Naslovna » Arhiva » Saopštenja - 2018. godina

Saopštenja

08.12.2018.

KRKOBABIĆ U POSETI NIŠAVSKOM OKRUGU I SAJMU PENZIONERA U NIŠU

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj, posetio je danas Opštinu Doljevac gde je sa rukovodstvom te opštine razgovarao o ravnomernom regionalnom razvoju i revitalizaciji zadrugarstva.

 Krkobabić u poseti Nišavskom okrugu i sajmu penzionera u Nišu

„Svih 16 naseljenih mesta ove opštine zaslužuju istu pažnju i dobre uslove za život, a zadruge su put do toga. Ove godine jedna zadruga iz Doljevca dobila je 7,5 miliona bespovratnih sredstava, a u narednom periodu očekujemo da povežemo i umrežimo više njih i da ljudi vide svoju sigurnu budućnost ovde. “ izjavio je Krkobabić i dodao da predstoji zajednički rad na primenjenoj edukaciji kako bi se doprlo do što više domaćina i olakšao njihov put do boljitka.

Predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić i zamenik predsednika Miloš Vuković zahvalili su ministru na poseti i izjavili da će lokalna samouprava nastaviti da radi na lokalnim i atarskim putevima, da zapošljava što veći broj žitelja i daje pomoć u svakom vidu za mlade parove, kako bi svim stanovnicima opštine obezbedila što bolje uslove za život. „Zadruge su najbolji način da našim malim proizvođačima obezbedimo „radno mesto na otvorenom“ a od koga će moći pristojno da žive“ rekao je Ljubić.

Nakon toga Krkobabić je u Oficirskom Domu u Nišu svečano otvorio „5. SAJAM ZA PENZIONERE“ i obratio se prisutnima rečima „Ova manifestacija postaje već tradicionalna i i ove godine protiče u duhu praznika“.


Krkobabić je poručio da penzioneri danas zaslužuju najveću pažnju i brigu i da s pravom očekuju da im primanja budu uvećana, redovna i sigurna.


Posebno se obratio lokalnim samoupravama i trgovinskim lancima „Dobrog i lojalnog kupca svuda u svetu trgovac uvažava i pazi. Danas, kada su penzije redovne, sigurne i uvećane penzioneri predstavljaju svakako sigurnog i solidnog kupca jer godišnje potroše gotovo pet milijardi evra na tržištu“. Ministar je tako apelovao na društvenu odgovornost velikih trgovinskih lanaca i lokalnih samouprava da budu još darežljiviji kada su popusti u pitanju i nedeljne i mesečne akcije za ovu grupaciju stanovništva.


Dvodnevni sajam u Nišu okuplja više od 30 izlagača i osmišljen je kao mesto susreta starije populacije gde će kroz prezentacije, izložbe i radionice biće predstavljene usluge u oblastima socijalne zaštite, pomoći i nege u kući, zdravlja, edukacije, volontiranja, zdrave ishrane, rekreacije i hobija, stvaralaštva, putovanja, osiguranja i bezbednosti kao i iz oblasti pravne zaštite. Takođe, posetioci će moći da se upoznaju sa brojnim medicinskim, farmakološkim i prehrambenim proizvodima, preparatima i uslugama.

Novina ovog petog sajma za penzionere je izložbeno – prodajni paviljon namenjen zadrugama, gde će tridesetak izlagača zadruga u ova dva dana imati priliku da posetioce upoznaju sa paletom svojih proizvoda.

 Krkobabić u poseti Nišavskom okrugu i sajmu penzionera u Nišu Krkobabić u poseti Nišavskom okrugu i sajmu penzionera u Nišu Krkobabić u poseti Nišavskom okrugu i sajmu penzionera u Nišu

06.12.2018.

PROJEKAT „500 ZADRUGA U 500 SELA“

Složene zadruge – Početak nove ere u zadrugarstvu

Na svečanosti danas priređenoj u Palati Srbija ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj potpisao je, zajedno sa predsednicima opština kojima složene zadruge pripadaju, ugovore o dodeli bespovratnih sredstava prvim složenim zadrugama u Srbiji.

 Složene zadruge – Početak nove ere u zadrugarstvu

Ovo je do sada najznačajniji korak u istoriji zadrugarstva gde država složene zadruge, kao veće privredne subjekte, na konkretan način finansijskim sredstvima, osnažuje sa ciljem da one postanu nosioci privrednog razvoja svojih okruga.

Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj i podržala koncept složenih zadruga po savremenom, evropskom modelu. Ovi privredni subjekti treba da postanu nosioci razvoja svog kraja, da se bave višim fazama prerade proizvoda, istraživanjem i razvojem i da budu ozbiljni konkurenti pri izvozu na strana tržišta izjavio je nakon potpisivanja ministar Krkobabić.

Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2018. godini, a složene zadruge Prva složena ZZ „Naši Voćari“ iz Požege i Složena voćarska zadruga „Složni voćari“ iz Novog Slankamena novac su dobile za tehničko tehnološko unapređivanje procesa proizvodnje i više faze prerade voća.

Složena zadruga «Naši voćari» iz Požege koju čini 5 zadruga iz različitih regiona Centralne Srbije dobila je 59 miliona 420 hiljada dinara, a ukupna vrednost investicije je oko 89 miliona dinara (ostatak stredstava ulaže sama složena zadruga). Direktor ove složene zadruge Božo Joković rekao je da je danas istorijski dan za zadrugarstvo, selo i Srbiju jer, prema njegovim rečima, seljak u Srbiji nije više građanin drugog reda. On je istakao da je podrška koju Vlada daje za zadrugarstvo prepoznata od strane malih proizvođača koji se sve više udružuju radi zajedničkog nastupa i plasmana proizvoda na tržište pa i rešavanja svih problema sa kojima se suočavaju u proizvodnji.

Složena zadruga «Složni voćari» koju čini 4 zadruge dobila je 59 miliona 800 hiljada dinara, a ukupna vrednost investicije je oko 74 miliona dinara (ostatak stredstava ulaže sama složena zadruga)

Svečanom potpisivanju ugovora sa složenim zadrugama prisustvovali su članovi Akademijskog odbora za selo SANU, predsednik odbora, ujedno i predsednik Komisije za dodelu bespovratnih sredstava, akademik Dragan Škorić, predstavnici Zadružnih saveza, prof. dr Zoran Keserović i drugi ugledni gosti.

Akademik Škorić je istakao da će Srpska Akademija Nauka i Umetnosti, odbor za selo, nastaviti da podržava svaku aktivnost koja ima za cilj opstanak srpskog sela i kvaliteta života u njemu i da je njegova želja da se zadruge udružuju u korporacije kako bi mogle da pariraju multinacionalnim kompanijama.

Podsetimo, uspešna obnova zadrugarstva u Srbiji počela je prošle, 2017. godine aktivnim radom Kabineta ministra za regionalni razvoj uz podršku najeminentnijih naučnih i stručnih institucija naše zemlje, Akademijskog odbora za selo SANU, kao i profesora poljoprivrednih fakulteta. Prošle godine bespovratna sredstva dobile su 22 zadruge, ove 2018. godine čak 72, što znači da je država na konkretan način finansijskim sredstvima u kratkom vremenskom roku, pomogla male proizvođače udružene u oko 90 privrednih subjekata, zadruga. Ipak, pravi pokazatelj uspeha ovog projekta je broj od 320 novoformiranih zadruga u Republici Srbiji za godinu i po dana, dok se pre toga godišnje oko 100 zadruga gasilo. Treba istaći i da je od pomenutog broja novoosnovanih zadruga samo trećina konkurisala za bespovratna sredstva iz Budžeta Republike Srbije, što je jasan pokazatelj da motiv za osnivanje nije bio isključivo novac.

 Složene zadruge – Početak nove ere u zadrugarstvu Složene zadruge – Početak nove ere u zadrugarstvu Složene zadruge – Početak nove ere u zadrugarstvu

22.11.2018.

PROJEKAT „500 ZADRUGA U 500 SELA“

Krkobabić: Srbija je danas dobila 73 „fabrike pod otvorenim nebom“

Na svečanosti danas priređenoj u Palati Srbija ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj potpisao je čak 73 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama iz čitave Republike, tačnije iz Južne, Centralne, Istočne i Zapadne Srbije, kao i AP Vojvodine i Kosova i Metohije.

 Krkobabić: Srbija je danas dobila 73 „fabrike pod otvorenim nebom“

„Srbija je danas dobila 73 „fabrike pod otvorenim nebom“ koje će postati okosnica razvoja sela Srbije. Prvi put u istoriji načinjen je tako veliki korak za zadrugarstvo, zahvaljujuću vladi Aleksandra Vučića, koja je prepoznala problematiku i značaj ovog pitanja za čitavu naciju“ – izjavio je nakon potpisivanja ministar Krkobabić.

Svoj potpis na ugovore stavili su i gradonačelnici ili predsednici opština, dajući tako podršku lokalne samouprave ovom projektu od nacionalne važnosti.

Novac, u ukupnom iznosu od 804 miliona dinara (685 miliona za stare i novoformirane i 119 miliona za složene zadruge), dobilo je 73 zadruge i to 14 stočarskih, 9 voćarskih, 12 ratarskih, 4 zadruge koje se bave proizvodnjom lekovitog bilja, 4 povrtarske, 7 pčelarskih i čak 21 zadruga kojima je delatnost viša faza prerade proizvoda.

Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2018. godini.

Predsednik Akademijskog odbora za selo, ujedno i predsednik Komisije za dodelu bespovratnih sredstava, akademik Dragan Škorić rekao je da je danas istorijski dan za zadrugarstvo, kada je podsticajna sredstva dobio ovako veliki broj zadruga. On je istakao da je potrebno uključiti i institute, još više spojiti nauku i struku sa praksom, kako bi naše selo bilo konkurentno u proizvodnji i životnom standardu svakom evropskom selu.

Podsetimo, uspešna obnova zadrugarstva u Srbiji počela je prošle, 2017. godine aktivnim radom Kabineta ministra za regionalni razvoj, a delovanje Vlade nedvosmisleno su podržale najeminentnije naučne i stručne institucije naše zemlje, Akademijski odbor za selo na čelu sa akademikom Draganom Škorićem, kao i profesori poljoprivrednih fakulteta. Veoma važan partner u ovom poslu bile su i ostale lokalne samouprave kao ključni činilac za opstanak i obnovu sela. Dodeljena su bespovratna sredstva za rad 22 zadruge koje sada posluju novom snagom, ali pravi pokazatelj uspeha ovog projekta je broj od 319 novoformiranih zadruga u Republici Srbiji za godinu i po dana, dok se pre toga godišnje oko 100 zadruga gasilo.

Svečanom potpisivanju ugovora sa zadrugama prisustvovali su i predsednici Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, dr Miladin Ševarlić, prof. dr Zoran Keserović i drugi ugledni gosti.

 Krkobabić: Srbija je danas dobila 73 „fabrike pod otvorenim nebom“ Krkobabić: Srbija je danas dobila 73 „fabrike pod otvorenim nebom“ Krkobabić: Srbija je danas dobila 73 „fabrike pod otvorenim nebom“ Krkobabić: Srbija je danas dobila 73 „fabrike pod otvorenim nebom“

22.10.2018.

PROJEKAT „500 ZADRUGA U 500 SELA“

KOMISIJA POČELA SA RADOM- ZADRUGARI OČEKUJU PRVA ODOBRENA SREDSTVA

Danas je u Palati Srbija u prostorijama Kabineta ministra za regionalni razvoj održana prva sednica Komisije za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama u 2018.godini.

 Miholjdanski sabor zadrugarstva 2018

Programom podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, predviđeno je učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2018. godini na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, a naročito u pet južnih upravnih okruga - Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom.

U 2018. godini ovim Programom, koji realizuje Kabinet Milana Krkobabića zadrugama će biti bespovratno dodeljeno 823 miliona 515 hiljada dinara, što je za četiri puta više nego u 2017. godini, kada je započet projekat oživljavanja zadrugarstva u Srbiji popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“

„ Sredstva su namenjena za nabavku mehanizacije i opreme, osnovnog stada i višegodišnjeg zasada. Očekujemo da budu racionalno korišćena kao i do sada i nastavljamo da pratimo rezultate i efekte ulaganja“ izjavio je Krkobabić i dodao „ nismo zaboravili ni našu južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, gde ćemo finansijski podržati određeni broj zadruga“

Predsednik Komisije i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić rekao je da ovaj projekat menja sliku srpskog sela jer udruživanjem mali proizvođači zajednički izlaze na tržište i zajednički rešavaju sve probleme.“Želja nam je da Srbija sa svojim selom bude napredna i nastupi sa svojim prepoznatljivim proizvodima“

Planirano je da ove godine bespovratna sredstva dobije oko 70 zadruga na celoj teritoriji Srbije. Novoformiranim zadrugama, prema ranije utvrđenim uslovima konkursa biće dodeljivano do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara. Složene zadruge, kao novinu na ovim prostorima, očekuje iznos do 60 miliona dinara.

