вредности и опстанка наше земље „Морамо да размишљамо о томе шта нам је остало, а то је Србија“ рекао је Костић.

Академик Драган Шкорић је захвалио министру Кркобабићу на енергији и несебичном залагању у овом пројекту. Он је указао на досадашње одличне резултате акције оживљавања села задругарством и рекао да ће се заједнички напори Академије у Кабинета министра наставити, како би се младост ове земље вратила на село, како би села Србије била напредна и у својој производњи се такмичила са Европом.

 На заједничком задатку

15.05.2019.

Кркобабић и Хочевар - Заједно за спас села Србије

Министар у Влади Србије Милан Кркобабић, задужен за регионални развој састао се данас у Палати Србија са монс. Станиславом Хочеваром, београдским надбискупом и метрополитом и разговарао o Националном тиму за спас села Србије и о даљем унапређењу регионалног развоја, након успешних првих корака оживљавања задругарства у Србији.

 Кркобабић и Хочевар - Заједно за спас села Србије

Католичка црква је изразила јасну спремност да учествује у једној оваквој мисији која је намењена свим селима Србије без обзира на верску припадност. То је и основни принцип задругарства – неутралност. Расна, верска и политичка изјавио је Кркобабић и додао „У временима када цивилизацијски токови воде ка пражњењу сеоских средина неопходно је да заједничким деловањем покушамо да зауставимо тај процес и овај пројекат, од државног значаја, усмеримо на суживот, толеранцију и помоћ свима којима је потребна“.

Министар је истакао да је за формирање Националног тима за спас села Србије кључно што је добијена снажна подршка Академијског одбора за село САНУ, врха православне, а сада и католичке цркве у Србији и посебно председника Републике Александра Вучића.

Надбискуп Хочевар је изразио своје задовољство што је католичка заједница део једног овако важног подухвата “И у прошлости католичка црква је увек наглашавала социјално учење и допирала до оних који живе с потешкоћама или су угрожени. Сада је потребно да утичемо на то да села, као мање заједнице,  учествују у здравом интегралном развоју породице као стуба друштва” рекао је Хочевар и захвалио министру Кркобабићу на бризи, иновативности и креативности у суочавању са овом комплексном проблематиком.

Одговарајући на питања новинара министар Кркобабић и надбискуп Хочевар дали су своје виђење о укључивању Ватикана у дијалог о Косову и Метохији.

„Решавање питања Косова и Метохије је један од важних изазова за целокупну хришћанску заједницу и у том смислу видим одрживост предлога да се у тај дијалог укључи и Ватикан“ рекао је министар.

Надбискуп Хочевар је подсетио да Ватиканска дипломатија ужива велики углед у свету и да је боље да се што више страна укључи у дијалог о једном тако важном питању, имајући на уму да на простору Косова и Метохије живи и католичка заједница.

 Кркобабић и Хочевар - Заједно за спас села Србије

14.05.2019.

КРКОБАБИЋ НА САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ У НОВОМ САДУ

Земља није роба већ неотуђиви јединствени ресурс

Данас је у оквиру 86. Mеђународног сајма пољопривреде у Новом Саду у Мастер Центру одржана Национална конференција на тему „Задругарство и удруживање као модел развоја пољопривреде“, коју је отворио Милан Кркобабић, министар у Влади Србије задужен за регионални развој.

 Земља није роба већ неотуђиви јединствени ресурс

„Пред нама је да се определимо да ли је земља ресурс од националног значаја или ћемо је оставити на вољу другима. Сматрам да државну земљу која се не обрађује, треба доделити младим пољопривредницима на коришћење како би је привели култури и намени и учинили је продуктивном, уместо да буде искључиво роба која се продаје на тржишту.“ рекао је Кркобабић обраћајући се учесницима конференције.

Конференцији су присуствовали и потпредседник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности (САНУ) проф.др Милован Митровић и председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић који су представили досадашње успешне резултате Програма подршке задругама, познатог под називом „500 задруга у 500 села“.

У протекле две године формирано преко 400 нових задруга широм Србије. Као и претходне две и ове године око 70 задруга може да рачуна на бесповратна средства Владе Србије намењена механизацији и опреми, вишегодишњим засадима, проширењу матичног стада, побољшању расног састава животиња и сл.

Министар је говорио и о наредном кораку који опоравак села Србије захтева а то је формирање Националног тима за спас села Србије који ће сагледати све аспекте живота на селу и предвидети програмима и конкретним мерама стварање свих потребних услова за квалитетан живот у сеоским срединама.
Циљ ове конференције у оквиру традиционалног сајма пољопривреде је да се отвори дијалог о животу младих на селу, о удруживању у задруге, о унапређењу њихових услова живота, развоју инфраструктуре, културног и друштвеног живота, а учесници су, поред званичника, представници међународних организација, универзитета и наравно млади пољопривредници.

Министар је раније данас посетио и штанд Задружног савеза  Војводине који је за време трајања сајма у Новом Саду место састајања Задружних савеза, директора задруга и гостију из земље и иностранства.

 Земља није роба већ неотуђиви јединствени ресурс Земља није роба већ неотуђиви јединствени ресурс Земља није роба већ неотуђиви јединствени ресурс

9.05.2019.

Матица српска у селима Србије

Министар у Влади Србије Милан Кркобабић, задужен за регионални развој састао се данас у Новом Саду са председником Матице српске, проф.др Драганом Станићем. Тема састанка била је међусобна сарадња најстарије српске књижевне, културне и научне институције са Кабинетом министра на оживљавању и спречавању пропадања села Србије и припремама за формирање Националног тима за спас села Србије.

