Насловна » Активности » Саопштења

Саопштења

24.04.2019.

КОНФЕРЕНЦИЈА О ЗАДРУГАРСТВУ

Кркобабић: Задругарство - магнет за опстанак и останак на селу

„Задругарство није успутна носталгија ни тренутна мода, оно је императив опстанка младих пољопривредника на селу, једини магнет који може да их задржи. Оне су и предуслов одрживости пољопривредних домаћинстава са малим поседима“, поручио министар Милан Кркобабић у Новом Саду на конференцији под називом „Подстицаји за задруге у 2019. години на републичком и покрајинском нивоу“ , којој је присуствовало више од 200 званица.

 Кркобабић: Задругарство - магнет за опстанак и останак на селу

Задружни савез Војводине је био организатор  овог радног скупа у Привредној комори Војводине на коме се могла чути корисна размена мишљења о овој теми и конкретне подстицајне мере које у овој години спроводе републичка и покрајинска влада.   

Министар је нагласио да је акција Владе Србије позната широј јавности као „500 задруга у 500 села“ већ доживела свој велики успех јер је од почетка њеног спровођења до данас, за две и по године, у Србији основано тачно четири стотине задруга. «То је бројка која је превазишла сва наша очекивања, али с правом. Кључни ауторитети на овом путу републичких и покрајинских власти су Српска академија наука иуметности, Српска православна црква на челу са Патријархом Иринејем, задружни савези, професори пољопривредних факултета. А конкретан резултат наших напора је веома велики број задруга које се формирају и прве сложене задруге у Србији.» рекао је Кркобабић.

Министар Кркобабић је предочио да у је 2019. години за ревитализацију задругарства у Србији опредељено нових близу 700 милиона динара, за још око 70 задруга.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић истакао је да је веома задовољан реафирмацијом задругарства и поновио да је покрајинска Влада, по узору на републичку управо данас по први пут усвојила конкретну линију финансијских подстицајних мера за задруге која предвиђа по 5 милиона динара по задрузи за примарну и прерађивачку производњу.

Пошто је пожелео добродошлицу присутнима и изразио задовољство посећеношћу ове конференције председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов обратио се присутнима „Коначно задружни сектор има недвосмислену подршку. Данас задруге размишљају у правцу развоја инвестиција и нових пројеката и производа“

Присутнима су се обратили и председник Привредне Коморе Војводине Бранко Вучуревић, председник извршног одбора ДДОР-а др Ђорђо Амброђо Маркеђани, председник Извршног одбора Војвођанске банке Предраг Михајловић и директор департмана за малопродају НИС-а Бранко Радујко.

Представници Развојног фонда Војводине, Покрајинског фонда за развој пољопривреде и Гаранцијског фонда Војводине представили су свако свој, а прилично сличан развојни план за 2019. годину који предвиђају повољне кредите и гаранције за задруге.

 Кркобабић: Задругарство - магнет за опстанак и останак на селу  Кркобабић: Задругарство - магнет за опстанак и останак на селу

17.04.2019.

КРКОБАБИЋ ПОНОВО У ПОСЕТИ ЗЛАТИБОРСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Прибој – прави домаћини за праве инвестиције

Милан Кркобабић, министар у Влади Србије задужен за регионални развој посетио је данас општину Прибој у Златиборском управном округу.

 Прибој – прави домаћини за праве инвестиције

На састанку са руководством општине одржаном у оквиру пројекта „500 задруга у 500 села“ представљен је овогодишњи Програм Владе Србије за оживљавање задругарства и разматрани су конкретни подстицаји које дају и републичка и локална самоуправа.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић захвалио је министру на посети изразивши јасну жељу да се локална самоуправа укључи и да своју снажну подршку програму оживљавања задругарства и у овом делу Србије.

„Спремни смо да из буџета наше општине годину дана финансирамо комплетан рад једне специјализоване задруге на територији општине Прибој, од простора до директора, стручњака који ће је водити“ рекао је Рвовић и истакао да је 1196 произвођача малине спремно да се удружује у задруге како би опстали, пласирали своје производе и почели и са вишим фазама прераде производа.

Министар је истакао значај удруживања и задруге као привредне окоснице опстанка и развоја села и похвалио иницијативу ове локалне самоуправе да конкретно подржи пољопривредне произвођаче своје општине „Прибој се показао као прави домаћин за праве инвестиције. Очекујем да ће ове задруге заживети и то треба да буде право охрабрење за људе који овде живе  - да остану, врате се и поново виде своју будућност овде“.

