Naslovna » Arhiva » Saopštenja - 2017. godina

Saopštenja

15.12.2017.

KRKOBABIĆ U POSETI BRANIČEVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

ZADRUGE - VELIKA NADA ZA MLADE BRANIČEVSKOG OKRUGA

Promovišući zadrugarstvo kao perspektivu srpskog sela, u okviru nastavka realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća danas je posetio Požarevac, centar Braničevskog okruga i sastao se sa gradonačelnikom Požarevca Banetom Spasovićem.

KRKOBABIĆ U POSETI BRANIČEVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Ukupan iznos dodeljenih sredstava iz ovog programa namenjenog zadrugarstvu u 2017. godini je 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a broj novoosnovanih zadruga u protekle pola godine narastao je na 182 što je pravi pokazatelj da se vratilo poverenje u udruživanje i da je Srbiji konačno vraćen duh zadrugarstva.

Ministar je danas u Požarevcu najavio do čak 825 miliona dinara koje će država naredne godine izdvajati za planiranih 60 novih zadruga, a akcenat je na takozvanim složenim zadrugama, kojih je u narednoj godini planirano 5 i koje će biti potpomognute sa do 500.000 evra.

„Ideja je da u narednom periodu kvantitet preraste u kvalitet, povezivanjem pojedinačnih specijalizovanih zadruga u složene sisteme koji bi bili prave male fabrike i uspešno nastupali na domaćem i stranom tržištu“ rekao je Krkobabić.

Radnom sastanku na tremu zadrugarstva prisustvovali su zamenica načelnika Braničevskog okruga Ana Rakić, gradonačelnik grada Požarevca Bane Spasović, predsednici opština Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Petrovac na Mlavi, Kučevo, i Žagubica, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, direktori i članovi zadruga tog okruga.

Prisutnima se obratio i član odbora za selo SANU, Branislav Gulan koji je sa zadovoljstvom istakao da je duh sela vraćen, prvi put posle 50 godina neuspelih pokušaja, inicijativom ministra Krkobabića i da je možda poslednji trenutak da se nešto konkretno učini za selo. Gulan je rekao da koncept zadrugarstva u svetu okuplja 3 milijarde ljudi i predstavlja uspešan recept prosperiteta jedne zemlje.

Nakon sastanka ministar je obišao zemljoradničku zadrugu „Klenje“ u istoimenom mestu u blizini Požarevca, osnovanu 1935. godine, koja sada radi po standardu ISO 22000. Ova uspešna zadruga ima 17 zaposlenih, 20 članova i 250 kooperanata i bavi se otkupom poljoprivrednih kultura suncokreta, pšenice i kukuruza. Prerađuje žitarice u sopstvenom mlinu a ima silose kapaciteta 10,000 tona.

Direktor zadruge Momčilo Nastasijević zahvalio je ministru na poseti i rekao da su ovakvi podsticaji države upravo ono što je potrebno da osnaži i poveže zadruge.

Ministar je posetio i poljoprivredno domaćinstvo Živanović u selu Petka kod Kostolca koje ima 40 grla stoke i sopstvenu mini mlekaru, kao i poljoprivredno domaćinstvo Maksić koji, osim stoke ima i svoj mlin za mlevenje žitarica.

Mladi domaćini izrazili su svoju zahvalnost ministru na poseti, izrazili svoju želju da ostanu na selu, bave se poljoprivredom i podstaknu svojim primerom opstanak i razvoj srpskog sela.

KRKOBABIĆ U POSETI BRANIČEVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

09.12.2017.

SLOŽENE ZADRUGE – BUDUĆNOST UDRUŽIVANjA U SRBIJI

KRKOBABIĆ: U 2018. GODINI 825 MILIONA ZA OŽIVLjAVANjE ZADRUGARSTVA U SRBIJI

„Prvo se udružite, a zatim učite i usvajajte nove tehnologije“, poručio ministar Milan Krkobabić na Savetovanju o savremenoj proizvodnji voća u Novom Sadu, kome je prisustvovalo više od 400 mladih voćara.

Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i ove godine je bio domaćin savetovanja o savremenoj proizvodnji voća. U subotu 11. decembra amgfiteatar pomenutog fakulteta je bio mali da primi sve zainteresovane, uglavnom mlade voćare iz svih krajeva Srbije.

SLOŽENE ZADRUGE – BUDUĆNOST UDRUŽIVANjA U SRBIJI

„Profesor Zoran Keserović vam je poručio da se udružujete i usvajate nove tehnologije, a ja vam predlažem da pre svega udružite, a zatim usvajate nova znanja, bez čega nema napretka“ – rekao je ministar Krkobabić. On je naglasio da je akcija Vlade Srbije poznata široj javnosti kao „500 zadruga u 500 sela“ napravila istorijski pomak jer je samo za pola godine u 2017. u Srbiji osnovano 182 zadruge što je koliko u prethodnih pet godina zajedno.

„Danas mogu ekskluzivno da saopštim da ćemo u 2018. godini za revitalizaciju zadrugarstva u Srbiji imati na raspolaganju 825 miliona dinara, što je četiri puta više od novca koji je zadrugama podeljen u ovoj eksperimentalnoj godini. Posebnu pažnju ćemo posvetiti stvaranju složenih zadruga koje će nastati udruživanjem najmanje dve ili više specijalizovanih zadruga. Takve zadruge, koje će se baviti preradom i stvaranjem brendova proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, moći će da računaju na bespovratna podsticajna sredstva i do 500.000 evra.“

Ministar Krkobabić je predočio da bi desetak složenih zadruga rešilo višedecenijski problem malinara koji se svake godine ponavlja i da treba da koristimo zadrugarska iskustva Italije, Španije i ostalih zemalja Evrope.

Prof. dr Zoran Keserović, najpoznatiji stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo u Srbiji, pozvao je voćare Srbije da sve svoje snage usmere ka usvajanju novih tehnologija i udruživanju.

Pošto je izrazio zadovoljstvo što je u amfiteatru Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu mnogo mladih lica, akademik Dragan Škorić poručio je „Budite udruženi, počev od sela, opštine, regiona pa sve do Vlade Srbije! Hajde da se udruženi bolje organizujemo i da probamo ne samo Rusiju, već i Pariz da snabdevamo našim kvalitetnim voćem.“

Prisutnima su se obratili i prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Mladen Petković, pomoćnik ministra pokrajinskog sekretara za poljoprivredu AP Vojvodine, Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, a mr.Jelena Nestorov-Bizonj održala je predavanje na temu „Kako i zašto osnivati zadruge u oblasti poljoprivrede“.

Na Savetovanju voćara Srbije svoja predavanja su održali i stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda i gosti iz Holandije, Italije i Poljske.

SLOŽENE ZADRUGE – BUDUĆNOST UDRUŽIVANjA U SRBIJI

05.12.2017.

ZADRUGARSTVO JE POBEDILO!

182 NOVOOSNOVANE ZADRUGE I 196 MILIONA DINARA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

Danas je u Palati Srbija potpisano još sedam ugovora za dodelu bespovratnih sredstava Vlade Republike Srbije, ovoga puta zadrugama u Centralnoj, Istočnoj i Zapadnoj Srbiji, kao i Vojvodini. Time je zaokružen prvi ciklus dodele sredstava namenjenih zadrugama koji je sada pokrio čitavu teritoriju Srbije.

Novac je dodeljen u okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“ kao deo Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini.

182 NOVOOSNOVANE ZADRUGE I 196 MILIONA DINARA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća rekao je tom prilikom: „Ova 2017. godina je istorijska za zadrugarstvo Srbije. Ponosan sam na zadrugare, na lokalne samouprave i sve koji su učestvovali u buđenju zadrugarskog duha, a ovo je i prvi put da država podstiče srpske domaćine na ovaj način. Uz podršku Odbora za selo SANU i Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine svedoci smo da je u prethodih pola godine formirano čak 182 nove zadruge koliko je inače osnovano u prethodnih pet godina zajedno.

Ukupan iznos dodeljenih sredstava iz ovog programa u 2017. godini je 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a ministar je naglasio kako će sredstva koja država izdvaja za ovu namenu biti 4 puta veća naredne godine.

„Ideja je da kvantitet preraste u kvalitet, povezivanjem pojedinačnih specijalizovanih zadruga po horizontali, u složene sisteme koji bi se bavili i naučno-istraživačkim radom, kontrolom kvaliteta, izvozom i tako predstavljali ozbiljne privredne subjekte“ rekao je Krkobabić.

Akademik Dragan Škorić čestitao je prisutnima i izrazio želju da ih u što skorije vreme vidi kao jake robne zadruge kojima će se Srbija ponositi i koje će imati proizvode zaštićenog geografskog porekla, a koji su, zajedno sa razvijanjem prerađivačkih kapaciteta, budućnost srpskog agrara.

Ugovore su, zajedno sa predsednicima opština kojima pripadaju, potpisale postojeće ZZ „Golubac“ iz Golupca, ZZ„ Agro Eko Voće“ iz Arilja, ZZ „Modoš“ iz Sečnja, ZZ „Agrodunav“ iz Odžaka, ZZ „ Euro Duo Kalem“ iz Lazarevca kod Kruševca i dve novoosnovane ZZ „K i S 2017“ iz Cerovca i ZZ „Profortun“ iz Kisača.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada, Srđan Kružević zahvalio je u ime grada ministru Krkobabiću i izrazio zadovoljstvo što je jedna novoformirana zadruga od 9 na teritoriji Novog Sada dobila sredstva iz ovog programa. Zadruga iz Kisača iskoristiće dobijena sredstva za kupovinu mehanizacije za širenje svog zasada jabuka.

Božo Joković, direktor zadruge „Agro Eko Voće“ iz Arilja, koja postoji od 2013. godine zahvalio je Vladi Srbije, ministru Krkobabiću i lokalnoj samoupravi što su aktivno podstakli udruživanje i rekao da je ovo prvi korak u jednoj novoj eri njihove proizvodnje izrazivši nadu da će kao i u razvijenim zemljama sveta zadruge postati okosnica razvoja naše zemlje.

Stevan Stanojković, direktor zadruge „Agrodunav“ koja već decenijama uspešno posluje u Odžacima rekao je da je ovo upravo podsticaj koji je bio potreban da malim proiizvođačima da vetar u leđa i osnaži ih u udruživanju i u zajedničkom nastupu na tržištu, jer prema njegovim rečima „Opstaje samo selo u kome postoje zadruge“.

182 NOVOOSNOVANE ZADRUGE I 196 MILIONA DINARA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

23.11.2017.

NAJRADOSNIJI DAN ZA ZADRUGARE JUGA SRBIJE

Danas je u Palati Srbija potpisano još osam ugovora za dodelu bespovratnih sredstava Vlade Republike Srbije zadrugama.

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća rekao je tom prilikom: „Pažljivo smo birali članove komisije i mogu da kažem da je čine najeminentniji stručnjaci, profesori Keserović i Kovačević, Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog Saveza Srbije, a svi oni vođeni akademikom Draganom Škorićem, predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU. Uvereni smo da je komisija donela pravi izbor i da zadrugarstvo Srbije, uz ove podsticaje Vlade, kreće krupnim koracima napred. Važnije od finansijskih podsticaja je to što je duh zadrugarstva probuđen, desilo se ono što je malo ko očekivao, a to je da je u nekoliko proteklih meseci u Srbiji osnovano čak 182 zadruge“.

NAJRADOSNIJI DAN ZA ZADRUGARE JUGA SRBIJE

Ministar je naglasio kako je u planu da sredstva koja država izdvaja za ovu namenu budu veća, ali i da sami zadrugari ubuduće učestvuju nekim sredstvima kako bi i njihov doprinos i angažman u ovom poslu bio značajniji.

Podsećamo, novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

Akademik Dragan Škorić čestitao je prisutnima i izrazio želju da ih u što skorije vreme vidi kao jake robne proizvodne zadruge kojima će se Srbija ponositi, ali i da na kraju čitavog projekta „500 zadruga u 500 sela“ Srbija postane sasvim drugačija, razvijenija i obrazovanija jer, prema rečima akademika Škorića, bez znanja nema ni progresa.

Ugovore su potpisale zadruge „Svrljižanka“ iz Svrljiga, „Lužničko pile“ iz Babušnice, „Poljanica trend“ iz Vranja, „Stara pojata“ iz Dimitrovgrada, „Grin Milk“ iz Vladičinog Hana, „Blačka blace“ iz Blaca, „Zelena Zvezda“ iz Leskovca i „Med i Voće“ iz Vlasotinca, zajedno sa predsednicima opština kojima ova mesta pripadaju.

Gradonačeklnik grada Vranja izrazio je svoje zadovoljstvo što je zadruga iz njegove opštine dobila deo sredstava namenjenih zadrugama i istakao kako je lokalna samouprava Pčinjskog okruga spremna da u svakom smislu snažno podrži inicijativu za osnaživanje seoskih proizvođača i za ostanak mladih na selu.

