Naslovna » Aktivnosti » Saopštenja

Saopštenja

10.10.2019.

NACIONALNI TIM ZA PREPOROD SELA SRBIJE U PIROTSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Zadruga u ženskim rukama

„U naredne tri godine planiramo da izdvojimo 100 sela u pet južnih okruga i da u njima podstaknemo privrednu aktivnost kroz zadruge, uložimo u infrastrukturu, seoski, lovni i etno turizam kao i u kulturne i sportske sadržaje, a sve sa jednim ciljem – da sprečimo napuštanje sela, da damo mladima alternativu da u njima ostanu rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, prilikom današnje posete Pirotskom upravnom okrugu.

 Zadruga u ženskim rukama

Ministar je danas obišao novoosnovanu zemljoradničku zadrugu „Darovi Lužnice“ iz sela Gorčince kojoj je prošle godine iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama koji sprovodi Kabinet ministra Krkobabića dodeljeno 7,3 miliona dinara za nabavku linije za preradu i pakovanje voćarskih i povrtarskih proizvoda.

„Ova prva ženska zadruga je pravi primer kako inicijativa i rad uz finansijski podsticaj u pravim rukama daju rezultate“ napomenuo je Krkobabić.

Direktorka ove kompletno ženske zadruge registrovane za organsku proizvodnju, Karolina Stamenković istakla je koliko je ova investicija značajna za njenih 14 članica i 26 kooperanata. „Uz novu opremu u stanju smo da ostvarimo profit koji pruža finalni proizvod. Ove sezone zadruga je preradila 3 tone paprike, 1,5 tonu višnje, 1 tonu paradajza, a uveli smo i HASAP sistem“ Svoje proizvode zadrugarke su namenile domaćem ali i stranom tržištu i ističu da već postoji interesovanje kupaca iz Nemačke.

Nakon obilaska zadruge Krkobabić je sa meštanima ovog i okolnih sela razgovarao o aktivnostima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, oživljavanju zadrugarstva i potrebnim preduslovima za kvalitetniji život na selu, pre svega ostanak mladih u ovim sredinama.

Sa ministrom su u Pirotskom upravnom okrugu boravili i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije akademik Dragan Škorić i članovi prof.dr Vladimir Goati, fudbalski trener Milan Živadinović i agroekonomski analitičar Branislav Gulan. U razgovoru sa meštanima otvorili su mnoga pitanja od suštinskog značaja za život u seoskim sredinama na jugu.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić istakla je doprinos ministra Krkobabića razvoju privrede ovog kraja i naglasila da je ova zadruga primer dobre prakse koja može usporiti pražnjenje seoskih sredina Pirotskog okruga.

Kopredsednici i članovi nacionalnog tima obiišli su stari dom kulture u ovom selu kome je potrebna sanacija i školu koja ima samo jednog đaka.

 Zadruga u ženskim rukama Zadruga u ženskim rukama Zadruga u ženskim rukama Zadruga u ženskim rukama Zadruga u ženskim rukama Zadruga u ženskim rukama

02.10.2019.

KRKOBABIĆ U POSETI PČINjSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Vražji kamen nova Đavolja Varoš

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić posetio je danas Pčinjski upravni okrug.

 Vražji kamen nova Đavolja Varoš

Opština Trgovište na krajnjem jugoistoku, smeštena uz samu granicu sa Makedonijom, sa svojih 35 naselja i 5090 stanovnika je nanerazvijenija opština u Republici Srbiji.

„Ideja je da u naredne tri godine promenimo sliku u 100 sela u pet južnih okruga Srbije. Pokušaćemo da damo odgovore na ono što muči ljude u ovim selima. Pomoći ćemo razvoj zadruga i seoskog turizma, lokalnu infrastrukturu, kulturni i sportski život ovih mesta u multifunkcionalnim objektima, kako bi mladi ljudi poželeli da u njima ostanu. Ovo je zajednička borba Vlade Srbije, lokalnih samouprava, Akademijskog odbora za selo i domaćina Srbije, i uspeh i neuspeh je zajednički.“ izjavio je Krkobabić i podsetio da Vražji kamen, prirodna znamenitost ovog kraja može postati nova Đavolja Varoš, poznat turistički biser Srbije.

Sa ministrom su u poseti Trgovištu bili i akademik Dragan Škorić, kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, zatim članovi ovog tima prof.dr Vladimir Goati, fudbalski trener Milan Živadinović i agroanalitičar Branislav Gulan.

Predsednik opštine Nenad Krstić zahvalio je ministru na poseti i rekao da lokalna samouprava već 15 odsto svog budžeta izdvaja za poljoprivredu, a po ugledu na republičke projekte poput onoga koji sprovodi Kabinet ministra Krkobabića „500 zadruga u 500 sela“, danas je podeljena druga tranša od 5 miliona dinara od ukupno 19 miliona dinara, koliko je ova opština namenjenila poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije i opreme u poljoprivredi, zasade i osnovna stada.

Ministar je svoju posetu nastavio u osnovnoj školi “Vuk Karadžić“ u selu Donji Stajevac gde je sa članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije razgovarao sa meštanima na temu unapređenja kvaliteta života na selu i saslušao njihove potrebe, inicijative i predloge.

Krkobabić je sa članovima tim obišao seoski Dom kulture i stari Zadružni dom kojima je potrebna sanacija i pozvao i na regulisanje povraćaja zadružne imovine i rešavanja svih pravno-imovinskih pitanja s tim u vezi.

Fudbalski trener Živadinović okupio je učenike škole na obližnjem terenu na kratkom sportskom treningu i izjavio “Budućnost svake zemlje, pa i Srbije je na selu“

Prof.dr Vladimir Goati rekao je da dolazimo do prelomnog trenutka odnosa prema selu kada je država shvatila da je ono od životne važnosti za Srbiju. „Preovladala je svest da je selo šansa za Srbiju i da je ono može dovesti do neophodnog boljitka“ izjavio je Goati.

Prisutni su mogli da vide i mahanizaciju zemljoradničko stočarske zadruge „Tripošnica“, koja posluje od 1998. godine, i iz prošlogodišnjeg Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama dobila je 15 miliona bespovratnih sredstava. Zadruga je osim mehanizacije za obradu zemlje i pravljenje stočne hrane sredstvima iz programa nabavila i 200 grla ovaca Virtemberg rase.

Podsećamo iz istog Programa Vlada Srbije je u toku 2017. i 2018. godine izdvojila 34,5 miliona dinara za 4 zadruge na teritoriji Pčinjskog okruga, a nešto manje od milijardu dinara za zadruge na teritoriji čitave Srbije.

Ove, 2019. godine za te namene odvojeno je još 667 miliona dinara na koje čeka oko 60 zadruga Srbije.

 Vražji kamen nova Đavolja Varoš Vražji kamen nova Đavolja Varoš Vražji kamen nova Đavolja Varoš Vražji kamen nova Đavolja Varoš Vražji kamen nova Đavolja Varoš Vražji kamen nova Đavolja Varoš Vražji kamen nova Đavolja Varoš

26.09.2019.

RADNA SEDNICA NACIONALNOG TIMA ZA PREPOROD SELA SRBIJE

Program preporoda za 100 sela Srbije

Danas je u Palati Srbija održana radna sednica Nacionalnog tima za preporod sela Srbije kojom su predsedavali kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

 Program preporoda za 100 sela Srbije

„Srbiji je nužna nova agrarna reforma. Ona mora da obuhvati pitanja vezana za zemljišne odnose (posedovanja, raspolaganja i korišćenja), odgovarajuće organizacione oblike (poljoprivredna gazdinstva, zadruge i poljoprivredna preduzeća), ali i nove instutucije poput poljoprivredne banke i nove poljoprivredne komore. Ta reforma je imperativ za Republiku Srbiju, ali predstavlja i veliki izazov - mora da bude sveobuhvatna, okrenuta ka infrastrukturi na selu, ali i da ima širi društveno-socijalni značaj“ izjavio je ministar Krkobabić.

Posle uspešne akcije „500 zadruga u 500 sela“ koja je za za 2,5 godine realizovana, Krkobabić je najavio novu akciju preporoda 100 sela Srbije u pet južnih upravnih okruga Topličkom, Jablaničkom, Pirotskom, Pčinjskom i Nišavskom. „Sto sela u periodu od tri godine mogu da računaju na nove infrastrukturne projekte, na nove zadruge i multifunkcionalne objekte kako bi svako selo imalo zdravstvene, obrazovne i kulturne sadržaje koje bi mlade ljude opredelili da ostanu da žive na selu“ izjavio je Krkobabić istakavši neophodnu saradnju domaćina Srbije, lokalnih i republičkih vlasti.

Izjave u Palati Srbija danas su dali i potpredsednik Akademijskog odbora za selo prof.dr Milovan Mitrović, prof.dr Vladimir Goati, psihijatar prof.dr Jovan Marić, fudbalski trener Milan Živadinović i mladi poljoprivrednik Stefan Neagić.

Akademik Dragan Škorić istakao je spremnost svih članova Akademijskog odbora za selo SANU da kroz dobre programe, projekte i obrazovanje srpskih seljana pokrenu obnovu srpskog sela. Prof.dr Mirović najavio je pripremu nove agrarne i socijalne reforme za sela Srbije jer je, kao što kaže, došlo vreme da se pitanje sela tretira na svim nivoima, sa stručnjacima iz svih oblasti.

Prof.dr Vladimir Goati izjavio je da očekuje uspešan rad tima i dugoročan rezultat po ugledu na veoma uspelu akciju Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“ koju je Kabinet ministra Krkobabića realizovao.

Psihijatar Marić izjavio je „Srbiji nedostaje treće dete po ženi. Mi ćemo promovisati zdrave modele porodičnog života. Na selu su najzdraviji uslovi života koji, dopunjeni modernim tehnologijama, mogu predstavljati način da se selo Srbije preporodi,a samim tim i cela Srbija“

Fudbalski trener Živadinović podsetio je „Najveći srpski i jugoslovenski igrači potiču sa sela i ova akcija zaslužuje svaku pohvalu. I budućnost Srbije je na selu i ja očekujem punu podršku svih institucija za ovaj projekat, a naročito medija“.

Mladi poljoprivrednik Neagić je pohvalio ideju da se državna zemlja da na korišćenje mladim ljudima i to smatra efikasnim načinom da se mladi motivišu za ostanak na selu.

Podsetimo, strateški cilj formiranja Nacionalnog tima jeste smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

Ovaj tim okuplja mnogobrojne stručnjake i autoritete iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture, sporta i ostalih društvenih oblasti života, kao i predstavnike koje je odredio Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

 Program preporoda za 100 sela Srbije Program preporoda za 100 sela Srbije Program preporoda za 100 sela Srbije Program preporoda za 100 sela Srbije

20.09.2019.

Ličani sa Nacionalni timom bez dlake na jeziku

„Velebit“ u ravnici

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić posetio je danas severnobanatski upravni okrug.

 Ličani sa Nacionalni timom bez dlake na jeziku

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić posetio je danas severnobanatski upravni okrug.

Karavan Nacionalnog tima za preporod sela Srbije zaustavio se danas u Velbitu, selu u Panoniji naseljenom Ličanima, koji su se posle Prvog svetskog rata doselili iz Like i osnovali ovo selo. Sa ministrom su u poseti Banatu bili potpredsednik Akademijskog Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti prof.dr Milovan Mitrović, prof.dr Vladimir Goati, predsednik zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov i agroekonomski analitičar Branislav Gulan.

„U sedištu programa ovog Nacionalnog tima za naredne tri godine je selo, njegovo mesto i u Ustavu i lokalna samouprava u prvom planu Taj program mora obuhvatati sve aspekte života na selu, od zadruge kao egzistencijalnog polazišta, preko ambulante, škole, pošte, doma kulture i sportskih sadržaja. Nama je upravo cilj da pokušamo da zadržimo mlade ljude, da ih podstaknemo da se bave organskom proizvodnjom, etno i zdravstvenim turizmom, starim i novim zanatima. Da budu svoji na svome. “ izjavio je ministar posle radnog sastanka sa rukovodstvom održanog u opštini Kanjiža i istakao važnu podršku u ovom poslu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Njegove Svetosti Patrijarha srpskog, gospodina Irineja.

Predsednik opštine Robert Fejstamer zahvalio je ministru na poseti i rekao da je Kanjiža 70 posto poljoprivredna opština pa je razvoj poljoprivrede, pored malih i srednjih preduzeća i turizma jedan od strateških pravaca ove opštine.

Ministar je sa svojim saradnicima u mestu Martonoš posetio ZZ „Paprika“, koja posluje od 1990. godine, bavi se ratarstvom i povrtarstvom i iz prošlogodišnjeg Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama dodeljeno joj je 15 miliona dinara za nabavku opreme za transport povrća i začinskog bilja.