Кркобабић је нагласио како је ово прави пут и конкретна иницијатива једне општине коју треба да следе и друге локалне самоуправе у Србији.

Радном састанку су присуствовали и председник Академијског одбора за село САНУ академик Драган Шкорић,  потпредседник Академијског одбора за село САНУ проф.др Милован Митровић,  председник Задружног Савеза Србије Никола Михаиловић и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, као и директори и чланови задруга Златиборског управног округа.

Академик Шкорић је истакао како је САНУ иза себе имала 50 година неуспелих покушаја да скрене пажњу јавности и држави о пропадању српског села, али се тек иницијативом министра Кркобабића приступило решавању овог горућег проблема. „Напокон смо на правом смо путу да стручњаке и знање ујединимо са српским сељаком на очигледну добробит свих. Овај крај се показао погодним за малинарство, али и пчеларство, гајење лековитог биља...хајде да стигнемо заједно до  финалних производа и усмеримо се ка извозу“ позвао је Шкорић.

Након састанка министар се са руководством општине Прибој и својим сарадницима састао са пољопривредним произвођачима Прибоја и околине и разговарао о удруживању и конкретним подстицајима које држава и локална самоуправа нуде за све оне који су спемни да раде и покажу иницијативу, од стручних служби и трансфера знања и нових технологија, до начина за пласман на тржиште и виших фаза прераде производа.

Подсећамо, у Србији је за две и по године, колико траје поменути пројекат Владе Србије, основано готово четири стотине задруга, а угашених готово да и нема, док је пре Пројекта само око стотину задруга годишње нестајало.

Кркобабић је најавио нових 700 милиона динара, које ће држава ове године издвојити за 70 старих, новооснованих и сложених задруга, а конкурс за доделу тих средстава се очекује у наредних месец и по дана.

Ово говори да је Влада Србије у веома кратком периоду определила готово 1,7 милијарди динара за задругарство, чиме ће, осим враћања преко потребног духа удруживања Србији, бити конкретно поспешен рад преко 160 задруга.

 Прибој – прави домаћини за праве инвестиције

10.04.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ СРЕДЊОБАНАТСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Кркобабић: Нови живот Крајишника

„Само људи који су спремни да се удруже и решени да раде могу да опстану. Онда неће изостати ни помоћ државе ни локалне самоуправе.“ рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа у данашњој посети месту Крајишник у општини Сечањ Средњобанатског управног округа.

 Кркобабић: Нови живот Крајишника

На састанку одржаном у оквиру представљања овогодишњег Програма спровођења мера равномерног регионалног развоја Републике Србије учешћем државе у директним финансијским подстицајима за задругарство, министар је подсетио да је од почетка пројекта „500 задруга у 500 села“ формирано чак 384 задруге што је јасан показатељ успеха који је пројекат доживео, вративши на прави начин удруживање у Србију. Из поменутог државног пројекта помогнут је до сада рад 94 задруге, а ове године опредељено је за исту сврху још око 700 милиона динара.

„Тим средствима поново ћемо директно помоћи око 70 постојећих и новооснованих задруга, као и сложене задруге. Тако ће, за ове 3 године, износ бесповратних средстава који је држава Србија уложила у задругарство достићи 1,7 милијарди динара“

Крајишник је прави пример како је једна задруга удахнула младост једном месту, дала нове идеје младима и старима и помогла им да, уз помоћ државе и локалне самоуправе удружени сами нађу пут за свој бољитак.

Министар је подсетио на феномен пусте земље који нам прети „Треба размотрити све начине како стати на пут пражњењу села, како задржати младе и понудити им егзистенцију овде.“ рекао је Кркобабић и најавио формирање националног тима за спас села који ће управо имати задатак да осветли поменуту проблематику и понуди најефикаснија решења.

Радном састанку у Дому културе присуствовали су председник Академијског Одбора за село Српске академије наука и уметности академик Драган Шкорић, председник задружног савеза Војводине Радислав Јованов, агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, руководство општине Сечањ, пољопривредне службе општина средњобанатског округа, као и власници пољопривредних газдинстава, директори и чланови задруга поменутог округа.