Dragica Ristić, direktorka zadruge Svrljižanka, koja postoji 4 godine u Svrljigu zahvalila je Vladi Srbije, ministru Krkobabiću i lokalnoj samoupravi što su prepoznali problem juga i rekla kako im predstoji još mnogo truda i rada ali da će, sa velikim zadovoljstvom, imati proizvod iz svoje sredine kojim se ponose i na kome mogu da zarade. Ova zadruga dobijena sredstva uložiće u postrojenje za toplu preradu voća, destileriju i poljoprivrednu mehanizaciju.

Bratiskav Živković, direktor novoosnovane zadruge „Lužničko pile“ iz Babušnice rekao je da je ovo upravo podsticaj koji je bio potreban da malim proiizvođačima da vetar u leđa i osnaži ih u udruživanju i u zajedničkom nastupu na tržištu. Ova zadruga će se baviti uzgojem i preradom živinskog mesa a sredstva dobijena iz programa iskoristiće za klanicu.

NAJRADOSNIJI DAN ZA ZADRUGARE JUGA SRBIJE NAJRADOSNIJI DAN ZA ZADRUGARE JUGA SRBIJE

22.11.2017.

KRKOBABIĆ NA SAJMU ETNO HRANE U BEOGRADU

Zadruge- imperativ opstanka sela u regionu

Učinićemo sve da zadruge ponovo postanu stožer sela i da proizvod seljaka postane roba“ poručio je Milan Krkobabić, ministap u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, na „Konferenciji o međuzadružnoj saradnji zemalja regiona“ koja se održava danas u okviru 12. međunarodnog sajma „Etno hrane i pića 2017“ pod kupolama beogradskog sajma.

KRKOBABIĆ NA SAJMU ETNO HRANE U BEOGRADU

„U 21.veku zadruge, različite vrste kooperativa uz transfer tehnologije i znanja josnov su za opstanak sela a i realna ponuda mladima kod rešenja dileme da li ostati ili otići“, viđenje je ministra koji je još jednom podvukao spremnost Vlade Republike Srbije da, uz podršku eminentnih stručnjaka iz Akademijskog odbora za selo SANU, konačno da vetar u leđa zadrugarstvu na ovim prostorima.

Predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihajlović je otvorivši konferenciju pozdravio Mihajla Avramovića, praunuka istoimenog osnivača prve zadruge, davne 1894. godine, a koji je već sledeće godine osnovao i prvi Zemljoradnički Zadružni savez.

Na konferenciji u svečanoj sali Beogradskog sajma učestvovali su i Miloš Milovanović, predstavnik Svetskog pokreta za hranu FAO i Evropske banke za obnovu i razvoj, Havijer Alvares, šef ekonomskog odseka ambasade Španije, predstavnici ambasade Italije, predstavnik ministarstva poljoprivrede kao i veliki broj predstavnika zadružnih saveza zemalja iz okruženja.

Najavljena je i posebna konferencija zadrugara regiona koju bi inicirao susret predstavnika Vlada iz regiona koji se bave problematikom zadrugarstva.

Ministar je obišao sajam, u razgovoru sa proizvođačima čuo njihova iskustva i istakao da je upravo sada vreme da se u Republičkoj skupštini ali i lokalnim budžetima raspravlja o izdvajanju za ove namene jer će naredne godine za to biti kasno i najverovatnije ćemo u sezoni imati iste probleme sa malinarima i ostalim proizvođačima kao i prethodnih godina.

Na ovom četvorodnevnom sajmu skoro 400 domaćih i stranih izlagača predstaviće, kroz glavni i prateći program, više od dve hiljade tradicionalnih i reprezentativnih prehrambenih proizvoda koji su karakteristični za uža geografska područja, a većina namirnica izrađuje se ručno, od organski gajenih sirovina, po posebnim recepturama i u ograničenim količinama. Na Sajmu etno hrane i pića koji traje od 22-25. novembra predstaviće se i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje prehrambenih proizvoda.

KRKOBABIĆ NA SAJMU ETNO HRANE U BEOGRADU KRKOBABIĆ NA SAJMU ETNO HRANE U BEOGRADU KRKOBABIĆ NA SAJMU ETNO HRANE U BEOGRADU

20.11.2017.

KRKOBABIĆ U POSETI OPŠTINI GROCKA

Grocka- kapija Beogradskog zadrugarstva
15 zadruga u 15 sela opštine Grocka

Promovišući zadrugarstvo kao perspektivu srpskog sela, u okviru nastavka realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća, danas je posetio opštinu Grocka, jednu od 17 opština Grada Beograda sa čak 83.000 stanovnika i 15 mesnih zajednica, koja je svoju prvu zadrugu dobila čak davne 1932. godine.

KRKOBABIĆ U POSETI OPŠTINI GROCKA

„Na našem putu po čitavoj Srbiji konačno stižemo i u Beograd. Ova sela imaju više stanovnika od nekih opština u Srbiji, a naš koncept je da svako selo ima zadrugu kao stožer svog razvitka.“, rekao je ministar u poseti novoosnovanoj zemljoradničkoj zadruzi „Vrčin 2017“ u Vrčinu.

Zadruga „Vrčin 2017.“ objediniće proizvođače i širenjem svoje mreže na ostale mesne zajednice opštine Grocka omogućiće snabdevanje iz jednog centra što većeg broja njih sadnim materijalom, repromaterijalom i veštačkim đubrivom, ali i grlima krupne i sitne stoke.

Ministar je obišao i „Gročanku“, ugašenu fabriku za preradu voća u opštini Grocka, koja je nekada služila kao otkupni centar voća iz čitavog regiona i vršila preradu voća u pekmez i sokove.

„Ovo je ozbiljan izazov za državu, grad i lokalnu samoupravu. Ovaj voćarski kraj može ponovo da stane na noge formiranjem centra za otkup i preradu voća i tako bismo, osim sirovine, imali gotove proizvode za domaću upotrebu pa i izvoz“, rekao je ministar i naglasio kako je nekada Gročanka zapošljavala čak 3000 ljudi.

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović zahvalio je ministru na poseti i izrazio spremnost da opština Grocka učestvuje u formiranju zadruga u svim selima ove opštine jer je oživljavanje zadruga na ovim prostorima od ključne važnosti za opstanak jednog od najbogatijih voćarskih krajeva Srbije. „Sam plac na kome se nalaze objekti fabrike za preradu voća i povrća ima 10 hektara a okružen je sa čak 7000 hektara zasada voća u gravitacionoj tački između takođe voćarskih centara Sopota, Mladenovca i Smedereva, a uz sada rešene imovinske odnose, ova fabrika predstavlja ogroman potencijal za moderan centar koji bi ponovo uposlio više hiljada ljudi i podigao na noge privredu ovog kraja“, rekao je Simonović.

Sastanku sa ministrom u Opštini Grocka prisustvovali su predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, zamenica predsednika opštine Živadinka Avramović, pomoćnik predsednika opštine Duško Živančević, članovi zadruga i poljoprivrednici mesnih zajednica opštine Grocka.

Opština Grocka poznata je po uzgoju raznih vrsta voća: jabuke, kruške, breskve, kajsije, trešnje, ali i dunje, šljive, jagode i borovnice kao nove sorte na ovom terenu.

KRKOBABIĆ U POSETI OPŠTINI GROCKA KRKOBABIĆ U POSETI OPŠTINI GROCKA

17.11.2017.

Otvorena još jedna nova zadruga na jugu Srbije

Krkobabić: Dinar uložen u srpsko selo je najbolje uložen dinar

Projekat „500 zadruga u 500 sela“

Danas je u opštini Merošina svečano počela s radom još jedna zadruga čije je osnivanje direktnim sredstvima pomogla Vlada Republike Srbije.

„Svaki uloženi dinar dat iz projekta za ovu namenu se može ovde praktično videti, u opremi za savremeno pčelarstvo“ rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom otvaranja zadruge „Bi Kuper“ u Devči, jedne od prvih kojima su pre tri meseca dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

Otvorena još jedna nova zadruga na jugu Srbije

Ovoj novoosnovanoj zadruzi u Niškom upravnom okrugu, koja ima 14 članova, dodeljeno je sredinom avgusta ove godine 6,2 miliona dinara za rojeve pčela, četiri kontejnera za delatnost selidbenog pčelarstva, kao i mini liniju za vrcanje meda (radijalna centrifuga, sto za otklapanje ramova, GSM-SMS vaga, otklapač saća, hranilice za pčele.. )

U prostorijama koje su u vlasništvu zadrugara, postavljeno je i pušteno u rad savremeno postrojenje za vrcanje meda, namenjenog kako domaćem tako i stranom tržištu, prvenstveno Italiji i Nemačkoj, a prisutni su mogli videti i kontejnere za selidbeno pčelarstvo kapaciteta 320 košnica, kao i kamion za njihovo prenošenje sa lokacije na lokaciju.

„Radićemo tim tempom da će se pre umoriti oni koji broje nego mi koji zadruge osnivamo. Do kraja godine će još dvadesetak zadruga stati na noge“ rekao je ministar iskazujući svoje zadovoljstvo što je vraćeno poverenje seljaka u međusobno udruživanje.

Prisutnima se obratio i Saša Milosavljević, predsednik upravnog odbora pčelarske zadruge „Bi Kuper“ i istakao koliko je ova investicija značajna za 14 zadrugara koji su do sada vredno radili, ali će tek sada biti neumorni kako bi uz novu opremu što bolje iskoristili sve potencijale pčelinje paše.

Događaj puštanja u rad ove pčelarske zadruge obogaćen je prigodnom manifestacijom u centru sela a u cilju ostvarenja šireg cilja društvene zajednice, zadruga “Bi Kuper“ je u saradnji sa firmama preko kojih je kupljena oprema, donirala i mala sredstva lokalnoj osnovnoj školi kao i kartice za regresirano točenje goriva za sve zadruge i zadrugare u Srbiji.

Goran Mikić, predsednik skupštine opštine Merošina istakao je doprinos ministra Krkobabića razvoju privrede ovog kraja i, uz poziv ostalim malim proizvođačima da se priključe ovoj akciji, naglasio kako će lokalna samouprava nastaviti da podržava svaku inicijativu za opstanak sela.

Ministar Krkobabić je nakon obilaska zadružnog stacionarnog pčelinjaka, prostorija zadruge i svečanog otvaranja obišao i Ko Ko centar u Nišu (Cooperative College), edukativni centar zadruge „Bi Kuper“ namenjen informisanju i obuci novih zadrugara i svih koji su zainteresovani u cilju sve uspešnijeg povratka zadrugarstva i njegovog daljeg razvoja u Srbiji.

Otvorena još jedna nova zadruga na jugu Srbije

16.11.2017.

PRVI SUSRET SA DIJASPOROM

Vidoje Purić: Donji Dobrić draži od Sent Tropea

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, danas je u Palati Srbija održao prvi u nizu najavljenih sastanaka sa srpskom dijasporom na temu saradnje i ulaganja u zadrugarstvo u Srbiji.

Delagacija srba iz Francuske na čelu sa Vidojem Purićem, istaknutim predstavnikom naše dijaspore u Francuskoj i dobitnikom nagrade „Medalja grada Pariza“, podržala je u potpunosti inicijativu ministra i iskazala snažno interesovanje i spremnost dijaspore u Francuskoj da svoja sredstva ali i stečeno znanje ulože u osnivanje novih i osnaživanje postojećih zadruga u Srbiji.

PRVI SUSRET SA DIJASPOROM

„Naša dijaspora godišnje ulaže oko 5 milijardi dolara u Srbiju“ rekao je Purić „a s obzirom da bolje od svakog stranca razumemo uslove i mentalitet kraja iz kog smo potekli vreme je da taj novac ne ulažemo više stihijski, već u svrhu utemeljenog zajedničkog interesa“.

Ministar Krkobabić je istakao kako je aktivno učešće naših ljudi iz inostranstva jedan od važnih elemenata u ovom, za Srbiju veoma značajnom projektu, jer sada radimo na stvaranju modernih, evropskih specijalizovanih zadruga. „Naši ljudi u inostranstvu žele jaču saradnju sa maticom, da se njihov glas čuje i uvaži i da osim novca prenesu ovde znanja i iskustva koja su stekli.“

Dijaspora je odlučna da ulaganjem u svoj zavičaj pospeši njegov razvoj, ali i da svoj doprinos poboljšanju materijalnog stanja lokalnih zajednica jasno definiše, učestvuje u radu i praćenju realizacije posla i konačno ostvari i sopstveni profit.

„Kada bih mogao da budem, sa ovime što sam do sada stvorio, samo mali kamen koji bi ukočio kola Srbije da idu nizbrdo, bio bih srećan čovek“ rekao je Purić i naglasio kako mu je mesto iz koga je potekao uvek draže od svetski atraktivne destinacije Sent Tropea, u kome sada živi.

PRVI SUSRET SA DIJASPOROM

01.11.2017.

KRKOBABIĆ U POSETI PODUNAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Dijaspora daje podršku zadrugarstvu

„Zemlja treba da pripada onome ko je obrađuje“, reči su koje su obeležile današnju radnu posetu Podunavskom upravnom okrugu Milana Krkobabića, ministra u Vladi Republike Srbije zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

Promovišući zadrugarstvo kao perspektivu srpskog sela, u okviru nastavka realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, ministar je, na svom putu po čitavoj Srbiji danas posetio Smederevo, kolevku zadrugarstva u kojoj je davne 1894. godine Mihailo Avramović osnovao prvu zemljoradničku zadrugu, a već sledeće godine i prvi Zemljoradnički Zadružni savez.