„Ovo je pravi primer sloge i zajedništva, u jednoj mešovitoj sredini, imamo zadrugu koja potvrđuje da samoinicijativa i rad uz udruživanje daju pravi rezultat“ izjavio je Krkobabić.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov i direktor zadruge Toša Matić istakli su značaj ove investicije u zadrugu u Martonošu, jer ona osim privrednog subjekta koji omogućava poslovni angažman za 200 ljudi, predstavlja stožer kulturnog života, sportskih aktivnosti i ulaže u različite aspekte života mesne zajednice.

Ministar je svoju posetu završio u Domu Kulture Velebit gde je sa članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije razgovarao sa meštanima severnobanatskog okruga na temu unapređenja kvaliteta života na selu i saslušao njihove inicijative i predloge.

 Ličani sa Nacionalni timom bez dlake na jeziku Ličani sa Nacionalni timom bez dlake na jeziku Ličani sa Nacionalni timom bez dlake na jeziku

29.08.2019.

Krkobabić u poseti Šumadijskom upravnom okrugu

Od kiselog kupusa milioni evra

„Ovom investicijom postigli smo da proizvod ove zadruge u izvozu godišnje donosi državi milion evra. Možda je najbolja poruka odavde i odgovor na pitanje –kakvi su efekti? - Daj seljaku šaku soli i vratiće ti vreću“ rekao je ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić u današnjoj poseti opštini Knić i zadruzi Poljoflora.

 Krkobabić u poseti Šumadijskom upravnom okrugu

Krkobabić je izjvio da je Knić jedna od opština koja je shvatila pravac kojim treba da ide kako bi učinila da mladi reše da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i uz podršku države, lokalne samouprave i naučnih institucija ostaju da žive na selu ili se u njega vraćaju.

Sa ministrom su u Kniću boravili i predsednik Akademijskog odbora za selo i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, akademik Dragan Škorić i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije prof.dr Vladimir Goati, a skupu je prisustvovalo rukovodstvo opštine, opštinske poljoprivredne službe, predstavnici zadružnog saveza Šumadijskog okruga i zemljoradničkih zadruga.

Na skupu je bilo reči o projektu Vlade Srbije koji Kabinet ministra Krkobabića već treću godinu uspešno realizuje a tiče se sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga. Do sada je bespovratnim finansijskim sredstvima država pomogla rad 94 zadruge na teritoriji cele Srbije. Konkurs za ovogodišnju dodelu bespovratnih sredstava je za stare i novoformirane zadruge završen 15.avgusta, a za složene zadruge traje do 1. septembra 2019.godine.

Zadruge, kao okosnica ekonomske održivosti samo su jedan segment života na selu, pa je bilo reči i o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, sportskim i kulturnim sadržajima, a sve to biće u fokusu Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

Načelnica Šumadijskog okruga Ljiljana Ilić Stošić izrazila je zadovoljstvo što su imali priliku da ugoste ministra ponovo u ovom okrugu i rekla “Zadruge su esencija koja će održati ovaj narod“

Predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić zahvalio je ministru na poseti i naglasio da se ova, druga po veličini opština Šumadijskog okruga, ponosi ovakvim primerima zadruga koje okupljaju oko 50 porodica i značajno popravljaju uslove života i rada na selu.

Povrtarska zadruga „Poljoflora“ dobila je 12,9 milona dinara iz prošlogodišnjeg programa i kupila opremu za proizvodnju i pakovanje svežeg i kiselog kupusa obezbedivši tako više faze prerade proizvoda.

Ova zadruga nastala je 1998. godine, ima 11 zadrugara, 16 kooperanata, zapošljava 19 radnika na neodređeno vreme i 20 do 30 sezonskih radnika. Godišnje kroz nju prođe oko 2000 tona kupusa, a skoro sve se izvozi na tržište zapadne Evrope.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Dragan Škorić obratio se prisutnima rečima „Zadruga treba da bude u svakom selu. Želimo da makroprojektima motivišemo regione, da udruženi preko složenih zadruga budu spremni za izvoz“.

 Krkobabić u poseti Šumadijskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Šumadijskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Šumadijskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Šumadijskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Šumadijskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Šumadijskom upravnom okrugu

19.08.2019.

KRKOBABIĆ U POSETI DESPOTOVCU

Dani srpskoga duhovnog preobraženja

Povodom 27. po redu manifestacije „Dani srpskoga duhovnog preobraženja“ ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić posetio je juče, 19. avgusta 2019. godine sa svojim saradnicima, članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, opštinu Despotovac u Pomoravskom upravnom okrugu.

 Dani srpskoga duhovnog preobraženja

“Naš zadatak je da idemo po Srbiji, strpljivo i mukotrpno udružujemo i mirimo, sa željom da vratimo narod Srbije svojim korenima, da sprečimo postojeće deobe i buduće seobe, da nam ljudi ostaju ovde.“ poručio je Krkobabić.

Na skupu održanom u prepunoj sali Narodne biblioteke, Krkobabić je sa kopredsednikom Nacionalnog tima i predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU, Draganom Škorićem, potpredsednikom tog odbora prof.dr Milovanom Mitrovićem, političkim analitičarem Vladimirom Goatijem i fudbalskim stručnjakom Milanom Živadinovićem uz rukovodstvo opštine, zadrugare i ostale meštane Pomoravlja razgovarao o načinima da se spreči pražnjenje seoskih predela i neophodnim uslovima za život koji bi privukli mlade da ostanu na selu.

Akademik Škorić je izrazio svoje zadovoljstvo što Akademijski odbor za selo SANU daje svoj praktični doprinos u oživljavanju sela Srbije kroz akciju Kabineta ministra Krkobabića „500 zadruga u 500 sela“, te se tako konačno mogu videti i neki plodovi napora koje ovaj odbor već osam godina sa svojih 25 akademika i univerzitetskih profesora ulaže u to pitanje.

Govoreći o odlasku mladih Vladimir Goati izjavio je “Učinićemo sve da nam mladi ostanu, ali ćemo biti zadovoljni i ako uspemo da njihov odlazak smanjimo u što većoj meri“

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić zahvalio je ministru na poseti i dodao da će ova opština aktivno učestvovati u svim projektima koje država uz pomoć nauke i struke realizuje.

Nakon ovog skupa ministar Krkobabić je na Trgu Despota Stefana Lazarevića svečano otvorio 27. po redu manifestaciju „Dani srpskoga duhovnog preobraženja“ koja se u Despotovcu i manastiru Manasija održava od 19-28. avgusta 2019.

 Dani srpskoga duhovnog preobraženja Dani srpskoga duhovnog preobraženja Dani srpskoga duhovnog preobraženja

16.08.2019.

OKRUGLI STO U PALATI SRBIJA NA TEMU „ZADRUGARSTVO JUČE, DANAS, SUTRA“

Iskra zadrugarstva „zapalila“ sela Srbije

Ministar Milan Krkobabić u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije predsedavao je danas zajedno sa akademikom Draganom Škorićem, predsednikom Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti okruglom stolu na temu „Zadrugarstvo juče, danas, sutra“ održanom u Palati Srbija u Beogradu.

 Iskra zadrugarstva „zapalila“ sela Srbije

Okruglom stolu prisustvovali su članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Vladimir Goati, politički analitičar, Branko Maričić, doajen zadrugarstva, Branislav Gulan agroekonomski analitičar, kao i predsednici zadružnih saveza Srbije i Vojvodine- Nikola Mihailović i Radislav Jovanov, profesori poljoprivrednih gfakulteta i direktori zadruga.

Ministar Milan Krkobabić je, govoreći o zadrugarstvu i uspehu koji je projekat „500 zadruga u 500 sela“ doživeo izjavio „Sa osnovanih 550 zadruga danas u Srbiji možemo s ponosom reći da je posle dve godine zadrugarska mapa naše zemlje promenjena i da je vraćeno poverenje domaćina Srbije u udruživanje. Zadruge su nužni organizacioni oblik za domaćine Srbije sa malim i usitnjenim posedom, koji uz transfer znanja i moderne tehnologije može da učini njihove proizvode robom i tržišno ih verifikuje i pozicionira. “

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Škorić ukazao uz inicijativu i rad ljudi koji poseduju znanje, umeće i moć da realizuju projekte, sela Srbije mogu potpuno drugačije izgledati. On je ukazao na problem komasacije rekavši da je želja odbora za selo da brisanjem međa prosečni posed u Srbiji bude oko 10 hektara.

Vladimir Goati, politički analitičar rekao je „Ovaj projekat je pokazao da selo nije uspavano i odsutno, čak reaguje brže nego što je očekivano. Ljudi su spremni da idu sopstvenim interesom, pa i društvenim i u toj činjenici prosto nema opozicije. „Iskra zadrugarstva zapalila je sela Srbije“- rekao je metaforično Goati.

 Iskra zadrugarstva „zapalila“ sela Srbije

07.08.2019.

KRKOBABIĆ U POSETI JUŽNOBAČKOM UPRAVNOM OKRUGU

„Zlatno zrno“ zlata vredno

„Udruživanje je zakon života, osnova svakog boljitka. Ovde u Bačkom Petrovcu osnovana prva zadruga u Srbiji 1846. godine, a danas ovde vidimo jednu zadrugu koja je stožer ratarske proizvodnje ovog kraja, uspešno se suprotstavlja konkurentima na tržištu i izvozi. Ovo je obrazac za Vojvodinu ali i ostatak Srbije rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u današnjoj poseti opštini Bački Petrovac.

 „Zlatno zrno“ zlata vredno

Na sastanku održanom u okviru predstavljanja ovogodišnjeg Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u direktnim finansijskim podsticajima za zadrugarstvo, ministar je podsetio da je od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirano čak 513 zadruga. Iz pomenutog državnog projekta pomognut je do sada rad 94 zadruge, na teritoriji čitave Srbije, a Južnobački okrug je dobio blizu 87 miliona dinara za 7 zadruga. “Nadam se da će i ove godine biti kvalitenih projekata iz ovog okruga“ rekao je Krkobabić i podsetio da je ove godine opredeljeno za zadruge u Srbiji još 667 miliona dinara.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, treći po redu koji raspisuje Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića je trenutno u toku i traje do 15.avgusta za stare i novoformirane zadruge i do 1.septembra za složene zadruge. Iznosi su u odnosu na prethodnu godinu ostali nepromenjeni - do 7,5 miliona dinara za novoformirane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge.

Radnom sastanku u opštini Bački Petrovac prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, rukovodstvo opštine Bački Petrovac, poljoprivredne službe opština južnobanatskog okruga, kao i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, direktori i članovi zadruga pomenutog okruga.

Akademik Škorić je istakao da je ovaj kraj poznat po hmeljarstvu, gajenju konoplje, sirka kao i lekovitog bilja „Apeujem da se do proleća naredne godine ovde formiraju četiri velike zadruge koje bi se bavile industrijskim i lekovitim biljem za široku primenu“

Predsednik opštine Srđan Simić izrazio je veliko zadovoljstvo što je ministar posetio opštinu Bački Petrovac i izjavio „Trudićemo se da budemo opština za primer po pitanju zadrugarstva. Deo sredstava iz programa „500 zadruga u 500 sela“ svakako je već dao dobre rezultate. Ove godine osnovana je i složena zadruga na teritoriji naše opštine i radićemo sve što je u našoj moći da imamo što više običnih i složenih zadruga“

Predsednik zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov ponovio je da je u Bačkom Petrovcu osnovana prva zadruga na ovim prostorima, a treća u svetu, a da se istorija ponavlja budući da je ove godine ovde osnovana upravo treća složena zadruga u Srbiji.

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima obišao ZZ „Zlatno zrno“ jednu od dve zadruge u ovoj opštini koja je dobila bespovratna sredstva iz Programa Vlade Republike Srbije namenjenog zadrugama. Ovoj zadruzi osnovanoj 2000. godine, koja ima 13 članova i čak do 450 kooperanata dodeljeno je 15 miliona dinara za nabavku 4 silo ćelije za skladištenje žitarica i sušaru, što je samo deo investicije od 65 miliona dinara, koje je zadruga uložila u tehnološki iskorak svog poslovanja.

 „Zlatno zrno“ zlata vredno „Zlatno zrno“ zlata vredno „Zlatno zrno“ zlata vredno „Zlatno zrno“ zlata vredno „Zlatno zrno“ zlata vredno

30.07.2019.