Академик Шкорић је истакао да „Српско село је већ јако дуго у фази пропадања. Хајде да мотивишемо сељане да се уједине, да поверују један другом и да без посредника послују. Жеља нам је да ланац од њиве до трпезе функционише уз више новца и користи за произвођаче“ позвао је Шкорић

Председник општине Сечањ Предраг Рађеновић захвалио је министру на посети и изразио јасну жељу локалне самоуправе овог округа да пружи своју подршку задругарству и свим сличним иницијативама, како би становништво ове општине имало што боље услове и како би се стало на пут пражњењу Средњег Баната.   

Након састанка министар је са својим сарадницима обишао поменуту ратарску ЗЗ „Слога“, којој је из прошлогодишњег Програма Владе Србије намењеног задругама додељено 15 милиона динара бесповратних средстава за набавку телескопског манипулатора, укопне колске ваге, лабораторијске опреме за утврђивање квалитета житарица и софтвер вагу.

Задруга има 25 чланова и 35 коопераната, основана је 1991.године, а од 2017. почиње са озбиљнијим улагањима у опрему и производњу. Задруга има у власништву 30 хектара земље, а задругари са кооперантима обрађују око 500 хектара. Прошле године преко задруге је продато 280 тона кукуруза, 250 тона сунцокрета и 250 тона пшенице, а задругари очекују да ће овим улагањима повећати обим производње.

 Кркобабић: Нови живот Крајишника  Кркобабић: Нови живот Крајишника  Кркобабић: Нови живот Крајишника

04.04.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ЗЛАТИБОРСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Домаћини Косјерића хрле у задруге

„Домаћини Косјерића само удружени у задруге могу да очекују боље дане“ рекао је министар у Влади Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић у данашњој посети Косјерићу и Златиборском управном округу и подсетио како овај крај, како га мештани називају Богом даним за сточарство заслужује и већу подршку државе.

 Домаћини Косјерића хрле у задруге

„Сељак је изложен разним ризицима пословања, осцилацијама на тржишту, маказама цена и ћудима природе. Држава и локална самоуправа морају да стану иза њега, била година успешна или не. Влада Србије са мерама које предузима показује да је спремна за то. “

На састанку одржаном у Косјерићу у препуној сали зграде Дома културе министар је са својим сарадницима представио овогодишњи Програм спровођења мера равномерног регионалног развоја Републике Србије кроз финансијске подстицаје за задругарство. Министар је подсетио да је од почетка пројекта „500 задруга у 500 села“ формирано чак 374 задруге што је јасан показатељ успеха који је пројекат доживео, вративши на прави начин удруживање у Србију.

Кркобабић се осврнуо и на укупан износ средстава за задругарство додељених из програма Владе Србије, који је заједно у  2017. и 2018. години износио готово једну милијарду динара, чиме је помогнут рад 94 задруге, а ове 2019. године за исту сврху издвојено је поново око 700 милиона динара који чекају нових 70 задруга. Конкурс за доделу ових бесповратних средстава биће расписан у првој половини текуће године.

Председник општине Косјерић Жарко Ђокић захвалио је министру на посети и на томе што је препознао њихову иницијативу за удруживање и помогао да села општине Косјерић оживе. „Надам се да ово неће бити крај наше сарадње, трудићемо се да пишемо још боље пројекте и добијемо још више средстава из Програма Владе Србије“ рекао је Ђокић додајући да општина Косјерић броји око 20.000 становника и има 3.000 регистрованих пољопривредних газдинстава.

Састанку су присуствовали руководство општине, општинске пољопривредне службе, представници задружног савеза Златиборског округа и земљорадничких задруга, а присутнима су се из тима министра Милана Кркобабића обратили председник Задружног Савеза Србије Никола Михаиловић и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан.

Михаиловић је истакао да задруга треба да постане носилац промена на селу јер наш сељак не може никако сам опстати. У име Задружног савеза Србије председник је понудио сваку врсту административне, логистичке и друге помоћи старим, новооснованим и сложеним задругама. 

Након састанка министар је са својим сарадницима посетио новоосновану ЗЗ „Брајковићи“ из истоименог села, којој је, из прошлогодишњег Програма намењеног задругама додељено 7,5 милиона динара и тим средствима задруга је купила 432 грла уматичене јагњади. Набављена грла задругари су распоредили на својих 48 домаћинстава по селима. Обрађују око 300 хектара земљишта. Будући да је од званично активних 28 задруга на територији општине Косјерић, ово једина и то нова Задруга, са доста младих чланова, која послује у овом крају, пројекат има велики утицај на локалну заједницу.

 Домаћини Косјерића хрле у задруге

29.03.2019.