KRKOBABIĆ U POSETI PODUNAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Ministar Krkobabić je održao radni sastanak kome su prisustvovali gradonačelnik grada Smedereva dr Jasna Avramović, predsednik opštine Velika Plana, Igor Matković, zamenik načelnika opštinske uprave Vladimir Stanić, savetnik za poljoprivredu Tatjana Đorđević, članovi zadruga i poljoprivrednici Podunavskog okruga.

„Izvoz je ključ napretka i rešenje problema srpskog agrara“, rekao je ministar i objasnio kako zadružni sistem treba ponovo da bude generator razvoja srpske poljoprivrede. Podunavski okrug obiluje voćarskim i povrtarskim kulturama i samo objedinjeni proizvođači mogu nastupiti na zahtevna strana tržišta.

Dr Jasna Avramović, gradonačelnica grada Smedereva, zahvalila je na poseti ministru Krkobabiću i istakla spremnost lokalne samouprave da se aktivno uključi u svaku ovakvu inicijativu. Naglasila je da 30% celokupnog izvoza voća ide iz Smedereva i okoline i da je poljoprivrednim gazdinstvima ovog kraja, koje se bave i povrtarstvom, stočarstvom i mlekarstvom neophodno da se još više udružuju i postanu robni proizvođači sa jasnim uslovima prodaje i sigurnom naplatom, kao i da svoju šansu pronađu u sve traženijoj organskoj hrani.

Krkobabić je danas u Smederevu najavio i snažno interesovanje i spremnost dijaspore da uloži svoja sredstva u zadrugarstvo, konkretno putem mikrofinansijskih organizacija koje bi značajno olakšale razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava i njihovo ukrupnjavanje, jer trenutni uslovi koje daju banke ne mogu da zadovolje potrebe ovako osetljivih klijenata. Dijaspora je odlučna da ulaganjem novca u svoj zavičaj pospeši njegov razvoj, a samim tim i razvoj čitave zemlje.

„Naša dijaspora je, pored podrške Vlade Srbije i lokalne samouprave jedan od tri stuba zadrugarstva u Srbiji“ reči su ministra.

Prisutnima se obratio i član odbora za selo SANU, Branislav Gulan i ponovio značaj zadrugarstva koje bi moglo da vrati život u napuštene seoske kuće, ali i pokrene zaboravljenu prerađivačku industriju.

Nakon sastanka ministar je u mestu Ralja u blizini Smedereva obišao zadrugu„Agro Zdravlje“, koja ima 5 članova i preko 100 kooperanata, bavi se otkupom i čuvanjem poljoprivrednih proizvoda (pšenice, kukuruza i suncokreta), a nakon toga i gazdinstvo Dragoslava Jovanovića, koji se na svom imanju bavi uzgojem jagoda i višanja. Ovaj samostalni proizvođač koji uspeva da izveze svoj proizvod u Italiju i Rusiju primer je da se na selu može živeti od svog rada na sopstvenoj zemlji. Prisutni su imali priliku da otkriju zanimljivost o njegovoj, čak 145 grama teškoj jagodi sorte Asja.

KRKOBABIĆ U POSETI PODUNAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU KRKOBABIĆ U POSETI PODUNAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU KRKOBABIĆ U POSETI PODUNAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

12.10.2017.

Prva zadruga počela sa radom

Krkobabić: Istorijski dan za zadrugarstvo

„500 zadruga u 500 sela“

„Danas je istorijski dan za zadrugarstvo Srbije! Projekat „500 zadruga u 500 sela“ danas je konkretno zaživeo, rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom otvaranja novoosnovane zadruge „Zaplanjski zasad“ u Gadžinom Hanu, jedne od prvih kojima su pre dva meseca dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

Prva zadruga počela sa radom

Kao što je poznato, novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

„Uspeli smo za kratko vreme, sa relativno malim sredstvima, do 50.000 evra, zajedničkim snagama da obezbedimo sve što je potrebno za pokretanje jedne nove ali specijalizovane zadruge i tako cvim zadrugarima damo pozitivan primer. Svaki uloženi dinar dobijen iz projekta za ovu namenu se može ovde praktično videti, u opremi i mehanizaciji“ rekao je ministar i iskazao svoje zadovoljstvo vidljivim praktičnim rezultatima ove investicije.

Ministar je istakao i veliki doprinos lokalne samouprave u projektu, koja je u ovom konkretnom slučaju dala jedan objekat koji je krečenjem i sitnim ulaganjima doveden u funkciju i predstavlja, osim prostora za mali pogon proizvodnje i mesto okupljanja zadrugara. „Ključna stvar je da je vraćeno poverenje među komšijama i u lokalnu zajednicu, a država Srbija je rešena da vraćanje života na selo pomogne konkretnim sredstvima.“

„Ovaj dan ćemo dugo pamtiti jer danas vraćamo zadrugarstvo u ovo selo, u Zaplanje, u Srbiju“, počeo je svoje obraćanje prisutnima Zoran Ilić direktor poljoprivredne zadruge „Zaplanjski zasad“ i istakao koliko je ova investicija značajna za 15 zadrugara iz 15 različitih sela, ali i za njihove porodice, pa i sve stanovnike ovog kraja.

Novoosnovanoj poljoprivrednoj zadruzi „Zaplanjski zasad“ Gadžin Han u Niškom upravnom okrugu dodeljeno je sredinom avgusta ove godine 5,9 miliona dinara za proizvodnju, preradu, pakovanje i plasman lekovitog i aromatičnog bilja.

U preuređenom prostoru koji su dobili od opštine, postavljene su i puštene u rad prve mašine za preradu lekovitog i aromatičnog bilja, a istovremeno u funkciju je stavljena i mehanizacija, između ostalog traktor Belarus, motokultivator, destilator, plastenik, sejalica itd, a mogli su se videti i finalni proizvodi i sve ono što čini jednu lepu perspektivu ove nove zadruge.

Ministar Krkobabić je naglasio kako uz punu podršku predsednika Aleksandra Vučića, Akademijskog odbora za selo SANU na čelu sa akademikom Draganom Škorićem i Patrijarhom Srpske Pravoslavne Crkve Irinejem ovaj projekat ne može da ne uspe i najavio i mnogo značajnija ulaganja iz budžeta RS u zadrugarstvo, jer su ovako uložena sredstva direktna investicija u budućnost Srbije.

Član akademijskog odbora za selo SANU gospodin Branislav Gulan rekao je ovom prilikom da je ovo pravi primer početka revitalizacije sela i da je neverovatan broj od 157 novoosnovanih zadruga u prvih 10 meseci ove godine, nasuprot čak 100 zadruga godišnje koje su se u prethodnom periodu gasile, govori o značaju ove inicijative za Srbiju i srpsko selo.

Ministru Krkobabiću je danas, na svečanoj sednici Skupštine opštine Gadžin Han uručena i Povelja opštine Gadžin Han, kao najznačajnije priznanje koje ova opština dodeljuje.

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević istakao je doprinos ministra Krkobabića razvoju privrede ovog kraja i valorizovanju života na selu i ponovio da će se napori opštine nastaviti u ovom smeru kako bi što više stanovnika ostalo u ovom kraju i imalo što kvalitetniji život. Ovaj kraj i Stara planina poznati su po uzgoju lekovitog bilja i voćarstvu.

Gadžin Han je jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji sa izrazito jakim migracionim kretanjima; prema popisu iz 2011. godine u toj opštini živi 8.357 stanovnika što je dvostruko manje u odnosu na period od pre 35 godina, a zabrinjavajuće je i mali broj mladih do 20 godina, kojih ima svega 15 odsto. Ovakvi podsticaji države su upravo recept za postepeno oživljavanje zamrlih sredina na jugu Srbije i njihovo pretvaranje u poželjna mesta za život.

Prva zadruga počela sa radom Prva zadruga počela sa radom Prva zadruga počela sa radom Prva zadruga počela sa radom Prva zadruga počela sa radom

27.09.2017.

KRKOBABIĆ NA NAUČNOM STRUČNOM SKUPU „OBNOVLjIVO KORIŠĆENjE PRIRODNIH RESURSA U SEOSKIM PODRUČJIMA SRBIJE“ U SANU

U Srpskoj Akademiji Nauka i Umetnosti u organizaciji Akademijskog odbora za selo, održan je danas naučno-stručni skup na temu „Obnovljivo korišćenje prirodnih resursa u seoskim područjima Srbije“ kome su prisustvovali predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, predsednik Akademijskog odbora za selo akademik Dragan Škorić, članovi Srpske akademije Nauka i Umetnosti i drugi eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Krkobabić na naučnom stručnom skupu „Obnovljivo korišćenje prirodnih resursa u seoskim područjima Srbije“ u  SANU

Milan Krkobabić, ministar U Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća je na svečanom otvaranju ovog dvodnevnog skupa izjavio da je ova tema od izuzetnog značaja za čitavu naciju jer je potpuno izvesno da će kroz nekoliko decenija za razgovor o njoj biti kasno. „Fenomen puste zemlje je opak usud koji nas prati vekovima“ rekao je ministar i podsetio da su prazna sela na jugu Srbije otvorena vrata za sve nepozvane i nedobronamerne goste.

Krkobabić je zahvalio Akademisjkom odboru za selo Srpske Akademije Nauka i Umetnosti na podršci Projektu Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“ koji nastoji da formiranjem zadruga udahne ponovo život svim srpskim selima i od njih stvori poželjna mesta za život.

Optimizam kojim odiše činjenica da je za nekoliko meseci ove godine formirano čak 70 novih zadruga ukazuje na to da smo uspeli da prevaziđemo nepoverenje između zadrugara i iznova razbuktamo veru u njihovu sposobnost da mogu da budu zajedno i da rešavaju probleme.

Akademik Dragan Škorić je s druge strane zahvalio ministru Krkobabiću na energiji i nesebičnom zalaganju u ovom projektu i naglasio da su do ove inicijative za oživljavanje sela, svi napori Odbora za selo SANU da ukažu na kompleksnu problematiku srpskog sela danas i predlozi za moguća rešenja bili bez ikakvog efekta.

Akademik Vladimir Kostić je istakao da je Akademijski odbor za selo najbolji odbor SANU i da će Akademija, dok je on na čelu, uvek biti otvorena za sve njegove napore. „Vreme je da u tom smeru krenemo svi zajedno“ reči su akademika Kostića.

Cilj ovog skupa je da na osnovu opštepoznatih prirodnih resursa u seoskim područjima definiše nove tehnologije proizvodnje i prerade, koje će obezbediti racionalno, obnovljivo i ekonomično upravljanje resursima, kako bi se proizvođačima poboljšao kvalitet života na selu i kako bi se mladima pružila šansa za ostanak.

Krkobabić na naučnom stručnom skupu „Obnovljivo korišćenje prirodnih resursa u seoskim područjima Srbije“ u  SANU Krkobabić na naučnom stručnom skupu „Obnovljivo korišćenje prirodnih resursa u seoskim područjima Srbije“ u  SANU Krkobabić na naučnom stručnom skupu „Obnovljivo korišćenje prirodnih resursa u seoskim područjima Srbije“ u  SANU

21.09.2017.

KRKOBABIĆ U POSETI RASINSKOM UPRAVNOM OKRUGU

ZADRUGOM DO ZAJEDNIČKOG CILjA

„Ono što ne može pojedinac može zadruga! Zadrugarstvo mora da nađe svoje mesto u novoj agrarnoj politici“ reči su koje su obeležile današnju posetu Milana Krkobabića, ministra u Vladi Republike Srbije zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, Rasinskom upravnom okrugu.

KRKOBABIĆ U POSETI RASINSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Nastavlja se dugo čekana reforma zadrugarstva u Srbiji i danas su „vetar u leđa“ za ovaj posao od izuzetnog značaja dobili i Kruševljani.

Radnom sastanku u Kruševcu prisustvovali su načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, gradonačelnik grada Kruševca Dragi Nestorović, pomoćnik gradonačelnika Marko Milojević, Branislav Gulan, član Akademijskog odbora za selo SANU, direktor regionalne privredne komore Kruševac Predrag Vukićević, predsednik komisije za podsticanje razvoja poljoprivrede Nataša Balčić, direktor instituta za krmno bilje Zoran Lugić, predstavnik zadružnog saveza, direktori 11 zemljoradničkih zadruga, članovi zadruga i poljoprivrednici.

„Rešili smo da oživimo nešto što je bilo eminentno našem mentalitetu i što je predstavljalo način života u Srbiji, ali ne po starim već po novim principima, principima evropskog zadrugarstva“, rekao je ministar i naglasio da na prvo mesto sada stavljamo transfer znanja i tehnologije i tako pravimo adekvatan privredni subjekat koji je u stanju da se pozicionira na tržištu. Ključno je da na čelu zadruga budu mladi, stručni ljudi a još jedan podsticaj Vlade je da njihova zarada u prvim godinama bude na teretu budžeta Republike Srbije.