 Матица српска у селима Србије

„Желимо адекватне људе и институције да бисмо квалитетно одрадили посао. Захвални смо Матици српској на спремности да узме учешће у оваквој акцији и очекујемо да допринос Матице српске буде на нивоу који је она увек кроз историју имала, јер села Србије то заслужују“ изјавио је министар Кркобабић.

На састанку, на којем су учествовали и председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности (САНУ) академик Драган Шкорић и потпредседник овог одбора проф.др Милован Митровић., представљени су досадашњи успешни резултати Програма подршке задругама, познатог под називом „500 задруга у 500 села“ који се од 2017. године реализује кроз економско-финансијске подстицаје Владе Србије.

Министар Кркобабић је истакао да је до сада формирано преко 400 нових задруга широм Србије, да су и за ову календарску годину опредељена значајна средства  за те сврхе, али да је сада потребно начинити наредни корак у смислу свеобухватног сагледавања комлексне проблематике опстанка села, односно стварања свих потребних услова за квалитетан живот у сеоским срединама и посветити програмима и конкретним мерама који ће на селу задржати младе.

Такав задатак ће имати Национални тим за спас села Србије који је у формирању.

Председник Станић је захвалио министру што је препознао Матицу српску као партнера у овом одговорном и захтевном послу и изразио спремност да се ова институција ангажује јер је део Матицине мисије издавање публикација за културу свакодневног живота, али је председник понудио и озбиљну научну базу са истраживањима о селима Србије.

„Веома смо срећни што имамо прилику да будемо део овако важног подухвата и да ми из сфере културе будемо од користи да наше целокупно друштво буде стабилније и да успешно савлађује изазове који су пред њим. “ изјавио је Станић

Академик Шкорић је истакао своје велико задовољство досадашњим успешним резултатима акције „500 задруга у 500 села“ и указао да ће Матица српска као најстарија и најзначајнија научна институција Србије бити важан партнер у подухвату заустављања пражњења српских села.
7.05.2019.

Кркобабић – Задругари до повољног кредита брзо и лако

Министар у Влади Србије Милан Кркобабић, задужен за регионални развој састао се данас са председником Извршног одбора Банке Поштанске штедионице, мр Бојаном Кекићем, а тема састанка била је међусобна сарадња у виду подршке ове пословне банке на Пројекту ревитализације задругарства који већ трећу годину спроводи Кабинет министра Кркобабића.

 Кркобабић – Задругари до повољног кредита брзо и лако

“Чинимо све да правимо праве конкретне потезе у корист домаћина Србије. Данашњи сусрет је отварање новог поглавља и решавање за њих једног веома важног питања, а то је како да брзо, лако и повољно дођу до обртних средстава за своје пословање. Сложни у уверењу да је модеран концепт задругарства један од начина да се помогне останак становништва у малим срединама данас смо разматрали најефикасније начине за конкретну финансијску помоћ новооснованим и старим задругама које би им заједно пружиле  републичка, локална власт и ова пословна банка.” изјавио је после састанка Кркобабић. „Конкретна идеја је да задруге добијају кредите за потребна обртна средства код ове државне банке по повољним условима, а да трошак камате сносе локалне самоуправе из дела буџета који ће бити за то намењен. “

Председник Извршног одбора Банке Поштанске штедионице подржао је министрову идеју речима „Овај заједнички наступ видимо као прави пут коришћења свих институционалних и људских ресурса, као и буџетских средстава намењених подршци задругама и задругарима. Сматрамо да на овај начин можемо постићи дугорочан и одржив развој подржаних задруга и на тај начин показати примере добре праксе и будућим корисницима сличних видова подршке.“

Кекић је најавио да ће у сарадњи са Кабинетом министра задуженог за регионални развој, за кредите подржаним задругама, радити на даљем снижењу каматних стопа уз буџетска средства намењена субвенционисању каматних стопа на националном, регионалном и локалном нивоу.    

Како је договорено, поред конкурентних камата за задруге као правна лица ова банка понудиће и краткорочне готовинске кредите намењене задругарима и њиховим кооперантима, за које камата не прелази 4,5% и који ће по питању отплате бити прилагођени сезонским потребама зависно од вида производње и са грејс периодом. Најављено је да ће дугорочни кредити за задругаре имати исте повољности као и они за саме задруге - како по висини износа, тако и по каматним стопама  и периодима отплате.

 Кркобабић – Задругари до повољног кредита брзо и лако

24.04.2019.

КОНФЕРЕНЦИЈА О ЗАДРУГАРСТВУ

Кркобабић: Задругарство - магнет за опстанак и останак на селу

„Задругарство није успутна носталгија ни тренутна мода, оно је императив опстанка младих пољопривредника на селу, једини магнет који може да их задржи. Оне су и предуслов одрживости пољопривредних домаћинстава са малим поседима“, поручио министар Милан Кркобабић у Новом Саду на конференцији под називом „Подстицаји за задруге у 2019. години на републичком и покрајинском нивоу“ , којој је присуствовало више од 200 званица.

 Кркобабић: Задругарство - магнет за опстанак и останак на селу

Задружни савез Војводине је био организатор  овог радног скупа у Привредној комори Војводине на коме се могла чути корисна размена мишљења о овој теми и конкретне подстицајне мере које у овој години спроводе републичка и покрајинска влада.   

Министар је нагласио да је акција Владе Србије позната широј јавности као „500 задруга у 500 села“ већ доживела свој велики успех јер је од почетка њеног спровођења до данас, за две и по године, у Србији основано тачно четири стотине задруга. «То је бројка која је превазишла сва наша очекивања, али с правом. Кључни ауторитети на овом путу републичких и покрајинских власти су Српска академија наука иуметности, Српска православна црква на челу са Патријархом Иринејем, задружни савези, професори пољопривредних факултета. А конкретан резултат наших напора је веома велики број задруга које се формирају и прве сложене задруге у Србији.» рекао је Кркобабић.