МИНИСТАР КРКОБАБИЋ СА ПРЕДСЕДНИКОМ СКУПШТИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ

Кркобабић и Пастор: Задругарство се само наметнуло као тема број један

Министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој је данас у Новом Саду разговарао је са председником скупштине Аутономне Покрајине Војводине Иштваном Пастором о могућностима сарадње на промоцији задругарства у нашој земљи и припремама за формирање Националног тима за спас села Србије.

 Своји на своме

На састанку, на којем је учествовао и председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности (САНУ) академик Драган Шкорић, представљени су досадашњи успешни резултати Програма подршке задругама, познатог под називом „500 задруга у 500 села“ који се од 2017. године реализује кроз економско-финансијске подстицаје Владе Србије. Министар Кркобабић је истакао да је до сада формирано 368 нових задруга широм Србије, а да је у 2019. години задругама бесповратно намењено поново близу 700 милиона динара. Овогодишњи конкурс за доделу средстава старим, новооснованим и сложеним задругама, према речима министра, биће расписан у првој половини године.

Председник Пастор је нагласио да је оживљавање задугарства од великог значаја за АП Војводину, као примарно пољопривредну регију, те да су покрајинска администрација, али и локалне самоуправе, спремне да уложе додатне напоре како би се овај програм квалитетно промовисао и како би са његовим предностима биле упознате све сеоске средине у Покрајини.

Академик Шкорић је указао да проблем напуштања села погађа Војводину, исто колико и централну и јужну Србију и истакао своје задовољство досадашњим успешним резултатима акције „500 задруга у 500 села“ који реализује Кабинет министра Кркобабића у сарадњи са Академијским одбором за село.

Министар Кркобабић и председник Пастор разговарали су и о могућностима сарадње у оквиру Националног тима за спас села, чије формирање је у току, а који ће за циљ имати да сагледа и помогне стварању свих важних предуслова за побољшање квалитета живота на селу. Како је оцењено, посебну пажњу би требало посветити програмима и конкретним мерама који ће на селу задржати младе.

Кркобабић и Пастор су се сагласили око заједничког деловања републичког и покрајинског нивоа по овим питањима од националног значаја и дефинисали конкретне  кораке који ће уследити.

„Наше заједничко деловање треба да буде перманентно и да за циљ има побољшање целокупних услова живота на селу“ закључак је данашњег састанка.

27.03.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ СЕВЕРНОБАНАТСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Своји на своме
Утрине - село са мађарским живљем и у њему задруга, магнет за младе пољопривреднике

„Ред, рад и новац су предуслов за успех„ рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој приликом посете општини Ада у Севернобанатском управном округу и подсетио да је држава спремна да и ове године конкретно бесповратним средствима помогне домаћине Србије.

 Своји на своме

Потребна нам је задруга да обједини домаћине, да за њих купи и прода, да одради све оно што не могу сами, да је оперативна и поуздана, да јој верују задругари, а онда ће у њу поверовати и село. Нема задруге без села ни села без задруге„ изјавио је Кркобабић.

Састанку су присуствовали и потпредседник Академијског одбора за село САНУ, проф.др Милован Митровић, председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, као и представници пољопривредних служби и земљорадничких задруга из поменутог округа.

Проф.др Митровић подсетио је присутне да је задруга погодан начин организовања јер је економски, социјално и културно самоодржива и прави је начин за увођење иновација у пољопривреди, са вишеструким ефектима на становништво.

Председник општине Ада, Золтан Билицки захвалио је министру на посети и улагању државе у једину задругу у општини Ада којој гравитира чак 150 породица. Председник је уверио присутне да ће се овим инвестицијама још више побољшати рад ове успешне задруге и убрзати њен напредак, а да ће локална самоуправа увек пружити помоћ и подршку овој и свим будућим задругама.

Кркобабић је са својим сарадницима обишао и село Утрине и земљорадничку задругу „Утрине Оборњача„, једну од оних којима су прошле године додељена бесповратна средства Републике Србије намењена задругама.

Сeлo Утрине има око 900 становника, већински мађара, чак 80 посто, и задруга са својих 50 чланова и 140 коопераната представља стожер овог краја. На питање министра мештанима „Шта би било да не постоји ова задруга?“ одговор је био да не било ни села.

ЗЗ „Утрине Оборњача“ представља главни привредни субјекат овог краја и од 1990. године се бави производњом, продајом и откупом пољопривредних производа (кукуруз, пшеница, сунцокрет, јечам). Из прошлогодишњег државног Програма за развој задругарства добила је 5 милиона динара за анализатор са штампачем и модулом за мерење хектолитарске масе житарица.