Pravimo specijalizovane zadruge u koje proizvođači ne unose svoju zemlju ili mehanizaciju već samo svoje proizvode koje tako pretvaraju u robu, a to je, prema rečima Krkobabića, naš cilj.

Ministar se osvrnuo i na to da nas je fenomen praznih sela doveo do onoga što danas nazivamo rešavanjem kosovsko-metohijskog pitanja jer od 4700 sela u Srbiji njih 1200 je gotovo nestalo, a od toga 980 sela ima manje od 100 stanovnika.

Sa činjenicom da oživljavanjem zadrugarstva rešavamo ključna nacionalna pitanja, složio se i Branislav Gulan, član Akademijskog odbora za selo SANU koji je ukazao na poražavajuće činjenice da trenutno u 150.000 seoskih kuća niko ne živi a da čak 50.000 nema ni vlasnika. Gulan je viđenja da je zadruga srž svakog sela i veoma je optimističan u proceni ovog projekta Vlade Republike Srbije.“U Srbiji se do sada godišnje gasilo 100 zadruga a za ovih nekoliko meseci osnovano je čak 70 novih“, rekao je ovaj eminentni stručnjak.

Gradonačelnik grada Kruševca Dragi Nestorović zahvalio je ministru na poseti i ocenio kako je teritorija opštine Kruševac poznata po voćarstvu, povrtarstvu, gajenju sadnog materijala i kalemova, stočarstvu i da su joj potrebni podsticaji u razvoju i udruživanju, pa će grad nastaviti da uvećava i modifikuje, za to već 2002. godine odvojen namesnki fond, u cilju poboljšanja kvaliteta života seoskog stanovništva.

Načelnik Rasinskog okruga Branislav Vesić pozvao je na hitno horizontalno udruživanje proizvođača rečima „Ako Srbija kao zemlja ima šansu ima je u poljoprivredi“ i dodao da se nada da će zatim uslediti i vertikalno povezivanje, te da ćemo ubrzo izvoziti i gotov proizvod a ne samo sirovinu.

Nakon sastanka ministar je obišao zemljoradničku zadrugu „Euro –Duo Kalem“ u mestu Lazarevac, 25 km od Kruševca koja se bavi gajenjem sadnog materijala i uspešno posluje već 11 godina. Ima čak 54 kooperanta (sa teritorije opština Kruševac, Trstenik i Varvarin), a godišnje proizvede skoro milion voćnih sadnica i 500 tona svežeg voća (jabuka, krušaka, šljiva, trešanja...) namenjenih uglavnom izvozu u Rusiju, Gruziju, Kazahstan, Tadžikistan, Uzbekistan i Kirgistan.

Zadrugari zajedno obrađuju 210 hektara zemlje. Finansijski obim proizvodnje zadruge u 2016. godini bio je 222.241.000 dinara.

KRKOBABIĆ U POSETI RASINSKOM UPRAVNOM OKRUGU KRKOBABIĆ U POSETI RASINSKOM UPRAVNOM OKRUGU

21.09.2017.

Socijalno preduzetništvo vraća dostojanstvo

Krkobabić: BOGATO SELO SIGURNA BUDUĆNOST

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća učestvovao je danas na okruglom stolu u organizaciji nemačke fondacije „Fridrih Ebert Štiftung“ i Saveza Samostalnih Sindikata Beograda, na temu „Dometi socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva u Srbiji“.

Socijalno preduzetništvo vraća dostojanstvo

Okruglom stolu prisustvovali su Dragan Todorović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda, Ursula Koh Laugvic, direktorka regionalne kancelarije za Srbiju i Crnu Goru fondacije „Fridrih Ebert Štiftung“, Nikola Ristivojević, saradnik Saveza samostalnih sindikata Beograda, Branislav Božić iz dnevnog lista Danas Beograd, Nikoleta Kosovac, predstavnik projekta „Lice ulice“, Sonja Dakić iz socijalnog preduzeća Daj Daj i drugi.

Učesnici su razmatrali važnost koncepta socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva i njihovo mesto u aktuelnom poslovnom ambijentu.

Ministar Krkobabić je istakao kako je socijalno preduzetništvo korektivni faktor nesavršenosti tržišne ekonomije i treba da predstavlja, pored javnog i realnog treći sektor privređivanja.

„Nema bekstva. Socijalno preduzetništvo je imperativ 21. veka! Činićemo to kroz različite organizacione oblike i pravne forme: preduzetnička radnja, društvo sa ograničenom odgovornošću, akcionarsko društvo, zadruga.. Za sve to preduslov je zakon; imamo radnu verziju, a da bi on zaživeo neophodna su nam i odgovarajuća podsticajna sredstva iz budžeta Republike Srbije.

Na to čeka armija onih koji su trenutno nekonkurentni na tržištu rada: osobe sa invaliditetom, izbegla i raseljena lica, neke manjinske grupe, ljudi određene životne dobi, ljudi proglašeni ekonomskim i tehnološkim viškom...Zaposlenje za njih nije samo izvor egzistencije već i način za vraćanje prekopotrebnog dostojanstva“, rekao je Krkobabić.

Moderator okruglog stola, Dragan Todorović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda složio se sa ministrom da nije dovoljno samo doneti zakon već uz njega i paket socijalnih mera i obezbediti finansijsku podršku istog.

Ursula Koh Laugvic direktorka fondacije „Fridrih Ebert Štiftung“ ukazala je na značaj ove teme na svakodnevni život i na napore ove neprofitne fondacije koja svoj rad temelji na socijalnoj demokratiji da se pozicionira u svetu aktuelnih političkih i socio ekonomskih izazova.

Socijalno preduzetništvo vraća dostojanstvo

20.09.2017.

KRKOBABIĆ U POSETI RAŠKOM UPRAVNOM OKRUGU

Krkobabić: BOGATO SELO SIGURNA BUDUĆNOST

„Probudili smo Srbiju- zadrugarstvo je ponovo tu!“ zaključak je radne posete Raškom upravnom okrugu Milana Krkobabića, ministra u Vladi Republike Srbije zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

Promovišući zadrugarstvo kao perspektivu srpskog sela, u okviru nastavka realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, ministar je, na svom dugom putu danas posetio Kraljevo.

KRKOBABIĆ U POSETI RAŠKOM UPRAVNOM OKRUGU

Tom prilikom održao je radni sastanak kome su prisustvovali načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, gradonačelnik grada Kraljeva Predrag Terzić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, direktor Privredne komore Kraljeva Zvonko Tufegčić, predsednik opštine Tutin i Vrnjačka Banja, predsednik Zadružnog saveza Kraljevo, koordinator za poljoprivredu pri Raškom UO, v.d. direktora Regionalne priredne komore u Kraljevu, članovi zadruga i poljoprivrednici.

„Veliko je interesovanje za ovaj dugo očekivani projekat. Stiglo je dosta zahteva za sredstva koje je Vlada Srbije odvojila za tu namenu, ali ne traže svi novac, javljaju se za savete, za informacije i praktična iskustva. Probudili smo srpskog seljaka o čemu govori činjenica da je u proteklih pet meseci u Srbiji osnovano čak 70 novih zadruga.“, rekao je ministar i objasnio kako zadružni sistem treba ponovo da bude generator razvoja srpske poljoprivrede.

Krkobabić je danas u Kraljevu izjavio da će Vlada Srbije u naredne tri godine, učiniti i više za srpsko selo i zadruge, kako bi onome koji živi „na zemlji i od zemlje“ skratila put do tržišta i omogućila siguran plasman i zaradu i da na tom putu ima punu podršku predsednika Republike Srbije.

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović i gradonačelnik grada Kraljeva Predrag Terzić pozdravili su inicijativu ministra Krkobabića i istakli spremnost lokalne samoupraveda se aktivno uključi. Podsetili su da Raški okrug ima velike potencijale za prozvodnju i preradu mesa, mleka i voća i da domaćinstva ponovo mogu biti male fabrike. Gospodin Simović je pozvao proizvođače i male privrednike Raškog okruga da ozbiljno shvate i spremno dočekaju svaku ovakvu inicijativu Vlade jer bi, kako kaže, hrana i voda u narednom periodu mogli biti potrebni i Evropi i svetu.

Prisutnima se obratio i saradnik odbora za selo SANU, Risto Kostov, rečima: „Srpska Akademija Nauka i Umetnosti daje snažnu podršku ovom jedinstvenom projektu spajajući svoje iskustvo sa originalnom idejom ministra Krkobabića. Nikada se u istoriji Srbije nije desilo da država ovako direktno stimuliše srpsko selo, ovo je patriotski projekat od državnog značaja.“

Raški upravni okrug broji 14 aktivnih zadruga od kojih 11 ostvaruje prihod. Bave se uzgojem, otkupom, izvozom i matičenjem stoke, otkupom i prodajom životinjske kože, proizvodnjom proizvoda od meda i trgovinom.

Nakon sastanka ministar je u mestu Obrva u blizini Kraljeva obišao zadrugu„Zapadna Morava 2008“ i domaćinstvo zadrugara Đorđa Lišanina, člana poljoprivredne zadruge koji se na svom imanju bavi stočarstvom i povrtarstvom.

KRKOBABIĆ U POSETI RAŠKOM UPRAVNOM OKRUGU

15.09.2017.

ZAHUKTALA SE GRUDVA ZADRUGARSTVA

Krkobabić: Ovo je trenutno najbolje uloženih 11 miliona dinara u Srbiji

Projekat Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“ bogatiji je za još jedan snažan podsticaj srpskom zadrugarstvu.

Danas je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, potpisao još jedan ugovor za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama, ovoga puta u Topličkom upravnom okrugu, sa zemljoradničkom stočarskom zadrugom „1. Decembar“ iz Žitorađe

„Moramo više da ulažemo u poljoprivredu, u zadruge, u srpskog seljaka! Ali ne na rečima. Ovo je način da praktično vidimo efekat naših ulaganja.“ – rekao je posle potpisivanja ugovora ministar Krkobabić, idejni tvorac misije oživljavanja zadrugarstva u Srbiji.

Ministar Krkobabić je istakao da 70 novoosnovanih zadruga u protekla četiri meseca zaista prevazilazi sva očekivanja „Bacili smo grudvu koja se kotrlja i do kraja godine očekujemo više od 100 novih zadruga“

Ugovor su u ime zadruge „1. Decembar“ potpisali vršilac dužnosti direktora Nebojša Stanisavljević i predsednik opštine Žitorađa, Ivan Stanojević.

ZAHUKTALA SE GRUDVA ZADRUGARSTVA

Zadruga „1. Decembar“ predstavlja najznačajni privredni subjekat u Žitorađi i okosnicu razvoja ovog kraja. Bespovratna sredstva države Srbije u iznosu od 11,041 miliona dinara dobila je za povećanje stada, tačnije za nabavku 28 rasnih grla (veliki jorkšir i švedski landras i njihovih meleza), nabavku traktora i 288 grejnih ploča, čime će se povećati ne samo obim proizvodnje, već i broj kooperanata i zaposlenih na farmi.

Zadruga u Žitorađi, na jugoistoku Srbije, u Topličkom upravnom okrugu, osnovana je pre pola veka (1966. godine), a u njenom radu svoju „drugu kuću“ našla su 72 zadrugara i više od 200 kooperanata. Trenutno je u zadruzi 17.000 grla. Sarađuje sa stočarima i ratarima Topličkog, Nišavskog i Jablaničkog upravnog okruga, a meso namenjeno domaćem tržištu obrađuje se u klanicama u Leskovcu i Nišu. Godišnji prihod te zemljoradničke stočarske zadruge u 2016. godini iznosio je 500 miliona dinara.

Prema rečima Nebojše Stanisavljevića, v.d. direktora, diplomiranog inženjera stočarstva, specijalizovana zemljoradnička stočarska zadruga „1. Decembar“ sredstvima iz Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini značajno će poboljšati genetsku strukturu stada a samim tim i brojnost pa se očekuje se da će broj novorođenih prasadi po krmači, koji sada iznosi deset biti uvećan za pet procenata. Očekuje se i značajno povećanje energetske efikasnosti.

„Očekujemo da ćemo uz pomoć ovih sredstava otvoriti i nova radna mesta i time smanjiti i nezaposlenost u ovom kraju Srbije“, reči su v.d. direktora zadruge Stanisavljevića.

Predsednik opštine Žitorađa Ivan Stanojević, naglasio je da je ovo najbitniji iskorak Vlade Srbije u pravcu oživljavanja opština poput Žitorađe, gde ulaganje u poljoprivredu i zadrugarstvo znači siguran boljitak.

ZAHUKTALA SE GRUDVA ZADRUGARSTVA ZAHUKTALA SE GRUDVA ZADRUGARSTVA

Foto: Beta

08.09.2017.