Министар Кркобабић је предочио да у је 2019. години за ревитализацију задругарства у Србији опредељено нових близу 700 милиона динара, за још око 70 задруга.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић истакао је да је веома задовољан реафирмацијом задругарства и поновио да је покрајинска Влада, по узору на републичку управо данас по први пут усвојила конкретну линију финансијских подстицајних мера за задруге која предвиђа по 5 милиона динара по задрузи за примарну и прерађивачку производњу.

Пошто је пожелео добродошлицу присутнима и изразио задовољство посећеношћу ове конференције председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов обратио се присутнима „Коначно задружни сектор има недвосмислену подршку. Данас задруге размишљају у правцу развоја инвестиција и нових пројеката и производа“

Присутнима су се обратили и председник Привредне Коморе Војводине Бранко Вучуревић, председник извршног одбора ДДОР-а др Ђорђо Амброђо Маркеђани, председник Извршног одбора Војвођанске банке Предраг Михајловић и директор департмана за малопродају НИС-а Бранко Радујко.

Представници Развојног фонда Војводине, Покрајинског фонда за развој пољопривреде и Гаранцијског фонда Војводине представили су свако свој, а прилично сличан развојни план за 2019. годину који предвиђају повољне кредите и гаранције за задруге.

 Кркобабић: Задругарство - магнет за опстанак и останак на селу Кркобабић: Задругарство - магнет за опстанак и останак на селу

17.04.2019.

КРКОБАБИЋ ПОНОВО У ПОСЕТИ ЗЛАТИБОРСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Прибој – прави домаћини за праве инвестиције

Милан Кркобабић, министар у Влади Србије задужен за регионални развој посетио је данас општину Прибој у Златиборском управном округу.

 Прибој – прави домаћини за праве инвестиције

На састанку са руководством општине одржаном у оквиру пројекта „500 задруга у 500 села“ представљен је овогодишњи Програм Владе Србије за оживљавање задругарства и разматрани су конкретни подстицаји које дају и републичка и локална самоуправа.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић захвалио је министру на посети изразивши јасну жељу да се локална самоуправа укључи и да своју снажну подршку програму оживљавања задругарства и у овом делу Србије.

„Спремни смо да из буџета наше општине годину дана финансирамо комплетан рад једне специјализоване задруге на територији општине Прибој, од простора до директора, стручњака који ће је водити“ рекао је Рвовић и истакао да је 1196 произвођача малине спремно да се удружује у задруге како би опстали, пласирали своје производе и почели и са вишим фазама прераде производа.

Министар је истакао значај удруживања и задруге као привредне окоснице опстанка и развоја села и похвалио иницијативу ове локалне самоуправе да конкретно подржи пољопривредне произвођаче своје општине „Прибој се показао као прави домаћин за праве инвестиције. Очекујем да ће ове задруге заживети и то треба да буде право охрабрење за људе који овде живе  - да остану, врате се и поново виде своју будућност овде“.

Кркобабић је нагласио како је ово прави пут и конкретна иницијатива једне општине коју треба да следе и друге локалне самоуправе у Србији.

Радном састанку су присуствовали и председник Академијског одбора за село САНУ академик Драган Шкорић,  потпредседник Академијског одбора за село САНУ проф.др Милован Митровић,  председник Задружног Савеза Србије Никола Михаиловић и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, као и директори и чланови задруга Златиборског управног округа.

Академик Шкорић је истакао како је САНУ иза себе имала 50 година неуспелих покушаја да скрене пажњу јавности и држави о пропадању српског села, али се тек иницијативом министра Кркобабића приступило решавању овог горућег проблема. „Напокон смо на правом смо путу да стручњаке и знање ујединимо са српским сељаком на очигледну добробит свих. Овај крај се показао погодним за малинарство, али и пчеларство, гајење лековитог биља...хајде да стигнемо заједно до  финалних производа и усмеримо се ка извозу“ позвао је Шкорић.

Након састанка министар се са руководством општине Прибој и својим сарадницима састао са пољопривредним произвођачима Прибоја и околине и разговарао о удруживању и конкретним подстицајима које држава и локална самоуправа нуде за све оне који су спемни да раде и покажу иницијативу, од стручних служби и трансфера знања и нових технологија, до начина за пласман на тржиште и виших фаза прераде производа.

Подсећамо, у Србији је за две и по године, колико траје поменути пројекат Владе Србије, основано готово четири стотине задруга, а угашених готово да и нема, док је пре Пројекта само око стотину задруга годишње нестајало.

Кркобабић је најавио нових 700 милиона динара, које ће држава ове године издвојити за 70 старих, новооснованих и сложених задруга, а конкурс за доделу тих средстава се очекује у наредних месец и по дана.

Ово говори да је Влада Србије у веома кратком периоду определила готово 1,7 милијарди динара за задругарство, чиме ће, осим враћања преко потребног духа удруживања Србији, бити конкретно поспешен рад преко 160 задруга.

 Прибој – прави домаћини за праве инвестиције

10.04.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ СРЕДЊОБАНАТСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Кркобабић: Нови живот Крајишника

„Само људи који су спремни да се удруже и решени да раде могу да опстану. Онда неће изостати ни помоћ државе ни локалне самоуправе.“ рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа у данашњој посети месту Крајишник у општини Сечањ Средњобанатског управног округа.