Председник Задружног савеза Војводине, Радислав Јованов изјавио је да је ова задруга доказ да су ова средства дошла у право време на право место и да је местима, попут овог, потребна иста пажња као и југу Србије. Према његовим речима, овакве акције су једини начин да млади људи са својим породицама остану у руралним срединама.

Директор ЗЗ „Утрине Оборњача“ Новак Атила истакао је колико је ова мала лабораторија за анализу квалитета житарица допринела да задруга крене у корак са савременим потребама и технолошким напретком који је императив савременог пословања.

Анализе квалитета житасу предуслов за одговарајућу класификацију преузетих производа, који се након правилног разврставања могу продати по знатно повољнијим ценама стварајући тако додатну зараду за кооперанте и задругу.

Ове године у Буџету Републике Србије планирано је нових 700 милиона динара намењених задругарству. Конкурс за доделу тих бесповратних средстава старим, новооснованим и сложеним задругама биће расписан у првој половини године.

 Своји на своме

15.03.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ПОМОРАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Људи, одоше нам људи!

„Зауставити исељавање је национални задатак, тешка борба са неизвесним резултатима.“ рекао је министар у Влади Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић у данашњој посети Поморавском управном округу.

 Људи, одоше нам људи!

„Људи, одоше нам људи!“  апеловао је министар и подсетио да од 24.000 људи у општини Деспотовац, средини која је са добром инфраструктуром и условима живота, се готово 10.000 иселило.

На састанку одржаном у Деспотовцу у препуној сали Народне библиотеке, Кркобабић је са својим сарадницима представио овогодишњи Програм спровођења мера равномерног регионалног развоја Републике Србије пре свега подстицањем и обновом задругарства и подсетио да је од почетка пројекта „500 задруга у 500 села“ формирано чак 361 задруга што је јасан показатељ успеха који је пројекат доживео, вративши на прави начин удруживање у Србију.

Радном састанку на трему задругарства присуствовали су Председник Академијског одбора за село САНУ, Драган Шкорић, члан Академијског одбора за село САНУ,проф.др Зоран Кесеровић, агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић, руководство општине, представници општинских служби за пољопривреду, као и директори и чланови задруга Поморавља.

Председник општине Деспотовац  Никола Николић  захвалио је министру на посети и додао да ће локална самоуправа наставити да издваја значајна средства за пољопривреду, али да су свесни свих проблема са којима се произвођачи суочавају и да ће активно учествовати у свим пројектима које држава уз помоћ науке и струке реализују.

Aкадемик Шкорић је позвао сељане да се баве производњом већ препознатљивих производа,својствених географским подручјима са којих долазе. „Да направимо програме и пројекте којима ће Србија постати понос Балкана и конкурентна са великим светским економијама“ позвао је Шкорић.

Након састанка министар је са својим сарадницима посетио домаћинство у селу Липовица које има 10 хектара под воћем, савремену интензивну производњу и сопствену хладњачу.

Министар је своју посету Поморавском округу завршио обиласком манастира Манасија.

 Људи, одоше нам људи!  Људи, одоше нам људи!  Људи, одоше нам људи!

14.03.2019.

У ПАТРИЈАРШИЈИ О ЗАДРУГАРСТВУ

Сусрет министра Кркобабића и академика Шкорића са Његовом светости патријархом господином Иринејем

„Спашавање села Србије је национални задатак, част али и обавеза“ јединствени су у том ставу партијарх Српске Православне Цркве господин Иринеј, министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић и председник Академијског одбора за село САНУ, академик Драган Шкорић који су се данас састали у Патријаршији.

 Сусрет министра Кркобабића и академика Шкорића са Његовом светости патријархом господином Иринејем

Министар је упознао патријарха са пројектом обнове задругарства који већ трећу годину реализује Влада Србије у сарадњи са Академијским одбором за село, као и о припремама за формирање Националног тима за спас села Србије.

На следећем заседању Синода Српска Православна Црква ће утврдити начин свог деловања у циљу поспешивања ове, за Србију посебно важне мисије и одредити свог члана у Националном тиму за спас села.

Сви учесници састанка су се сложили око тога да нам као народу ваља делати да бисмо спасили села Србије, а основа сваког бољитка је удруживање.

06.03.2019.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ПЧИЊСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

У ПОЉАНИЦИ СЕ БРАНИ СРБИЈА

Министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић посетиo је данас Пчињски управни округ.