Ministar Milan Krkobabić posetio Šumadijski upravni okrug

ZADRUGE SU LEK ZA OZDRAVLjENjE SRPSKOG SELA

- Zadrugarstvo je razvojna šansa Šumadije. Objedinjeni šumadinci i njihova porodična gazdinstva su garant sigurnog boljitka - jedinstven je zaključak jednodnevne radne posete Šumadijskom okrugu Milana Krkobabića, ministra u Vladi Srbije zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

Ministar je posetio 14. Poljoprivredni sajam u Kragujevcu, gde je na okruglom stolu na temu „Razvoj zadrugarstva u Republici Srbiji“ sa načelnikom Šumadijskog upravnog okruga Biljanom Milić Stošić, gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem, predsednicima opština Šumadijskog upravnog okruga, predsednicima zadružnih saveza, direktorima zadruga, zadrugarima i privrednicima razgovarao o projektu ponovnog oživljavanja zadrugarstva u Srbiji, čiji je on idejni tvorac i realizator u ime Vlade Srbije.

Ministar Milan Krkobabić posetio Šumadijski upravni okrug

Na konferenciji za novinare pod kupolama Sajma, ministar Krkobabić je podsetio da je misija oživljavanja zadrugarstva u Srbiji, u javnosti poznatija pod simboličkim nazivom „500 zadruga u 500 sela“, veoma ambiciozan i dugoročan posao (ne za jednu Vladu i jednog ministra) i da su prvi rezultati već vidljivi u praksi. Naime, u prvih sedam meseci ove godine u Republici Srbiji osnovano je čak 70 zadruga (tri u Šumadijskom okrugu), što je za 2,3 puta više u odnosu na celu proteklu 2016. godinu.

„Srpsko selo je sudbinski povezano sa zadrugama i postojaće samo ako bude imalo zadruge. Danas u Srbiji, nažalost, imamo prazna sela i poljoprivrednike sa malim posedima. Mi hoćemo da učinimo da ti mali proizvođači, njih 630.000, konačno budu povezani, objedinjeni kako bi mogli da odole svim nedaćama. Izuzetno je bitno da na tih 630.000 gazdinstava radi i od toga živi 1,4 miliona ljudi. Oni i srpsko selo zaslužuju da ih država Srbija konačno pogleda na pravi način. Čast je da im se upravo zadrugarstvom obratimo. Ako postavimo zadruge i povežemo malinare, ako oni imaju svoje hladnjače, doradu i preradu, nećemo imati današnje probleme. To je koncept koji zagovaramo u proizvodnji voća, povrća, ratarskih kultura...

Umorile su nas posledice lošeg delanja, hajde da krenemo da otklanjamo uzroke. Ovo je put da utemeljimo i otklonimo uzroke - Zadruge su lek za ozdravljenje srpskog sela“, rekao je Krkobabić.

Ministar je naglasio da ključnu podršku projektu spašavanja sela daje Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i Odbor za ekonomiju – akademik Dragan Škorić i njegovi saradnici, kao i patrijarh srpske pravoslavne crkve Irinej. „Svi dobronamerni, umni ljudi u ovoj zemlji, sve političke opcije daju podršku.“ To mnogo znači, objasnio je Krkobabić, jer je reč o projektu od najšireg društvenog značaja u ekonomskom, ali i u bezbednosnom smislu. Prazna sela su mamac za sve one koji nisu dobronamerni i tu vide mogućnost da se, nepozvani, nastane.

„Nećemo im ostaviti prazna sela! Merama nove agrarne reforme i vanrednim podsticajima omogućićemo da mladi ljudi ostanu da žive na selu ili, što bi bilo najbolje, da na selo dođu neki mladi ljudi iz gradova koji svoju budućnost vide u poljoprivredi.“

Ministar Krkobabić istakao je da se pri oživljavanju zadrugarstva vodi računa o ravnomernom razvoju. U centru akcije je pet okruga na jugu Srbije, ali i u Šumadiji će biti postavljena jedna zadruga kao ogledni primer, isto tako u istočnoj, u zapadnoj Srbiji i u nekoliko mesta u Vojvodini, kako bi se sledeće godine krenulo u ambiciozan projekat ulaganja 25 miliona evra za tri godine. „Sada skupljamo iskustva: videćemo šta je dobro, a šta loše“, reči su ministra.

Apelujući da je za obnovu zadrugarstva neophodan visoki stepen sloge i mnogo volje, ministar Milan Krkobabić je sugerisao:

„Testiramo i lokalne samouprave, da vidimo koliko su sposobne. Nije dovoljno da neko kaže „da“. Ovo je zajednička misija i njen uspeh zavisi od toga koliko ćemo biti složni. U blizini ima jedna stara zadruga, na čijoj oronuloj fasadi piše: Udruživanje je osnov svakog boljitka! Hajde da sada to zajedno pročitamo i pretočimo u delo!“.

Ministar je nakon sajma obišao i Centar za poljoprivredu „Sobovica“ u okolini grada Kragujevca, kao i gazdinstvo Ivane i Bojana Srećkovića, čija je stočarska farma udružena u ZZ "Kragujevačko stado 2017".

Nastavlja se proces oživljavanja zadrugarstva u Srbiji.

Ministar Milan Krkobabić posetio Šumadijski upravni okrug Ministar Milan Krkobabić posetio Šumadijski upravni okrug Ministar Milan Krkobabić posetio Šumadijski upravni okrug

Foto: Beta

07.09.2017.

Ministar Milan Krkobabić poručio na Sajmu zdrave hrane u Sopotu

ORGANSKA HRANA KAO USPEH ZADRUGARSTVA - POTREBNI SU NAM MLADI, HRABRI, STRUČNI LjUDI

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, danas je govorio na tribini kojom je započeo peti Sajam zdrave hrane „Milena Tatar – Sopot 2017”.

„Ova lepa manifestacija okupila je ljude, zadrugare, proizvođače zdrave hrane, i to je nešto čemu težimo. Jedan od vidova uspešnosti u budućnosti je i proizvodnja zdrave, organske hrane koju možemo da plasiramo za izvoz i Evropu”, rekao je ministar.

MINISTAR MILAN KRKOBABIĆ NA SAJMU ZDRAVE HRANE U SOPOTU

Na tribini posvećenoj izazovima i benefitima gajenja bašte u kojoj nema hemikalija, aktuelnim podsticajima u poljoprivredi, kao i putu organske hrane od proizvođača do tržišta, ministar Krkobabić je naglasio i da ga raduje što je u Sopotu upoznao puno entuzijasta, kao i mladih koji žele da žive na selu.

Cilj obnove zadrugarstva je da mladi ljudi ostaju u selima, ali i da se oni koji su otišli u gradove vrate i posvete proizvodnji, na dobrobit svojih domaćinstava i razvoja čitave privrede.

„Zemlja koju imamo je jedinstven i neponovljiv resurs i kada je imamo, hajde da je iskoristimo na najbolji mogući način“, rekao je ministar i istakao zalaganje Vlade da na tom putu okupi i osnaži male proizvođače.

Još jedna podsticajna ideja na kojoj će se, prema rečima ministra raditi, je da se deo državne zemlje, do 50 hektara, ustupi mladim ljudima koji imaju želju i hrabrost da prihvate izazov i bave se poljoprivredom.

Manifestacija u čast Milene Tatar okupila je veliki broj izlagača organskih proizvoda iz svih krajeva Srbije, a posetioci su imali prilike da se upoznaju sa proizvodima, metodama organske proizvodnje i iskustvima samih proizvođača.

MINISTAR MILAN KRKOBABIĆ NA SAJMU ZDRAVE HRANE U SOPOTU MINISTAR MILAN KRKOBABIĆ NA SAJMU ZDRAVE HRANE U SOPOTU MINISTAR MILAN KRKOBABIĆ NA SAJMU ZDRAVE HRANE U SOPOTU

25.08.2017.

Novi korak ka oživljavanju zadrugarstva u Srbiji

ZADRUGA U OPŠTINI LEBANE DOBILA 12,5 MILIONA DINARA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

Krkobabić: „Udruživanje i stvaranje jake srednje klase na selu je – prava odbrana Niša, juga Srbije i cele naše države od najavljenih nasrtaja nekih čelnika iz naše južne Pokrajine! Zato, ni pedalj zemlje strancima!“

Projekat Vlade Srbije popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“ bogatiji je za još jedan snažan podsticaj srpskom zadrugarstvu.

Danas je ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, pored zadružnih plastenika u kojima se proizvodi povrće u malom mestu Cekavici, potpisao ugovor (treći ovog leta) o dodeli podsticajnih 12.5 miliona dinara Zemljoradničkoj zadruzi „Bumbari Cekavica“, u nerazvijenoj opštini Lebane na jugu Srbije.

Ugovor su potpisali i direktor Zemljoradničke zadruge „Bumbari Cekavica“ Jovica Nikolić, i predsednik Opštine Lebane Zoran Ilić.

Zemljoradnička zadruga „Bumbari Cekavica“, članica Zadružnog saveza Srbije od države Srbije je dobila 12,5 miliona dinara podsticajnih sredstava čija je namena: brža i veća proizvodnja i plasman poljoprivrednih proizvoda, izgradnja plastenika na površini od 2 ha, nabavka dodatne opreme za plastenike, proširenje obima poslovanja zadrugara i otvaranje novih radnih mesta.

„Nećemo odbraniti Srbiju parolama i doskočicama, ali ćemo je odbraniti stvaranjem snažnih poljoprivrednih domaćinstava koja se udružuju i ako ovakva sela kakva je Cekavica ne napuštaju mladi ljudi. Poljoprivredno zemljište je jedinstven, neponovljiv resurs Republike Srbije i mora da bude dostupno našim ljudima. Akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i ja saglasili smo se nedavno da ni pedalj zemlje u Srbiji ne treba dati strancima. Misijom da vratimo stari duh i poverenje u zadrugarstvo probudili smo Srbiju, od Vojvodine, istoka i zapada do juga naše zemlje. Zato ćemo ove i sledećih godina osnovati nove i pomagati postojećim zadrugama u svim regionima Srbije. Posebnu pažnju posvetićemo obnovi stuba zadrugarstva – štedno-kreditnim zadrugama, kako bi štednju ljudi sa sela i svih građana Srbije stavili u funkciju zadruge da koriste povoljne kredite za obrtna sredstva, bez kojih udruživanje nema budućnost“ – rekao je posle potpisivanja ugovora ministar Milan Krkobabić, idejni tvorac misije oživljavanja zadrugarstva u Srbiji i zagovornik nove agrarne reforme.

ZADRUGA U OPŠTINI LEBANE DOBILA 12,5 MILIONA DINARA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

Ministar Krkobabić je saopštio novinarima da je nedavno razgovarao sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem o ideji da se da, na besplatno korišćenje, mladim bračnim parovima, koji ostaju da žive i rade na selima, do 50 hektara obradivog zemljišta (na raspolaganju je oko 200.000 ha), u zavisnosti od reona raspoložive zemlje i interesovanja, i da je jedini uslov – da se zemlja obrađuje i po 10 hiljada evra podsticajnih sredstava. To se posebno odnosi na oko 250.000 mladića i oko 100.000 devojaka starosti do 40 godina koji danas žive u Srbiji.

Predsednik opštine Lebane Zoran Ilić je bio veoma zadovoljan što je od inicijative do realizacije projekta u Cekavici prošlo samo dva meseca: „Ovo danas znači mnogo za javnost Srbije, da se zna da to nisu samo priče, već da iza svega toga stoje dela i da ljudi koji imaju dobar projekat i udružuju se – mogu da računaju na konkretnu pomoć.“

Jovica Nikolić, direktor ZZ „Bumbari Cekavica“, koja od osnivanja radi bez blokade svog računa, obećao je da će za tri meseca ministar Krkobabić moći da ugleda dva nova hektara plastenika u toj zadruzi, a da će robu skladištiti uz pomoć novog viljuškara, dar Vlade Srbije. Ako bude još podsticaja, za dve-tri godine se može očekivati da će se u ovoj zadruzi proizvoditi sokove od paradajza i kečap, a ta finalizacija i prerada je prema rečima pomenutog ministra cilj misije oživljavanja zadrugarstva u sledećoj godini.

Zadruga u Cekavici, opština Lebane, koja se u Jablaničkom upravnog okrugu prema (ne)razvijenosti svrstava u devastirana područja, osnovana je 2008. godine. Sedam zadrugara i 50 kooperanata iz pet okolnih sela godišnje proizvede 500 tona paradajza, 150 tona krastavaca i oko 250.000 komada zelene salate. Zahvaljujući radu zadruge, proizvedena roba izvozi se u Rusiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, a deo stigne i do domaćih kupaca.

Do kraja 2017. godine planirano je da se iz Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu, zadrugama u Srbiji bespovratno podeli 200 miliona dinara, a u naredne tri godine čak 25 miliona evra.

ZADRUGA U OPŠTINI LEBANE DOBILA 12,5 MILIONA DINARA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

11.08.2017.