 Кркобабић: Нови живот Крајишника

На састанку одржаном у оквиру представљања овогодишњег Програма спровођења мера равномерног регионалног развоја Републике Србије учешћем државе у директним финансијским подстицајима за задругарство, министар је подсетио да је од почетка пројекта „500 задруга у 500 села“ формирано чак 384 задруге што је јасан показатељ успеха који је пројекат доживео, вративши на прави начин удруживање у Србију. Из поменутог државног пројекта помогнут је до сада рад 94 задруге, а ове године опредељено је за исту сврху још око 700 милиона динара.

„Тим средствима поново ћемо директно помоћи око 70 постојећих и новооснованих задруга, као и сложене задруге. Тако ће, за ове 3 године, износ бесповратних средстава који је држава Србија уложила у задругарство достићи 1,7 милијарди динара“

Крајишник је прави пример како је једна задруга удахнула младост једном месту, дала нове идеје младима и старима и помогла им да, уз помоћ државе и локалне самоуправе удружени сами нађу пут за свој бољитак.

Министар је подсетио на феномен пусте земље који нам прети „Треба размотрити све начине како стати на пут пражњењу села, како задржати младе и понудити им егзистенцију овде.“ рекао је Кркобабић и најавио формирање националног тима за спас села који ће управо имати задатак да осветли поменуту проблематику и понуди најефикаснија решења.

Радном састанку у Дому културе присуствовали су председник Академијског Одбора за село Српске академије наука и уметности академик Драган Шкорић, председник задружног савеза Војводине Радислав Јованов, агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, руководство општине Сечањ, пољопривредне службе општина средњобанатског округа, као и власници пољопривредних газдинстава, директори и чланови задруга поменутог округа.

Академик Шкорић је истакао да „Српско село је већ јако дуго у фази пропадања. Хајде да мотивишемо сељане да се уједине, да поверују један другом и да без посредника послују. Жеља нам је да ланац од њиве до трпезе функционише уз више новца и користи за произвођаче“ позвао је Шкорић

Председник општине Сечањ Предраг Рађеновић захвалио је министру на посети и изразио јасну жељу локалне самоуправе овог округа да пружи своју подршку задругарству и свим сличним иницијативама, како би становништво ове општине имало што боље услове и како би се стало на пут пражњењу Средњег Баната.   

Након састанка министар је са својим сарадницима обишао поменуту ратарску ЗЗ „Слога“, којој је из прошлогодишњег Програма Владе Србије намењеног задругама додељено 15 милиона динара бесповратних средстава за набавку телескопског манипулатора, укопне колске ваге, лабораторијске опреме за утврђивање квалитета житарица и софтвер вагу.

Задруга има 25 чланова и 35 коопераната, основана је 1991.године, а од 2017. почиње са озбиљнијим улагањима у опрему и производњу. Задруга има у власништву 30 хектара земље, а задругари са кооперантима обрађују око 500 хектара. Прошле године преко задруге је продато 280 тона кукуруза, 250 тона сунцокрета и 250 тона пшенице, а задругари очекују да ће овим улагањима повећати обим производње.

 Кркобабић: Нови живот Крајишника Кркобабић: Нови живот Крајишника Кркобабић: Нови живот Крајишника

04.04.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ЗЛАТИБОРСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Домаћини Косјерића хрле у задруге

„Домаћини Косјерића само удружени у задруге могу да очекују боље дане“ рекао је министар у Влади Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић у данашњој посети Косјерићу и Златиборском управном округу и подсетио како овај крај, како га мештани називају Богом даним за сточарство заслужује и већу подршку државе.

 Домаћини Косјерића хрле у задруге

„Сељак је изложен разним ризицима пословања, осцилацијама на тржишту, маказама цена и ћудима природе. Држава и локална самоуправа морају да стану иза њега, била година успешна или не. Влада Србије са мерама које предузима показује да је спремна за то. “

На састанку одржаном у Косјерићу у препуној сали зграде Дома културе министар је са својим сарадницима представио овогодишњи Програм спровођења мера равномерног регионалног развоја Републике Србије кроз финансијске подстицаје за задругарство. Министар је подсетио да је од почетка пројекта „500 задруга у 500 села“ формирано чак 374 задруге што је јасан показатељ успеха који је пројекат доживео, вративши на прави начин удруживање у Србију.

Кркобабић се осврнуо и на укупан износ средстава за задругарство додељених из програма Владе Србије, који је заједно у  2017. и 2018. години износио готово једну милијарду динара, чиме је помогнут рад 94 задруге, а ове 2019. године за исту сврху издвојено је поново око 700 милиона динара који чекају нових 70 задруга. Конкурс за доделу ових бесповратних средстава биће расписан у првој половини текуће године.

Председник општине Косјерић Жарко Ђокић захвалио је министру на посети и на томе што је препознао њихову иницијативу за удруживање и помогао да села општине Косјерић оживе. „Надам се да ово неће бити крај наше сарадње, трудићемо се да пишемо још боље пројекте и добијемо још више средстава из Програма Владе Србије“ рекао је Ђокић додајући да општина Косјерић броји око 20.000 становника и има 3.000 регистрованих пољопривредних газдинстава.

Састанку су присуствовали руководство општине, општинске пољопривредне службе, представници задружног савеза Златиборског округа и земљорадничких задруга, а присутнима су се из тима министра Милана Кркобабића обратили председник Задружног Савеза Србије Никола Михаиловић и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан.

Михаиловић је истакао да задруга треба да постане носилац промена на селу јер наш сељак не може никако сам опстати. У име Задружног савеза Србије председник је понудио сваку врсту административне, логистичке и друге помоћи старим, новооснованим и сложеним задругама. 