Министар је заједно са председником Академијског одбора за село САНУ Драганом Шкорићем и потпредседником тог одбора Милованом Митровићем посетио ЗЗ „Пољаница Тренд“ у селу Власе којој je додељенo 5,9 милиона динара бесповратних средстава из прошлогодишњег Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја РС, учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за постојеће и новоформиране задруге.

 У Пољаници се брани Србија

Задруга је тим средствима купила хладњачу за дубоко замрзавање воћа и поврћа и сушару за воће, поврће и лековито биље.

„Удружен сељак је слободан сељак. Слободан од спекуланата, накупаца, банака. Свој на своме.“ рекао је министар и поновио да је 350 основаних задруга од почетка акције довољан показатељ да се вратило поверење у удруживање у Србији.

Директорка задруге Љиљана Трајковић изразила је велико задовољство посетом министра и инвестицијом Владе Србије и покушала да објасни шта она значи за ово и осталих 22 села области Пољанице.

„Тренутно имамо десет коопераната и надамо се да ће их бити све више. Пољаница има око 70 хектара под малином и доста боровница, а у плану је и узгајање боровнице. Жеља нам је да од ове задруге читава област има корист“ рекла је Трајковић

Кркобабић је са својим сарадницима осим задруге у селу Власе, обишао и месну заједницу, цркву и пошту, а своју посету завршио у оближњем Големом селу где је обишао погон фабрике Јумко.

„Домаћини Пољанице су последња одбрана Србије. Морамо им помоћи да пожеле да остану. Они желе пут, задругу, амбуланту, школу, дом културе, пошту, цркву. Сложни су у очекивањима и јасни у захтевима. Ова новоотворена задруга и погон Јумка који ради пуном паром доказ су да је држава повукла први потез“ рекао је министар Кркобабић и истакао да је „Национални тим за спас села“ који је у формирању пре свега намењен овим рубним подручјима наше земље.

Академик Шкорић  и академик Митровић обратили су се присутним сељанима, позвали их да се удруже и да искористе све потенцијале које им бављење воћарством, сточарством и пчеларством који су карактеристични за ове делове земље омогућава, јер је пољопривреда једини извор њихове егзистенције, а на држави је да омогући да села имају и све остале предуслове за квалитетан живот као што су примарна здравствена заштита, образовање, спортске активности и културни садржаји.

 У Пољаници се брани Србија  У Пољаници се брани Србија

01.03.2019.

КРКОБАБИЋ: ПАРЕ СУ ТУ, ДОМАЋИНИ СПРЕМАЈТЕ СЕ!

Завршни нацрт новог Програма подршке задругама у 2019. Новим задругама до 7,5 милиона, старим до 15 милиона динара

На данашњем састанку у Палати Србија разматрана је завршна верзија Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за земљорадничке и пољопривредне задруге у 2019. години на целокупној територији Републике Србије, а нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском управном округу.

 Кркобабић: Паре су ту, домаћини спремајте се!

Састанку су присуствовали председник Академијског одбора за село САНУ Драган Шкорић са потпредседником овог одбора проф.др Милованом Митровићем, председник  задружног савеза Србије Никола Михаиловић, представница задружног савеза Војводине Јелена Несторов-Бизоњ, проф.др Зоран Кесеровић и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан.

У 2019. години Програмом који је осмислио и већ трећу годину за редом успешно реализује Кабинет Милана Кркобабића, министра задуженог за регионални развој, задругама је бесповратно намењено нешто око 700  милиона динара, што је за 3,5 пута више него у 2017. години, када је започет пројекат „500 задруга у 500 села“

Министар је најавио да ће ове године средства добити око 70 задруга, као и новине у овогодишњем програму у смислу подстицања специјализованих задруга (као искорак у односу на мешовите) и интензивну производњу која у перспективи има више фазе прераде.

Домаћинима Србије министар је поручио „Паре су и ове године обезбеђене, држава вас неће изневерити “.

Академик Драган Шкорић изразио је задовољство што Академијски одбор САНУ поново ради са Кабинетом министра задуженог за регионални развој на заједничком пројекту обнове задругарства. „Жеља нам је да ове године имамо што више задруга са интензивном производњом и да искористимо све природне ресурсе које имамо и тако покренемо и оживимо наша села  “

У 2018. години бесповратна средства добило је 72 задруге, од којих су две сложене, на целој територији Србије, укључујући и једну задругу са Косова и Метохије. Новоформираним задругама је и ове године намењено до 7,5 милиона, а старим задругама до 15 милиона динара.