Podsećamo, prošle godine Vlada Srbije dodelila je 196 miliona dinara, a sredstva su dobile 22 zadruge u južnoj, centralnoj Srbiji i Vojvodini. Od sredine 2017. godine, kada je pokrenut projekat „500 zadruga u 500 sela“ u Srbiji je osnovano više od 300 novih zadruga što je pravi pokazatelj velikog uspeha ove akcije i sveopšteg buđenja zadrugarstva.

19.10.2018.

MIHOLjDANSKI SABOR ZADRUGARSTVA 2018

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, održao je uvodno izlaganje i učestvovao u panel diskusiji na manifestaciji Miholjdanski sabor zadrugarstva 2018 koju je Zadružni savez Nišavskog i Topličkog okruga u saradnji sa Kabinetom ministra za regionalni razvoj danas organizovao u Nišu.

 Miholjdanski sabor zadrugarstva 2018

„Zadrugarstvo je duh, pokret, upućuje nas na komšiju, na lokalnu zajednicu, na spoznaju da sebi sa svojima možemo najbolje da pomognemo“ rekao je ministar Krkobabić uz napomenu da su za zadrugarstvo neophodna i novčana sredstva, za šta je u Budžetu Republike Srbije ove godine opredeljeno 825 miliona dinara.

Skupu su prisustvovali član Akademijskog odbora za selo SANU, Branislav Gulan, predsednik Zadružnog Saveza Srbije Nikola Mihailović, doajen zadrugarstva Branko Maričić, kao i predsednici regionalnih zadružnih saveza, načenici okruga, gradonačelnici i predsednici opština pet južnih okruga Srbije, opštinske službe za poljoprivredu, direktori zadruga i zadrugari.

Krkobabić je izjavio da je sa 311 novoosnovanih zadruga od početka Projekta Vlade Srbije jasno da je oživeo duh zadrugarstva u Srbiji i da ga je teško zaustaviti. „Ovo je projekat od nacionalnog značaja, nije partijski obojen i nema opoziciju“.

Branko Maričić, doajen zadrugarstva u Srbiji rekao je da Država treba da pomaže razvoju zadrugarstva ali da ne treba da se osloni isključivo na nju već da interesi zadrugara budu pokretačka snaga daljeg razvoja zadruge.

Učesnici skupa analizirali su efekte preduzetih mera za unapređenje zadrugarstva projektom „500 zadruga u 500 sela“ (Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom, Pčinjskom upravnom okrugu). Kao što je poznato prošle godine su novoosnovanim i postojećim zadrugama u celoj Srbiji, na osnovu pomenutog Programa bespovratno dodeljena sredstva u ukupnom iznosu od 196 miliona dinara, dok su sredstva za istu namenu, za tekuću godinu, planirana u iznosu od 825 miliona dinara, uz napomenu da će biti pomognuto i zadrugarstvo na Kosovu i Metohiji.

Pored navedenog, tema skupa bilo je i unapređenje saradnje sa jedinicama lokalne samouprave, dosadašnja iskustva u radu novoosnovanih i postojećih zadruga - putu zadružnih proizvoda „od njive do trpeze“, kao i problemi sa kojima se savremeni zadrugari suočavaju.

U holu Doma vojske organizovana je prezentacija zadruga južne Srbije, te su posetioci mogli da se upoznaju sa zadrugarima i informišu o njihovim aktivnostima i proizvodima.

Medijski pokrovitelj ovog događaja je Društvo agrarnih novinara, a s obzirom da ono potiče iz Vojvodine, članovi udruženja su ovom prilikom podelili članske kartice i svojim kolegama sa juga Srbije i tako na svom primeru pokazali gest udruživanja.

 Miholjdanski sabor zadrugarstva 2018

12.10.2018.

Krkobabić u poseti Rasinskom upravnom okrugu

ČUDO U LAZAREVCU KRAJ KRUŠEVCA

Udruženi domaćini iz Rasine uložili su znanje, novac i uz pomoć sredstava iz Budžeta Republike Srbije napravili objekat u ravni velikih svetskih investitora. Izmeštanjem 150 hiljada kubnih metara zemlje potpuno je izmenjena geografija ovog kraja“ rekao je Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zaduženog za regionalni razvoj u današnjoj radnoj poseti Rasinskom upravnom okrugu i zadruzi u mestu Lazarevac kod Kruševca.

 Čudo u Lazarevcu kraj Kruševca

Ministar se prethodno u Gradskoj kući Kruševca sastao sa gradonačelnicom Jasminom Palurović i rukovodstvom opštine gde je zajedno sa predsednikom Akademijskog odbora za selo Draganom Škorićem i saradnicima razgovarao na temu zadrugarstva, mera za oživljavanje srpskog sela i ravnomernog regionalnog razvoja naše zemlje.
„Ove godine je u Budžetu opredeljeno četiri puta više sredstava nego lane i to je jasan znak da radimo pravu stvar. Isto tako, lokalne samouprave moraju da nam budu partner na tom putu, tako što će osim administrativno tehničke podrške zadrugama, opredeliti posebna sredstva za tu namenu. “ rekao je ministar i poželeo da u ovom kraju sledeće godine vidi i jednu složenu zadrugu.

Krkobabić je izjavio i da tek predstoji rad na novoj politici ravnomernog regionalnog razvoja i da je u tom cilju neophodna izrada mape rejona uz institucionalno utemeljena rešenja.

Gradonačelnica grada Kruševca Jasmina Palurović zahvalila je ministru na poseti i ocenila kako je teritorija opštine Kruševac poznata po voćarstvu, povrtarstvu, gajenju sadnog materijala i kalemova, kao i stočarstvu i da su joj potrebni podsticaji u razvoju i udruživanju, pa će grad nastaviti da uvećava i modifikuje, za to već odvojen namesnki fond, u cilju poboljšanja kvaliteta života seoskog stanovništva.

Nakon sastanka ministar je sa saradnicima obišao zemljoradničku zadrugu „Euro –Duo Kalem“ u mestu Lazarevac, 25 km od Kruševca kojoj je dodeljeno 11,3 miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za postojeće i formiranje novih zadruga.
Ova zadruga uspešno posluje od 2006. godine, bavi se gajenjem voća i proizvodnjom sadnog materijala, a sa svojih 8 članova i preko 40 kooperanata (sa teritorije opština Kruševac, Trstenik i Varvarin), godišnje proizvede skoro milion voćnih sadnica i 500 tona svežeg voća (jabuka, krušaka, šljiva, trešanja...) namenjenih uglavnom izvozu u Rusiju, Gruziju, Kazahstan, Tadžikistan, Uzbekistan i Kirgistan.
Zadruga je novcem dobijenim iz Programa kupila minusno/plusnu lager komoru za skladištenje voća, povrća i sadnog materijala.

Predsednik Akademijskog odbora za selo Dragan Škorić ocenio je da su svi preduslovi tu da ova zadruga postane stožer razvoja ovog voćarskog kraja i da se očekuje da se višim stepenom prerade pozicionira i na stranom tržištu.

Direktor zadruge „Euro –Duo Kalem“ Dejan Miladinović zahvalio je ministru na poseti i rekao da su, kao zadruga, spremni za novi korak, u smislu viših faza prerade, na čemu se nadaju da će zaraditi i više nego na prodaju primarnog proizvoda.

 Nema razvijene poljoprivrede bez razvijenog stočarstva

05.10.2018.

Krkobabić u poseti Šumadijskom upravnom okrugu

NEMA RAZVIJENE POLjOPRIVREDE BEZ RAZVIJENOG STOČARSTVA

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj posetio je danas Šumadijsi upravni okrug.
Ministar je svoju posetu započeo u Kragujevcu gde se sastao sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem i rukovodstvom grada Kragujevca i razgovarao o zadrugarstvu, oživljavanju sela i ravnomernom regionalnom razvoju zemlje.

 Nema razvijene poljoprivrede bez razvijenog stočarstva

„Rešili smo da oživimo nešto što je bilo eminentno i našem mentalitetu i što je predstavljalo način života u Srbiji, ali ne po starim već po novim principima, principima evropskog zadrugarstva“, rekao je ministar i naglasio da na prvo mesto sada stavljamo transfer znanja i tehnologije i tako pravimo adekvatan privredni subjekat koji je u stanju da se pozicionira na tržištu.

Pravimo specijalizovane zadruge u koje proizvođači ne unose svoju zemlju ili mehanizaciju već samo svoje proizvode koje tako pretvaraju u robu, a to je, prema rečima Krkobabića, naš cilj.

Gradonačelnik Nikolić zahvalio je ministru na poseti i ocenio kako je teritorija opštine Kragujevac poznata po stočarstvu i da su joj potrebni podsticaji u razvoju i udruživanju, a grad će nastaviti da deluje u tom smeru, da daje administrativnu i logističku podršku, u cilju poboljšanja kvaliteta života seoskog stanovništva.

Ministar se osvrnuo i na fenomen pustog sela koji se nadvio nad nama, jer od 4700 sela u Srbiji njih 1200 je gotovo nestalo, a od toga 980 sela ima manje od 100 stanovnika.

Sa činjenicom da oživljavanjem zadrugarstva rešavamo ključna nacionalna pitanja, složio se i Branislav Gulan, član Akademijskog odbora za selo SANU koji je ukazao na poražavajuće činjenice da trenutno u 150.000 seoskih kuća niko ne živi a da čak 50.000 nema ni vlasnika. Gulan je viđenja da je zadruga srž svakog sela i veoma je optimističan u proceni ovog projekta Vlade Republike Srbije.
“U Srbiji se do sada godišnje gasilo 100 zadruga a za ovih godinu dana osnovano je čak nešto više od 300 novih“, rekao je Gulan.

Svoju posetu Krkobabić je nastavio u selu Cerovac kod Kragujevca gde je obišao novoosnovanu zadrugu K & S“, kojoj je dodeljeno 6 miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za postojeće i formiranje novih zadruga. Zadruga je tim sredstvima kupila grla ovaca rase Sjenička pramenka i Il de Frans i opremu za merenje i šišanje ovaca.

Direktor zadruge Goran Dunić zahvalio je Kabinetu ministra na pomoći koju je zadruga dobila i istakao da je zadrugama potrebno što više ovakvih projekata jer sami, ne bi mogli da dođu do okako kvalitetnih grla. Dunić je u sledećoj fazi razvoja zadruge najavio otvaranje ili mini mlekare ili mini klanice, u zavisnosti od tržišta i plasmana.

 Nema razvijene poljoprivrede bez razvijenog stočarstva Nema razvijene poljoprivrede bez razvijenog stočarstva

21.09.2018.

Projekat „500 zadruga u 500 sela“

Krkobabić: Potrebno je mnogo više novca za rubna područja

Danas je u opštini Dimitrovgrad počela s radom još jedna zadruga čije je osnivanje direktnim sredstvima pomogla Vlada Republike Srbije.

„Rubna- pogranična područja zaslužuju ali i zahtevaju da im posvetimo posebnu pažnju. I pored svih napora, a primetno je da su mnogi za pohvalu, ta područja se ubrzano prazne. Usud puste zemlje se polako ali sigurno nadvija nad nama. Treba da reagujemo dok ne bude kasno. Da krenemo od Budžeta za 2019. godinu i mnogo mnogo više novca za rubna područja. rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom otvaranja zadruge „Stara Pojata“ u selu Željuša.

 Krkobabić: Potrebno je mnogo više novca za rubna područja

Ovoj novoosnovanoj zadruzi u Pirotskom upravnom okrugu, koja ima 5 članova, dodeljeno je prošle godine 5,7 miliona dinara za tehnološku liniju za pečenje paprike kapaciteta 300kg/sat sa svom pratećom opremom i tri horizontalna zamrzivača zapremine 400l. U prostorijama koje su u vlasništvu zadrugara, postavljeno je i pušteno u rad savremeno postrojenje, a ove prve godine zadruga je otkupila i preradila tri tone paprike.
„Svaki uloženi dinar dat iz projekta za ovu namenu se može ovde praktično videti, u tehnološkoj liniji za pečenje paprika koja je omogućila dobijanje ajvara. Cilj je da ne izvozimo primarni proizvod već da ga prerađujemo. Ovi ljudi su pravi primer i ako svojim kvalitetom i kvantitetom pokažu da su pravi, tržište će se samo stvoriti“ napomenuo je Krkobabić.