MINISTAR KRKOBABIĆ U NIŠAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Formirana je 500. zadruga - projekat 500 zadruga u 500 sela je realnost Srbije

„Formirana je 500. zadruga - projekat 500 zadruga u 500 sela je realnost Srbije. To znači 500 malih fabrika pod otvorenim nebom, hiljade udruženih domaćinstava koji veruju u sebe i svoje bližnje. Formirali su ih domaćini Srbije, a pomogla je Vlada Republike Srbije, Srpska Akademija nauka i umetnosti, Zadružni savezi, lokalne samouprave i ljudi od struke sa poljoprivrednih fakulteta. Posebnu podršku razvoju zadrugarstva dao je predsednik Republike Aleksandar Vučić. Njegova rešenost da se ravnomerno razvijaju svi delovi Republike Srbije dobila je pun smisao u obnovi i razvoju zadrugarstva. Bez zadruge nema sela Srbije, a bez sela Srbije nema ni Srbije.“ izjavio je danas ministar u Vladi Srbije, Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj, u poseti Nišavskom upravnom okrugu i opštini Ražanj.

 Formirana je 500. zadruga - projekat 500 zadruga u 500 sela je realnost Srbije

Ministar je u Domu kulture Ražanj otvorio osmu po redu privrednu manifestaciju pod nazivom „Dani kupine“. Na ovoj manifestaciji koja, pored praktične prezentacije prerađevina voća i izložbe mehanizacije i preparata u poljoprivredi, služi da se proizvođači svake godine edukuju na neku od aktuelnih tema, ove godine mogla su se razmeniti iskustva o organskom voćarstvu, udruživanju i plasiranju proizvoda, kao i o načinima za uspešno kreiranje brenda.

Posetioci ove manifestacije su mogli da vide i opremu i mehanizaciju koju je zemljoradnička zadruga „Zapis 2012“ nabavila sredstvima (5,8 miliona dinara) dobijenim iz prošlogodišnjeg programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji realizuje Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj.
Nakon toga ministar je u selu Lipovac obišao stočarsku zadrugu „Bukovik Ražanj“ koja je iz pomenutog programa dobila 10,4 miliona dinara za nabavku 30 junica simentalske rase.

Opština Ražanj je uspela da sa ova dva projekta sebi obezbedi skoro 17 miliona dinara bespovratnih sredstava i prema rečima rukovodstva opštine Ražanj to predstavlja veliki podsticaj jer ova opština svoju budućnost vidi u poljoprivredi. Želja im je da sa okolnim opštinama obezbede što više zajedničkih projekata ali i podstaknu udruživanje poljoprivrednih proizvođača.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihailović izrazio je svoje zadovoljstvo što je osnovano pet stotina zadruga rečima „Pojedinačno smo slabi ali udruženi imamo šansu“.

 Formirana je 500. zadruga - projekat 500 zadruga u 500 sela je realnost Srbije Formirana je 500. zadruga - projekat 500 zadruga u 500 sela je realnost Srbije Formirana je 500. zadruga - projekat 500 zadruga u 500 sela je realnost Srbije Formirana je 500. zadruga - projekat 500 zadruga u 500 sela je realnost Srbije

25.07.2019.

Krkobabić u poseti Moravičkom upravnom okrugu

Obnova stočarstva u Milanovačkom kraju

„Činimo početne korake da obnovimo stočarsku proizvodnju u Srbiji. Ovde imamo pravi primer gde je sa 70 grla i malim ulaganjima stavljena na noge jedna zadruga koja sada ima perspektivu.“ rekao je ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić u današnjoj poseti Moravičkom upravnom okrugu.

 Obnova stočarstva u Milanovačkom kraju

Krkobabić je izjvio da je ovaj kraj idealan za stočarsku i voćarsku proizvodnju, a da primenom pravih agrotehničkih mera i transferom znanja idemo ka cilju da mešovite zadruge koje trenutno u Srbiji dominiraju, polako pređu u specijalizovane, koje bi se povezale u složene zadruge i bavile višom fazom prerade proizvoda.

Na sastanku održanom u Gornjem Milanovcu u prepunoj sali Okružnog Načelstva, Krkobabić je sa svojim saradnicima predstavio nedavno raspisan Konkurs za 2019. godinu za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama u okviru Programa za sprovođenje mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije. Ministar je podsetio i da se sa trenutnih 492 bliži broj od 500 novosnovanih zadruga, od 2017. godine i početka projekta „500 zadruga u 500 sela“, pa je jasno da je ovaj projekat doživljava svoj pun uspeh, vraćajući na pravi način udruživanje u Srbiju.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zahvalio je ministru na ponovnoj poseti i naglasio da ova opština izdvaja čak 50 miliona dinara lokalnih subvencija za poljoprivredu kako bi pomogli proizvođače koji posle udruženi mogu da opstanu na tržištu. Kovačević je veoma zadovoljan razvojem zadruga u koje je Kabinet ministra uložio bespovratno sredstva i konstatovao je da su sve zadruge dobijenim novcem uspešno proširile svoje kapacitete.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Dragan Škorić obratio se prisutnima rečima „Želja nam je da zajedno uradimo nešto po pitanju zaostajanja seoskih sredina i da proizvođači sada sve više budu usmereni na intenzivnu proizvodnju. Suština naših napora je da se raznim projektima posvetimo upravo mladim porodicama na selu“.

Radnom sastanku na temu zadrugarstva i revitalizacije sela Srbije prisustvovali su, član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Vladimir Goati, agroanalitičar Branislav Gulan, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, rukovodstvo opštine, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Moravičkog upravnog okruga.

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima posetio novoosnovanu stočarsku zadrugu „Pranjanka“ u selu Pranjani, kojoj je, iz prošlogodišnjeg Programa namenjenog zadrugama dodeljeno 5,8 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku 70 ženskih grla teladi simentalske rase.

Zadruga planira da svoje nove količine mleka koje u narednom periodu očekuje prodaje obližnjoj mlekari sa kojom i sada ima saradnju manjeg obima.

 Obnova stočarstva u Milanovačkom kraju Obnova stočarstva u Milanovačkom kraju Obnova stočarstva u Milanovačkom kraju Obnova stočarstva u Milanovačkom kraju Obnova stočarstva u Milanovačkom kraju Obnova stočarstva u Milanovačkom kraju Obnova stočarstva u Milanovačkom kraju

17.07.2019.

Krkobabić u poseti Jablaničkom okrugu

Raspisan novi Konkurs za bespovratna sredstva zadrugama

Mlada žena na čelu zadruge

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća posetio je danas Jablanički upravni okrug, grad Leskovac i obližnje selo Gradašnicu.

Ministar se sastao sa gradonačelnikom Leskovca dr Goranom Cvetanovićem, načelnikom Jablaničkog upravnog okruga Milošem Ćirićem i zajedno sa potpredsednikom Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Milovanom Mitrovićem i agroanalitičarem Branislavom Gulanom održao sastanak u prepunoj Skupštinskoj sali grada Leskovca.

 Raspisan novi Konkurs za bespovratna sredstva zadrugama

Na sastanku je predstavljen i novi Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama koji je danas raspisan i traje do 15. avgusta za novoformirane i stare zadruge i do 1.septembra za složene zadruge. Iznosi koji se dodeljuju su i ove godine nepromenjeni i iznose - do 7,5 miliona dinara za novoformirane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge.

Novac se već treću godinu za redom dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga, a ove godine je u Budžetu Republike Srbije opredeljeno 667 miliona dinara u te svrhe.

Tema sastanka bio je i ravnomerni regionalni razvoj i predstojeće aktivnosti u okviru Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, koji je nedavno oformljen. Govoreći o radu ovog Nacionalnog tima Krkobabić je istakao „Ova javna rasprava će biti osobena – akademici u selima Srbije, gledaju i slušaju i naravno očekujemo prava, razborita i adekvatna rešenja“

Gradonačelnik Cvetanović zahvalio ministru na poseti i čestitao na uspesima koje evidentno već treću godinu za redom ima projekt „500 zadruga u 500 sela“. On je izneo svoje uverenje da su zadruge preduslov opstanka seoskih sredina. “Zadruge direktno utiču na bolji kvalitet života na selu i na smanjenje migracija seoskog stanovništva u gradove“ rekao je gradonačelnik i pozvao domaćine svoje i ostalih opština Jablaničkog okruga da se udruže uveravajući ih da će na tom putu imati punu podršku lokalne samouprave.

Nakon sastanka ministar Krkobabić posetio je voćarsku zadrugu „Gradac voće“ u Gradašnici kod Leskovca koja ima 11 zadrugara i 20 kooperanata, a koji zajedno obrađuju hektare pod višnjom, kupinom, malinom, jagodom i šljivom.

Ovoj novoosnovanoj zadruzi, bespovratno je dodeljeno prošle godine 7 miliona dinara za nabavku opreme za hladnjaču (izolacioni paneli, hladioničarska vrata, rashladni sistem za lager komoru, rashladni sistem za tunel za zamrzavanje) i opremu za sortiranje (vibro tresač, prebirni sto, ram palete) i projekat je uspešno i u roku realizovan.

Milena Mitić ističe da je ovom investicijom obezbeđena finansijska sigurnost stanovnicima ovog i okolnih sela - „sada znamo da imamo nešto za bolje sutra i parče sigurnog hleba“ izjavila je optimistično ova dvadesetosmogodišnja direktorka zadruge.

 Raspisan novi Konkurs za bespovratna sredstva zadrugama Raspisan novi Konkurs za bespovratna sredstva zadrugama Raspisan novi Konkurs za bespovratna sredstva zadrugama Raspisan novi Konkurs za bespovratna sredstva zadrugama Raspisan novi Konkurs za bespovratna sredstva zadrugama Raspisan novi Konkurs za bespovratna sredstva zadrugama

11.07.2019.

Ministar Milan Krkobabić sastao se s predstavnicima Republičke i 16 regionalnih razvojnih agencija iz svih krajeva Srbije

U BITKU ZA PREPOROD SELA - I RAZVOJNE AGENCIJE

Ministar Milan Krkobabić u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije razgovarao je danas u Palati Srbija u Beogradu sa predstavnicima Razvojne agencije Srbije i 16 regionalnih agencija iz svih krajeva Srbije. Skupu, za koji su učesnici ocenili da je prvi u poslednjih nekoliko decenija koji spaja rad razvojnih agencija i problem sela, prisustvovali su članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije: Milovan Mitrović, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Vladimir Goati, politički analitičar, Branko Maričić, doajen zadrugarstva, Branislav Gulan agroekonomski analitičar, Snežana Petrović, predsednica Odbora Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kao i predstavnici zadružnih saveza Srbije i Vojvodine.

 Ministar Milan Krkobabić sastao se s predstavnicima Republičke i 16 regionalnih razvojnih agencija iz svih krajeva Srbije

Ministar Milan Krkobabić je, govoreći o ciljevima saradnje sa razvojnim agencijama rekao: „Cilj je jednostavan, razvojne agencije su na terenu, u regionima, znaju specifičnosti i bili su učesnici u kreiranju i definisanju određenih strategija u opštinama. Praktično, želimo da stave na raspolaganje svoje resurse i kadrovski potencijal i da pomognu u realizaciji osnovnih ciljeva u preporodu sela“.

Krkobabić je naglasio da je projekat preporoda sela od posebnog nacionalnog, ekonomskog i bezbednosnog značaja za zemlju, a zatim se posebno osvrnuo na očekivanja u najavljenoj saradnji Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i razvojnih agencija - „Od vas, iz regionalnih razvojnih agencija, pre svega, očekujemo analizu stanja u vašem regionu, a zatim sažet predlog mera šta nam je zajednički činiti da usporimo pražnjenje sela u Srbiji.

Sociolog Milovan Mitrović, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU je ukazao da ne možemo zaustaviti globalizacijske procese, ali ih možemo usmeravati uz podršku i inicijativu ljudi koji poseduju znanje, umeće i moć da realizuju projekte.

Vladimir Goati, politički analitičar, je podržao saradnju regionalnih razvojnih agencija, uvažavajući njihovu različitu vlasničku strukturu i u prvi plan stavio njihovu spremnost da pomognu preporod sela Srbije. Založio se za promenu zakonske regulative, koja će sprečiti dalje usitnjavanje ionako malog poseda u Srbiji.

Ministar Milan Krkobabić je naglasio da je od izuzetnog značaja podrška ovom nacionalnom projektu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha srpskog Irineja.

05.07.2019.

Krkobabić povodom Međunarodnog dana zadrugara:

„JEDNO SELO, JEDNA ZADRUGA I LjUDI OSTAJU“

Dan uoči Međunarodnog dana zadrugara, koji se od 1995. godine obeležava svake prve subote u julu, ministar Milan Krkobabić, u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, posetio je danas zemljoradničku zadrugu „Agro - Klek“ u Kleku, opština Zrenjanin, jednu od najboljih zadruga ne samo u Srednjobanatskom okrugu, AP Vojvodini, već i u celoj Republici Srbiji.