Радује чињеница да је, без обзира на подстицајна средства државе које су неке од задруга добиле, од средине 2017. године, када је покренут пројекат популарно назван „500 задруга у 500 села“ основано 350 нових задруга, што говори о враћању поверења у удруживање у Србији.

Очекује се наставак  позитивног тренда ширења задругарства у земљи и стварање позитивне целокупне климе за опстанак села Србије. Како је министар већ раније најавио, у плану је формирање „Националног тима за спас села“ који ће имати задатак да сагледа и утиче на све предуслове квалитетног живота на селу. Осим задруга, као окоснице привредних делатности сваком селу су неопходни и здравствена заштита, образовање, спортски и културно-уметнички садржаји и на томе се мора активно радити, како би млади људи који тамо живе пожелели да на селу и остану, а неки од оних који су отишли и да се врате.

 Кркобабић: Паре су ту, домаћини спремајте се!

01.02.2019.

ПРОЈЕКАТ “500 ЗАДРУГА У 500 СЕЛА“

Млеко чији смо укус заборавили

Данас је у општини Владичин Хан почела с радом још једна задруга чије је оснивање директним средствима помогла Влада Републике Србије.

 Сусрет Кркобабића са Српском Академијом Наука и Уметности, задружним савезима и универзитетским професорима

“Чувајте своја домаћинства, улажите у њих и удружујте се!“ позвао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој у данашњој посети Пчињском округу и Владичином Хану.

“Задруге представљају савремени одговор села на изазове тржишта. У први план се пак не истиче профит, већ пристојан живот уз постепено оваплоћење заједничке задружне имовине“ рекао је Кркобабић и позвао домаћине да се организују на начин на који Европа то ради.

Новооснованој задрузи «Грин Милк» у Пчињском управном округу, која има 5 чланова и 70 планираних коопераната додељено је прошле године из програма Владе Србије намењеног задругама 6,1 милиона динара за набавку опреме за пријем и обраду млека у готове производе, 60 грла алпино уматичених коза и јарца.

У просторијама које су у власништву задругара, постављено је и пуштено у рад савремено постројење ове мини млекаре, која дневно може да преради две тоне млека. Задруга је у овај пројекат уложила и својих готово 6 милиона динара.

“Сваки уложени динар дат из пројекта за ову намену се може овде практично видети, у грлима стоке и савременој линији за прераду млека и паковање готових производа, сира, јогурта, киселог млека.. Циљ оваквих инвестиција је управо да примарни производ прерађујемо и пласирамо на тржиште као готов, финални производ. Ови људи и 40 домаћинстава од којих откупљују млеко су прави пример и ако својим квалитетом и квантитетом покажу да су прави, лако ће доћи до тржишта“ напоменуо је Кркобабић током обиласка прметивши да је ово коначно право домаће млеко на чији су укус људи у великим градовима готово заборавили.

Директор задруге Горан Иванов нагласио је колико је ова инвестиција значајна за задругаре и њихове породице и подсетио да су велики комбинати управо настали из задруга. Осим крављег, Иванов је најавио и козји и овчији програм, а у плану је и стаклена амбалажа и снабдевање потрошача “од врата до врата“.

Горан Младеновић, председник општине Владичин Хан је претходно, на састанку министра са руководством општине истакао допринос министра Кркобабића очувању и развоју села овог краја и нагласио како ће локална самоуправа наставити да активно подржава сваку овакву иницијативу државе “Задругарство као помоћ прерађивачком делу производње је дало добре резултате “ рекао је Младеновић.

Председник Академијског одбора за село, академик Драган Шкорић рекао је циљ Академијског одбора за село заједно са Кабинетом министра за регионални развој да села Србије оживе и да се промени тренутна тужна слика по којој се у 86 посто села смањује број становника “Жеља нам је да окупимо младе људе и створимо им услове да остану на селу и заснују породице. Тренутно радимо на реонизацији и стварању специфичних и специјализованих задруга по условима и типовима производње. Циљ нам је да свако село има задругу“ речи су академика.

Пројекат Владе Србије популарно назван „500 задруга у 500 села“ који спроводи Кабинет министра задуженог за регионални развој усмерен је управо на подстицање и оснаживање привредне активности у селима кроз удруживање малих произвођача у задруге и тако стварање почетних услова за останак и живот становништва у сеоским срединама. Од почетка реализације пројекта, тачније за мање од две године основано је 339 задруге, а бесповратним средствима помогнут је рад 93 задруге на територији читаве Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију. Ове године у Буџету је опредељено нових 715 милиона динара за нове и старе задруге, као и за њихово повезивање у значајније привредне субјекте, сложене задруге.