Direktorka zadruge Dušica Sredojević naglasila je koliko je ova investicija značajna za nove zadrugare koji su i do sada vredno radili, ali će tek sada biti neumorni kako bi udruženi, uz novu opremu što bolje iskoristili sve potencijale koje im proizvodnja finalnog proizvoda pruža.

Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad je prethodno, na prijemu ministra u zgradi Opštine Dimitrovgrad istakao doprinos ministra Krkobabića razvoju privrede ovog kraja i naglasio kako će lokalna samouprava nastaviti da podržava svaku inicijativu za opstanak malih sredina. „Pražnjenje sredina je prisutno van svih velikih gradskih centara i mi smo odlučni da se priključimo svakoj aktivnosti koja bi to sprečila. Već sada izdvajamo za zadrugarstvo sredstva u opštinskom budžetu za poljoprivredu i nadamo se da ćemo ovčarstvo i povrtarstvo, po kojima je ovaj kraj bio poznat, vratiti na pravi put“

 Krkobabić: Potrebno je mnogo više novca za rubna područja

07.09.2018.

Krkobabić u poseti Moravičkom upravnom okrugu

Budi se privredno čudo Gornjeg Milanovca

„Moravički okrug dobro funkcioniše. Ovde su vredni ljudi koji imaju znanje kao ključni resurs, a njega treba još više iskoristiti u smeru organske proizvodnje“ rekao je ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić u današnjoj poseti Moravičkom upravnom okrugu.

 Krkobabić u poseti Moravičkom upravnom okrugu

„U Srbiji je pod organskom proizvodnjom svega 16.000 hektara, dok u Evropskim zemljama 20 procenata ukupne poljoprivredne proizvodnje čine organski uzgajani proizvodi“ podsetio je ministar.

Na sastanku održanom u Gornjem Milanovcu u prepunoj sali Okružnog Načelstva, Krkobabić je sa svojim saradnicima još jednom predstavio Program sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije i podsetio da je od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirano čak 302 zadruge što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Krkobabić je naglasio da je ukupan iznos dodeljenih sredstava iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugarstvu u 2017. godini, iznosio 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a za ovu 2018. godinu najavio je čak četiri puta veći iznos, novih 825 miliona dinara, koje će država izdvojiti za zadruge.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zahvalio je ministru na poseti i na tome što je prepoznao njihovu inicijativu za udruživanje i doneo novu. „Mi ćemo, kao lokalna samouprava dati svoj pun doprinos ovoj inicijativi jer smatramo da se samo udruživanjem i zaokruženom proizvodnjom može podići proizvodnja na teritoriji cele Srbije“. Kovačević je naglasio da

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Dragan Škorić istakao je da zadruga treba da postane nosilac promena na selu jer naš seljak ne može nikako sam opstati. Škorić je pozvao seljane da se bave proizvodnjom već prepoznatljivih proizvoda,svojstvenih geografskim područjima sa kojih dolaze, a zatim ih pozvao na šire, horizontalno i vertikalnoudruživanje kako bi se suprotstavili svetskim brendovima.

Radnom sastanku na tremu zadrugarstva prisustvovali su članovi Akademijskog odbora za selo SANU, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, rukovodstvo opštine, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Moravičkog upravnog okruga.

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima posetio novoosnovanu ZZ „Ugrinovci“ u selu Ugrinovci, kojoj je, iz prošlogodišnjeg Programa namenjenog zadrugama dodeljeno 6 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku plastenika.

Radojica Radojičić, direktor ove zadruge, koja ima 6 zadrugara i 20 kooperanata izjavio je da su brzo uvideli da je ovaj vid proizvodnje isplativiji u odnosu na gajenje na otvorenom prostoru i da narednih godina očekuju ozbiljnije prinose.
Naime 2 hetara proizvodnje pod plastenikom daje prinose kao 10 hektara na otvorenom prostoru.

 Krkobabić u poseti Moravičkom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Moravičkom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Moravičkom upravnom okrugu

06.09.2018.

Susret Krkobabića sa pokrajinskim sekretarom Vojvodine za poljoprivredu i Zadružnim savezom Vojvodine

Obnova zadrugarstva zajednički cilj i najviši stepen saradnje

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, sastao se danas u Palati Srbija sa pokrajinskim sekretarom Vojvodine za poljoprivredu, Vukom Radojevićem i predsednikom Zadružnog saveza Vojvodine, Radisavom Jovanovom, sa saradnicima.

 Susret Krkobabića sa pokrajinskim sekretarom Vojvodine za poljoprivredu i Zadružnim savezom Vojvodine

Tema sastanka bile su mere neophodne za ravnomerni regionalni razvoj zemlje i opstanak sela Srbije oživljavanjem zadrugarstva kroz sinergiju zajedničkog delovanja republičkih i lokalnih vlasti uz tesno partnerstvo Zadružnog saveza.

Sasvim je sigurno da se u ovom projektu cilj republičke i pokrajinske Vlade apsolutno podudaraju jer je Vojvodina upravo kolevka zadrugarstva, pa i danas ima najuspešnije zadruge” izjavio je Krkobabić i dodao da su sva dosadašnja iskustva u saradnji Kabineta sa organima Pokrajinske vlasti i lokalnim samoupravama Vojvodine pozitivna. “Ovaj projekat od najvećeg nacionalnog zanačaja može se sprovesti samo uz snažno zajedničko delovanje republičkih, lokalnih vlasti uz aktivnu podršku. Srpske Akademije nauka i umetnosti ” rekao je ministar.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević izjavio je da je današnji sastanak potvrda jasne spremnosti i izražene volje da se na najbolji mogući način koordiniraju aktivnosti iz oblasti zadrugarstva. “Nema jakog sela bez jake zadruge” rekao je Radojević i istakao da samo zadrugama možemo unaprediti poljoprivrednu proizvodnju i učiniti da mali proizvođači nađu svoje mesto na zahtevnom.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radisav Jovanov izjavio je da ovo što je u prethodne dve godine urađeno za zadrugarstvo nije urađeno u proteklih170 godina. “Konačno se šira javnost upoznala sa značajem zadruga ” istakao je Jovanov.

Prošle godine bespovratnim sredstvima pomognut je rad 4 zadruge u ovoj autonomnoj pokrajini, a ove godine interesovanje je veliko, na Konkurs se prijavilo preko 60 zadruga sa teritorije Vojvodine.

 Susret Krkobabića sa pokrajinskim sekretarom Vojvodine za poljoprivredu i Zadružnim savezom Vojvodine

24.08.2018.

Krkobabić u poseti Borskom upravnom okrugu

Postoje i sela Majdanpeka. Čekaju da budu viđena.

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić posetio je danas Borski upravni okrug.

Krkobabić u poseti Borskom upravnom okrugu

Ministar je svoju posetu počeo u brdima sela Topolnica gde je, u razgovoru s meštanima ovog i okolnih sela, sa svojim saradnicima predstavio ovogodišnji Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga.

„Nerazvijena i opustela brdsko planinska i rubna područja su najvažniji deo mozaika ravnomernog regionalnog razvoja, a to treba da bude imperativ Republike Srbije. Ko to ne vidi, ne vidi daleko. Nema rešenja sa strane, rešenja su upravo ovde“ rekao je ministar Krkobabić i istakao da je projekat „500 zadruga u 500 sela “ pre svega namenjen ovim opustelim područjima gde nema puteva, mostova, ambulante, škole, televizijskog i signala mobilne telefonije.

Govoreći o značaju zaustavljanja pražnjenja rubnih brdsko planinskih područja Krkobabić je podstakao meštane sela na udruživanje jer su poljoprivreda i stočarstvo jedini izvori njihove egzistencije, a samo udružena ta poljoprivredna gazdinstva mogu opstati.

Svoj radni obilazak Milanovačkog kraja Krkobabić je nastavio posetom domaćinstvu u blizini Donjeg Milanovca gde je takođe razgovarao o osnivanju zadruga u selima ove opštine, a mladi poljoprivrednik Ilija Badrkić, koji se bavi stočarstvom i poljoprivredom, izrazio je spremnost da sa nekolicinom svojih prijatelja osnuje zadrugu i još jednom na delu pokazao optimizaam mladih za opstanak života na selu.

Prisutnima su se obratili i član Akademijskog odbora za selo SANU, Branislav Gulan i predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović koji su se takođe obratili prisutnima pojasnivši im značaj udruživanja.

Krkobabić u poseti Borskom upravnom okrugu

17.08.2018.

Krkobabić u poseti Srednjobanatskom upravnom okrugu

Rubna područja kao epicentar konkretnog delovanja

„Prazne kuće i prazne staje, naročito u rubnim područjima, su otvoren, neodložan poziv za državu i lokalnu samoupravu da reaguju“ izjavio je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom posete zemljoradničkoj zadruzi „Modoš“ u selu Jaša Tomić, jednoj od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

Krkobabić u poseti Srednjobanatskom upravnom okrugu

„Danas tehnologija ide napred, znanje takođe i tim pre što u ovim krajevima ne obilujemo radnom snagom, mehanizacija mora da prati zemlje u okruženju, a i dalje“ rekao je Krkobabić i naznačio da je ovo pravi put da se strateški reši pitanje pražnjenja rubnih delova naše zemlje i spreči usud praznog mesta koji se preteći nadvio nad Srbijom. Jaša Tomić je selo u Banatu koje prema poslednjem popisu ima 2.500 stanovnika, a realno stanje je, kako navode meštani, da ih nema više od 1500.

Ministar se osvrnuo i na stočarstvo čiju obnovu je nazvao „imperativom agrara“ iznoseći podatke da je devedesetih godina Srbija izvezla 30.000 tona najkvalitetnijeg mesa, bebi bifa, a 2015.godine tek 315 tona istog proizvoda.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov izjavio je da je ova zadruga dokaz da su ova sredstva došla u pravo vreme na pravo mesto i da je mestima, poput ovog, na 2 km od Rumunske granice, potrebna ista pažnja kao i jugu Srbije. Prema njegovim rečima, ovakve akcije su jedini način da mladi ljudi sa svojim porodicama ostanu u ruralnim sredinama.

Direktor ZZ „Modoš“ Milan Žebeljan istakao je koliko je ova savremena mehanizacija, koja je zamenila dotrajalu, u stanju da poboljša konkretne rezultate rada na 3.000 hektara koliko zadruga, zajedno sa svojim kooperantima, obrađuje.

ZZ „Modoš“ se od 1995. godine bavi proizvodnjom, prodajom i otkupom poljoprivrednih proizvoda (kukuruz, pšenica, suncokret, soja). Imaju 70 članova i 600 kooperanata, a iz prošlogodišnjeg državnog Programa za razvoj zadrugarstva dobili su 10 miliona dinara za specijalizovanu mehanizaciju (teleskopski manipulator i sejalicu).

Ove godine planirano je u Budžetu Republike Srbije novih 825 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu. Konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava starim i novoosnovanim zadrugama je upravo završen i obrada prijava je u toku, a složene zadruge mogu konkurisati do 15.septembra 2018. godine.

Krkobabić u poseti Srednjobanatskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Srednjobanatskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Srednjobanatskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Srednjobanatskom upravnom okrugu

10.08.2018.

Krkobabić u poseti Mačvanskom upravnom okrugu

MAČVA – DIV KOJI TREBA DA SE PROBUDI

„Očuvanje i revitalizacija sela je zadatak od opšteg nacionalnog i društvenog značaja i više nego bitno je da budemo jedinstveni u tome. Sela i male sredine zaslužuju isti tretman kao veliki gradski centri i naše opredeljenje je da definišemo jednu novu politiku ravnomernog regionalnog razvoja i sve ono što institucionalno mora da je prati. Ta nova politika treba da bude sinteza više različitih politika koje moraju da se susreću i presecaju, a ne da idu paralelno, da bi čitav taj koncept bio primenljiv na terenu“ rekao je danas ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom posete opštini Bogatić, jedne od osam opština Mačvanskog upravnog okruga.

Ministar se u zgradi opštine Bogatić sastao sa čelnicima ove i drugih opština ovog upravnog okruga, stručnim službama za poljoprivredu, direktorima zadruga i zadrugarima. Svoj stručni doprinos sastanku dali su Branislav Gulan, član Akademijskog odbora za selo SANU, Borislav Kovačević, narosni poslanik, Malenko Majstorović, predsednik Zadružnog saveza Kolubarskog i Mačvanskog okruga i Mladen Ignjatović, doajen zadrugarstva.