 Međunarodni dan zadrugara

U Kleku su boravili i: akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i kopredsednik Nacionalnot tima za preporod sela Srbije, članovi tog Tima prof. dr Zoran Keserović, prof. dr Žarko Ilin, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, direktori zadruga i zadrugari iz Srednjobanatskog okruga.

Posle obilaska Farme sa 550 muznih krava rase crveno-belog holštajna, koje u proseku godišnje daju 9.500 litara mleka, dok je taj prosek u Evropskoj uniji svega 6.500 litara, ministar Milan Krkobabić je istakao: „Ovako zamišljam srpska sela, ovako zamišljam Srbiju! Jedno selo – jedna zadruga, 80 ljudi radi, prosečna zarada preko 50.000 dinara i ljudi koji nerazmišljaju da odu. Mi iz lokalne samouprave i Vlade smo tu da ih u tome podržimo“.

Ministar Krkobabić je posebno naglasio potrebu za razvojem stočarstva u Srbiji: „Ovde je zaokružen ciklus – ratarstvo u službi stočarstva što potvrđuje činjenicu koju stalno ponavljam da bez razvoja stočarstva nema razvoja ni poljoprivrede“.

Ministar Milan Krkobabić je naglasio da je razbijeno nepoverenje u udruživanje, jer su od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ do 5. jula 2019. godine osnovane 474 nove zadruge. Koliko je to značajno ilustruje podatak da je u Srbiji donedavno bilo tek nešto više od 1.000 zadruga koje su uspešno radile.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je prihvatio ministrovu sugestiju i obećao da će ubuduće urediti što više kilometara atarskih puteva, dok se direktor ZZ „Agro - Klek“ zahvalio ministru Krkobabiću na hrabrosti da podrži dodelu bespovratnih sredstava kao priznanje za dobre rezultate zadruge.

ZZ „Agro-Klek“ je u proteklih godinu dana u kupovinu moderne mehanizacija uložila milion evra. Zadruga je 2018. godine od Kabineta za regionalni razvoj, u okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“, dobila bespovratno 15 miliona dinara za kupovinu teleskopskog manipulatora i traktora „Džon Dir“.

Međunarodni dan zadrugarstva obeležen je Konferencijom u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, kojoj su pored ministra Krkobabića i gradonačelnika Janjića, prisustvovali zadrugari i direktori zadruga iz Srednjobanatskog okruga.

 Međunarodni dan zadrugara Međunarodni dan zadrugara

21.06.2019.

KRKOBABIĆ U POSETI BRANIČEVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Ime mu je Med, prezime Homoljski

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj posetio je danas opštinu Žagubica i sela Braničevskog okruga. Uz ministra i njegove saradnike bili su i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, Prof.dr Milovan Mitrović, potpredsednik istog odbora i Branislav Gulan, agroekonomski analitičar.

 Ime mu je Med, prezime Homoljski

Ministar Krkobabić je svoju posetu počeo sa stankom sa rukovodstvom opštine, a nastavio obilaskom pčelinjaka zadruge „Homoljemed“ u selu Milatovac.

„Žagubica je nekada bila centar zadrugarstva, a mi na današnji dan imamo čak 457 novosnovanih zadruga u Srbiji, malih fabrika pod otvorenim nebom“ istakao je ministar uspeh projekta Vlade Srbije, koje zadrugarstvu vraća stari sjaj, donoseći boljitak domaćinima.

„Ovaj kraj ima čime da se ponosi, a ovakvi primeri zadruga pokazuju da smo na pravom putu. Uspećemo ako budemo iskreni i svi uključeni – Vlada Republike Srbije, lokalna samouprava i domaćini Srbije.“ podsetio je Krkobabić i zajedno sa predsednikom i članovima Srpske akademije nauka i umetnosti ponovio da je selo više od poljoprivrede, da mora da ima svu potrebnu infrastrukturu, zdravstvenu zaštitu, sportske i kulturne sadržaje...

Predsednik opštine Safet Pavlović zahvalio je ministru na poseti i sredstvima koje je zadruga sa teritorije ove opštine dobila za svoj rad. Predsednik je ponovio da neće stati na ovome i da su zadrugari iz ovih krajeva spremili još kvalitetnih projekata kako bi svi zajedno što bolje iskoristili potencijale koje im ovaj kraj pruža.

Zadruzi „Homoljemed“ dodeljeno je 15 miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za postojeće i formiranje novih zadruga. Zadruga je tim sredstvima nabavila 1.000 košnica, 1.000 rojeva pčela kao i prateću opremu za pčelarstvo.

Krkobabić će svoju posetu završio u sedištu te zadruge gde je obišao pogone za pravljenje voska, za pravljenje hrane za pčele i za pakovanje meda.

Akademik Škorić i akademik Mitrović obratili su se mnogobrojnim prisutnim seljanima i poželeli da uskoro u ovom kraju imamo jake složene zadruge koje kao korporacije mogu da se bave izvozom i plasmanom proizvoda iz Srbije na strana tržišta.

„Hrabre sreća pomaže a ovde ima mnogo hrabrih koji shvataju da je u proizvodnji izlaz iz siromaštva“ rekao je Škorić

Opština Žagubica nalazi se u kotlini okružena planinskim vencima od kojih su najpoznatiji Homoljski, sa 760 km2 i 16.900 stanovnika i svojih 18 sela, spada u najređe naseljene opštine u Srbiji.

U okviru Projekta koji sprovodi Kabinet ministra Milana Krkobabića u 2017. i 2018. godini, na teritoriji Braničevskog okruga dodeljeno je 28,7 miliona dinara za 3 zadruge (opštine Golubac, Žagubica i Kučevo).

 Ime mu je Med, prezime Homoljski  Ime mu je Med, prezime Homoljski

13.06.2019.

FORMIRAN NACIONALNI TIM ZA PREPOROD SELA SRBIJE

Svečana konstititivna sednica Nacionalnog tima za preporod sela Srbije održana je danas u sali Jugoslavija Palate Srbija.

„Sela Srbije nisu usputna nostalgija, to je imperativ vremena – populacioni, bezbednosni i ekonomski. Danas smo otvorili jednu od najbitnijih tema, temu sela Srbije. To je lepa vest, ali put lepe stvarnosti pun je izazova i poteškoća. Raduje nas što uz struku, nauku i imamo punu podršku najbitnijih autoriteta ove zemlje na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti i poglavarima verskih zajednica. Svi zajedno, uz podršku javnosti, smo sa iste strane stola, ujedinjeni u želji da pokušamo da spasimo sela Srbije od pražnjenja“ izjavio je ministar i podsetio da u središtu naše pažnje treba da budu mlade žene i deca koja će imati uslove da požele da na selima ostanu ili da se na njih vrate.

 Formiran Nacionalni tim za preporod sela Srbije

Svečanoj sednici prisustvovao je i predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik je jasno podržao ovaj projekat istakavši da je selo od presudnog značaja za Srbiju koja se suočava sa velikim demografskim problemom “Svaki naš napor ima smisla ako bar nekog zadržimo na selu“, rekao je predsednik.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije je samostalno savetodavno telo koje je na inicijativu ministra Milana Krkobabića konstituisao Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ovaj tim okuplja mnogobrojne stručnjake i autoritete iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture, sporta i ostalih društvenih oblasti života, kao i predstavnike koje određuje Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima jeste smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

Zadatak Nacionalnog tima je formiranje stručnih i naučno utemeljenih predloga kao osnove za kreiranje i definisanje konzistentne politike ravnomernog regionalnog razvoja, koja će doprineti stvaranju povoljnijih uslova za život na selu.

Skupu u Palati Srbija danas su se obratili i Ištvan Pastor, predsednik skupštine AP Vojvodina i predsednik Saveza vojvođanskih mađara u Srbiji , Njegovo preosveštenstvo Episkop valjevski gospodin Milutin u ime Srpske pravoslavne crkve i Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja , Aleksandar Ninković u ime beogradskog nadbiskupa Monsinjora Stanislava Hočevara, prof. dr Vladimir Goati, predsednik „Transparentnosti“ u Srbiji, pesnik Ljubivoje Ršumović, neurohirurg prof.dr Danica Grujičić i agroekonomski analitičar Milan Prostran.

 Formiran Nacionalni tim za preporod sela Srbije  Formiran Nacionalni tim za preporod sela Srbije  Formiran Nacionalni tim za preporod sela Srbije  Formiran Nacionalni tim za preporod sela Srbije  Formiran Nacionalni tim za preporod sela Srbije

04.06.2019.

MINISTAR KRKOBABIĆ POSETIO EPARHIJU VALjEVSKU

Država i SPC za preporod sela

Ministar Milan Krkobabić, u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća posetio je danas Eparhiju valjevsku Srpske pravoslavne crkve, gde mu je domaćin bio Njegovo preosveštenstvo Episkop valjevski G. Milutin. U razgovorima kako da se Eparhija valjevska praktično uključi u očuvanje i oživljavanje sela i da što veći broj mladih ostane da živi i pokrene poljoprivrednu proizvodnju u valjevskim selima učestvovali su i vladika australijsko-novozelandski Siluan, Mileta Radojević, v.d. direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, ambasadror Belorusije u Srbiji Valerij Briljov i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.

 Država i SPC za preporod sela

Prilikom posete savremenog objekta površine 2.000 metara kvadratnih za preradu voća i povrća, pre svega sušene šljive, kao i hladnjače kapaciteta 2.700 tona koju gradi Eparhija valjevska, ministar Krkobabić je poručio: „Hoćemo da prepoznatljivo voće iz ovog dela Srbije, pre svega sveža i sušena šljiva, stigne do trpeza Srbije ali i Belorusije. Država je već u okviru projekta ravnomernog regionalnog razvoja „500 zadruga u 500 sela“ pokazala spremnost da ulaže u slične projekte, ali tu je i Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, a očekujemo da se uključi i lokalna samouprava u Valjevu.“

Ministar Krkobabić je podsetio da je imperativ vremena da sačuvamo srpskog domaćina: „On mora da radi i živi na selu i da obrađuje svoje zemljište. A zemljište je svetinja! Oni koji na zemlju gledaju samo kao na robu – neka zaborave na takav stav. Jer, u Srbiji danas u oko 560.000 poljoprivrednih gazdinstava od poljoprivrede živi oko 1,4 miliona ljudi.“

Njegovo preosveštenstvo Episkop valjevski G. Milutin je kazao: „Čuo sam od ministra Krkobabića reči ohrabrenja za srpsko selo i poljoprivrednika u Srbiji. Na istom smo zadatku – cilj nam je da zadržimo mlade na selu, a za mene lično seljak je veličanstven!“

Prema rečima agroekonomskog analitičara Branislava Gulana Srpskoj pravoslavnoj crkvi je od 70.000 ha oduzetog zemljišta, već vraćeno 58.000 ha, što je veliki poljoprivredni potencijal.
Na kraju posete valjevskoj eparhiji ministar Krkobabić je posetio manastir Pustinja iz 13. veka.

 Država i SPC za preporod sela  Država i SPC za preporod sela

24.05.2019.

KRKOBABIĆ OTVORIO 6. SAJAM ZA PENZIONERE U NOVOM SADU

Sajam optimizma

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić svečano je otvorio danas u prepunoj Auli Novosadskog sajma „6. SAJAM ZA PENZIONERE“.

 Sajam optimizma

Krkobabić je poručio da penzioneri danas zaslužuju najveću pažnju i brigu i da s pravom očekuju da im penzije budu redovne, sigurne i da prate plate.

Govoreći o najavljenim formulama za usklađivanje penzija Krkobabić je rekao „ta formula treba da im omogući pre svega dostojanstven život“.

Istakao je i da u potpunosti deli stav predsednika Republike Aleksandra Vučića da se kad god to realne finansijske i ekonomske mogućnosti budu dozvoljavale ide na jednokratne isplate pomoći penzionerima, naročito najugroženijima.

Obraćajući se velikom broju prisutnih, Krkobabić je apelovao na naše najmlađe “Kada krenu u novi dan, neka pogledaju društvene mreže, to je potpuno normalno, onda neka se sete baka i deka i neka ih pozovu, neka im samo požele dobro jutro i dan će biti lepši i bakama i dekama, i njima i svima nama“

Ovaj dvodnevni sajam osmišljen je kao mesto susreta pripadnika starije populacije gde će posetiocima biti predstavljene usluge u oblastima socijalne zaštite, pomoći i nege u kući, zdravlja, edukacije, volontiranja, zdrave ishrane, rekreacije i hobija, stvaralaštva, putovanja, osiguranja i bezbednosti kao i iz oblasti pravne zaštite. Takođe, posetioci će moći da se upoznaju sa brojnim medicinskim, farmakološkim i prehrambenim proizvodima, preparatima i uslugama.