Након састанка министар је са својим сарадницима посетио новоосновану ЗЗ „Брајковићи“ из истоименог села, којој је, из прошлогодишњег Програма намењеног задругама додељено 7,5 милиона динара и тим средствима задруга је купила 432 грла уматичене јагњади. Набављена грла задругари су распоредили на својих 48 домаћинстава по селима. Обрађују око 300 хектара земљишта. Будући да је од званично активних 28 задруга на територији општине Косјерић, ово једина и то нова Задруга, са доста младих чланова, која послује у овом крају, пројекат има велики утицај на локалну заједницу.

 Домаћини Косјерића хрле у задруге

29.03.2019.

МИНИСТАР КРКОБАБИЋ СА ПРЕДСЕДНИКОМ СКУПШТИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ

Кркобабић и Пастор: Задругарство се само наметнуло као тема број један

Министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој је данас у Новом Саду разговарао је са председником скупштине Аутономне Покрајине Војводине Иштваном Пастором о могућностима сарадње на промоцији задругарства у нашој земљи и припремама за формирање Националног тима за спас села Србије.

 Своји на своме

На састанку, на којем је учествовао и председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности (САНУ) академик Драган Шкорић, представљени су досадашњи успешни резултати Програма подршке задругама, познатог под називом „500 задруга у 500 села“ који се од 2017. године реализује кроз економско-финансијске подстицаје Владе Србије. Министар Кркобабић је истакао да је до сада формирано 368 нових задруга широм Србије, а да је у 2019. години задругама бесповратно намењено поново близу 700 милиона динара. Овогодишњи конкурс за доделу средстава старим, новооснованим и сложеним задругама, према речима министра, биће расписан у првој половини године.

Председник Пастор је нагласио да је оживљавање задугарства од великог значаја за АП Војводину, као примарно пољопривредну регију, те да су покрајинска администрација, али и локалне самоуправе, спремне да уложе додатне напоре како би се овај програм квалитетно промовисао и како би са његовим предностима биле упознате све сеоске средине у Покрајини.

Академик Шкорић је указао да проблем напуштања села погађа Војводину, исто колико и централну и јужну Србију и истакао своје задовољство досадашњим успешним резултатима акције „500 задруга у 500 села“ који реализује Кабинет министра Кркобабића у сарадњи са Академијским одбором за село.

Министар Кркобабић и председник Пастор разговарали су и о могућностима сарадње у оквиру Националног тима за спас села, чије формирање је у току, а који ће за циљ имати да сагледа и помогне стварању свих важних предуслова за побољшање квалитета живота на селу. Како је оцењено, посебну пажњу би требало посветити програмима и конкретним мерама који ће на селу задржати младе.

Кркобабић и Пастор су се сагласили око заједничког деловања републичког и покрајинског нивоа по овим питањима од националног значаја и дефинисали конкретне  кораке који ће уследити.

„Наше заједничко деловање треба да буде перманентно и да за циљ има побољшање целокупних услова живота на селу“ закључак је данашњег састанка.

27.03.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ СЕВЕРНОБАНАТСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Своји на своме
Утрине - село са мађарским живљем и у њему задруга, магнет за младе пољопривреднике

„Ред, рад и новац су предуслов за успех„ рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој приликом посете општини Ада у Севернобанатском управном округу и подсетио да је држава спремна да и ове године конкретно бесповратним средствима помогне домаћине Србије.

 Своји на своме

Потребна нам је задруга да обједини домаћине, да за њих купи и прода, да одради све оно што не могу сами, да је оперативна и поуздана, да јој верују задругари, а онда ће у њу поверовати и село. Нема задруге без села ни села без задруге„ изјавио је Кркобабић.

Састанку су присуствовали и потпредседник Академијског одбора за село САНУ, проф.др Милован Митровић, председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, као и представници пољопривредних служби и земљорадничких задруга из поменутог округа.

Проф.др Митровић подсетио је присутне да је задруга погодан начин организовања јер је економски, социјално и културно самоодржива и прави је начин за увођење иновација у пољопривреди, са вишеструким ефектима на становништво.

Председник општине Ада, Золтан Билицки захвалио је министру на посети и улагању државе у једину задругу у општини Ада којој гравитира чак 150 породица. Председник је уверио присутне да ће се овим инвестицијама још више побољшати рад ове успешне задруге и убрзати њен напредак, а да ће локална самоуправа увек пружити помоћ и подршку овој и свим будућим задругама.

Кркобабић је са својим сарадницима обишао и село Утрине и земљорадничку задругу „Утрине Оборњача„, једну од оних којима су прошле године додељена бесповратна средства Републике Србије намењена задругама.

Сeлo Утрине има око 900 становника, већински мађара, чак 80 посто, и задруга са својих 50 чланова и 140 коопераната представља стожер овог краја. На питање министра мештанима „Шта би било да не постоји ова задруга?“ одговор је био да не било ни села.

ЗЗ „Утрине Оборњача“ представља главни привредни субјекат овог краја и од 1990. године се бави производњом, продајом и откупом пољопривредних производа (кукуруз, пшеница, сунцокрет, јечам). Из прошлогодишњег државног Програма за развој задругарства добила је 5 милиона динара за анализатор са штампачем и модулом за мерење хектолитарске масе житарица.

Председник Задружног савеза Војводине, Радислав Јованов изјавио је да је ова задруга доказ да су ова средства дошла у право време на право место и да је местима, попут овог, потребна иста пажња као и југу Србије. Према његовим речима, овакве акције су једини начин да млади људи са својим породицама остану у руралним срединама.

Директор ЗЗ „Утрине Оборњача“ Новак Атила истакао је колико је ова мала лабораторија за анализу квалитета житарица допринела да задруга крене у корак са савременим потребама и технолошким напретком који је императив савременог пословања.