Krkobabić u poseti Mačvanskom upravnom okrugu

Krkobabić je podsetio da su potencijali Mačve, osim stočarstva i ratarstva, prirodni geotermalni izvori, kapaciteta i do 4000 litara u sekundi, što je ekvivalent vrednosti 30 tona nafte, te da je velika šteta da takva prirodna bogatstva ostaju neiskorišćena. Ministar je pozvao meštane ovih krajeva da osim poljoprivrednih, obrazuju i zadruge u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac, zahvalio je ministru na poseti i rekao da 30 hiljada hektara obradivih površina Mačve čeka na udruživanje malih proizvođača jer na današnjem tržištu ne postoji garantovana otkupna cena, a veliki trgovinski lanci i u manjim mestima traže kvalitet ali i kontinuitet. „Samo udruženi moći će da se izbore“ reči su predsednika opštine koji je potvrdio da će na putu udruživanja biti snažna podrška u ime lokalne samouprave.

Po završetku sastanka ministar je obišao gazdinstvo „Gačića magaza“, vlasnika Zorana Gačića koji se bavi proizvodnjom više vrsta voća i povrća i ima preradu svojih proizvoda u džem, slatko, ajvar, likere, rakije i vino. Dobitnik je nagrade za najbolje kupinovo vino na sajmu etno hrane i pića u Beogradu 2014.godine.

Ove godine planirano je u Budžetu Republike Srbije novih 825 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu, a Konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava je u toku i traje do 15. avgusta 2018. godine za stare i novoosnovane zadruge i do 15.septembra za složene zadruge. Starim zadrugama namenjeno je do 15 miliona dinara, novoosnovanim (one koje su osnovane 2017. i 2018. godine) do 7,5 miliona dinara, a složenim zadrugama, kao novini na teritoriji Srbije, do 60 miliona dinara.

Krkobabić u poseti Mačvanskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Mačvanskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Mačvanskom upravnom okrugu

07.08.2018.

Krkobabić u poseti Blacu

DINAR ULOŽEN U AGRAR, U POLjOPRIVREDNA GAZDINSTVA, U ZADRUGE JE NAJBOLjE ULOŽEN DINAR

„Svaki uložen dinar u agrar, u poljoprivredna gazdinstva, u zadrugarstvo je najbolje uložen dinar. Višestruko se vraća u ekonomskom smislu, ali i onom širem, opštenarodnom i opštedržavnom, kroz opstanak i revitalizaciju sela Srbije“ rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom posete zemljoradničkoj zadruzi „Blačka Blace“, jednoj od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

Ministar se pre obilaska zadruge, u zgradi opštine Blace, a kasnije u prostorijama Kulturnog centra, sastao sa čelnicima opštine Blace, stručnim službama za poljoprivredu, vlasnicima zadruga i zadrugarima Topličkog okruga.

Krkobabić je izneo da je ovo pravi put da se strateški reši pitanje gajenja i plasmana poljoprivrednih proizvoda u Srbiji i podsetio da je suva šljiva bila najveći izvozni proizvod Srbije, krajem prošlog veka. Naime 1897. godine bilo je izvezeno 30.000 tona suve šljive u Sjedinjene Američke Države, što je Srbiji donelo prihod od 37 miliona dolara.

Krkobabić u poseti Blacu

Predsednik opštine Blace Milan Ćurčić, zahvalio je ministru što je prepoznao da je pravo ulaganje upravo u osnovni izvor prihoda stanovnika ovog kraja, a to je poljoprivreda. Potvrdio je da će podrška lokalne samouprave ostati bezrezervna, poželeo da iznos sredstava za tu namenu ostane održiv ili uvećan.

Direktor ZZ „Blačka Blace“ Dušan Zečević istakao koliko je ova investicija značajna za 8 zadrugara i 70 njihovih ko operanata koji zajedno obrađuju 100 hektara zemljišta pod šljivom i višnjom.

„Zadruge su jedini spas za srpsko selo. Trenutno na teritoriji Blaca postoje četiri a smatram da je optimum 30 zadruga. Moramo da budemo spremni za ono što nas čeka na tržištu Evropske Unije a zadruge su jedini recept za to“.

Ova zadruga je osnovana 2016. godine i ove godine očekuje promet od 20 do 30 miliona dinara.

Zemljoradničkoj zadruzi „Blačka Blace“ u Topličkom upravnom okrugu dodeljeno je 12,2 miliona dinara za izgradnju hladnjače kapaciteta 200 tona i opreme za duboko zamrzavanje voća, berač za koštičavo voće i traktor.

Ove godine planirano je u Budžetu Republike Srbije novih 825 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu, a Konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava je u toku i traje do 15. avgusta 2018 za zadruge i do 15.septembra za složene zadruge.

Krkobabić u poseti Blacu Krkobabić u poseti Blacu Krkobabić u poseti Blacu

03.08.2018.

Susret Krkobabića sa Regionalnim razvojnim agencijama

NUŽNA MAPA REJONA SRBIJE

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, sastao se danas u Palati Srbija sa direktorima Akreditovane Regionalne Razvojne Agencije (ARRA) Panonreg iz Subotice, Milanom Maličevićem, ARRA Zlatibor iz Užica, Slavkom Lukićem i ARRA Novi Pazar, Samirom Kačaporom.

Na sastanku su razmatrane adekvatne mere za ravnomerni regionalni razvoj zemlje kroz pripreme za fomiranje Nacionalnog saveta za regionalni razvoj i izradu nove Strategije regionalnog razvoja Republike Srbije.

Neophodno je što pre definisati novu politiku ravnomernog regionalnog razvoja koja bi smanjila nejednakosti regiona, a istovremeno pospešila njihovo individualno razvijanje i prepoznatljive osobenosti” rekao je Krkobabić.

Susret Krkobabića sa Regionalnim razvojnim agencijama

Ministar je istakao da je prvi korak u tom velikom neodložnom poslu, izrada mape rejona Srbije, rejona koji treba da predstavljaju zaokruženo jedinstvo prirodnih, demografskih, ekonomsko-privrednih, socioloških i kulturnih osobenosti sa upečatljivim gravitacionim centrom.

U izradi mape rejona ključnu ulogu, kako je naveo ministar, imaće Akademijski odbor za selo Srpske Akademije nauka i umetnosti na čelu sa akademikom Draganom Škorićem, uz saradnju svih relevantnih odbora Akademije za realizaciju ovog projekta od najvećeg nacionalnog zanačaja.

Gore pomenute razvojne agencije deo su Srpske Akreditovane Regionalne Razvojne Agencije (SARRA), koja broji 16 članica na teritoriji Republike Srbije. Svoje usluge pružaju u sektorima ruralnog razvoja, infrastrukture, životne sredine, turizma.Član su relevantnih međunarodnih organizacija i iza sebe imaju 432 projekta ukupne vrednosti 106 miliona eura.

Predsednik skupštine SARRA i direktor Regionalne razvojne agencije iz Užica, Slavko Lukić, zahvalio je, u ime svih članova, ministru što je prepoznao regionalne razvojne agencije kao partnere za sprovođenje projekata koje država realizuje u ovom segmentu i mehanizam za podršku i davanje stručnog mišljenja stanja na terenu, kao i za i praćenje postignutih rezultata.

31.07.2018.

“500 ZADRUGA U 500 SELA - GODINA I”

266 NOVIH ZADRUGA I 22 POMOGNUTE SREDSTVIMA REPUBLIKE SRBIJE

Kabinet ministra Milana Krkobabića zaduženog za regionalni razvoj predstavio je danas na svečanosti upriličenoj u Palati Srbija rezultate postignute u prvih godinu dana rada Kabineta i projekta “500 zadruga u 500 sela”, odnosno rezultate realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije dodelom bespovratnih podsticajnih sredstava novoosnovanim i postojećim zadrugama.

“Zadrugarstvo-udruživanje nije želja već neophodnost. Usitnjen posed, male površine, koja ne prelazi u proseku 4,5 hektara nameću udruživanje kao imperativ. Da malog proizvođača učinimo robnim proizvođačem!

Bez zadruge nema sela, bez sela Srbija je u problemu. Fenomen puste zemlje je usud Srbije u 21.veku“ rekao je ministar.

Na svečanosti su bili predstavljeni konkretni rezultati rada Kabineta, kako kroz iznose bespovratnih sredstava dodeljenih zadrugama u 2017. godini, tako i kroz ekonomske efekte ovih investicija.

“500 ZADRUGA U 500 SELA - GODINA I”

Ukupan iznos dodeljenih sredstava prošle godine bio je 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a Kabinet ministra Krkobabića istakao je učinke nekih od njih.

U zadruzi „Agrodunav“ Karavukovo“ kupili su 50 steonih junica simentalske rase, koje su na svet donele 48 teladi, a već sledeće godine mogu da računaju da će njihovo osnovno stado dostići čak 150 grla. Proizvodnju mleka su udvostručili sa 1000 na 2000 litara dnevno;

U specijalizovanoj zemljoradničko-stočarskoj zadruzi „1. decembar“ u Žitorađi, koja tržištu Srbije isporučuje oko 20.000 tovljenika godišnje, ugradnjom podnih grejnih ploča, ne samo da su osavremenili proces proizvodnje, već su svakodnevni utrošak električne enrgije smanjili za 5 do 6 puta. Oplemenili su i rasni sastav, tako da očekuju povećanje godišnje proizvodnje za oko 1.000 tovljenika;

U zadruzi „Agro eko voće“ u Arilju kupili su opremu za preradu malina u gotove proizvode: kompote, džemove, sokove. Očekuju da u narednim godinama preradom malina svoju zaradu povećaju za čak 50 procenata.;

U „Voćaru Slankamen“ iz Novog Slankamena kupovinom specijalne mehanizacije povećali su efikasnost, smanjili rizične situacije i dobili sertifikat o HASAP standardu, bez koga ne bi više mogli da izvoze u Rusiju i zemlje Evropske unije;

U „Zelenoj zvezdi“ u selu Vinarce, Leskovac, nabavili su sortirku za okruglaste proizvode – paradajz, baburu i pakiricu i poslove koje su ranije završavali za sedam dana, sada rade za samo jedan dan. Kupovinom sistema za navodnjavanje sa kompjuterskim navođenjem očekuju povećanje proizvodnje za 30 procenata i podizanje kvaliteta za čak 50 odsto!;

Pčelarsko-voćarska zadruga „Med i voće“ u Vlasotincu realno očekuje dupliranje sadašnje proizvodnje meda od tri tone;

Poljoprivredna zadruga „Zaplanjski zasad“ iz Gadžinog Hana višim stepenom prerade – proizvodnjom eteričnih ulja - očekuje da profit uveća za 4 do 5 puta. Najviše raduje podatak da je broj kooperanata te zadruga sa 22 povećan na 72. Novih 50 porodica se pridružilo zadruzi posle dobijanja bespovratnih sredstava, a to znači da će oko 2.000 građana Gadžinog Hana obezbediti svoju egzistenciju u okviru zadruge.

Ove 2018. godine u delu državne kase namenjenom zadrugama već je četiri puta više novca, 825 miliona dinara čeka da da novi impuls razvoju zadrugarstva i ministar je pozvao zadrugare da se prijave na konkurs koji je u toku.

Prezentovano je i ko odlučuje o dodeli sredstava. Glavnu reč u tom odgovornom i osetljivom poslu imaju članovi Akademijskog odbora za selo SANU, ugledni univerzitetski profesori i čelnici oba vodeća zadružna saveza, čime su zadovoljena dva važna kriterijuma: stručnost i demokratičnost.

Prisutnima su se obratili predsednik Akademijskog odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić, predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, kao i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radoslav Jovanov. U ime svih lokalnih samouprava, čiji je potpis na svakom Ugovoru o dodeli bespovratnih sredstava neophodan, obratio se predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević, a u ime svih zadruga koje su sredstva dobile, direktor voćarske zadruge iz Slankamena Nikola Kotarac.

Svako na svoj način, istakli su kako je posle dugo vremena u Srbiji vraćeno poverenje u udruživanje i trasiran pravi put kojim se uz struku i nauku stiže do srpskih domaćina i konkretnog rešenja njihovih problema i tako daje nada da se može stati na put pražnjenju i odumiranju srpskih sela.

Događaju su prisustvovali i doajeni zadrugarstva u Srbiji – magistar zadrugarstva Slobodan Sivčev i gospodin Branko Maričić.

Prof Vladimir Goati, Sivčev, Maričić Akademik Dragan Škorić Nikola Kotarac, direktor zadruge Voćar Slankamen Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Saša Đorđević, predsednik opštine Gadžin Han 500 ZADRUGA U 500 SELA - GODINA I 500 ZADRUGA U 500 SELA - GODINA I

13.07.2018.