Četiri meseca posle najave oživljavanja zadrugarstva U Srbiji

KRKOBABIĆ POTPISAO UGOVORE SA PRVE DVE NOVOOSNOVANE ZADRUGE

„Umoriće se od brojanja koliko ćemo novih zadruga osnovati“ – najavio svoju optimimističku viziju ministar Krkobabić

U misiji oživljavanja zadrugarstva koju, u ime Vlade Republike Srbije pod nazivom „500 zadruga u 500 sela“, vodi idejni tvorac ministar Milan Krkobabić – načinjen je prvi veliki korak i s reči se prešlo na dela. Prvi put u istoriji Srbije, jedna Vlada je odlučila da dodeli besprovratna sredstva za oživljavanje zadrugarstva.

Na svečanosti koja je danas priređena u Palati Srbija ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća potpisao je ugovore sa prve dve novoosnovane zadruge sa juga Srbije. Svoj potpis na ugovore su stavili i predsednik Opštine Gadžin Han Saša Đorđević, direktor poljoprivredne zadruge „Zaplanjski zasad Gadžin Han“ Zoran Ilić, zamenik predsednika Opštine Merošina Jovica Milovanović i direktor pčelarske zadruge „Bi Kuper Devča“, Aleksandra Petrović.

KRKOBABIĆ POTPISAO UGOVORE SA PRVE DVE NOVOOSNOVANE ZADRUGE

Poljoprivrednoj zadruzi „Zaplanjski zasad Gadžin Han“ dodeljeno je 5,9 miliona dinara za proizvodnju, preradu, pakovanje i plasman lekovitog bilja, dok će pčelarska zadruga „Bi Kuper Devča“ dobiti 6,24 miliona dinara za formiranje pčelinjaka u cilju razvoja selidbenog pčelarstva.

Obe novoosnovane zadruge su sa jugoistoka Srbije, iz Nišavskog upravnog okruga. Gadžin Han je jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji sa izrazito jakim migracionim kretanjima: prema popisu iz 2011. godine u toj opštini živi 8.357 stanovnika što je dvostruko manje u odnosu na period od pre 35 godina. Zabrinjavajuće mali je i broj mladih do 20 godina, kojih ima svega 15 odsto.

Merošina je izrazito poljoprivredna opština sa 14.800 stanovnika, poznata po čuvenoj „oblačinskoj višnji“ koja je zasađena na 1.500 hektara.

„Nastavićemo sa osnivanjem zadruga, a nekima drugima ćemo ostaviti da broje. Siguran sam da će se oni pre umoriti od brojanja, nego mi od osnivanja novih zadruga!“ – najavio je svoju dugoročnu zadrugarsku viziju ministar Krkobabić.

Podsetimo, prva dva ugovora potpisana su samo četiri meseca pošto je na prolećnom druženju zadrugara 11. aprila 2017. godine u Palati Srbija ministar Krkobabić najavio početak duge misije podizanja zadrugarstva u Srbiji. U prethodna četiri meseca ministar Milan Krkobabić je posetio i razgovarao sa sadašnjim i budućim zadrugarima predstavnicima jedinica lokalnih samouprava u sedam upravnih okruga u Srbiji, u kojima živi oko 1,5 miliona ljudi.

Na uspešan početak obnove zadrugarstva u Srbiji uticao je i niz događaja neuobičajenih za Srbiju. Prvi put su se aktivno uključile i opštine. Prvi put je Srpska akademija nauka i umetnosti, Akademijski odbor za selo na čelu s predsednikom, akademikom Draganom Škorićem, dala i daje punu podršku ideji o razvoju zemljoradničkog zadrugarstva. Prvi put su delovanje Vlade nedvosmisleno podržali profesori poljoprivrednih fakulteta. I ne manje važno – projekat „500 zadruga u 500 sela“ prvi put ima punu medijsku podršku.

U međuvremenu je, u okviru misije oživljavanja zadrugarstva, održan i Prvi sajam zadrugarstva u Srbiji i promovisana prva praktična škola zadrugarstva u ZZ „Voćar Slankamen“ , Novi Slankamen.

Svečanom potpisivanju prvih ugovora sa novoosnovanim zadrugama prisustvovali su i akademik Dragan Škorić, predsednici Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, prof. dr Zoran Keserović i drugi ugledni gosti.

KRKOBABIĆ POTPISAO UGOVORE SA PRVE DVE NOVOOSNOVANE ZADRUGE KRKOBABIĆ POTPISAO UGOVORE SA PRVE DVE NOVOOSNOVANE ZADRUGE KRKOBABIĆ POTPISAO UGOVORE SA PRVE DVE NOVOOSNOVANE ZADRUGE

10.08.2017.

PROMOVISANA PRVA PRAKTIČNA ŠKOLA ZADRUGARSTVA U SRBIJI

Krkobabić: Danas je izuzetan dan za zadrugarstvo Vojvodine i cele Srbije Milan Krkobabić, ministar za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i Nikola Kotarac, direktor Zemljoradničke zadruge „Voćar Slankamen“ Novi Slankamen potpisali su danas na plantažama voća u Novom Slankamanu Sporazum o dugoročnoj saradnji i projektu pod nazivom „Praktična škola zadrugarstva“.

Praktična škola zadrugarstva radiće po potrebi na volonterskim osnovama za potrebe svih zainteresovanih sadašnjih i budućih zadrugara, u okviru misije Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“. Prema finansijskim mogućnostima, planirana su i stručna predavanja eminentnih stručnjaka.

„9. avgust 2017. godine je izuzetan dan za zadrugarstvo Vojvodine i cele Srbije. Praktična škola zadrugarstva – Zemljoradnička zadruga „Voćar Slankamen“ Novi Slankamen služi na čast zadrugarstvu cele Srbije. Očekujemo da ovde dolaze zadrugari iz svih krajeva naše zemlje – da se posavetuju, da razgovaraju, da steknu znanje, da vide praktično kako funkcioniše dobra zadruga, da se uvere kako može 40-ak domaćina da se objedini i da ima svoje zasade, svoju hladnjaču izuzetne vrednosti kapaciteta više od 3.000 tona, kako može da se izveze 8.000 tona voća u Rusiju, a deo i u Evropsku uniju.

PROMOVISANA PRVA PRAKTIČNA ŠKOLA ZADRUGARSTVA U SRBIJI

Udruživanje 42 zadrugara u Zemljoradničku zadrugu „Voćar Slankamen“ Novi Slankamen je zaista impresivan poduhvat koji želimo da sledimo u celoj Srbiji, pogotovu u brdsko-planinskim i pograničnim područjima. Zahvalan sam direktoru Nikoli Kotarcu i svim zadrugarima što su spremni da svoje znanje bez naknade prenose drugima“ – rekao je ministar Krkobabić posle potpisivanja Sporazuma. Posebno je istakao da je izuzetno bitno što su misiju oživljavanja zadrugarstva u Srbiji zdušno podržali najumniji ljudi Odbora za selo SANU, na čelu sa predsednikom odbora akademikom Draganom Škorićem, kao i uvaženi profesori poput profesora Zorana Keserovića, najvećeg stručnjaka za razvoj voćarstva u Srbiji.

Na kraju posete ministar Krkobabić je istakao : „O zadrugarstvu se priča, to je dobro i treba da se priča. Ono što nas sve posebno raduje, osnivaju se nove zadruge. U petak potpisujemo prve ugovore. Zadrugarstvo je probuđeno. Mi osnivamo nove i dižemo na noge postojeće zadruge.“.

Akademik Dragan Škorić, predsednik Odbora za selo SANU, dao je punu podršku akciji oživljavanja zadrugarstva i istakao je da je dobra ideja da Zemljoradnička zadruga „Voćar Slankamen“ Novi Slankamen bude praktičan primer kako može, i kako treba da izgleda jedna zadruga.

Nikola Kotarac, direktor Zemljoradničke zadruge „Voćar Slankamen“ Novi Slankamen je naglasio da to što rade ministar Krkobabić i Vlada Srbije u istoriji zadrugarstva je do sada nepoznato, a za zadrugare i zadrugarstva dragoceno. Zemljoradnička zadruga „Voćar Slankamen“ Novi Slankamen će biti pravi primer praktične škole zadrugarstva.

Akciju obnove zadrugarstva pozdravio je predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov koji je obraćajući se ministru Krkobabiću izjavio: „Hvala Vam za sve što radite, samo tako nastavite... Imate našu punu podršku!“

20.07.2017.

SRBIJI POTREBNA NOVA RAZVOJNA REGIONALNA POLITIKA

Srbiji je potrebna nova regionalna razvojna politika kojom ćemo podsticati slabo razvijene krajeve i udruživanje ljudi po raznim osnovama, posebno u poljoprivredi. Ujednačeniji razvoj Srbije posebno je važan za okruge kakav je Borski u kome je samo u periodu 1991-2011 broj stanovnika smanjen čak za trećinu, a zadrugarstvo može da bude mnogo razvijenije - rekao je Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, obraćajući se medijima danas u Boru u okviru misije Vlade Srbije "500 zadruga u 500 sela Srbije".

SRBIJI POTREBNA NOVA RAZVOJNA REGIONALNA POLITIKA

Ništa bolja nije situacija u zadrugarstvu Borskog upravnog okruga. U Negotinu je 1899. godine osnovana Negotinska zemljoradnička zadruga za štednju, prva u istočnoj Srbiji, Posle Drugog svetskog rata u Borskom orkugu je bilo više od 110 zadruga (uglavnom u negotinskoj oppštini) a danas ih je svega 16; četiri u Boru, dve u Kladovu, jedna u Majdanpeku i devet u Negotinu.

Ministar Krkobabić je podsetio da će u nardne tri godine Vlada Srbije u osnivanje novih i revitalizaciju postojećih zadruga uložiti 25 miliona evra, a do kraja ove godine, u tzv. eksperimentalnoj fazi, 200 miliona dinara.

Načelnik Borskog okruga Miroslav Knežević i predsednici opštine Bor, Majdanpek, Negotin i Kladovo istakli su da je misija Vlade Srbije da uloži veliki novac u obnovu zadrugarstva velika razvojna šansa za ceo Borski okrug.

Ministar Milan Krkobabić posetio je ZZ "Timok" u Šarbanovcu i poljoprivredno gazdinstvo Novice Velkanovića.

SRBIJI POTREBNA NOVA RAZVOJNA REGIONALNA POLITIKA SRBIJI POTREBNA NOVA RAZVOJNA REGIONALNA POLITIKA SRBIJI POTREBNA NOVA RAZVOJNA REGIONALNA POLITIKA SRBIJI POTREBNA NOVA RAZVOJNA REGIONALNA POLITIKA SRBIJI POTREBNA NOVA RAZVOJNA REGIONALNA POLITIKA SRBIJI POTREBNA NOVA RAZVOJNA REGIONALNA POLITIKA

Fotograf: Saša Đorđević / Beta

05.07.2017.

Krkobabić u poseti Topličkom upravnom okrugu

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj, održao je danas sastanak u Prokuplju, gde je u okviru nastavka realizacije usvojenog Programa finansijske podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, obišao Toplički upravni okrug.

Ovim obilaskom, ministar Krkobabić je nakon višenedeljnih poseta Pčinjskom, Jablaničkom, Nišavskom, Pirotskom, a sada i Topličkom upravnom okrugu, upotpunio obilazak pet najnerazvijenijih regiona Srbije.

Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj zadrugarstva. U naredne tri godine u 500 velikih sela biće formirano 500 zadruga, za šta je Vlada Srbije izdvojila 25 miliona evra. Sredstva su budućim zadrugarima dostupna putem javnog konkursa za oživljavanje zadrugarsta, čijim je objavljivanjem započet program revitalizacije postojećih zadruga, otvaranje novih i na taj način oživljavanje srpskog sela.

Krkobabić u poseti Topličkom upravnom okrugu

Krkobabić je tom prilikom izjavio, da je realizacija pomenutog projekta posao od posebnog interesa i da udarni ekonomski deo programa predstavlja pokretanje privredne aktivnosti. „Da bi srpsko selo opstalo i funkcionisalo na najbolji način moramo obezbediti ambulantu, poštu, crkvu, osnovnu školu i zadrugu. U tom procesu očekujem svesrdnu podršku i pomoć predstavnika jedinica lokalnih samouprava, koji mogu dati ključni doprinos stvaranju normalnih uslova za ostanak mladih ljudi na selu, a to se može dogoditi samo ukoliko im omogućimo da biraju“ - rekao je Krkobabić.

Formiranjem zadruga omogućujemo horizontalno povezivanje većeg broja proizvođača i povećanje njihove produktivnosti. Prema poslednjim podacima na teritopriji Republike Srbije postoji 631 hiljada domaćinstava – vlasnika usitnjenih parcela, na kojima radi oko 1,400,000 ljudi. Zbog usitnjenosti poseda i niske produktivnosti ova lica su svrstana u red malih ali ne i robnih proizvođača, što će biti ako uspemo zajedničkim snagama da ih udružimo. U takvim okolnostima izbegli bismo probleme sa kojima se u ovom trenutku susreću malinari i proizvođači žita u Vojvodini.

Na kraju Krkobabić je istakao da nijedna Vlada u istoriji Srbije nije uložila neposredno tolika sredstva u podsticaj za oživljavanje srpskog sela , što je svakako pitanje od šireg nacionalnog značaja.