Министар Кркобабић и академик Шкорић најавили су и формирање „Националног тима за спас села“ који ће имати задатак да евидентира постојеће стање на терену са акцентом на рубна и брдско-планинска подручја у циљу осмишљавања што сврсисходније политике за третирање тих крајева наше земље и осмишљавање адекватних законских мера, а све са једним циљем- да се коначно стане на пут пражњењу сеоских средина стварањем адекватних услова за живот њихових становника.

 Кркобабић у посети Нишавском округу и сајму пензионера у Нишу  Кркобабић у посети Нишавском округу и сајму пензионера у Нишу

11.01.2019.

НАЦИОНАЛНИ ТИМ ЗА СПАС СЕЛА

Сусрет Кркобабића са Српском Академијом Наука и Уметности, задружним савезима и универзитетским професорима

Министар у Влади Србије Милан Кркобабић, задужен за регионални развој састао се данас у Палати Србија са председником Академијског одбора за село, академиком Драганом Шкорићем, председницима Задружних савеза Србије и Војводине, Николом Михаиловићем и Радисавом Јовановом и стручњаком за воћарство проф. Зораном Кесеровићем.

 Сусрет Кркобабића са Српском Академијом Наука и Уметности, задружним савезима и универзитетским професорима

Tемa састанка били су наредни кораци успешног пројекта обнове задругарства „500 задруга у 500 села“ који улази у трећу годину реализације и припреме за формирање националног тима за спас села који предвиђа заједничко деловање Академијског одбора за село САНУ, задружних савеза и представника струке попут универзитетских професора.

“Овај пројекат од највећег националног заначаја може се спровести само уз синергију науке, струке и домаћина Србије. Крећемо у отворену битку за наша села. Ове године подстицаћемо специјализоване задруге, пре свега најпотребније Србији, сточарске, а у територијалном смислу окренућемо се неразвијеним, брдско-планинским и пограничним подручјима. Акценат ћемо ставити и на хоризонтално и вертикално повезивање задруга у сложеније организационе облике – сложене задруге” изјавио је Кркобабић и додао да је у плану формирање Националног тима за спас села кога ће чинити представници Владе, и локалних самоуправа, Академијског одбора за село САНУ и Задружних савеза Србије и Војводине. „Истовремено ту ће бити и најеминентнији прегаоци из области науке, образовања, културе, здравства, спорта, сви они који на очување села гледају као на прворазредни патриотски задатак.“ најавио је министар.

Председник Академијског одбора за село, академик Драган Шкорић рекао је циљ Академијског одбора за село заједно са Кабинетом министра за регионални развој да села Србије оживе и да се промени тренутна тужна слика по којој се у 86 посто села смањује број становника. То се, према речима академика може урадити само добро осмишљеном политиком испланираном до детаља. „Србија има све природне предуслове као Швајцарска и Аустија и хоћемо стручни тим да заједно променимо стање у Српским селима на боље“

Према истраживањима од 4.700 насеља у Србији, њих 1200 је у фази нестајања а 1034 села има мање од по 100 житеља.

Пројекат Владе Србије популарно назван „500 задруга у 500 села“ који спроводи Кабинет министра задуженог за регионални развој усмерен је управо на подстицање и оснаживање привредне активности у селима кроз удруживање малих произвођача у задруге и тако стварање почетних услова за останак и живот становништва у сеоским срединама. Од почетка реализације пројекта, тачније за мање од две године основано је 332 задруге, а бесповратним средствима помогнут је рад 93 задруге на територији читаве Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију. Ове године у Буџету је опредељено нових 715 милиона динара за нове и старе задруге, као и за њихово повезивање у значајније привредне субјекте, сложене задруге.

 

Погледајте старија саопштења

 Укидање печата Резултати конкурса за доделу бесповратних средстава за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2018. години Јавни конкурс ради додељивања бесповратних средстава за земљорадничке и пољопривредне задруге у 2018. години на целокупној територији Републике Србије, а нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком, Пчињском управном округу и аутономној покрајини Косово и Метохија Резултати конкурса за доделу бесповратних средстава за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017.години Конкурс за доделу бесповратних средстава за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години Питања новинара Блица и одговори