KRKOBABIĆ U POSETI ZLATIBORSKOM I RAŠKOM UPRAVNOM OKRUGU

SRBIJA VAPI ZA NOVOM POLITIKOM RAVNOMERNOG REGIONALNOG RAZVOJA

„Koncept razvoja zadrugarstva ima opštenarodni značaj. Bez udruživanja za domaćina sa malom parcelom nema boljitka“ rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj u današnjoj radnoj poseti Zlatiborskom i Raškom upravnom okrugu.

KRKOBABIĆ U POSETI ZLATIBORSKOM I RAŠKOM UPRAVNOM OKRUGU

Na sastanku održanom sa rukovodstvom okruga i saradnicima, u opštini Prijepolje, u okviru predstavljanja ovogodišnjeg Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih, ministar je podsetio da je prošle godine ,posle mnogo vremena, udruživanje na pravi način vraćeno u Srbiju, a da je ove godine za te namene odvojeno novih 825 miliona dinara čime će biti potpomognut rad do 70 zadruga i formiranje prvih složenih zadruga na ovim prostorima.

„Jedan od osnovnih zadružnih principa je princip neutralnosti- političke, nacionalne, verske i rasne“ istakao je ministar, „Neophodno je što pre definisati novu politiku ravnomernog regionalnog razvoja koja bi smanjila sve nejednakosti regiona, a istovremeno pospešila njihovo individualno razvijanje i karakteristične osobenosti“.

U radnoj poseti s ministrom bio je i narodni poslanik i predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo dr Muamer Zukorlić.

„Ukoliko ne pokažemo da je čovek sa svojom porodicom najvažniji, sve ostale priče gube smisao“ rekao je muftija i pozvao na udruživanje rečima „Tamo gde je zajedništvo tamo je prosperitet.“ Zukorlić je rekao da je pravi izbor da vlast konsultuje nauku i da je to jedini put do boljitka.

Prisutnima se obratio i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, akademik Dragan Škorić rečima „Zadruge treba da budu nosioci razvoja sela. Struka i nauka Srbije voljne su da pomognu u stvaranju nove ere srpskog sela, da mladi pokušaju da ostanu ili vrate se u svoj zavičaj“.

Ministar se u toku dana na više lokacija Sjeničke i Tutinske Pešteri susreo sa vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava, predstavio program zadrugarstva i popričao o aktuelnim problemima koji muče vlasnike malih gazdinstava.

KRKOBABIĆ U POSETI ZLATIBORSKOM I RAŠKOM UPRAVNOM OKRUGU

05.07.2018.

Srbija zaslužuje pravu politiku regionalnog razvoja

Krkobabić u Regionalnoj razvojnoj Agenciji „Panonreg“

«Danas, na godišnjicu rada Vlade Republike Srbije, osim sumiranja rezultata važno je da otvorimo i nova pitanja, a za nas je to nova strategija regionalnog razvoja kojoj se posvećujemo u narednom periodu i formiranje Nacionalnog saveta za regionalni razvoj. Zajedno, oni moraju da budu nosioci razvoja zemlje.» rekao je ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić danas u Subotici.

Krkobabić u Regionalnoj razvojnoj Agenciji „Panonreg“

Ministar se sastao sa predstavnicima Razvojne agencije “Panonreg” vođenim direktorom te agencije Milanom Maličevićem i sa predsednikom Zadružnog saveza Vojvodine Radisavom Jovanovim sa saradnicima. Sastanku sa ministrom prisustvovao je i Branislav Gulan, član akademijskog odbora za selo Srpske Akademije Nauka i Umetnosti.

Na sastanku su razmatrane adekvatne mere za ravnomerni regionalni razvoj zemlje kroz pripreme za fomiranje Nacionalnog saveta za regionalni razvoj i izradu nove Strategije regionalnog razvoja Republike Srbije.

Predstavljen je i koncept oživljavanja zadrugarstva u Srbiji i realizacija Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2018.godini.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov izrazio je svoje zadovoljstvo što je ministar Krkobabić prepoznao najmanje ćelije privrede, zadruge, kao potencijal regionalnog razvoja i rekao kako su rezultati njihove dvogodišnje saradnje već jasno vidljivi na terenu.

Direktor Regionalne razvojne agencije Panonreg Milan Maličević predstavio je svoje viđenje razvoja kompletne regije kroz zadrugarstvo i ponudio svaku podršku Agencije u tom poslu.

Krkobabić u Regionalnoj razvojnoj Agenciji „Panonreg“

29.06.2018.

Ministar Krkobabić u Nišavskom upravnom okrugu

Ravnomerni regionalni razvoj – nacionalna misija prvog reda

„Osnov ravnomernog regionalnog razvoja je opstanak sela Srbije a taj opstanak zavisi u velikoj meri od pokretanja bazične poljoprivredne aktivnosti kroz udruživanje malih proizvođača u zadruge“ izjavio je danas ministar u Vladi Srbije, Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj, na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

Ministar Krkobabić u Nišavskom upravnom okrugu

U svom uvodnom izlaganju na XXXIII Međunarodnom naučnom skupu pod nazivom „Regionalni razvoj i demografski tokovi zemalja jugoistočne Evrope“ ministar je govorio o konkretnim merama koje Vlada republike Srbije preduzima u cilju oživljavanja zadrugarstva u ruralnim područjima, kao i o obnovi i očuvanju srpskog sela kao stožeru zdravog društva. On je naglasio da Srbija ne može biti 4 glavna grada već je moraju činiti u svih 4700 naselja i da tu nema nikakve dileme, a na nama je da zajednički što više umanjimo regionalne nejednakosti i učinimo da svako selo ima ambulantu, školu, poštu i crkvu. Domaćini skupa bili su prof.dr Živorad Gligorijević, predsednik programskog odbora i prof.dr Jadranka Đurović Todorović, dekan ekonomskog fakulteta u Nišu, a na ovom međunarodnom skupu je osim ministra Krkobabića izlagala i Slavica Đukić Dejanović, ministar zadužen za demografiju i populacionu politiku.

Krkobabić je svoju posetu Nišu nastavio u Nišavskom upravnom okrugu, gde se susreo sa rukovodstvom okruga, predstavnicima lokalne samouprave i zadruga.

Tema sastanka bio je novi Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, u 2018. godini, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

„Ove godine je u Budžetu odobreno 825 miiona dinara za nove i stare zadruge, i to do 7,5 miliona dinara za novoosnovane zadruge, do 15 miliona dinara za stare i do 60 miliona dinara za složene zadruge. Tim sredstvima pomoći ćemo do 70 zadruga, a ideja je da probudimo inicijativu kod ljudi koji žive od svojih poseda, da se udruže i tako ojačaju“ rekao je Krkobabić i izrazio želju da na konkursu vidi što više zadruga iz ovog okruga, a možda i prvu složenu zadrugu u Srbiji.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski zahvalila je ministru na poseti i ohrabrila sve predstavnike lokalnih samouprava okruga da se aktivno uključe u ovaj značajan projekat Vlade Srbije kako bi se ublažilo ili stalo na put pražnjenju ovih područja.

Ministar Krkobabić u Nišavskom upravnom okrugu

22.06.2018.

Vlada Republike Srbije usvojila Program podrške zadrugama u 2018. godini

KRKOBABIĆ: IMAMO POBEDNIČKI TIM ZA ZADRUGE U SRBIJI!

Za pomoć rada zadrugama predviđeno je 823, 5 miliona dinara, što je više od četiri puta nego u 2017. – prvoj eksperimentalnoj godini. Novac će dobiti i zadruge u AP Kosovo i Metohija.

Vlada Republike Srbije na jučerašnjoj sednici usvojila je Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2018. godini na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, a naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom, Pčinjskom upravnom okrugu i Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija.

U 2018. godini Programom Vlade Srbije, koji je osmislio i realizuje Kabinet Milana Krkobabića, ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, zadrugama će biti bespovratno dodeljeno 823 miliona 515 hiljada dinara, što je za četiri puta više nego u 2017. godini, kada je započeta misija oživljavanja zadrugarstva u Srbiji, poznata i kao projekat „500 zadruga u 500 sela“.

- Ima nade za sela u Srbiji! Uz veliku podršku Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i njegovog predsednika akademika Dragana Škorića, napravili smo pobednički tim koji može da digne na noge zamrlo zadrugarstvo u Srbiji i vrati život u sela koja odumiru. Nismo zaboravili ni našu južnu Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, gde ćemo finansijski podržati određeni broj zadruga – rekao je ministar Milan Krkobabić povodom odluke Vlade Srbije da i ove godine dodeli podsticajna sredstva zadrugama u Srbiji.

U 2018. godini planirano je da bespovratna sredstva dobije oko 70 zadruga na celoj teritoriji Srbije. Novoformiranim zadrugama, prema uslovima konkursa koji će biti objavljen ovih dana, biće dodeljivano do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara.

Prošle godine, koja je bila početna i eksperimentalna, Vlada Srbije dodelila je 196 miliona dinara, a sredstva su dobile 22 zadruge u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Od sredine 2017, kada je pokrenut projekat popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“ u Srbiji je osnovano više od 240 novih zadruga. Očekuje se nastavak tog pozitivnog trenda širenja zadrugarstva u zemlji.

19.06.2018.

KRKOBABIĆ: MORAMO KORAK ISPRED VREMENSKIH NEPOGODA

Ministar za regionalni razvoj u Maloj Remeti

Ministar Milan Krkobabić naveo da su protivgradne mreže jedan od pouzdanih sistema da se preduprede sve češće ogromne štete koje grad nanosi srpskoj poljoprivredi.

Ministar za regionalni razvoj u Maloj Remeti

Ministar za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić u društvu akademika Dragana Škorića, predsednika Akademijskog odbora za selo SANU i profesora dr Zorana Keserovića, stručnjaka za voće i vinograde, obišao je danas voćarski revir u Maloj Remeti, u opštini Irig, koji važi za četvrti u Evropi po opremljenosti i primeni visokotehnoloških postupaka.

– Ovo što smo danas videli na imanju firme „Atos fruktum“ je san svih nas. Ovako treba da izgledaju ne samo cela Fruška Gora, Vojvodina, već i cela Srbija. Samo udruživanjem i osloncem na nauku, stručne ljude kojih imamo, spojem energije i mladosti, kakav je primer na plantažama u Maloj Remeti, gde je 100 hektara modernog zasada jabuka pod protivgradnim mrežama, možemo da računamo na brži razvoj poljoprivrede Srbije. Pred nama je ozbiljan zadatak da uradimo pravu mapu reonizacije, kako bismo znali šta i gde da gajimo, ali i kakve tehnologije treba primenjivati zavisno od meteoroloških uslova, kazao je ministar Krkobabić, koji je posebno komentarisao štete koje srpski poljoprivrednici svake godine dožive od vremenskih nepogoda, pogotovu od grada.

- Vreme je da se suočimo sa tim štetama, da spremno sačekamo nepogode, pa onda da obilazimo teren. I unapred da vidimo šta da učinimo da ih predupredimo. Protivgradne mreže, koje mogu da se koriste čitavih 25 godina, su jedno od tih rešenja. Za brži regionalni razvoj i sigurniju poljoprivrednu proizvodnju vredi ulagati ne samo u sisteme protivgradnih mreža, već i u navodnjavanje i odvodnjavanje. I onda možemo da definišemo svoju pravu strategiju.

Akademik Dragan Škorić je ocenio da Srbija ima dobru nauku i struku i dodao da jedino dobri projekti i dobri finansijeri mogu praktično pokrenuti Srbiju sa današnje tačke kada imamo dosta nerazvijenih krajeva.

- Mislim da bi 15-ak ovakvih centara moglo da pomeri Srbiju napred i da je dovede u red srednje razvijenih zemalja Evrope.

Mitar Deurić, vlasnik privatne firme „Atos Fruktum“, koja poseduje plantaže jabuka i vinograda na 100 hektara i svoju vinariju kapaciteta 150.000 boca vina godišnje objasnio je zašto su protivgradne mreže danas u voćarstvu neophodne:

- Sto hektara voća smo zaštitili protivgradnim mrežama i već se u trećoj godini taj sistem zaštite se isplatio. Danas je nezamislivo da budete ozbiljan „igrač“ na tržištu bez razlike da li imate jedan ili 100 hektara ako nemate protivgradne mreže i sistem za navodnjavanje, s obzirom da su to danas standardi u celoj voćarskoj Evropi i celom svetu. Kao što je naglasio ministar Krkobabić, ne treba da čekamo grad i računamo štetu, već moramo na vreme da zaštitimo voćnjake od grada i da obezbedimo kontinuitet i kvalitet.