Анализе квалитета житасу предуслов за одговарајућу класификацију преузетих производа, који се након правилног разврставања могу продати по знатно повољнијим ценама стварајући тако додатну зараду за кооперанте и задругу.

Ове године у Буџету Републике Србије планирано је нових 700 милиона динара намењених задругарству. Конкурс за доделу тих бесповратних средстава старим, новооснованим и сложеним задругама биће расписан у првој половини године.

 Своји на своме

15.03.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ПОМОРАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Људи, одоше нам људи!

„Зауставити исељавање је национални задатак, тешка борба са неизвесним резултатима.“ рекао је министар у Влади Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић у данашњој посети Поморавском управном округу.

 Људи, одоше нам људи!

„Људи, одоше нам људи!“  апеловао је министар и подсетио да од 24.000 људи у општини Деспотовац, средини која је са добром инфраструктуром и условима живота, се готово 10.000 иселило.

На састанку одржаном у Деспотовцу у препуној сали Народне библиотеке, Кркобабић је са својим сарадницима представио овогодишњи Програм спровођења мера равномерног регионалног развоја Републике Србије пре свега подстицањем и обновом задругарства и подсетио да је од почетка пројекта „500 задруга у 500 села“ формирано чак 361 задруга што је јасан показатељ успеха који је пројекат доживео, вративши на прави начин удруживање у Србију.

Радном састанку на трему задругарства присуствовали су Председник Академијског одбора за село САНУ, Драган Шкорић, члан Академијског одбора за село САНУ,проф.др Зоран Кесеровић, агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић, руководство општине, представници општинских служби за пољопривреду, као и директори и чланови задруга Поморавља.

Председник општине Деспотовац  Никола Николић  захвалио је министру на посети и додао да ће локална самоуправа наставити да издваја значајна средства за пољопривреду, али да су свесни свих проблема са којима се произвођачи суочавају и да ће активно учествовати у свим пројектима које држава уз помоћ науке и струке реализују.

Aкадемик Шкорић је позвао сељане да се баве производњом већ препознатљивих производа,својствених географским подручјима са којих долазе. „Да направимо програме и пројекте којима ће Србија постати понос Балкана и конкурентна са великим светским економијама“ позвао је Шкорић.

Након састанка министар је са својим сарадницима посетио домаћинство у селу Липовица које има 10 хектара под воћем, савремену интензивну производњу и сопствену хладњачу.

Министар је своју посету Поморавском округу завршио обиласком манастира Манасија.

 Људи, одоше нам људи! Људи, одоше нам људи! Људи, одоше нам људи!

14.03.2019.

У ПАТРИЈАРШИЈИ О ЗАДРУГАРСТВУ

Сусрет министра Кркобабића и академика Шкорића са Његовом светости патријархом господином Иринејем

„Спашавање села Србије је национални задатак, част али и обавеза“ јединствени су у том ставу партијарх Српске Православне Цркве господин Иринеј, министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић и председник Академијског одбора за село САНУ, академик Драган Шкорић који су се данас састали у Патријаршији.

 Сусрет министра Кркобабића и академика Шкорића са Његовом светости патријархом господином Иринејем

Министар је упознао патријарха са пројектом обнове задругарства који већ трећу годину реализује Влада Србије у сарадњи са Академијским одбором за село, као и о припремама за формирање Националног тима за спас села Србије.

На следећем заседању Синода Српска Православна Црква ће утврдити начин свог деловања у циљу поспешивања ове, за Србију посебно важне мисије и одредити свог члана у Националном тиму за спас села.

Сви учесници састанка су се сложили око тога да нам као народу ваља делати да бисмо спасили села Србије, а основа сваког бољитка је удруживање.

06.03.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ПЧИЊСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

У ПОЉАНИЦИ СЕ БРАНИ СРБИЈА

Министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић посетиo је данас Пчињски управни округ.

Министар је заједно са председником Академијског одбора за село САНУ Драганом Шкорићем и потпредседником тог одбора Милованом Митровићем посетио ЗЗ „Пољаница Тренд“ у селу Власе којој je додељенo 5,9 милиона динара бесповратних средстава из прошлогодишњег Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја РС, учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за постојеће и новоформиране задруге.

 У Пољаници се брани Србија

Задруга је тим средствима купила хладњачу за дубоко замрзавање воћа и поврћа и сушару за воће, поврће и лековито биље.

„Удружен сељак је слободан сељак. Слободан од спекуланата, накупаца, банака. Свој на своме.“ рекао је министар и поновио да је 350 основаних задруга од почетка акције довољан показатељ да се вратило поверење у удруживање у Србији.

Директорка задруге Љиљана Трајковић изразила је велико задовољство посетом министра и инвестицијом Владе Србије и покушала да објасни шта она значи за ово и осталих 22 села области Пољанице.

„Тренутно имамо десет коопераната и надамо се да ће их бити све више. Пољаница има око 70 хектара под малином и доста боровница, а у плану је и узгајање боровнице. Жеља нам је да од ове задруге читава област има корист“ рекла је Трајковић

Кркобабић је са својим сарадницима осим задруге у селу Власе, обишао и месну заједницу, цркву и пошту, а своју посету завршио у оближњем Големом селу где је обишао погон фабрике Јумко.

„Домаћини Пољанице су последња одбрана Србије. Морамо им помоћи да пожеле да остану. Они желе пут, задругу, амбуланту, школу, дом културе, пошту, цркву. Сложни су у очекивањима и јасни у захтевима. Ова новоотворена задруга и погон Јумка који ради пуном паром доказ су да је држава повукла први потез“ рекао је министар Кркобабић и истакао да је „Национални тим за спас села“ који је у формирању пре свега намењен овим рубним подручјима наше земље.