U okviru posete Topličkom upravnom okrugu održan je i sastanak kojem su prisustvovali predsednici opština Prokuplje, Blace, Žitorađa i Kuršumlija, kao i predstavnici zemljoradničkih zadruga i zadružnih saveza iz pomenutog okruga. Takođe, doprinos sastanku dao je i Branislav Gulan, član Odbora za selo SANU.

U okviru posete Topličkom upravnom okrugu ministar Krkobabić je sa učesnicima sastanka obišao poljoprivrednu zadrugu „Topličko sunce“ u selu Resinac, i zadrugara Vladana Orlovića.

Krkobabić u poseti Topličkom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Topličkom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Topličkom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Topličkom upravnom okrugu

Fotograf: Saša Đorđević / Beta

09.06.2017.

Krkobabić u poseti Pčinjskom upravnom okrugu

Nakon obilaska Nišavskog, Pirotskog i Jablaničkog upravnog okruga u proteklim nedeljama, danas je na red došao i Pčinjski upravni okrug. Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić zadužen za regionalni razvoj, održao je danas sastanak u Vranju, gde je otišao u obilazak Pčinjskog okruga u okviru nastavka realizacije usvojenog Programa finansijske podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Tom prilokom ministar Krkobabić je održao sastanak sa gradonačelnika grada Vranja, predstavnicima opština Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranjska Banja, Preševo, Trgovište i Surdulica, kojem su prisustvovali i predstavnici opštinskih službi zaduženih za poljoprivredu, okružni zadružni savez, kao i direktori zadruga iz Pčinjskog okruga. Kao i do sada, doprinos sastanku svojim aktivnim učešćem dali su i Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije i Risto Kostov, član Odbora za selo SANU.

Krkobabić u poseti Pčinjskom upravnom okrugu

Krkobabić je danas u Vranju izjavio da će Vlada Srbije u naredne tri godine, učiniti sve kako bi doprinela razvoju juga Srbije. Okosnica takve politike biće unapređenje zadrugarstva i profilisanje preduzeća koja će biti nosioci regionalnog razvoja, što podrazumeva utvrđivanje najmanje jednog nosećeg preduzeća, koje će da diktira tempo, pokreće privrednu aktivnost i omogući oživljavanje malih i srednjih preduzeća, jer priča o razvoju tih preduzeća bez postojećih nosećih firmi je „reciklirana populistička glupost koja je Srbiju koštala mnogo u proteklih 20 godina“.

Takođe je naglasio da u ovoj godini Vlada Srbije mora precizno da definiše mapu privrednog razvoja koja će biti usklađena sa novom ekonomskom politikom. Krkobabić je izjavio da stanje u zadrugama nije sjajno, da je započeta afirmacija zadrugarstva u cilju ozdravljenja postojećih zadruga i formiranja novih, ali da će insistirati i raditi na tome da na području svakog od ovih pet upravnih okruga, do Nove godine, bude osnovana najmanje jedna nova zadruga i revitalizovana jedna postojeća.

Među već postojećim zadrugama, kojih ima oko 1,500 na nivou cele teritorije Republike Srbije, ima onih koje postižu izvanredne rezultate i država će nizom sistematskih mera nastojati da oživi zadružni sistem koji treba opet da bude generator razvoja srpske poljoprivrede. Neke od tih mera su subvencije koje će država davati zadrugama, kao i subvencije za zapošljavanje mladih stručnjaka.

Naglasio je i da će Vlada Srbije moći da da „vetar u leđa“ zadrugama samo ukoliko predstavnici opština i gradova pređu sa reči na dela i aktivno se uključe u oživljavanje zadruga. Da nijedan projekat, nijedan novčani iznos neće biti odobren ukoliko se za to ne dobije saglasnost jedinice lokalne samouprave, da opštine imaju značajnu ulogu u ovom veoma zahtevnom poslu oživljavanja zadruga, jer su one te koje će obezbediti logistiku, administrativno- tehničke poslove, kao i poslovni prostor.

U okviru posete Pčinjskom upravnom okrugu ministar Krkobabić je sa učesnicima sastanka obišao zemljoradničku zadrugu „Kooperativa - Poljanica“ u selu Vlase.

Krkobabić u poseti Pčinjskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Pčinjskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Pčinjskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Pčinjskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Pčinjskom upravnom okrugu

07.06.2017.

Krkobabić u poseti Jablačinskom upravnom okrugu

Nakon obilaska Nišavskog i Pirotskog upravnog okruga u protekle dve nedelje, ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić zadužen za regionalni razvoj obišao je danas i Jablanički upravni okrug, gde je održao sastanak u okviru projekta realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije. Ovaj Program realizuje se kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

U okviru posete Jablaničkom upravnom okrugu održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici opština Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa i Crna Trava, kao i predstavnici zemljoradničkih zadruga i zadružnih saveza iz pomenutog okruga. Doprinos sastanku svojim aktivnim učešćem dali su i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, član Odbora za selo SANU Risto Kostov, kao i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Teme današnjeg sastanka su bile: Realizacija programa finansijske podrške zemljoradničkim zadrugama Jablaničkog upravog okruga i Uloga jedinice lokalne samouprave u njegovom sprovođenju.

Ministar Krkobabić je istakao da problem oživljavanja zadruga moramo rešavati na terenu, gde ćemo zajedno sa lokalnom samoupravom u direktnom kontaktu sa zadrugarima realizovati odredbe pomenutog Programa.

Posebno je istakao, da su prazna sela u rubnim delovima zemlje najozbiljniji izazov za nacionalnu bezbednost Srbije.

Nakon sastanka, ministar Krkobabić sa saradnicima je obišao zemljoradničku zadrugu „Zelena zvezda“ u selu Vinarce kao i poljoprivredno domaćinstvo zadrugara Ivana Stamenkovića.

02.06.2017.

Krkobabić u poseti Pirotskom upravnom okrugu

Nakon prošlonedeljne posete i obilaska Nišavskog okruga, ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić zadužen za regionalni razvoj obišao je danas Pirotski okrug u okviru realizacije usvojenog Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, kroz učešće države u ekonomsko–finasijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

Ministar Krkobabić održao je sastanak sa zamenikom gradonačelnika grada Pirota, predsednicima opština Bela Palanka, Babušnica i Dimitrovgrad, kojem su prisustvovali i predstavnici opštinskih službi zaduženih za poljoprivredu, okružni zadružni savez, kao i direktori zadruga iz Pirotskog okruga. Sastanku je prisustvovao i Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije. Teme današnjeg sastanka su bile realizacija programa finansijske podrške zemljoradničkim zadrugama Pirotskog okruga i uloga jedinice lokalne samouprave u njegovom sprovođenju.

Krkobabić je izjavio, da stanje u zadrugama nije sjajno, ali da među njima ima onih koje postižu izvanredne rezultate i da će država nizom sistematskih mera nastojati da oživi zadružni sistem koji treba opet da bude generator razvoja srpske poljoprivrede. „Država će davati subvencije zadrugama kojih trenutno ima na nivou zemlje oko 1,500, a davaće se i subvencije za zapošljavanje mladih školskih kadrova (agronoma, veterinara i sličnih stručnjaka). U celu priču aktivno je uključen i Odbor za selo Srpske akademije nauke i umetnosti. Reč je o eminentnim stručnjacima čija reč mora da se poštuje i uvažava“ - rekao je Krkobabić.

Ministar Krkobabić je izjavio da će do kraja godine na području Pirotskog upravnog okruga biti osnovana najmanje jedna nova zadruga i revitalizovana jedna postojeća.

Nakon sastanka, ministar Krkobabić sa saradnicima je obišao zemljoradničku zadrugu Bobolovac u selu Blato, grad Pirot i poljoprivredno domaćinstvo zadrugara Nebojše Markovića.

26.5.2017.

Krkobabić na drugom Sajmu za penzionere u Novom Sadu

Danas je u Novom Sadu otvoren drugi Sajam za penzionere. Sajam je otvorio ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić, koji se obratio prisutnima na svečanom otvaranju manifestacije pod sloganom „Za bezbrižnu starost“.

Na prošlom, a ujedno i prvom održanom Sajmu za penzionere, u sklopu aktivne politike uranoteženog regionalnog razvoja, ministar Krkobabić je pokrenuo akciju „Prijatan grad za pripadnike trećeg doba“ i izrazio zadovoljstvo što je ponovo među dragim prijateljima.

Novi Sad se uključio u impresivnu kolonu 25 evropskih gradova koji imaju epitet „Prijatan grad za ljude trećeg doba“. Ovaj sajam je jedan od vidova aktivnog uključivanja penzionera u sve tokove savremenog življenja. Pored rešavanja pitanja obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, Sajam predstavlja i savršeno mesto za okupljanje i druženje svih zainteresovanih penzionera, kao i odličnu priliku za razmenjivanje iskustava i utisaka, bavljenje različitim aktivnostima od kulturnih do sportskih i sticanje novih znanja i veština.

Krkobabić na drugom Sajmu za penzionere u Novom Sadu

Krkobabić je pozvao velike trgovačke lance da ubuduće pokažu visoku društvenu odgovornost, pre svega prema penzionerima kao svojim redovnim izuzetno bitnim kupcima. Ukupna masa za isplatu penzija je oko 5 milijardi evra koju penzioneri ne štede već troše. Krkobabić ih je pozvao da se ubuduće na sajmovima za penzionere koji će se organizovati na osovini Novi Sad – Beograd – Niš aktivno uključe i da je najmanje što mogu da urade za svoje najredovnije kupce da daju što je god moguće veće popuste, pa da ih i prepolove.

Ovaj Sajam nas je uverio da penzioneri Novog Sada znaju da uživaju u penzionerskim danima i da svoje slobodno vreme iskoriste na najbolji mogući način.

Krkobabić je poručio da penzioneri danas zaslužuju najveću pažnju i brigu, jer su to ljudi koji su stvorili ovu zemlju i trebalo bi da živimo jedinstveno, a ne paralelno. Ne mogu stariji da žive odvojeno, a mlađi pored njih, jer samo zajedno možemo da idemo napred. Zamolio ih je da ne bi trebalo da ubuduće govore o „ njihovom vremenu“ i o „prošlom vremenu“, već da shvate da i ovaj momenat pripada upravo njima.

Krkobabić je zaključio „Sad živimo i ovo je naše zajedničko vreme. Bijemo zajedničku bitku da nam svima bude bolje i ako budemo jedinstveni to će se i ostvariti“.

Krkobabić na drugom Sajmu za penzionere u Novom Sadu Krkobabić na drugom Sajmu za penzionere u Novom Sadu

18.5.2017.

Veliki dan za zadrugarstvo u Srbiji

Danas je na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu održana Druga konferencija pod nazivom „ Uloga zadrugarstva u razvoju poljoprivrede Srbije“.

U prepunoj sali zadrugarima Vojvodine i Srbije obratili su se Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine i ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić zadužen za regionalni razvoj.

Obraćajući se zadrugarima i učesnicima onferencije ministar Krkobabić je istakao: „ Danas je veliki dan za zadrugarstvo. Vlada Srbije je prepoznala značaj zadrugarstva i mi smo danas i zvanično objavljivanjem Konkursa za oživljavanje zadrugarsta, započeli program revitalizacije postojećih zadruga, otvaranje novih i na taj način oživljavanje srpskog sela“.

Krkobabić je naglasio da će se početi od najnerazvijenijih regionima Srbije: Pčinjskog, Topličkog, Jablaničkog, Nišavskog i Pirotskog, ali da će biti sredstava i za Vojvodinu kao i za ostale delove Srbije.

Projekat koji smo pokrenuli obuhvata otvaranje 500 zadruga u 500 sela. Procedura za konkurisanje za dodelu bespovratnih sredstava biće krajnje pojednostavljena. Bićemo atipični, papirologije će biti malo a komisija za dodelu sredstava biće veoma kompetentna, a činiće je predstavnici Odbora za selo SANU, profesori poljoprivrednih fakulteta i predstavnici zadružnih saveza – rekao je Krkobabić.

Ova prva godina poslužiće kao ogledni primer. Sabraćemo iskustva, šta je dobro a šta treba ispraviti, da bi u naredne tri godine ovaj važan projekat za očuvanje i oživljavanje srspkih sela sproveli do kraja.

12.5.2017.

Gradovi su puni ljudi ali nema posla a sela su prazna a posla je mnogo

Danas je u Gradskoj kući u Nišu Milan Krkobabić, ministar U Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj, održao sastanak sa predsednicima opština Nišavskog okruga, predsednicima regionalnih zadružnih saveza i direktorima zadruga Nišavskog regiona. Sastanku je prisustvovao potpredsednik Odbora za selo SANU prof. dr Milovan M. Mitrović. Povod današnjeg sastanka bilo je jučerašnje usvajanje Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije i odobravanje programa podsticajnih sredstava za otvaranje novih zadruga i revitalizaciju postojećih. Teme sastanka su bile realizacija programa finansijske podrške zemljoradničkim zadrugama Nišavskog okruga i dogovor o inicijativi za formiranje složene zadruge Nišavskog okruga.