Profesor dr Zoran Keserović, vrhunski stručnjak za voće, član Akademijskog odbora za selo SANU i autor projekta voćarskog revira u Maloj Remeti, objašnjava da je tehnologija na tom području od starta prilagođena klimatskim promenama.

- Protivgradne mreže ne štite samo od grada, već i od ožegotine. Vrednost prozvodnje jabuka po hektaru kreće se od 20.000 do čak 45.000 evra. Zamislite ako se to uništi!? A protivgradni sistem koji košta po hektaru 13.000-16.000 evra može da se isplati čak u samo jednoj godini. Zahvaljujući sistemu protivgradnih mreža u Vojvodini nema oscilacija u voćarskoj proizvodnji. Taj model treba da se primenu u celoj Srbiji. Neverovatno je da Srbija, koja ima brend u proizvodnji malina, nema ni 0,5 odsto zasada pod protivgradnim mrežama i u sistemima za navodnjavanje? Moramo više sredstava izdvojiti za sigurnu tehnologiju koja neće zavisiti od klimatskih promena. Samo tako Srbija može da ima pravu veliku perspektivu u razvoju voćarstva.

Ministar za regionalni razvoj u Maloj Remeti Ministar za regionalni razvoj u Maloj Remeti Ministar za regionalni razvoj u Maloj Remeti Ministar za regionalni razvoj u Maloj Remeti

13.06.2018.

Krkobabić u obilasku voćnjaka zadruge u Odžacima

Vojvodina se budi kroz zadrugarstvo

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj posetio je danas zadružne voćnjake u Karavukovu kod Odžaka gde je u toku ovogodišnja berba trešanja. Zadruga „Agrodunav“ u Zapadnobačkom upravnom okrugu jedna je od 22 zadruge kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama i u uspešno je u celosti realizovala svoj projekat.

Krkobabić u obilasku voćnjaka zadruge u Odžacima

„ Voćarstvo je velika šansa naše zemlje za izvoz i našim voćem treba da krenemo u osvajanje Evropskog tržišta. Treba da se okrenemo poljoprivredi na ovakav, savremen način. Ovo je model zadruge koji treba da bude uzor ostalima“ poručio je Krkobabić i istakao da u Karavukovu očekuje da vidi jednu od prvih složenih zadruga sa višim stepenima prerade, za koje je država ove godine spremna da izdvoji i do pola miliona evra.

Obilasku voćnjaka prisustvovali su i prof.dr Zoran Keserović, sa poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predsednik Akademijskog odbora za selo akademik Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radisav Jovanov i istaknuti profesori iz oblasti voćarstva.

Direktor zadruge „Agrodunav“ Stevan Stanojković izrazio je želju da Karavukovo bude centar za trešnju sa ovih prostora koja bi mogla da bude izvozni brend u svežem i prerađenom stanju. Ova zadruga ima 10 hektara pod trešnjom i u punom rodu imaju 15 tona trešanja po hektaru. Na jesen zadrugari planiraju da prošire zasade za još 10 hektara.

Zemljoradničkoj zadruzi „Agrodunav“ u Zapadnobačkom upravnom okrugu, u kome posluje čak 135 zadruga, dodeljeno je iz našeg programa 12,5 miliona dinara za kupovinu 50 junica simentalske rase, dok zadružno stado ukupno čini 360 grla raznih kategorija. Investicijom iz programa planirano je povećanje prihoda i do 50 procenata.

Ova zadruga, koja ima 106 zadrugara i 40 kooperanata, se već decenijama, osim stočarstvom, uspešno bavi i voćarstvom, proizvodnjom semenskih kultura, a u svom sastavu ima i centar za doradu ratarskih i povrtarskih kultura. Imaju godišnji promet od 6 miliona evra i plasiraju svoje proizvode isključivo na domaće tržište.

Krkobabić u obilasku voćnjaka zadruge u Odžacima

07.06.2018.

Krkobabić u poseti Vlasotincu

Dobra godina za pčelare

„Ova godina je od strane stručnjaka ocenjena kao povoljna za pčelare, a ovom najsavremenijom tehnologijom pravimo pravi iskorak u razvoju pčelarstva. Nadamo se da ćemo uskoro ovde imati i više faze prerade.“ rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom današnje posete zemljoradničkoj zadruzi „Med i Voće“ u Vlasotincu.

Krkobabić u poseti Vlasotincu

„Do sada su veoma vidljivi i opipljivi efekti ove naše akcije i to nas jako raduje. Nema nam spasa ako se ne okrenemo selu, poljoprivrednoj proizvodnji i zadrugama“ izjavio je Krkobabić.

Pčelarskoj zadruzi „Med i Voće“ u Jablaničkom upravnom okrugu koja se od 2013. bavi proizvodnjom i prometom pčelinjih proizvoda - meda, polenovog praha, pčelinjeg voska i satnih osnova i koja trenutno ima 300 košnica, dodeljeno je 12,4 miliona dinara iz prošlogodišnjeg Programa namenjenog oživljavanju zadrugarstva, za opremu za savremeno pčelarstvo. Tako je ova zadruga nabavila kontejnerski objekat, automatsku mašinu za izradu šećernih pogača, mašinu za izradu satne osnove, električni otklapač saća, opremu za vrcanje meda, sušaru za polen i opremu za kontrolu pčelinjih proizvoda, opremu za unapređenje zdravstvenog stanja pčelinjih zajednica, 150 paketnih rojeva i 150 DB košnica, Jenter aparat za proizvodnju matičnjaka i kargo prikolicu.

Direktor ZZ „Med i Voće“ Zoran Stojiljković naglasio je da je projekat na kome su svih 15 zadrugara zajedno radili ocenjen kao dobar i zahvalio Vladi Republike Srbije na ovoj značajnoj investiciji za njihovu zadrugu.

Poseti zadruge prisustvovao je i doajen zadrugarstva, najstariji zadrugar u Srbiji, devedesetogodišnji Bogomir Stojiljković, doktor agronomije, dugogodišnji pčelar i član ove zadruge.

Realizacijom ovog projekta prinosi meda koje zadruga planira da porizvede na svojoj farmi biće uvećani na 30 i više kilograma meda po košnici,planirana je proizvodnja voska oko 2 kilograma po jednom društvu, propolisa oko 0,7 kg, kao i više od 100 pčelinjih društva i matica na godišnjem nivou. Izradom satnih osnova i pčelinje pogače kako za sopstvene potrebe, tako i za tržište, zadruga će ostvariti pozitivan finansijski bilans sa tendencijom rasta u naredne 3-5 godina.

Predsednik akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić, pozvao je zadrugare na predan rad, korišćenje savremene opreme i udruživanje.

Kako je poznato, geografski položaj opštine Vlasotince je vrlo pogodan za pčelarstvo zbog brojnosti pčelinjih paša, a budući da je u pitanju najsavremenija oprema, realizacijom ovog Projekta stvaraju se uslovi za obnovu i razvoj pčelarstva na široj teritoriji, jer zadruga adekvatnom opremom može da pruži usluge i drugim pčelarima i da motiviše veću proizvodnju i broj kooperanata u cilju ostvarivanja šireg ekonomskog interesa.

Krkobabić u poseti Vlasotincu Krkobabić u poseti Vlasotincu Krkobabić u poseti Vlasotincu

23.05.2018.

Krkobabić u poseti Arilju

Ovde uložen dinar dvostruko se vraća

„Priča o malini počinje upravo ovde i ovde mora da se završi. Svi ostali su tu da pomognu, a ako ne žele ili ne umeju biće dovoljno da ne odmažu!“ rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom posete zemljoradničkoj zadruzi „Agro Eko Voće“ u Arilju, jednoj od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

Krkobabić u poseti Arilju

„Ovim ulaganjem krenuli smo u pionirski poduhvat realizacije ideje o izvozu svežeg voća, ali i gotovih proizvoda. Nema dileme gde uložiti, ovde uložen dinar se dvostruko vraća. “ izjavio je Krkobabić potvrđujući da je ovo pravi put da se strateški reši pitanje gajenja i plasmana maline.

Direktor ZZ „Agro Eko Voće“ Božo Joković istakao koliko je ova investicija značajna za 18 zadrugara i 137 njihovih kooperanata koji zajedno obrađuju 100 hektara zemljišta pod malinom, jagodom i kupinom.

„Svet hrli ka svežem voću iz Srbije. Ariljska malina je svuda prepoznatljiva u svetu, a ova investicija nam je pomogla da po prvi put imamo svež, a ne zamrznut, kao i finalni proizvod koji možemo da plasiramo na domaće i strana tržišta“.

Ova zadruga je osnovana 2013. godine, ima godišnji promet od pola miliona do milion eura i u sezoni zapošljava 40 radnika. Imaju certifikat zaštićenog geografskog porekla za svoje proizvode, od kojih prave i kompote i sokove, a u planu je i proširenje palete proizvoda. Do sada su svoje proizvode plasirali domaćim izvoznicima a u planu je i direktan plasman na tržišta Francuske i Italije.

Zemljoradničkoj zadruzi „Agro Eko Voće“ u Zlatiborskom upravnom okrugu dodeljeno je 12,5 miliona dinara za višegodišnje zasade maline sorte Mikser i Vilamet, zasade jagode sorte Rumba, 1140 betonskih armiranih stubova, 3 tunelska plastenika, sistem za navodnjavanje, linije za preradu voća i poljoprivrednu mehanizaciju (voćarski traktor, atomizer, rotacionu sitnilicu, setvospremač i podrivač).

Prisutni su mogli da vide kako je u prostoru u vlasništvu zadruge, postavljena i puštena u rad nova mehanizacija.

Podsećamo, novac je dodeljen u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga, a ove godine planirano je u Budžetu RS novih 825 miliona dinara u te svrhe.

Krkobabić u poseti Arilju Krkobabić u poseti Arilju Krkobabić u poseti Arilju Krkobabić u poseti Arilju

16.05.2018.

Krkobabić na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Mladi, selo i tri pitanja- ostati, vratiti se ili otići

Danas je na 85. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu u Master Centru održana Nacionalna konferencija na temu „Povratak i ostanak mladih na selu“, koju je otvorio Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj.

Krkobabić na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

„Mladi, selo i tri pitanja- ostati, vratiti se ili otići. Na nama je da ponudimo odgovore, a izbor je njihov!“ rekao je Krkobabić obraćajući se učesnicima konferencije i istakao da su mlade žene ključ ostanka i napretka života na selu.“Ako mlade žene reše da ostanu ili vrate se na selo onda smo dobili bitku. Za takvu njihovu odluku potrebno je da im stvorimo uslove za život bar približne onima koje imaju u velikim gradskim centrima “.

Ministar Krkobabić i predsednik Akademijskog odbora za selo Dragan Škorić izrazili su svoje zadovoljstvo tokom projekta „500 zadruga u 500 sela“ na kome zajedno rade, a glavni pokazatelj uspeha je da je za godinu dana osnovano čak 234 nove zadruge.

„Odbor za selo SANU ima stručnu i naučnu obavezu da ovaj projekat zaživi, ali to je pre svega naša moralna obaveza, naš patriotski dug, da očuvamo srpsko selo“, rekao je akademik Škorić, a ministar je podsetio da će ovogodišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava RS, čije se raspisivanje očekuje u prvoj polovini juna, i ovoga puta podrazumevati krajnje jednostavnu proceduru, a komisiju za dodelu sredstava činiće kao i do sada predstavnici Akademijskog odbora za selo SANU, profesori poljoprivrednih fakulteta i predstavnici zadružnih saveza.

Cilj ove konferencije u okviru tradicionalnog sajma poljoprivrede je da se otvori dijalog o životu mladih na selu, o unapređenju njihovog položaja, razvoju infrastrukture, kulturnog i društvenog života, a učesnici su, pored zvaničnika, predstavnici međunarodnih organizacija, univerziteta i naravno mladi poljoprivrednici.

Krkobabić na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu Krkobabić na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu Krkobabić na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu Krkobabić na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

08.05.2018.

Krkobabić u poseti Svrljigu

Samoinicijativa kao glavni pokretač zadrugarstva

Ministar u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, prisustvovao je danas svečanoj sednici Skupštine opštine Svrljig na kojoj mu je uručena „Majska plaketa“ koja se dodeljuje povodom dana te opštine (8.maj – dan priključenja Svrljiške nahije Kneževini Srbiji 1833. godine), za pomoć u razvoju zadrugarstva na teritoriji te opštine.

Krkobabić u poseti Svrljigu

„Ovo je mala ali prepoznatljiva sredina i veoma je važno da pokrenemo umne, pametne i sposobne ljude na pravi način, a to je svakako kroz kooperative“ rekao je ministar zahvalivši se na priznanju i izrazio želju da naredne godine vidi sve počete projekte u ovoj opštini završene i još dosta novih.