 Sajam optimizma  Sajam optimizma

23.05.2019.

Na zajedničkom zadatku

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić učestvovao je danas na okruglom stolu na temu „Sistem zadruga i seoska samuoprava u Srbiji“ koji se, u organizaciji Akademijskog odbora za selo, održava danas u Srpskoj Akademiji nauka i umetnosti.

 Na zajedničkom zadatku

Krkobabić je najavio čitav set mera kojima bi se spečilo pražnjenje seoskih sredina - od umanjenja ili ukidanja poreza na dodatu vrednost u nerazvijenim i brdsko planinskim područjima, do dodele državne zemlje na korišćenje mladim poljoprivrednicima. „Zemlja je prirodni, neotuđivi resurs jedne države i njenim ustupanjem na korišćenje mlad čovek može da vidi svoju budućnost u Srbiji i da radi na tome da primenom najsavremenijih tehnologija ostvari što veće prinose“ podsetio je ministar.

Krkobabić je zahvalio Akademijskom odboru za selo Srpske Akademije Nauka i Umetnosti na aktivnoj podršci Projektu Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“ koji već treću godinu nastoji da pospešivanjem zadrugarstva vrati život svim srpskim selima i od njih stvori poželjna mesta za život.

Okrugli sto otvorioje predsednik SANU Vladimir Kostić, a na stolu su učestvovali, osim predsednika Akademijskog odbora za selo akademika Dragana Škorića i potpredsednika tog odbora prof.dr Milovana Mitrovića kao domaćina, članovi SANU i resornih Instituta, profesori poljoprivrednih fakulteta, predsednik Zadružnog saveza Srbije i drugi eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Predsednik Kostić je izrazio zadovoljstvo što je skup veoma posećen i rekao da SANU otvara svoja vrata za predloge i teme koje se tiču normalnog života, pravih vrednosti i opstanka naše zemlje „Moramo da razmišljamo o tome šta nam je ostalo, a to je Srbija“ rekao je Kostić.

Akademik Dragan Škorić je zahvalio ministru Krkobabiću na energiji i nesebičnom zalaganju u ovom projektu. On je ukazao na dosadašnje odlične rezultate akcije oživljavanja sela zadrugarstvom i rekao da će se zajednički napori Akademije u Kabineta ministra nastaviti, kako bi se mladost ove zemlje vratila na selo, kako bi sela Srbije bila napredna i u svojoj proizvodnji se takmičila sa Evropom.

 Na zajedničkom zadatku

15.05.2019.

Krkobabić i Hočevar - Zajedno za spas sela Srbije

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj sastao se danas u Palati Srbija sa mons. Stanislavom Hočevarom, beogradskim nadbiskupom i metropolitom i razgovarao o Nacionalnom timu za spas sela Srbije i o daljem unapređenju regionalnog razvoja, nakon uspešnih prvih koraka oživljavanja zadrugarstva u Srbiji.

 Krkobabić i Hočevar - Zajedno za spas sela Srbije

Katolička crkva je izrazila jasnu spremnost da učestvuje u jednoj ovakvoj misiji koja je namenjena svim selima Srbije bez obzira na versku pripadnost. To je i osnovni princip zadrugarstva – neutralnost. Rasna, verska i politička izjavio je Krkobabić i dodao „U vremenima kada civilizacijski tokovi vode ka pražnjenju seoskih sredina neophodno je da zajedničkim delovanjem pokušamo da zaustavimo taj proces i ovaj projekat, od državnog značaja, usmerimo na suživot, toleranciju i pomoć svima kojima je potrebna“.

Ministar je istakao da je za formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije ključno što je dobijena snažna podrška Akademijskog odbora za selo SANU, vrha pravoslavne, a sada i katoličke crkve u Srbiji i posebno predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Nadbiskup Hočevar je izrazio svoje zadovoljstvo što je katolička zajednica deo jednog ovako važnog poduhvata “I u prošlosti katolička crkva je uvek naglašavala socijalno učenje i dopirala do onih koji žive s poteškoćama ili su ugroženi. Sada je potrebno da utičemo na to da sela, kao manje zajednice, učestvuju u zdravom integralnom razvoju porodice kao stuba društva” rekao je Hočevar i zahvalio ministru Krkobabiću na brizi, inovativnosti i kreativnosti u suočavanju sa ovom kompleksnom problematikom.

Odgovarajući na pitanja novinara ministar Krkobabić i nadbiskup Hočevar dali su svoje viđenje o uključivanju Vatikana u dijalog o Kosovu i Metohiji.

„Rešavanje pitanja Kosova i Metohije je jedan od važnih izazova za celokupnu hrišćansku zajednicu i u tom smislu vidim održivost predloga da se u taj dijalog uključi i Vatikan“ rekao je ministar.

Nadbiskup Hočevar je podsetio da Vatikanska diplomatija uživa veliki ugled u svetu i da je bolje da se što više strana uključi u dijalog o jednom tako važnom pitanju, imajući na umu da na prostoru Kosova i Metohije živi i katolička zajednica.

 Krkobabić i Hočevar - Zajedno za spas sela Srbije

14.05.2019.

KRKOBABIĆ NA SAJMU POLjOPRIVREDE U NOVOM SADU

Zemlja nije roba već neotuđivi jedinstveni resurs

Danas je u okviru 86. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu u Master Centru održana Nacionalna konferencija na temu „Zadrugarstvo i udruživanje kao model razvoja poljoprivrede“, koju je otvorio Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj.

 Zemlja nije roba već neotuđivi jedinstveni resurs

„Pred nama je da se opredelimo da li je zemlja resurs od nacionalnog značaja ili ćemo je ostaviti na volju drugima. Smatram da državnu zemlju koja se ne obrađuje, treba dodeliti mladim poljoprivrednicima na korišćenje kako bi je priveli kulturi i nameni i učinili je produktivnom, umesto da bude isključivo roba koja se prodaje na tržištu.“ rekao je Krkobabić obraćajući se učesnicima konferencije.

Konferenciji su prisustvovali i potpredsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) prof.dr Milovan Mitrović i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović koji su predstavili dosadašnje uspešne rezultate Programa podrške zadrugama, poznatog pod nazivom „500 zadruga u 500 sela“.

U protekle dve godine formirano preko 400 novih zadruga širom Srbije. Kao i prethodne dve i ove godine oko 70 zadruga može da računa na bespovratna sredstva Vlade Srbije namenjena mehanizaciji i opremi, višegodišnjim zasadima, proširenju matičnog stada, poboljšanju rasnog sastava životinja i sl.

Ministar je govorio i o narednom koraku koji oporavak sela Srbije zahteva a to je formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije koji će sagledati sve aspekte života na selu i predvideti programima i konkretnim merama stvaranje svih potrebnih uslova za kvalitetan život u seoskim sredinama.
Cilj ove konferencije u okviru tradicionalnog sajma poljoprivrede je da se otvori dijalog o životu mladih na selu, o udruživanju u zadruge, o unapređenju njihovih uslova života, razvoju infrastrukture, kulturnog i društvenog života, a učesnici su, pored zvaničnika, predstavnici međunarodnih organizacija, univerziteta i naravno mladi poljoprivrednici.

Ministar je ranije danas posetio i štand Zadružnog saveza Vojvodine koji je za vreme trajanja sajma u Novom Sadu mesto sastajanja Zadružnih saveza, direktora zadruga i gostiju iz zemlje i inostranstva.

 Zemlja nije roba već neotuđivi jedinstveni resurs Zemlja nije roba već neotuđivi jedinstveni resurs Zemlja nije roba već neotuđivi jedinstveni resurs

9.05.2019.

Matica srpska u selima Srbije

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj sastao se danas u Novom Sadu sa predsednikom Matice srpske, prof.dr Draganom Stanićem. Tema sastanka bila je međusobna saradnja najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije sa Kabinetom ministra na oživljavanju i sprečavanju propadanja sela Srbije i pripremama za formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije.

 Matica srpska u selima Srbije

„Želimo adekvatne ljude i institucije da bismo kvalitetno odradili posao. Zahvalni smo Matici srpskoj na spremnosti da uzme učešće u ovakvoj akciji i očekujemo da doprinos Matice srpske bude na nivou koji je ona uvek kroz istoriju imala, jer sela Srbije to zaslužuju“ izjavio je ministar Krkobabić.

Na sastanku, na kojem su učestvovali i predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) akademik Dragan Škorić i potpredsednik ovog odbora prof.dr Milovan Mitrović., predstavljeni su dosadašnji uspešni rezultati Programa podrške zadrugama, poznatog pod nazivom „500 zadruga u 500 sela“ koji se od 2017. godine realizuje kroz ekonomsko-finansijske podsticaje Vlade Srbije.

Ministar Krkobabić je istakao da je do sada formirano preko 400 novih zadruga širom Srbije, da su i za ovu kalendarsku godinu opredeljena značajna sredstva za te svrhe, ali da je sada potrebno načiniti naredni korak u smislu sveobuhvatnog sagledavanja komleksne problematike opstanka sela, odnosno stvaranja svih potrebnih uslova za kvalitetan život u seoskim sredinama i posvetiti programima i konkretnim merama koji će na selu zadržati mlade.

Takav zadatak će imati Nacionalni tim za spas sela Srbije koji je u formiranju.

Predsednik Stanić je zahvalio ministru što je prepoznao Maticu srpsku kao partnera u ovom odgovornom i zahtevnom poslu i izrazio spremnost da se ova institucija angažuje jer je deo Maticine misije izdavanje publikacija za kulturu svakodnevnog života, ali je predsednik ponudio i ozbiljnu naučnu bazu sa istraživanjima o selima Srbije.

„Veoma smo srećni što imamo priliku da budemo deo ovako važnog poduhvata i da mi iz sfere kulture budemo od koristi da naše celokupno društvo bude stabilnije i da uspešno savlađuje izazove koji su pred njim. “ izjavio je Stanić

Akademik Škorić je istakao svoje veliko zadovoljstvo dosadašnjim uspešnim rezultatima akcije „500 zadruga u 500 sela“ i ukazao da će Matica srpska kao najstarija i najznačajnija naučna institucija Srbije biti važan partner u poduhvatu zaustavljanja pražnjenja srpskih sela.
7.05.2019.

Krkobabić – Zadrugari do povoljnog kredita brzo i lako

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj sastao se danas sa predsednikom Izvršnog odbora Banke Poštanske štedionice, mr Bojanom Kekićem, a tema sastanka bila je međusobna saradnja u vidu podrške ove poslovne banke na Projektu revitalizacije zadrugarstva koji već treću godinu sprovodi Kabinet ministra Krkobabića.

 Krkobabić – Zadrugari do povoljnog kredita brzo i lako

“Činimo sve da pravimo prave konkretne poteze u korist domaćina Srbije. Današnji susret je otvaranje novog poglavlja i rešavanje za njih jednog veoma važnog pitanja, a to je kako da brzo, lako i povoljno dođu do obrtnih sredstava za svoje poslovanje. Složni u uverenju da je moderan koncept zadrugarstva jedan od načina da se pomogne ostanak stanovništva u malim sredinama danas smo razmatrali najefikasnije načine za konkretnu finansijsku pomoć novoosnovanim i starim zadrugama koje bi im zajedno pružile republička, lokalna vlast i ova poslovna banka.” izjavio je posle sastanka Krkobabić. „Konkretna ideja je da zadruge dobijaju kredite za potrebna obrtna sredstva kod ove državne banke po povoljnim uslovima, a da trošak kamate snose lokalne samouprave iz dela budžeta koji će biti za to namenjen. “

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanske štedionice podržao je ministrovu ideju rečima „Ovaj zajednički nastup vidimo kao pravi put korišćenja svih institucionalnih i ljudskih resursa, kao i budžetskih sredstava namenjenih podršci zadrugama i zadrugarima. Smatramo da na ovaj način možemo postići dugoročan i održiv razvoj podržanih zadruga i na taj način pokazati primere dobre prakse i budućim korisnicima sličnih vidova podrške.“

Kekić je najavio da će u saradnji sa Kabinetom ministra zaduženog za regionalni razvoj, za kredite podržanim zadrugama, raditi na daljem sniženju kamatnih stopa uz budžetska sredstva namenjena subvencionisanju kamatnih stopa na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Kako je dogovoreno, pored konkurentnih kamata za zadruge kao pravna lica ova banka ponudiće i kratkoročne gotovinske kredite namenjene zadrugarima i njihovim kooperantima, za koje kamata ne prelazi 4,5% i koji će po pitanju otplate biti prilagođeni sezonskim potrebama zavisno od vida proizvodnje i sa grejs periodom. Najavljeno je da će dugoročni krediti za zadrugare imati iste povoljnosti kao i oni za same zadruge - kako po visini iznosa, tako i po kamatnim stopama i periodima otplate.