Na sastanku, ministar Milan Krkobabić je istakao, da je posle veka i po ova Vlada shvatila značaj razvoja sela i neophodne obnove zadrugarstva. Ovim podsticajnim sredstvima omogućiće se povećanja osnovnog stada, povećanja površina pod biljnom prozvodnjom, nabavka opreme poljomehanizacije radi obezbeđenja više faza prerade proizvoda za poznatog kupca. Krkobabić je najavio da će sledeće nedelje biti raspisan konkurs za dodelu sredstava za projekte koji budu izabrani. Konkurs će trajati do 1. oktobra 2017. godine.

Prisutnima na sastanku održana je kratka prezentacija o zadrugama i o svim neophodnim informacijama vezanim za konkurs.

Potpredsednik Odbora za selo SANU profesor Mitrović je u svoje ime i u ime predsednika akademika Dragana Škorića dao punu podršku inicijativi oživljavanja zadrugarstva i potvrdio aktivno učešće svih članova Odbora SANU u ovom tako važnom projektu oživljavanja srpskog sela.

Posle sastanka u Gradskoj kući ministar Krkobabić i učesnici sastanka obišli su zadrugu u opštini Merošina koja se bavi uzgojem čuvene Oblačinske višnje. Tamo su razgovarali sa zadrugarima i konstatovali da je u ovakve projekte neophodno da se aktivno uključe Vlada, lokalne samouprave i zadrugari. Zadruga u Merošina će konkurisati za dobijanje sredstava za otvaranje hladnjače koja im je neophodna radi većeg otkupa i skladištinja, što bi u velikoj meri unapredilo i povećalo obim proizvodnje i tako nastavili sa uspešnim gajenjem čuvene Oblačinske višnje.

25.4.2017.

Puna podrška Odbora za selo SANU konceptu ministra Milana Krkobabića vezanog za obnovu zadrugarstva u Srbiji

Danas 25.04.2017. godine u Palati Srbije održan je sastanak ministra u Vladi Republike Srbije Milana Krkobabića zaduženog za regionalnii razvoj i rad javnih preduzeća i članova Odbora za selo SANU koju je predvodio predsednik Odbora akademik Dragan Škorić.

Članovi Odbora za selo SANU dali su punu podršku konceptu ministra Milana Krkobabića koji je vezan za obnovu zadrugarstva i revitalizaciju sela u Srbiji. Na sastanku je dogovoreno zajedničko delovanje kabineta ministra, SANU-a, naučnih instituta, zadružnih saveza i svih drugih relevantnih činioca na ovom značajnom i velikom poslu.

Prvi korak u realizaciji ovog koncepta je Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom Upravnom okrugu.

Program će početi da se sprovodi u prvoj polovini maja ove godine.

Ukupan iznos podsticajnih sredstava predviđenih budžetom Republike Srbije za ovu godinu je 200.000.000,00 dinara. Maksimalan iznos od 6.250.000,00 namenjen je kao namenski podsticaj za osnivanje novih zadruga, a iznos do 12.500.000,00 predviđen je za razvojne projekte postojećih zemljoradničkih zadruga.

Značajnu ulogu u ovom programu će imati i jedinice lokalne samouprave kao i Zadružni savez Srbije i regionalni zadružni savezi.

Na sastanku ministar Milan Krkobabić je posebno istakao da ovo nije posao za jednu vladu i jednog ministra već proces koji će trajati više godina da bi ostvarili rezultate čiji je cilj jake zadruge i bolji život u selima Srbije.

Na sastanku je zaključeno da se pokrene zajednička inicijativa za formiranje Nacionalnog zadružnog saveta Republike Srbije.

11.4.2017.

PROLEĆNO OKUPLjANjE ZADRUGARA SRBIJE

Danas je u Palati Srbije održan skup pod nazivom "Prolećno okupljanje zadrugara Srbije" u organizaciji ministra u Vladi Srbije Milana Krkobabića zaduženog za ravnomerni regionalni razvoj. Skupu je prisustvovalo više od 30 predstavnika jedinica lokalnih samouprava iz 5 najnerazvijenijih regiona Srbije: Niškog, Topličkog, Pčinjskog, Jablaničkog i Pirotskog.Prisutni su bili i predsednici zadružnih saveza Srbije, preko 50 direktora zadruga i više od 20 predstavnika regionalnih zadružnih saveza.

Ministar Milan Krkobabić istakao je novi početak obnove zadrugarstva u Srbiji i da je jedan od osnovnih ciljeva današnjeg okupljanja osnivanje poljoprivrednih zadruga koje će obuhvatiti 500 sela u Srbiji.

Programom koji je predstavljen na današnjem skupu država Srbija se aktivno uključuje u obnovu i razvoj zadrugarstva.

Prisutnima je održana prezentacja "Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešće države u ekonomsko- finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini" za koji je opredeljen budžet od 200 miliona dinara.

Opšti cilj ovog programa je sistemsko unapređenje kvaliteta života kroz ravnomernu raspodelu dohotka, povećanje ekonomskih mogućnosti seoskih sredina vraćanjem poverenja u zadružnu svojinu i njihovo uključenje u tržište finalnih prehrambrenih proizvoda.

Sredstva iz ovog programa su namenjena za povećanje osnovnog stada, povećanja površina pod biljnom prozvodnjom, nabavka opreme poljomehanizacije radi obezbeđenja više faza prerade proizvoda za poznatog kupca.

Podsticajna sredstva će se dodeljivati od dana objavljivanja konkursa do utroška sredstava predviđenih budžetom za ovu namenu.

24.2.2017.

Zadrugama oživeti sela

Ministar u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić, danas je posetio opštinu Merošina i obišao selo Oblačina, gde je nastavljena akcija „Država Srbija u selima Srbije”.

On je meštanima Oblačine predao na upotrebu uslužni centar koji će im u velikoj meri olakšati život, jer se pod istim krovom nalaze opštinska ispostava, pokretni poštanski šalter i ambulanta i sve poslove će moći da obave u istom danu. Od naredne sedmice ova pogodnost biće na raspolaganju i žiteljima još četiri merošinska sela – Azbresnice, Baličevca, Balajnca i Lepaje.

Kako je istakao Milan Krkobabić, na ovaj način država, javna preduzeća i lokalne samouprave objedinjuju nedovoljno iskorišćene resurse i zajedničkim snagama pokreću niz praktičnih stvari, koje će i mlade ohrabriti da ostaju na selu. U ovoj fazi obezbeđuju se lekarske, administrativne i poštanske usluge na kućnom pragu, a u planu je oživljavanje 500 zemljoradničkih zadruga u 500 sela.

„Višnja je najvažniji brend za ovo područje, koje je poznato kao voćarski kraj, i to treba podržati. U Oblačini već postoji jedna zadruga, a formiraćemo još jednu. Merošina i njoj slične opštine treba da baziraju svoj razvoj na poljoprivredi, jer za to imaju dobre uslove, a država će im u tome pomoći. U ovih pet najnerazvijenijih regiona Nišavskom, Topličkom, Pirotskom,Jablaničkom i Pčinjskom, otvorićemo 20 zadruga, pokreneti razvoj sela i omogućiti mladim ljudima uslove za ostanak na selu. ”, rekao je ministar Krkobabić.

Predsednica Opštine Sanja Stajić ukazala je da ova akcija mnogo znači za više od 4.000 meštana pet seoskih naselja Merošine, jer im se dostupnošću osnovnih usluga poboljšava kvalitet života.

Događaju u Oblačini prisustvovala je i Mira Petrović, v. d. direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije” koje je, pre svega vođeno posvećenošću da svojim uslugama dopre do svakog građanina, prvo prepoznalo značaj ove akcije i postalo njena okosnica.

17.2.2017.

Knjaževac: Tri pogona za proizvodnju sira, počeće da rade do kraja godine

U okviru sprovođenja nove politike regionalnog razvoja, ministar bez portfelja Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća i predsednik novoformiranog Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda, danas je posetio opštinu Knjaževac, gde je, nakon Svrljiga, Batočine, Vršca, Boljevca i Despotovca, nastavljena akcija „Država Srbija u selima Srbije”.

Od danas i pet sela knjaževačke opštine – Beli Potok, Krenta, Koželj, Lepena i Jelašnica – ili više od 500 stanovnika Timočke krajine, može da računa na osnovne usluge lekara, poštara i opštinara jednom nedeljno u svom mestu.

„Danas sam sa predsednikom opštine Knjaževac i sa predsednicima mesnih zajednica dogovorio početak pilot projekta u kome će Vlada Republike Srbije, u sklopu politike regionalnog razvoja, podržati otvaranje tri pogona za proizvodnju kozjeg sira, koje će početi da rade do kraja godine. To je ključni projekat za Knjaževac kome treba pokretačka snaga, jer ćemo na ovaj način zaposliti ljude i pokrenuti privredu. Lokalna samouprava će obezbediti osnovno stado od 500 koza i prostor za ove sirane dok će država obezbediti neophodnu opremu“, istakao je ministar Krkobabić.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva nove regionalne razvoje politike Vlade Republike Srbije je i formiranje 500 zemljoradničkih zadruga u 500 najvećih sela. U sklopu tog projekta koji će pomoći lokalna samouprava i Vlada Srbije, ministar Krkobabić je sa predsednicima mesnih zajednica dogovorio osnivanje tri specijalizovane zadruge koje će biti okosnica razvoja ovog kraja.

U ime lokalne samouprave punu zahvalnost za iniciranje i sprovođenje akcije „Država Srbije u selima Srbije”, uputio je predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić i istakao da je ovo dobar primer kako država kroz svoje institucije, resorno ministarstvo i javna preduzeća, može da dopre i stanovništva koje živi u najudaljenijim selima.

Nastavku akcije, kojom država konkretnim potezima ide u susret svojim građanima, prisustvovala je i Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije. Podjednako uspešna u projektima koje diktira tržište, ali i svakodnevni život, Pošta Srbije od početka je deo ove akcije i daje joj veliki doprinos.

Sa pet sela u oštini Knjaževac, do sada je obuhvaćeno ukupno 30 sela, a sledi još 25 na području Merošine, Brusa, Vranja, Novog Pazara i Preševa.

3.2.2017.

Pet stotina zadruga u pet stotina sela

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća i predsednik novoformiranog Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda, danas je posetio opštinu Despotovac u okviru sprovođenja nove politike regionalnog razvoja i obišao selo Lomnicu gde je nastavljena akcija „Država Srbija u selima Srbije”, čiji je inicijator.

Žitelji Lomnice dobili su mogućnost da jednom nedeljno u centru svog sela imaju osnovne zdravstvene, administrativne i poštanske usluge, što će narednih dana biti dostupno i meštanima Panjevca, Trućevca, Zlatova i Lipovice, odnosno za oko 3.000 stanovnika najudaljenijih sela despotovačke opštine.

Prema rečima ministra Krkobabića, približavanje osnovnih usluga stanovištvu manjih mesta prvi su koraci u pilot-projektu kojim država konkretnim potezima ide u susret svojim građanima i pokazuje da nisu zaboravljeni gde god da žive.

„Danas sam razgovarao sa predsednikom opštine Despotovac o mogućnosti uključivanja ostalih javnih preduzeća u akciju i definisali smo da su posebno značajne potrebe za uključivanjem „Puteva Srbije” u nju. Znači, sada radimo po pitanju zdravstva, pošte i administracije, a potom ćemo da uredimo lokalne puteve”, rekao je ministar i iz razgovora sa čelnicima despotovačke opštine posebno istakao temu oživljavanja zadruga.

„Dobio sam informaciju da su ovde funkcionisale dve zadruge koje su zamrle, a na nama je da ih vratimo. Projekat podrazumeva 500 zadruga u 500 sela Srbije. Hoćemo da individualni poljoprivredni proizvođači i zemljoradnici imaju mesto gde mogu da ponude svoje proizvode, gde mogu da kupe repromaterijal, da se obrate za savet i pomoć. Da to ne bude ni nakupac ni prekupac, nego njihova zadruga. To je funkcionisalo u Srbiji u 19. i u 20. veku, funkcionisaće i sada u 21. veku”, rekao je Milan Krkobabić.

Tokom posete Lomnici ministar Krkobabić se posebno obradovao susretu sa rudarom u penziji Milovanom Milosavljevićem, nekadašnjim rekorderom u proizvodnji, kao i sa učenicima Srednje tehničke škole za kuvare i konobare, koji su, prema njegovim rečima, pravi primer prednosti dualnog obrazovanja, spoja teorijskih znanja i prakse.

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska ministra Krkobabića u Gornju Resavu, uz ocenu da ona predstavlja pozitivan signal da stižu bolji dani za život na selu.

Događaju u Lomnici prisustvovala je i Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije, preduzeća koje je prvo prepoznalo značaj ove akcije i postalo njena okosnica.

Akcija „Država Srbija u selima Srbije” već je sprovedena na području Svrljiga, Batočine, Vršca i Boljevca. Uključenjem Despotovca, obuhvaćeno je 25 sela od ukupno planiranih 55 sela širom Srbije.

 

Pogledajte starija saopštenja

Covid19 Nacionalni tim za preporod sela srbije Rezultati konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za investicione projekte zadrugama u 2019. godini  Ukidanje pečata