Академик Шкорић  и академик Митровић обратили су се присутним сељанима, позвали их да се удруже и да искористе све потенцијале које им бављење воћарством, сточарством и пчеларством који су карактеристични за ове делове земље омогућава, јер је пољопривреда једини извор њихове егзистенције, а на држави је да омогући да села имају и све остале предуслове за квалитетан живот као што су примарна здравствена заштита, образовање, спортске активности и културни садржаји.

 У Пољаници се брани Србија У Пољаници се брани Србија

01.03.2019.

КРКОБАБИЋ: ПАРЕ СУ ТУ, ДОМАЋИНИ СПРЕМАЈТЕ СЕ!

Завршни нацрт новог Програма подршке задругама у 2019. Новим задругама до 7,5 милиона, старим до 15 милиона динара

На данашњем састанку у Палати Србија разматрана је завршна верзија Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за земљорадничке и пољопривредне задруге у 2019. години на целокупној територији Републике Србије, а нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском управном округу.

 Кркобабић: Паре су ту, домаћини спремајте се!

Састанку су присуствовали председник Академијског одбора за село САНУ Драган Шкорић са потпредседником овог одбора проф.др Милованом Митровићем, председник  задружног савеза Србије Никола Михаиловић, представница задружног савеза Војводине Јелена Несторов-Бизоњ, проф.др Зоран Кесеровић и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан.

У 2019. години Програмом који је осмислио и већ трећу годину за редом успешно реализује Кабинет Милана Кркобабића, министра задуженог за регионални развој, задругама је бесповратно намењено нешто око 700  милиона динара, што је за 3,5 пута више него у 2017. години, када је започет пројекат „500 задруга у 500 села“

Министар је најавио да ће ове године средства добити око 70 задруга, као и новине у овогодишњем програму у смислу подстицања специјализованих задруга (као искорак у односу на мешовите) и интензивну производњу која у перспективи има више фазе прераде.

Домаћинима Србије министар је поручио „Паре су и ове године обезбеђене, држава вас неће изневерити “.

Академик Драган Шкорић изразио је задовољство што Академијски одбор САНУ поново ради са Кабинетом министра задуженог за регионални развој на заједничком пројекту обнове задругарства. „Жеља нам је да ове године имамо што више задруга са интензивном производњом и да искористимо све природне ресурсе које имамо и тако покренемо и оживимо наша села  “

У 2018. години бесповратна средства добило је 72 задруге, од којих су две сложене, на целој територији Србије, укључујући и једну задругу са Косова и Метохије. Новоформираним задругама је и ове године намењено до 7,5 милиона, а старим задругама до 15 милиона динара.

Радује чињеница да је, без обзира на подстицајна средства државе које су неке од задруга добиле, од средине 2017. године, када је покренут пројекат популарно назван „500 задруга у 500 села“ основано 350 нових задруга, што говори о враћању поверења у удруживање у Србији.

Очекује се наставак  позитивног тренда ширења задругарства у земљи и стварање позитивне целокупне климе за опстанак села Србије. Како је министар већ раније најавио, у плану је формирање „Националног тима за спас села“ који ће имати задатак да сагледа и утиче на све предуслове квалитетног живота на селу. Осим задруга, као окоснице привредних делатности сваком селу су неопходни и здравствена заштита, образовање, спортски и културно-уметнички садржаји и на томе се мора активно радити, како би млади људи који тамо живе пожелели да на селу и остану, а неки од оних који су отишли и да се врате.

 Кркобабић: Паре су ту, домаћини спремајте се!

01.02.2019.

ПРОЈЕКАТ “500 ЗАДРУГА У 500 СЕЛА“

Млеко чији смо укус заборавили

Данас је у општини Владичин Хан почела с радом још једна задруга чије је оснивање директним средствима помогла Влада Републике Србије.

 Сусрет Кркобабића са Српском Академијом Наука и Уметности, задружним савезима и универзитетским професорима

“Чувајте своја домаћинства, улажите у њих и удружујте се!“ позвао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој у данашњој посети Пчињском округу и Владичином Хану.

“Задруге представљају савремени одговор села на изазове тржишта. У први план се пак не истиче профит, већ пристојан живот уз постепено оваплоћење заједничке задружне имовине“ рекао је Кркобабић и позвао домаћине да се организују на начин на који Европа то ради.

Новооснованој задрузи «Грин Милк» у Пчињском управном округу, која има 5 чланова и 70 планираних коопераната додељено је прошле године из програма Владе Србије намењеног задругама 6,1 милиона динара за набавку опреме за пријем и обраду млека у готове производе, 60 грла алпино уматичених коза и јарца.

У просторијама које су у власништву задругара, постављено је и пуштено у рад савремено постројење ове мини млекаре, која дневно може да преради две тоне млека. Задруга је у овај пројекат уложила и својих готово 6 милиона динара.

“Сваки уложени динар дат из пројекта за ову намену се може овде практично видети, у грлима стоке и савременој линији за прераду млека и паковање готових производа, сира, јогурта, киселог млека.. Циљ оваквих инвестиција је управо да примарни производ прерађујемо и пласирамо на тржиште као готов, финални производ. Ови људи и 40 домаћинстава од којих откупљују млеко су прави пример и ако својим квалитетом и квантитетом покажу да су прави, лако ће доћи до тржишта“ напоменуо је Кркобабић током обиласка прметивши да је ово коначно право домаће млеко на чији су укус људи у великим градовима готово заборавили.