 Krkobabić – Zadrugari do povoljnog kredita brzo i lako

24.04.2019.

KONFERENCIJA O ZADRUGARSTVU

Krkobabić: Zadrugarstvo - magnet za opstanak i ostanak na selu

„Zadrugarstvo nije usputna nostalgija ni trenutna moda, ono je imperativ opstanka mladih poljoprivrednika na selu, jedini magnet koji može da ih zadrži. One su i preduslov održivosti poljoprivrednih domaćinstava sa malim posedima“, poručio ministar Milan Krkobabić u Novom Sadu na konferenciji pod nazivom „Podsticaji za zadruge u 2019. godini na republičkom i pokrajinskom nivou“ , kojoj je prisustvovalo više od 200 zvanica.

 Krkobabić: Zadrugarstvo - magnet za opstanak i ostanak na selu

Zadružni savez Vojvodine je bio organizator ovog radnog skupa u Privrednoj komori Vojvodine na kome se mogla čuti korisna razmena mišljenja o ovoj temi i konkretne podsticajne mere koje u ovoj godini sprovode republička i pokrajinska vlada.

Ministar je naglasio da je akcija Vlade Srbije poznata široj javnosti kao „500 zadruga u 500 sela“ već doživela svoj veliki uspeh jer je od početka njenog sprovođenja do danas, za dve i po godine, u Srbiji osnovano tačno četiri stotine zadruga. «To je brojka koja je prevazišla sva naša očekivanja, ali s pravom. Ključni autoriteti na ovom putu republičkih i pokrajinskih vlasti su Srpska akademija nauka iumetnosti, Srpska pravoslavna crkva na čelu sa Patrijarhom Irinejem, zadružni savezi, profesori poljoprivrednih fakulteta. A konkretan rezultat naših napora je veoma veliki broj zadruga koje se formiraju i prve složene zadruge u Srbiji.» rekao je Krkobabić.

Ministar Krkobabić je predočio da u je 2019. godini za revitalizaciju zadrugarstva u Srbiji opredeljeno novih blizu 700 miliona dinara, za još oko 70 zadruga.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević istakao je da je veoma zadovoljan reafirmacijom zadrugarstva i ponovio da je pokrajinska Vlada, po uzoru na republičku upravo danas po prvi put usvojila konkretnu liniju finansijskih podsticajnih mera za zadruge koja predviđa po 5 miliona dinara po zadruzi za primarnu i prerađivačku proizvodnju.

Pošto je poželeo dobrodošlicu prisutnima i izrazio zadovoljstvo posećenošću ove konferencije predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov obratio se prisutnima „Konačno zadružni sektor ima nedvosmislenu podršku. Danas zadruge razmišljaju u pravcu razvoja investicija i novih projekata i proizvoda“

Prisutnima su se obratili i predsednik Privredne Komore Vojvodine Branko Vučurević, predsednik izvršnog odbora DDOR-a dr Đorđo Ambrođo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Predrag Mihajlović i direktor departmana za maloprodaju NIS-a Branko Radujko.

Predstavnici Razvojnog fonda Vojvodine, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Garancijskog fonda Vojvodine predstavili su svako svoj, a prilično sličan razvojni plan za 2019. godinu koji predviđaju povoljne kredite i garancije za zadruge.

 Krkobabić: Zadrugarstvo - magnet za opstanak i ostanak na selu Krkobabić: Zadrugarstvo - magnet za opstanak i ostanak na selu

17.04.2019.

KRKOBABIĆ PONOVO U POSETI ZLATIBORSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Priboj – pravi domaćini za prave investicije

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj posetio je danas opštinu Priboj u Zlatiborskom upravnom okrugu.

 Priboj – pravi domaćini za prave investicije

Na sastanku sa rukovodstvom opštine održanom u okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“ predstavljen je ovogodišnji Program Vlade Srbije za oživljavanje zadrugarstva i razmatrani su konkretni podsticaji koje daju i republička i lokalna samouprava.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović zahvalio je ministru na poseti izrazivši jasnu želju da se lokalna samouprava uključi i da svoju snažnu podršku programu oživljavanja zadrugarstva i u ovom delu Srbije.

„Spremni smo da iz budžeta naše opštine godinu dana finansiramo kompletan rad jedne specijalizovane zadruge na teritoriji opštine Priboj, od prostora do direktora, stručnjaka koji će je voditi“ rekao je Rvović i istakao da je 1196 proizvođača maline spremno da se udružuje u zadruge kako bi opstali, plasirali svoje proizvode i počeli i sa višim fazama prerade proizvoda.

Ministar je istakao značaj udruživanja i zadruge kao privredne okosnice opstanka i razvoja sela i pohvalio inicijativu ove lokalne samouprave da konkretno podrži poljoprivredne proizvođače svoje opštine „Priboj se pokazao kao pravi domaćin za prave investicije. Očekujem da će ove zadruge zaživeti i to treba da bude pravo ohrabrenje za ljude koji ovde žive - da ostanu, vrate se i ponovo vide svoju budućnost ovde“.

Krkobabić je naglasio kako je ovo pravi put i konkretna inicijativa jedne opštine koju treba da slede i druge lokalne samouprave u Srbiji.

Radnom sastanku su prisustvovali i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU prof.dr Milovan Mitrović, predsednik Zadružnog Saveza Srbije Nikola Mihailović i agroekonomski analitičar Branislav Gulan, kao i direktori i članovi zadruga Zlatiborskog upravnog okruga.

Akademik Škorić je istakao kako je SANU iza sebe imala 50 godina neuspelih pokušaja da skrene pažnju javnosti i državi o propadanju srpskog sela, ali se tek inicijativom ministra Krkobabića pristupilo rešavanju ovog gorućeg problema. „Napokon smo na pravom smo putu da stručnjake i znanje ujedinimo sa srpskim seljakom na očiglednu dobrobit svih. Ovaj kraj se pokazao pogodnim za malinarstvo, ali i pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja...hajde da stignemo zajedno do finalnih proizvoda i usmerimo se ka izvozu“ pozvao je Škorić.

Nakon sastanka ministar se sa rukovodstvom opštine Priboj i svojim saradnicima sastao sa poljoprivrednim proizvođačima Priboja i okoline i razgovarao o udruživanju i konkretnim podsticajima koje država i lokalna samouprava nude za sve one koji su spemni da rade i pokažu inicijativu, od stručnih službi i transfera znanja i novih tehnologija, do načina za plasman na tržište i viših faza prerade proizvoda.

Podsećamo, u Srbiji je za dve i po godine, koliko traje pomenuti projekat Vlade Srbije, osnovano gotovo četiri stotine zadruga, a ugašenih gotovo da i nema, dok je pre Projekta samo oko stotinu zadruga godišnje nestajalo.

Krkobabić je najavio novih 700 miliona dinara, koje će država ove godine izdvojiti za 70 starih, novoosnovanih i složenih zadruga, a konkurs za dodelu tih sredstava se očekuje u narednih mesec i po dana.

Ovo govori da je Vlada Srbije u veoma kratkom periodu opredelila gotovo 1,7 milijardi dinara za zadrugarstvo, čime će, osim vraćanja preko potrebnog duha udruživanja Srbiji, biti konkretno pospešen rad preko 160 zadruga.

 Priboj – pravi domaćini za prave investicije

10.04.2019.

KRKOBABIĆ U POSETI SREDNjOBANATSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Krkobabić: Novi život Krajišnika

„Samo ljudi koji su spremni da se udruže i rešeni da rade mogu da opstanu. Onda neće izostati ni pomoć države ni lokalne samouprave.“ rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u današnjoj poseti mestu Krajišnik u opštini Sečanj Srednjobanatskog upravnog okruga.

 Krkobabić: Novi život Krajišnika

Na sastanku održanom u okviru predstavljanja ovogodišnjeg Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u direktnim finansijskim podsticajima za zadrugarstvo, ministar je podsetio da je od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirano čak 384 zadruge što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju. Iz pomenutog državnog projekta pomognut je do sada rad 94 zadruge, a ove godine opredeljeno je za istu svrhu još oko 700 miliona dinara.

„Tim sredstvima ponovo ćemo direktno pomoći oko 70 postojećih i novoosnovanih zadruga, kao i složene zadruge. Tako će, za ove 3 godine, iznos bespovratnih sredstava koji je država Srbija uložila u zadrugarstvo dostići 1,7 milijardi dinara“

Krajišnik je pravi primer kako je jedna zadruga udahnula mladost jednom mestu, dala nove ideje mladima i starima i pomogla im da, uz pomoć države i lokalne samouprave udruženi sami nađu put za svoj boljitak.

Ministar je podsetio na fenomen puste zemlje koji nam preti „Treba razmotriti sve načine kako stati na put pražnjenju sela, kako zadržati mlade i ponuditi im egzistenciju ovde.“ rekao je Krkobabić i najavio formiranje nacionalnog tima za spas sela koji će upravo imati zadatak da osvetli pomenutu problematiku i ponudi najefikasnija rešenja.

Radnom sastanku u Domu kulture prisustvovali su predsednik Akademijskog Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić, predsednik zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, rukovodstvo opštine Sečanj, poljoprivredne službe opština srednjobanatskog okruga, kao i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, direktori i članovi zadruga pomenutog okruga.

Akademik Škorić je istakao da „Srpsko selo je već jako dugo u fazi propadanja. Hajde da motivišemo seljane da se ujedine, da poveruju jedan drugom i da bez posrednika posluju. Želja nam je da lanac od njive do trpeze funkcioniše uz više novca i koristi za proizvođače“ pozvao je Škorić

Predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović zahvalio je ministru na poseti i izrazio jasnu želju lokalne samouprave ovog okruga da pruži svoju podršku zadrugarstvu i svim sličnim inicijativama, kako bi stanovništvo ove opštine imalo što bolje uslove i kako bi se stalo na put pražnjenju Srednjeg Banata.

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima obišao pomenutu ratarsku ZZ „Sloga“, kojoj je iz prošlogodišnjeg Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama dodeljeno 15 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku teleskopskog manipulatora, ukopne kolske vage, laboratorijske opreme za utvrđivanje kvaliteta žitarica i softver vagu.

Zadruga ima 25 članova i 35 kooperanata, osnovana je 1991.godine, a od 2017. počinje sa ozbiljnijim ulaganjima u opremu i proizvodnju. Zadruga ima u vlasništvu 30 hektara zemlje, a zadrugari sa kooperantima obrađuju oko 500 hektara. Prošle godine preko zadruge je prodato 280 tona kukuruza, 250 tona suncokreta i 250 tona pšenice, a zadrugari očekuju da će ovim ulaganjima povećati obim proizvodnje.

 Krkobabić: Novi život Krajišnika Krkobabić: Novi život Krajišnika Krkobabić: Novi život Krajišnika

04.04.2019.

KRKOBABIĆ U POSETI ZLATIBORSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Domaćini Kosjerića hrle u zadruge

„Domaćini Kosjerića samo udruženi u zadruge mogu da očekuju bolje dane“ rekao je ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić u današnjoj poseti Kosjeriću i Zlatiborskom upravnom okrugu i podsetio kako ovaj kraj, kako ga meštani nazivaju Bogom danim za stočarstvo zaslužuje i veću podršku države.

 Domaćini Kosjerića hrle u zadruge

„Seljak je izložen raznim rizicima poslovanja, oscilacijama na tržištu, makazama cena i ćudima prirode. Država i lokalna samouprava moraju da stanu iza njega, bila godina uspešna ili ne. Vlada Srbije sa merama koje preduzima pokazuje da je spremna za to. “

Na sastanku održanom u Kosjeriću u prepunoj sali zgrade Doma kulture ministar je sa svojim saradnicima predstavio ovogodišnji Program sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz finansijske podsticaje za zadrugarstvo. Ministar je podsetio da je od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirano čak 374 zadruge što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Krkobabić se osvrnuo i na ukupan iznos sredstava za zadrugarstvo dodeljenih iz programa Vlade Srbije, koji je zajedno u 2017. i 2018. godini iznosio gotovo jednu milijardu dinara, čime je pomognut rad 94 zadruge, a ove 2019. godine za istu svrhu izdvojeno je ponovo oko 700 miliona dinara koji čekaju novih 70 zadruga. Konkurs za dodelu ovih bespovratnih sredstava biće raspisan u prvoj polovini tekuće godine.

Predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić zahvalio je ministru na poseti i na tome što je prepoznao njihovu inicijativu za udruživanje i pomogao da sela opštine Kosjerić ožive. „Nadam se da ovo neće biti kraj naše saradnje, trudićemo se da pišemo još bolje projekte i dobijemo još više sredstava iz Programa Vlade Srbije“ rekao je Đokić dodajući da opština Kosjerić broji oko 20.000 stanovnika i ima 3.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Sastanku su prisustvovali rukovodstvo opštine, opštinske poljoprivredne službe, predstavnici zadružnog saveza Zlatiborskog okruga i zemljoradničkih zadruga, a prisutnima su se iz tima ministra Milana Krkobabića obratili predsednik Zadružnog Saveza Srbije Nikola Mihailović i agroekonomski analitičar Branislav Gulan.

Mihailović je istakao da zadruga treba da postane nosilac promena na selu jer naš seljak ne može nikako sam opstati. U ime Zadružnog saveza Srbije predsednik je ponudio svaku vrstu administrativne, logističke i druge pomoći starim, novoosnovanim i složenim zadrugama.

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima posetio novoosnovanu ZZ „Brajkovići“ iz istoimenog sela, kojoj je, iz prošlogodišnjeg Programa namenjenog zadrugama dodeljeno 7,5 miliona dinara i tim sredstvima zadruga je kupila 432 grla umatičene jagnjadi. Nabavljena grla zadrugari su rasporedili na svojih 48 domaćinstava po selima. Obrađuju oko 300 hektara zemljišta. Budući da je od zvanično aktivnih 28 zadruga na teritoriji opštine Kosjerić, ovo jedina i to nova Zadruga, sa dosta mladih članova, koja posluje u ovom kraju, projekat ima veliki uticaj na lokalnu zajednicu.

 Domaćini Kosjerića hrle u zadruge

29.03.2019.

MINISTAR KRKOBABIĆ SA PREDSEDNIKOM SKUPŠTINE AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

Krkobabić i Pastor: Zadrugarstvo se samo nametnulo kao tema broj jedan

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj je danas u Novom Sadu razgovarao je sa predsednikom skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Ištvanom Pastorom o mogućnostima saradnje na promociji zadrugarstva u našoj zemlji i pripremama za formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije.

 Svoji na svome

Na sastanku, na kojem je učestvovao i predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) akademik Dragan Škorić, predstavljeni su dosadašnji uspešni rezultati Programa podrške zadrugama, poznatog pod nazivom „500 zadruga u 500 sela“ koji se od 2017. godine realizuje kroz ekonomsko-finansijske podsticaje Vlade Srbije. Ministar Krkobabić je istakao da je do sada formirano 368 novih zadruga širom Srbije, a da je u 2019. godini zadrugama bespovratno namenjeno ponovo blizu 700 miliona dinara. Ovogodišnji konkurs za dodelu sredstava starim, novoosnovanim i složenim zadrugama, prema rečima ministra, biće raspisan u prvoj polovini godine.

Predsednik Pastor je naglasio da je oživljavanje zadugarstva od velikog značaja za AP Vojvodinu, kao primarno poljoprivrednu regiju, te da su pokrajinska administracija, ali i lokalne samouprave, spremne da ulože dodatne napore kako bi se ovaj program kvalitetno promovisao i kako bi sa njegovim prednostima bile upoznate sve seoske sredine u Pokrajini.

Akademik Škorić je ukazao da problem napuštanja sela pogađa Vojvodinu, isto koliko i centralnu i južnu Srbiju i istakao svoje zadovoljstvo dosadašnjim uspešnim rezultatima akcije „500 zadruga u 500 sela“ koji realizuje Kabinet ministra Krkobabića u saradnji sa Akademijskim odborom za selo.

Ministar Krkobabić i predsednik Pastor razgovarali su i o mogućnostima saradnje u okviru Nacionalnog tima za spas sela, čije formiranje je u toku, a koji će za cilj imati da sagleda i pomogne stvaranju svih važnih preduslova za poboljšanje kvaliteta života na selu. Kako je ocenjeno, posebnu pažnju bi trebalo posvetiti programima i konkretnim merama koji će na selu zadržati mlade.

Krkobabić i Pastor su se saglasili oko zajedničkog delovanja republičkog i pokrajinskog nivoa po ovim pitanjima od nacionalnog značaja i definisali konkretne korake koji će uslediti.

„Naše zajedničko delovanje treba da bude permanentno i da za cilj ima poboljšanje celokupnih uslova života na selu“ zaključak je današnjeg sastanka.

27.03.2019.

KRKOBABIĆ U POSETI SEVERNOBANATSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Svoji na svome
Utrine - selo sa mađarskim življem i u njemu zadruga, magnet za mlade poljoprivrednike

„Red, rad i novac su preduslov za uspeh„ rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom posete opštini Ada u Severnobanatskom upravnom okrugu i podsetio da je država spremna da i ove godine konkretno bespovratnim sredstvima pomogne domaćine Srbije.

 Svoji na svome

Potrebna nam je zadruga da objedini domaćine, da za njih kupi i proda, da odradi sve ono što ne mogu sami, da je operativna i pouzdana, da joj veruju zadrugari, a onda će u nju poverovati i selo. Nema zadruge bez sela ni sela bez zadruge„ izjavio je Krkobabić.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, prof.dr Milovan Mitrović, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, kao i predstavnici poljoprivrednih službi i zemljoradničkih zadruga iz pomenutog okruga.

Prof.dr Mitrović podsetio je prisutne da je zadruga pogodan način organizovanja jer je ekonomski, socijalno i kulturno samoodrživa i pravi je način za uvođenje inovacija u poljoprivredi, sa višestrukim efektima na stanovništvo.

Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki zahvalio je ministru na poseti i ulaganju države u jedinu zadrugu u opštini Ada kojoj gravitira čak 150 porodica. Predsednik je uverio prisutne da će se ovim investicijama još više poboljšati rad ove uspešne zadruge i ubrzati njen napredak, a da će lokalna samouprava uvek pružiti pomoć i podršku ovoj i svim budućim zadrugama.

Krkobabić je sa svojim saradnicima obišao i selo Utrine i zemljoradničku zadrugu „Utrine Obornjača„, jednu od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

Selo Utrine ima oko 900 stanovnika, većinski mađara, čak 80 posto, i zadruga sa svojih 50 članova i 140 kooperanata predstavlja stožer ovog kraja. Na pitanje ministra meštanima „Šta bi bilo da ne postoji ova zadruga?“ odgovor je bio da ne bilo ni sela.

ZZ „Utrine Obornjača“ predstavlja glavni privredni subjekat ovog kraja i od 1990. godine se bavi proizvodnjom, prodajom i otkupom poljoprivrednih proizvoda (kukuruz, pšenica, suncokret, ječam). Iz prošlogodišnjeg državnog Programa za razvoj zadrugarstva dobila je 5 miliona dinara za analizator sa štampačem i modulom za merenje hektolitarske mase žitarica.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov izjavio je da je ova zadruga dokaz da su ova sredstva došla u pravo vreme na pravo mesto i da je mestima, poput ovog, potrebna ista pažnja kao i jugu Srbije. Prema njegovim rečima, ovakve akcije su jedini način da mladi ljudi sa svojim porodicama ostanu u ruralnim sredinama.

Direktor ZZ „Utrine Obornjača“ Novak Atila istakao je koliko je ova mala laboratorija za analizu kvaliteta žitarica doprinela da zadruga krene u korak sa savremenim potrebama i tehnološkim napretkom koji je imperativ savremenog poslovanja.

Analize kvaliteta žitasu preduslov za odgovarajuću klasifikaciju preuzetih proizvoda, koji se nakon pravilnog razvrstavanja mogu prodati po znatno povoljnijim cenama stvarajući tako dodatnu zaradu za kooperante i zadrugu.

Ove godine u Budžetu Republike Srbije planirano je novih 700 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu. Konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava starim, novoosnovanim i složenim zadrugama biće raspisan u prvoj polovini godine.

 Svoji na svome

15.03.2019.

KRKOBABIĆ U POSETI POMORAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Ljudi, odoše nam ljudi!

„Zaustaviti iseljavanje je nacionalni zadatak, teška borba sa neizvesnim rezultatima.“ rekao je ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić u današnjoj poseti Pomoravskom upravnom okrugu.

 Ljudi, odoše nam ljudi!

„Ljudi, odoše nam ljudi!“ apelovao je ministar i podsetio da od 24.000 ljudi u opštini Despotovac, sredini koja je sa dobrom infrastrukturom i uslovima života, se gotovo 10.000 iselilo.

Na sastanku održanom u Despotovcu u prepunoj sali Narodne biblioteke, Krkobabić je sa svojim saradnicima predstavio ovogodišnji Program sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije pre svega podsticanjem i obnovom zadrugarstva i podsetio da je od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirano čak 361 zadruga što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Radnom sastanku na tremu zadrugarstva prisustvovali su Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Dragan Škorić, član Akademijskog odbora za selo SANU,prof.dr Zoran Keserović, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, rukovodstvo opštine, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Pomoravlja.

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić zahvalio je ministru na poseti i dodao da će lokalna samouprava nastaviti da izdvaja značajna sredstva za poljoprivredu, ali da su svesni svih problema sa kojima se proizvođači suočavaju i da će aktivno učestvovati u svim projektima koje država uz pomoć nauke i struke realizuju.

Akademik Škorić je pozvao seljane da se bave proizvodnjom već prepoznatljivih proizvoda,svojstvenih geografskim područjima sa kojih dolaze. „Da napravimo programe i projekte kojima će Srbija postati ponos Balkana i konkurentna sa velikim svetskim ekonomijama“ pozvao je Škorić.

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima posetio domaćinstvo u selu Lipovica koje ima 10 hektara pod voćem, savremenu intenzivnu proizvodnju i sopstvenu hladnjaču.

Ministar je svoju posetu Pomoravskom okrugu završio obilaskom manastira Manasija.

 Ljudi, odoše nam ljudi! Ljudi, odoše nam ljudi! Ljudi, odoše nam ljudi!

14.03.2019.

U PATRIJARŠIJI O ZADRUGARSTVU

Susret ministra Krkobabića i akademika Škorića sa Njegovom svetosti patrijarhom gospodinom Irinejem

„Spašavanje sela Srbije je nacionalni zadatak, čast ali i obaveza“ jedinstveni su u tom stavu partijarh Srpske Pravoslavne Crkve gospodin Irinej, ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, akademik Dragan Škorić koji su se danas sastali u Patrijaršiji.

 Susret ministra Krkobabića i akademika Škorića sa Njegovom svetosti patrijarhom gospodinom Irinejem

Ministar je upoznao patrijarha sa projektom obnove zadrugarstva koji već treću godinu realizuje Vlada Srbije u saradnji sa Akademijskim odborom za selo, kao i o pripremama za formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije.

Na sledećem zasedanju Sinoda Srpska Pravoslavna Crkva će utvrditi način svog delovanja u cilju pospešivanja ove, za Srbiju posebno važne misije i odrediti svog člana u Nacionalnom timu za spas sela.

Svi učesnici sastanka su se složili oko toga da nam kao narodu valja delati da bismo spasili sela Srbije, a osnova svakog boljitka je udruživanje.

06.03.2019.

KRKOBABIĆ U POSETI PČINjSKOM UPRAVNOM OKRUGU

U POLjANICI SE BRANI SRBIJA

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić posetio je danas Pčinjski upravni okrug.

Ministar je zajedno sa predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU Draganom Škorićem i potpredsednikom tog odbora Milovanom Mitrovićem posetio ZZ „Poljanica Trend“ u selu Vlase kojoj je dodeljeno 5,9 miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja RS, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za postojeće i novoformirane zadruge.

 U Poljanici se brani Srbija

Zadruga je tim sredstvima kupila hladnjaču za duboko zamrzavanje voća i povrća i sušaru za voće, povrće i lekovito bilje.

„Udružen seljak je slobodan seljak. Slobodan od spekulanata, nakupaca, banaka. Svoj na svome.“ rekao je ministar i ponovio da je 350 osnovanih zadruga od početka akcije dovoljan pokazatelj da se vratilo poverenje u udruživanje u Srbiji.

Direktorka zadruge Ljiljana Trajković izrazila je veliko zadovoljstvo posetom ministra i investicijom Vlade Srbije i pokušala da objasni šta ona znači za ovo i ostalih 22 sela oblasti Poljanice.

„Trenutno imamo deset kooperanata i nadamo se da će ih biti sve više. Poljanica ima oko 70 hektara pod malinom i dosta borovnica, a u planu je i uzgajanje borovnice. Želja nam je da od ove zadruge čitava oblast ima korist“ rekla je Trajković

Krkobabić je sa svojim saradnicima osim zadruge u selu Vlase, obišao i mesnu zajednicu, crkvu i poštu, a svoju posetu završio u obližnjem Golemom selu gde je obišao pogon fabrike Jumko.