Krkobabić je zatim obišao zemljoradničku zadrugu „Svrljižanka“ jednu od onih kojima su krajem prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugarstvu u okviru ravnomernog regionalnog razvoja zemlje.

“Samoinicijativa i probuđena svest o tome pokreću zadrugarstvo. Pomoć republike i lokalne samouprave je dobrodošla ali domaćini, zadrugari - od njih sve počinje i na njima sve ostaje“ poručio je ministar i ukazao da je ovo pravi primer kako se veliki broj zadrugara ujedinio u želji da podigne svoju proizvodnju na viši nivo prerade.

Direktorka zadruge Dragica Ristić rekla je kako je ovo pravi put za napredak jer je ova zadruga dobila modernu liniju za gotove proizvode pa će tako članovi moći da prodaju gotove, finalne proizvode i tako čak tri puta uvećaju svoj profit.

Narodni poslanik Milija Miletić zahvalio je ministru na poseti i rekao da će nastaviti njihove zajedničke napore u skupštini i na terenu na razvoju zadrugarstva i jugoistoka Srbije i da istu podršku očekuje od svih lokalnih samouprava južnih okruga.

Ova zadruga u Nišavskom upravnom okrugu bavi se od 2013. godine voćarstvom, stočarstvom i gajenjem žitarica, a prošle godine iz ovog državnog programa dodeljeno joj je 11,4 miliona dinara za liniju za toplu preradu voća i povrća, silažni kombajn, traktor i uređaj za destilaciju voćnih rakija. Sa svojih 217 članova i 50 kooperanata Svrljižanka proizvodi 450 tona voća (zadrugari imaju preko 250 hektara zasada šljive, preko 150 hektara zasada višnje, 20 hektara dunje i 15 hektara kupine) a ovom dodatnom investicijom moći će da na tržište plasira i gotove proizvode poput kompota, džemova i sličnih proizvoda, kao i da proizvede sertifikovane voćne rakije. Zadrugari su svojim sredstvima u iznosu od 1,2 miliona dinara kupili kompresore za 5 hladnjača u svom vlasništvu, kapaciteta 70 tona, za čuvanje svežeg voća i tako zaokružili proizvodni proces.

U Nišavskom upravnom okrugu ima 90 aktivnih zadruga od čega 35 prihoduje. Država je sredstvima iz svog programa prošle godine pomogla 3 zadruge u ovom okrugu u ukupnom iznosu od 23,5 miliona dinara.

Broj novoosnovanih zadruga od početka akcije “500 zadruga u 500 sela” je 231.

Krkobabić u poseti Svrljigu

27.04.2018.

Krkobabić u poseti Južnobanatskom upravnom okrugu

Zadrugarstvo šansa za zaboravljene

„Banatska sela su nezamisliva bez zadruga.“ rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u današnjoj poseti Plandištu i Južnobanatskog upravnom okrugu.

Krkobabić u poseti Južnobanatskom upravnom okrugu

Na sastanku sa čelnim ljudima okruga, održanom u opštini Plandište u okviru predstavljanja Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, ministar je podsetio da je od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirano čak 230 zadruga što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Krkobabić je naglasio da je ukupan iznos dodeljenih sredstava iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugarstvu u 2017. godini, iznosio 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a za ovu 2018. godinu najavio je čak četiri puta veći iznos, novih 825 miliona dinara, koje će država izdvojiti za zadruge.

„Tim sredstvima direktno ćemo pomoći rad postojećih i novoosnovanih zadruga, kao i formiranje prve složene zadruge u Srbiji. U ovom zajedničkom poslu ključna je uloga nauke i primene novih tehnologija.“ podsetio je ministar.

Predsednik opštine Plandište Jovan Repac zahvalio je ministru na poseti rečima „Ovo je veliki dan za nas. Definisali smo nove ciljeve i nove smernice delovanja. Vojvodina je fabrika pod otvorenim nebom i svi proizvođači treba da se udruže i brendiraju svoje proizvode jer samo zajedno možemo napred “. Repac je naglasio da će lokalna samouprava ove multinacionalne sredine sa 22 nacionalnosti koje žive u slozi, učiniti sve da spreči odliv stanovništva.

Načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Danijela Lončar je u ime svih predsednika opština okruga zahvalila ministru na poseti i takođe izrazila želju da lokalna samouprava ovog okruga da svoju podršku zadrugarstvu južnog Banata sa željom da se što pre ponovo sretnu sa konkretim rezultatima.

Radnom sastanku na tremu zadrugarstva prisustvovali su predsednici opština Pančevo, Vršac, Kovin, Alibunar, Kovačica, Bela crkva i Opovo sa svojim saradnicima, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Južnobanatskog upravnog okruga.

Prisutnima se obratio i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Branislav Gulan koji je istakao „Nestajanje sela je i nestajanje Srbije. Hajde da odlučno stanemo na put tome a to možemo samo udruženi“ pozvao je Gulan i istakao kako se zadrugarstvo uvodi i u škole i kako jedino korišćenjem znanja i novih tehnologija možemo opstati i nastupiti na strana tržišta.

Ministar je u Plandištu otvorio manifestaciju 10. plandištanski sajam privrede, poljoprivrede i turizma „Plandište 018“ u okviru koga se održava i 4. Sajam socijalnog preduzetništva.

Krkobabić je rekao da je novi zakon o socijalnom preduzetništvu koji bi na pravi način tretirao marginalizovane i ugrožene socijalne grupe stavljajući u fokus pre svega dostojanstvo svakog čoveka, imperativ i da su u novoj godini nužna izdvajanja iz Budžeta za te namene.

Ova jednodnevna manifestacija, osim plenarnih izlagača i gostiju iz inostranstva, pruža i kulturno-umetnički program uz promocije prehrambenih i zanatskih proizvoda.

Krkobabić u poseti Južnobanatskom upravnom okrugu Krkobabić u poseti Južnobanatskom upravnom okrugu

20.04.2018.

Krkobabić u poseti Južnobačkom okrugu

Mladost i znanje - pokretači zadrugarstva

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća danas je posetio zemljoradničku zadrugu „Profortun“ u mestu Kisač, jednu od onih kojima su krajem prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

Krkobabić u poseti Južnobačkom okrugu

„Ovo je pravi primer kako mladost i nauka udruženi daju rezultate“ poručio je Krkobabić. „Budućnost srpskog agrara je u modernim tehnologijama, pažljivom odabiru sorti i uspešnom plasmanu na tržišta, a samo udruženi možemo stići do tog cilja“ rekao je ministar i poželeo sreću u radu mladim voćarima ove nove zadruge.

Prof.dr Zoran Keserović ukazao je na činjenicu da je izvoz sadnog materijala perspektiva srpskog voćarstva „Moramo pratiti dešavanja u regionu i usavršavati se jer bez znanja nema napretka“ rekao je profesor i izrazio veliko zadovoljstvo što vidi mlade ljude udružene u istoj ideji i uspešnoj realizaciji posla.

Direktorka zadruge „Profortun“ Martina Jurik istakla je značaj ove investicije za 8 mladih zadrugara i 10 njihovih kooperanata. Ona je rekla da svi s entuzijazmom obrađuju svojih 14 hektara pod jabukom, 8 hektara pod trešnjom i 5 hektara pod jagodom i da se za kratko vreme javlja još ljudi iz ovog okruga koji su zainteresovani za bavljenje voćarstvom. Zanimljiv podatak je da sa 3 hektara obradivog zemljišta pod voćem može da živi četvoročlana porodica, a investiciju u taj posao moguće je isplatiti u roku od pet godina.

Zemljoradničkoj zadruzi „Profortun“ u Južnobačkom upravnom okrugu, u kome već uspešno posluje 149 zadruga, dodeljeno je iz ovog programa 5,7 miliona dinara za kupovinu mehanizacije i opreme za voćarstvo (palet boks, voćarska kolica, voćarske platforme, prskalica, atomizer, malčer tarup, lovac mraza).

Ova novoosnovana voćarska zadruga, sa zadrugarima pretežno slovačke nacionalnosti uložila je oko 6 miliona dinara sopstvenih sredstava za obrtna sredstva neophodna za rad i nabavku KNIP sadnica jabuke, a malo manje novca od toga dobila je u okviru prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije (u 2018. godini za podršku zadrugama odvojeno je u Budžetu RS novih 825 miliona dinara).

Planirani obim proizvodnje jabuka ove godine je oko 11.000 kilograma, a očekuje se da za dve godine ta proizvodnja naraste i do 156.000 kilograma, dok zadruga planira povraćaj celokupne investicije u neredne četiri godine.

Krkobabić u poseti Južnobačkom okrugu

17.04.2018.

Krkobabić i Hočevar: Misija u službi dostojanstva čoveka

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj susreo se danas u Palati Srbija sa mons. Stanislavom Hočevarom, beogradskim nadbiskupom i metropolitom i razgovarao na temu unapređenja regionalnog ruralnog razvoja i pospešivanja koncepta zadrugarstva a u cilju očuvanja sela Srbije.

Nakon sastanka ministar Krkobabić izjavio je “Danas smo razgovarali o ključnim stvarima za Srbiju, a to je, pre svega, na koji način pomoći ravnomeran regionalni razvoj zemlje. Složni smo u uverenju da je razvoj zadruga jedan od načina da se potpomogne ostanak stanovnštva u malim sredinama i u narednom periodu ćemo delovati konkretno i aktivno na formiranju novih zadruga i osnaživanju postojećih, kako bismo osnažili male proizvođače, stvorili što bolje uslove za život i ostanak mladih u ovim sredinama”

Krkobabić i Hočevar: Misija u službi dostojanstva čoveka

Ministar je pozvao nadbiskupa mons. Hočevara da ujedine svoje dugogodišnje pojedinačne napore i za razvoj socijalnog preduzetništva koje je prava šansa za marginalizovane i ugrožene socijane grupe.

Mons. Hočevar je predsednik humanitarne organizacije Katoličke crkve “Karitas” koja je realizovala različite programe za zaštitu siromašnog ili ugroženog stanovništva i pomoć socijalno ranjivim grupama kao što su stari ili osobe sa invaliditetom.

Jedno od rešenja za složene probleme socijalno ranjivih slojeva, u čijem centru je uvek pojedinac sa svojim potrebama su socijalne kooperative, koje u Evropi imaju zavidni istorijat i impresivne rezultate, dokazujući tako da je moguće a i neophodno da unutar svake ekonomije postoji odnos humanosti i solidarnosti.

“Osnovno pravilno socijalnog učenja i hrišćanstva je da ljude objedinjujemo” rekao je Hočevar i izrazio svoje zadovoljstvo što će imati prilike da sarađuje sa Kabinetom ministra Krkobabića. “Porodica je osnov svakog društva i ako mladi budu ostajali na selu i tamo formirali svoje porodice to će biti na dobrobit svih. Naš zadatak je da učinimo sve da mladi ovde i sada imaju svoje dostojanstvo” zaključio je nadbiskup i najavio u narednom periodu prve konkretne korake zajedničkog delovanja.

04.04.2018.

MINISTAR KRKOBABIĆ U POSETI NIŠKOM UPRAVNOM OKRUGU

Zadrugarstvo – razvojna šansa juga Srbije

Ministar u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, Milan Krkobabić, u okviru svoje posete Nišavskom upravnom okrugu, otvorio je danas u Velikoj sali Regionalne privredne komore u Nišu stručno savetovanje pod nazivom „Podrška razvoju zemljoradničkih zadruga“.

Ministar Krkobabić u poseti Niškom upravnom okrugu

Ovo savetovanje u organizaciji Zadružnog saveza Srbije, Zadružnog saveza Topličkog i Nišavskog okruga, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija i Evropske banke za obnovu i razvoj okupilo je veliki broj stručnjaka iz ovih oblasti, predstavnike Akademijskog odbora za selo SANU, prestavnike ministarstava, lokalnih samouprava i predstavnike čak 30 zadruga ovih južnih okruga.

Na skupu su aktivno razmatrane mere za oživljavanje zadrugarstva u ruralnim područjima, kao i za obnovu i očuvanje srpskog sela. Akcija „500 ZADRUGA U 500 SELA“ koju uspešno od prošle godine sprovodi Kabinet ministra Krkobabića ocenjena je začetkom nove epohe srpskog zadrugarstva.

„U Nišavskom i Topličkom okrugu u 2017. godini stavili smo na noge pet zadruga. Ove godine ćemo davati do 7,5 miliona dinara za novoosnovane zadruge, do 15 miliona dinara za stare i do 60 miliona dinara za složene zadruge“ rekao je Krkobabić i najavio takvo pomaganje i jedne zadruge na teritoriji Kosova i Metohije.