Директор задруге Горан Иванов нагласио је колико је ова инвестиција значајна за задругаре и њихове породице и подсетио да су велики комбинати управо настали из задруга. Осим крављег, Иванов је најавио и козји и овчији програм, а у плану је и стаклена амбалажа и снабдевање потрошача “од врата до врата“.

Горан Младеновић, председник општине Владичин Хан је претходно, на састанку министра са руководством општине истакао допринос министра Кркобабића очувању и развоју села овог краја и нагласио како ће локална самоуправа наставити да активно подржава сваку овакву иницијативу државе “Задругарство као помоћ прерађивачком делу производње је дало добре резултате “ рекао је Младеновић.

Председник Академијског одбора за село, академик Драган Шкорић рекао је циљ Академијског одбора за село заједно са Кабинетом министра за регионални развој да села Србије оживе и да се промени тренутна тужна слика по којој се у 86 посто села смањује број становника “Жеља нам је да окупимо младе људе и створимо им услове да остану на селу и заснују породице. Тренутно радимо на реонизацији и стварању специфичних и специјализованих задруга по условима и типовима производње. Циљ нам је да свако село има задругу“ речи су академика.

Пројекат Владе Србије популарно назван „500 задруга у 500 села“ који спроводи Кабинет министра задуженог за регионални развој усмерен је управо на подстицање и оснаживање привредне активности у селима кроз удруживање малих произвођача у задруге и тако стварање почетних услова за останак и живот становништва у сеоским срединама. Од почетка реализације пројекта, тачније за мање од две године основано је 339 задруге, а бесповратним средствима помогнут је рад 93 задруге на територији читаве Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију. Ове године у Буџету је опредељено нових 715 милиона динара за нове и старе задруге, као и за њихово повезивање у значајније привредне субјекте, сложене задруге.

Министар Кркобабић и академик Шкорић најавили су и формирање „Националног тима за спас села“ који ће имати задатак да евидентира постојеће стање на терену са акцентом на рубна и брдско-планинска подручја у циљу осмишљавања што сврсисходније политике за третирање тих крајева наше земље и осмишљавање адекватних законских мера, а све са једним циљем- да се коначно стане на пут пражњењу сеоских средина стварањем адекватних услова за живот њихових становника.

 Кркобабић у посети Нишавском округу и сајму пензионера у Нишу Кркобабић у посети Нишавском округу и сајму пензионера у Нишу

11.01.2019.

НАЦИОНАЛНИ ТИМ ЗА СПАС СЕЛА

Сусрет Кркобабића са Српском Академијом Наука и Уметности, задружним савезима и универзитетским професорима

Министар у Влади Србије Милан Кркобабић, задужен за регионални развој састао се данас у Палати Србија са председником Академијског одбора за село, академиком Драганом Шкорићем, председницима Задружних савеза Србије и Војводине, Николом Михаиловићем и Радисавом Јовановом и стручњаком за воћарство проф. Зораном Кесеровићем.

 Сусрет Кркобабића са Српском Академијом Наука и Уметности, задружним савезима и универзитетским професорима

Tемa састанка били су наредни кораци успешног пројекта обнове задругарства „500 задруга у 500 села“ који улази у трећу годину реализације и припреме за формирање националног тима за спас села који предвиђа заједничко деловање Академијског одбора за село САНУ, задружних савеза и представника струке попут универзитетских професора.

“Овај пројекат од највећег националног заначаја може се спровести само уз синергију науке, струке и домаћина Србије. Крећемо у отворену битку за наша села. Ове године подстицаћемо специјализоване задруге, пре свега најпотребније Србији, сточарске, а у територијалном смислу окренућемо се неразвијеним, брдско-планинским и пограничним подручјима. Акценат ћемо ставити и на хоризонтално и вертикално повезивање задруга у сложеније организационе облике – сложене задруге” изјавио је Кркобабић и додао да је у плану формирање Националног тима за спас села кога ће чинити представници Владе, и локалних самоуправа, Академијског одбора за село САНУ и Задружних савеза Србије и Војводине. „Истовремено ту ће бити и најеминентнији прегаоци из области науке, образовања, културе, здравства, спорта, сви они који на очување села гледају као на прворазредни патриотски задатак.“ најавио је министар.

Председник Академијског одбора за село, академик Драган Шкорић рекао је циљ Академијског одбора за село заједно са Кабинетом министра за регионални развој да села Србије оживе и да се промени тренутна тужна слика по којој се у 86 посто села смањује број становника. То се, према речима академика може урадити само добро осмишљеном политиком испланираном до детаља. „Србија има све природне предуслове као Швајцарска и Аустија и хоћемо стручни тим да заједно променимо стање у Српским селима на боље“

Према истраживањима од 4.700 насеља у Србији, њих 1200 је у фази нестајања а 1034 села има мање од по 100 житеља.

Пројекат Владе Србије популарно назван „500 задруга у 500 села“ који спроводи Кабинет министра задуженог за регионални развој усмерен је управо на подстицање и оснаживање привредне активности у селима кроз удруживање малих произвођача у задруге и тако стварање почетних услова за останак и живот становништва у сеоским срединама. Од почетка реализације пројекта, тачније за мање од две године основано је 332 задруге, а бесповратним средствима помогнут је рад 93 задруге на територији читаве Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију. Ове године у Буџету је опредељено нових 715 милиона динара за нове и старе задруге, као и за њихово повезивање у значајније привредне субјекте, сложене задруге.

 

Погледајте старија саопштења

Covid19 Обавештење Национални тим за препород села србије Резултати конкурса за доделу бесповратних средстава за инвестиционе пројекте задругама у 2019. години Укидање печата