„Domaćini Poljanice su poslednja odbrana Srbije. Moramo im pomoći da požele da ostanu. Oni žele put, zadrugu, ambulantu, školu, dom kulture, poštu, crkvu. Složni su u očekivanjima i jasni u zahtevima. Ova novootvorena zadruga i pogon Jumka koji radi punom parom dokaz su da je država povukla prvi potez“ rekao je ministar Krkobabić i istakao da je „Nacionalni tim za spas sela“ koji je u formiranju pre svega namenjen ovim rubnim područjima naše zemlje.

Akademik Škorić i akademik Mitrović obratili su se prisutnim seljanima, pozvali ih da se udruže i da iskoriste sve potencijale koje im bavljenje voćarstvom, stočarstvom i pčelarstvom koji su karakteristični za ove delove zemlje omogućava, jer je poljoprivreda jedini izvor njihove egzistencije, a na državi je da omogući da sela imaju i sve ostale preduslove za kvalitetan život kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportske aktivnosti i kulturni sadržaji.

 U Poljanici se brani Srbija U Poljanici se brani Srbija

01.03.2019.

KRKOBABIĆ: PARE SU TU, DOMAĆINI SPREMAJTE SE!

Završni nacrt novog Programa podrške zadrugama u 2019. Novim zadrugama do 7,5 miliona, starim do 15 miliona dinara

Na današnjem sastanku u Palati Srbija razmatrana je završna verzija Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2019. godini na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, a naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

 Krkobabić: Pare su tu, domaćini spremajte se!

Sastanku su prisustvovali predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić sa potpredsednikom ovog odbora prof.dr Milovanom Mitrovićem, predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, predstavnica zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov-Bizonj, prof.dr Zoran Keserović i agroekonomski analitičar Branislav Gulan.

U 2019. godini Programom koji je osmislio i već treću godinu za redom uspešno realizuje Kabinet Milana Krkobabića, ministra zaduženog za regionalni razvoj, zadrugama je bespovratno namenjeno nešto oko 700 miliona dinara, što je za 3,5 puta više nego u 2017. godini, kada je započet projekat „500 zadruga u 500 sela“

Ministar je najavio da će ove godine sredstva dobiti oko 70 zadruga, kao i novine u ovogodišnjem programu u smislu podsticanja specijalizovanih zadruga (kao iskorak u odnosu na mešovite) i intenzivnu proizvodnju koja u perspektivi ima više faze prerade.

Domaćinima Srbije ministar je poručio „Pare su i ove godine obezbeđene, država vas neće izneveriti “.

Akademik Dragan Škorić izrazio je zadovoljstvo što Akademijski odbor SANU ponovo radi sa Kabinetom ministra zaduženog za regionalni razvoj na zajedničkom projektu obnove zadrugarstva. „Želja nam je da ove godine imamo što više zadruga sa intenzivnom proizvodnjom i da iskoristimo sve prirodne resurse koje imamo i tako pokrenemo i oživimo naša sela “

U 2018. godini bespovratna sredstva dobilo je 72 zadruge, od kojih su dve složene, na celoj teritoriji Srbije, uključujući i jednu zadrugu sa Kosova i Metohije. Novoformiranim zadrugama je i ove godine namenjeno do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara.

Raduje činjenica da je, bez obzira na podsticajna sredstva države koje su neke od zadruga dobile, od sredine 2017. godine, kada je pokrenut projekat popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“ osnovano 350 novih zadruga, što govori o vraćanju poverenja u udruživanje u Srbiji.

Očekuje se nastavak pozitivnog trenda širenja zadrugarstva u zemlji i stvaranje pozitivne celokupne klime za opstanak sela Srbije. Kako je ministar već ranije najavio, u planu je formiranje „Nacionalnog tima za spas sela“ koji će imati zadatak da sagleda i utiče na sve preduslove kvalitetnog života na selu. Osim zadruga, kao okosnice privrednih delatnosti svakom selu su neophodni i zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportski i kulturno-umetnički sadržaji i na tome se mora aktivno raditi, kako bi mladi ljudi koji tamo žive poželeli da na selu i ostanu, a neki od onih koji su otišli i da se vrate.

 Krkobabić: Pare su tu, domaćini spremajte se!

01.02.2019.

PROJEKAT “500 ZADRUGA U 500 SELA“

Mleko čiji smo ukus zaboravili

Danas je u opštini Vladičin Han počela s radom još jedna zadruga čije je osnivanje direktnim sredstvima pomogla Vlada Republike Srbije.

 Susret Krkobabića sa Srpskom Akademijom Nauka i Umetnosti, zadružnim savezima i univerzitetskim profesorima

“Čuvajte svoja domaćinstva, ulažite u njih i udružujte se!“ pozvao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj u današnjoj poseti Pčinjskom okrugu i Vladičinom Hanu.

“Zadruge predstavljaju savremeni odgovor sela na izazove tržišta. U prvi plan se pak ne ističe profit, već pristojan život uz postepeno ovaploćenje zajedničke zadružne imovine“ rekao je Krkobabić i pozvao domaćine da se organizuju na način na koji Evropa to radi.

Novoosnovanoj zadruzi «Grin Milk» u Pčinjskom upravnom okrugu, koja ima 5 članova i 70 planiranih kooperanata dodeljeno je prošle godine iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama 6,1 miliona dinara za nabavku opreme za prijem i obradu mleka u gotove proizvode, 60 grla alpino umatičenih koza i jarca.

U prostorijama koje su u vlasništvu zadrugara, postavljeno je i pušteno u rad savremeno postrojenje ove mini mlekare, koja dnevno može da preradi dve tone mleka. Zadruga je u ovaj projekat uložila i svojih gotovo 6 miliona dinara.

“Svaki uloženi dinar dat iz projekta za ovu namenu se može ovde praktično videti, u grlima stoke i savremenoj liniji za preradu mleka i pakovanje gotovih proizvoda, sira, jogurta, kiselog mleka.. Cilj ovakvih investicija je upravo da primarni proizvod prerađujemo i plasiramo na tržište kao gotov, finalni proizvod. Ovi ljudi i 40 domaćinstava od kojih otkupljuju mleko su pravi primer i ako svojim kvalitetom i kvantitetom pokažu da su pravi, lako će doći do tržišta“ napomenuo je Krkobabić tokom obilaska prmetivši da je ovo konačno pravo domaće mleko na čiji su ukus ljudi u velikim gradovima gotovo zaboravili.

Direktor zadruge Goran Ivanov naglasio je koliko je ova investicija značajna za zadrugare i njihove porodice i podsetio da su veliki kombinati upravo nastali iz zadruga. Osim kravljeg, Ivanov je najavio i kozji i ovčiji program, a u planu je i staklena ambalaža i snabdevanje potrošača “od vrata do vrata“.

Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han je prethodno, na sastanku ministra sa rukovodstvom opštine istakao doprinos ministra Krkobabića očuvanju i razvoju sela ovog kraja i naglasio kako će lokalna samouprava nastaviti da aktivno podržava svaku ovakvu inicijativu države “Zadrugarstvo kao pomoć prerađivačkom delu proizvodnje je dalo dobre rezultate “ rekao je Mladenović.

Predsednik Akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić rekao je cilj Akademijskog odbora za selo zajedno sa Kabinetom ministra za regionalni razvoj da sela Srbije ožive i da se promeni trenutna tužna slika po kojoj se u 86 posto sela smanjuje broj stanovnika “Želja nam je da okupimo mlade ljude i stvorimo im uslove da ostanu na selu i zasnuju porodice. Trenutno radimo na reonizaciji i stvaranju specifičnih i specijalizovanih zadruga po uslovima i tipovima proizvodnje. Cilj nam je da svako selo ima zadrugu“ reči su akademika.

Projekat Vlade Srbije popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“ koji sprovodi Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj usmeren je upravo na podsticanje i osnaživanje privredne aktivnosti u selima kroz udruživanje malih proizvođača u zadruge i tako stvaranje početnih uslova za ostanak i život stanovništva u seoskim sredinama. Od početka realizacije projekta, tačnije za manje od dve godine osnovano je 339 zadruge, a bespovratnim sredstvima pomognut je rad 93 zadruge na teritoriji čitave Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju. Ove godine u Budžetu je opredeljeno novih 715 miliona dinara za nove i stare zadruge, kao i za njihovo povezivanje u značajnije privredne subjekte, složene zadruge.

Ministar Krkobabić i akademik Škorić najavili su i formiranje „Nacionalnog tima za spas sela“ koji će imati zadatak da evidentira postojeće stanje na terenu sa akcentom na rubna i brdsko-planinska područja u cilju osmišljavanja što svrsishodnije politike za tretiranje tih krajeva naše zemlje i osmišljavanje adekvatnih zakonskih mera, a sve sa jednim ciljem- da se konačno stane na put pražnjenju seoskih sredina stvaranjem adekvatnih uslova za život njihovih stanovnika.

 Krkobabić u poseti Nišavskom okrugu i sajmu penzionera u Nišu Krkobabić u poseti Nišavskom okrugu i sajmu penzionera u Nišu

11.01.2019.

NACIONALNI TIM ZA SPAS SELA

Susret Krkobabića sa Srpskom Akademijom Nauka i Umetnosti, zadružnim savezima i univerzitetskim profesorima

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj sastao se danas u Palati Srbija sa predsednikom Akademijskog odbora za selo, akademikom Draganom Škorićem, predsednicima Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, Nikolom Mihailovićem i Radisavom Jovanovom i stručnjakom za voćarstvo prof. Zoranom Keserovićem.

 Susret Krkobabića sa Srpskom Akademijom Nauka i Umetnosti, zadružnim savezima i univerzitetskim profesorima

Tema sastanka bili su naredni koraci uspešnog projekta obnove zadrugarstva „500 zadruga u 500 sela“ koji ulazi u treću godinu realizacije i pripreme za formiranje nacionalnog tima za spas sela koji predviđa zajedničko delovanje Akademijskog odbora za selo SANU, zadružnih saveza i predstavnika struke poput univerzitetskih profesora.

“Ovaj projekat od najvećeg nacionalnog zanačaja može se sprovesti samo uz sinergiju nauke, struke i domaćina Srbije. Krećemo u otvorenu bitku za naša sela. Ove godine podsticaćemo specijalizovane zadruge, pre svega najpotrebnije Srbiji, stočarske, a u teritorijalnom smislu okrenućemo se nerazvijenim, brdsko-planinskim i pograničnim područjima. Akcenat ćemo staviti i na horizontalno i vertikalno povezivanje zadruga u složenije organizacione oblike – složene zadruge” izjavio je Krkobabić i dodao da je u planu formiranje Nacionalnog tima za spas sela koga će činiti predstavnici Vlade, i lokalnih samouprava, Akademijskog odbora za selo SANU i Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine. „Istovremeno tu će biti i najeminentniji pregaoci iz oblasti nauke, obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta, svi oni koji na očuvanje sela gledaju kao na prvorazredni patriotski zadatak.“ najavio je ministar.

Predsednik Akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić rekao je cilj Akademijskog odbora za selo zajedno sa Kabinetom ministra za regionalni razvoj da sela Srbije ožive i da se promeni trenutna tužna slika po kojoj se u 86 posto sela smanjuje broj stanovnika. To se, prema rečima akademika može uraditi samo dobro osmišljenom politikom isplaniranom do detalja. „Srbija ima sve prirodne preduslove kao Švajcarska i Austija i hoćemo stručni tim da zajedno promenimo stanje u Srpskim selima na bolje“

Prema istraživanjima od 4.700 naselja u Srbiji, njih 1200 je u fazi nestajanja a 1034 sela ima manje od po 100 žitelja.

Projekat Vlade Srbije popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“ koji sprovodi Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj usmeren je upravo na podsticanje i osnaživanje privredne aktivnosti u selima kroz udruživanje malih proizvođača u zadruge i tako stvaranje početnih uslova za ostanak i život stanovništva u seoskim sredinama. Od početka realizacije projekta, tačnije za manje od dve godine osnovano je 332 zadruge, a bespovratnim sredstvima pomognut je rad 93 zadruge na teritoriji čitave Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju. Ove godine u Budžetu je opredeljeno novih 715 miliona dinara za nove i stare zadruge, kao i za njihovo povezivanje u značajnije privredne subjekte, složene zadruge.

 

Pogledajte starija saopštenja

Nacionalni tim za preporod sela srbije Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2019. godini na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, a naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom, Pčinjskom upravnom okrugu i autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija Ukidanje pečata