Ministar je istakao kako je ovaj kraj pogodan za zdravu, organsku proizvodnju i da treba što više raditi na brendiranju proizvoda i takvom njihovom plasmanu.

Ovaj skup je nastavak aktivne diskusije o nacrtu Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga u 2018. godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

Ministar je svoju radnu posetu Niškom upravnom okrugu nastavio obilaskom objekata u mestima Donji Matejevac i Malča gde je posetio zadružne objekte u ovom kraju i održao sastanak na temu složenih zadruga sa predstavnicima lokalne samouprave i zadruga.

Nakon toga Krkobabić je u prostorijama Gradske organizacije penzionera Niš otvorio prvi „Klub za stara lica“ u Nišu. Ovaj klub nastao je kao rezultat inicijative koju je GOP Niš pokrenula u saradnji sa centrom za socijalni rad „Sveti Sava“ u sklopu realizacije Projekta pokretanja i rada Klubova za stara lica na teritoriji ovog grada, a sve u cilju stvaranja uslova za bolji statusni i materijalni položaj penzionera i starijih osoba.

Ministar Krkobabić u poseti Niškom upravnom okrugu Ministar Krkobabić u poseti Niškom upravnom okrugu

30.03.2018.

KRKOBABIĆ NA ČETVRTOM SAJMU ZA PENZIONERE U NOVOM SADU

„Za bezbrižnu starost“

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić svečano je otvorio danas u Auli Novosadskog sajma „IV SAJAM ZA PENZIONERE“, manifestaciju sa sloganom „Za bezbrižnu starost“ i obratio se prisutnima rečima „Ova manifestacija postaje već tradicionalna i ove godine protiče u duhu Uskršnjih praznika“.

Krkobabić na četvrtom Sajmu za penzionere u Novom Sadu

Krkobabić je poručio da penzioneri danas zaslužuju najveću pažnju i brigu i da s pravom očekuju da im primanja budu redovna i sigurna, a rekao je da se u skorije vreme može očekivati i povećanje penzija.

Posebno se obratio lokalnim samoupravama i trgovinskim lancima „Penzioneri su najlojalniji kupci koji godišnje potroše gotovo pet milijardi evra na tržištu. Imajući to u vidu ne čudi i obaveza lokalnih samouprava i uspešnih kompanija da im obezbede značajnije popuste kod kupovina ili izmirenja obaveza“.

Ovaj dvodnevni sajam sa više od 60 izlagača osmišljen je kao mesto susreta pripadnika starije populacije gde će posetioci imati priliku da se upoznaju sa resornim pokrajinskim i gradskim institucijama, organizacijama, udruženjima građana, pojedincima i firmama koje svojim radom doprinose poboljšanju kvaliteta života starijih sugrađana različitim programima, sadržajima i pogodnostima koji su im dostupni na teritoriji cele Srbije.

Kroz prezentacije, izložbe i radionice biće predstavljene usluge u oblastima socijalne zaštite, pomoći i nege u kući, zdravlja, edukacije, volontiranja, zdrave ishrane, rekreacije i hobija, stvaralaštva, putovanja, osiguranja i bezbednosti kao i iz oblasti pravne zaštite. Takođe, posetioci će moći da se upoznaju sa brojnim medicinskim, farmakološkim i prehrambenim proizvodima, preparatima i uslugama.

Krkobabić na četvrtom Sajmu za penzionere u Novom Sadu

29.03.2018.

SUSRET MINISTRA SA ASOCIJACIJOM POLjOPRIVREDNIKA

Krkobabić i Kiš: Osnažimo male!

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća susreo se danas u Palati Srbija sa predstavnicima Asocijacije poljoprivrednika na čelu sa predsednikom Upravnog odbora Miroslavom Kišom.

Susret ministra sa Asocijacijom poljoprivrednika

Na sastanku su aktivno razmatrane mogućnosti i strategije za unapređenje regionalnog ruralnog razvoja kroz oživljavanje i širenje zadrugarstva, a u cilju opstanka srpskog sela.

Miroslav Kiš je izrazio zadovoljstvo što je ministar u Asocijaciji poljoprivrednika, kao savezu interesno okupljenih građana, prepoznao pouzdanog i iskrenog partnera koji će staviti proizvođača pojedinca u žižu interesovanja, a to je upravo i smisao zadrugarstva.

“Zadruge kao organizacioni oblik poslovanja jedine pružaju perspektivu malom proizvođaču. Učinićemo sve da osnažimo male” reči su ministra.

Značaj udruživanja istakli su i Miroljub Janković iz organizacije Futoški kupus i Eržebet Bata iz Agrarne unije opštine Kanjiža, dodajući da predstoji još uvek rad na prevazilaženju nepoverenja kod naših domaćina, ali da je jedina šansa opstanka i uspeha svih - zaštita proizvoda kao lokalnih vrednosti i okupljanje proizvođača tih karakterističnih proizvoda za zajednički nastup na tržište.

Sastanku su prisustvovali i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i Branislav Gulan, član tog Akademijskog odbora.

Akademik Škorić je pohvalio inicijativu svih koji streme da urade nešto korisno za svoju porodicu, društvo i državu kao celinu i savetovao dalje gransko povezivanje malih proizvođača, zaštitu brendova proizvoda sa određenih područja a zatim i traženje tržišta za te proizvode. “Petina tržišta Moskve mogla bi se snabdevati Futoškim kupusom” podsetio je akademik.

Susret ministra sa Asocijacijom poljoprivrednika

28.03.2018.

POSETA MINISTRA ZA REGIONALNI RAZVOJ BRANIČEVSKOM OKRUGU

Krkobabić: Hleb pre svega! Zadruge su garant.

„U Srbiji se godišnje potroši 83 kilograma hleba po glavi stanovnika. Hleb pre svega, a zadruge su za to garant“ rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom posete zemljoradničkoj zadruzi „Golubac“ u Golupcu, jednoj od onih kojima su u decembru prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

Poseta ministra za regionalni razvoj Braničevskom okrugu

Ministar je u radnoj poseti Braničevskom okrugu istakao da su i pored prirodnog bogatstva, lepote ovog kraja i blizine Dunava sa svim preduslovima za uspešno bavljenje stočarstvom, pčelarstvom i ribarstvom, ove pogranične, rubne sredine puste. „Neophodno je ovakvim konretnim podsticajima stvoriti uslove za oživljavanje sela i ostanak mladih u ovakvim sredinama“ rekao je Krkobabić.

Predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović zahvalio je ministru na poseti i objasnio kako lokalna samouprava u poljoprivredi i selu vidi šansu za opstanak ovog devastiranog kraja. Prema rečima Mijovića, opština se raznim merama bori sa problemima nataliteta, konkretno Golubac broji tek 10 hiljada stanovnika, a zadrugarstvo je pravi put da se ljudi opredele za ostanak na svojim imanjima.

Direktor ZZ „Golubac“ Slaviša Radosavljević istakao je kako je njihova zadruga pravi primer koji potvrđuje značaj investiranja Republike Srbije bespovratnim sredstvima u male proizvođače, jer je sada osnažena ova zadruga spremna za sigurniji nastup i tržišnu utakmicu.

Zemljoradničkoj zadruzi „Golubac“ u Braničevskom upravnom okrugu je prošle godine, u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja RS učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za investicione projekte postojećih i osnivanje novih zadruga, dodeljeno 6,2 miliona dinara za poljoprivrednu mehanizaciju (teleskopski utovarivač, automatski vlagomer) i opremu za pekarstvo (spiralni mikser za testo) koje su prisutni mogli da vide u prostorijama zadruge.

Ova zadruga osnovana je davne 1953. godine, bavi se otkupom ratarskih kultura, snabdevanjem sitnih proizvođača repromaterijalom za poljoprivredu, a osnovna delatnost im je proizvodnja hleba i peciva. Zadruga je sa svojih 20 zadrugara i 500 sitnih kooperanata do sada imala prosečan godišnji prihod od 120 miliona dinara, a ovom investicijom očekuje se uvećanje priohoda i kvaliteniji nastup na tržište.

Poseta ministra za regionalni razvoj Braničevskom okrugu Poseta ministra za regionalni razvoj Braničevskom okrugu Poseta ministra za regionalni razvoj Braničevskom okrugu Poseta ministra za regionalni razvoj Braničevskom okrugu Poseta ministra za regionalni razvoj Braničevskom okrugu

22.03.2018.

KRKOBABIĆ U POSETI SREDNjOBANATSKOM UPRAVNOM OKRUGU

TOČAK ZADRUGARSTVA POKREĆU MLADI

„Hajde da vratimo život na selo, da ga ponovo stavimo u žižu interesovanja tako što ćemo mladima dati mogućnost izbora i realne uslove za ostanak“ rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u današnjoj poseti Zrenjaninu, centru Srednjobanatskog upravnog okruga.

Krkobabić u poseti Srednjobanatskom upravnom okrugu

Na sastanku održanom u okviru predstavljanja Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja RS učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih, ministar je podsetio da je od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirano čak 213 zadruga što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Krkobabić je naglasio da je ukupan iznos dodeljenih sredstava iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugarstvu u 2017. godini, iznosio 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a za ovu 2018. godinu najavio je čak četiri puta veći iznos, novih 825 miliona dinara, koje će država izdvojiti za zadruge.

„Tim sredstvima direktno ćemo pomoći i do 70 postojećih i novoosnovanih zadruga kao i formiranje 5 takozvanih složenih zadruga koje će nastati povezivanjem pojedinačnih specijalizovanih zadruga u složene sisteme, a svakoj je namenjeno do 500.000 evra.“

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević zahvalili su ministru na poseti izrazivši jasnu želju da lokalna samouprava ovog okruga da svoju podršku zadrugarstvu na severu Srbije kako bi stanovništvo ovog okruga koje je pretežno seosko imalo što bolje uslove.

Radnom sastanku na tremu zadrugarstva prisustvovali su i predsednici opština Sečanj, Žitište, Novi Bečej i Srpska Crnja sa svojim saradnicima, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Srednjobanatskog upravnog okruga.

Prisutnima se obratio i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, akademik Dragan Škorić koji je istakao kako je SANU iza sebe imala 50 godina pokušaja da skrene pažnju javnosti i državi o propadanju srpskog sela, ali se tek inicijativom ministra Krkobabića pristupilo rešavanju ovog, sada već gorućeg problema „Srpsko selo je već jako dugo u fazi propadanja. Hajde da motivišemo seljane da se ujedine i tako stvore uslove za ostanak na selu“ pozvao je Škorić.

Nakon sastanka ministar je otvorio manifestaciju „Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije“ koji se od 22-24. marta održava u sajamskoj hali Medison u Zrenjaninu rečima „Sela i mladi Srbije su budućnost Srbije“.

U okviru ove trodnevne sajamske smotre održaće se brojne tribine i savetovanja na temu poljoprivrede i života na selu sa centralnim tematskim skupom „Razvoj organske proizvodnje u Srbiji“. Organizovan je i celodnevni kulturno-umetnički program uz promocije prehrambenih i zanatskih proizvoda, a prisustvo su potvrdili predstavnici resornih državnih i pokrajinskih institucija, organizacija, klastera, udruženja, obrazovnih ustanova, poljoprivrednih preduzeća i samostalnih i udruženih seoskih proizvođača.

Krkobabić u poseti Srednjobanatskom upravnom okrugu

16.03.2018.

KRKOBABIĆ U POSETI ZAPADNOBAČKOM OKRUGU

ZADRUGARSTVO - SIGURNA SADAŠNjOST I IZVESTAN PUT U BUDUĆNOST

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća danas je posetio zemljoradničku zadrugu „Agrodunav“ u Karavukovu kod Odžaka, jednu od onih kojima su početkom decembra prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

ZADRUGARSTVO - SIGURNA SADAŠNjOST I IZVESTAN PUT U BUDUĆNOST

„Država je ovakvim konkretnim podsticajima pokazala da je spremna da obnovom zadrugarstva jasno podrži opstanak i revitalizaciju sela, a samim tim i celokupnu privredu naše zemlje. U ovoj godini nastavljamo sa još značajnijim podsticajima i očekujemo da probuđeno interesovanje zemljoradnika za zadruge uskoro praktično pokaže da je udruživanje osnova svakog boljitka “ poručio je Krkobabić

Direktor zadruge „Agrodunav“ Stevan Stanojković istakao je značaj ove investicije za 106 zadrugara i 40 njihovih kooperanata. On je rekao da je ovo prvi put da je država na opipljiv, konkretan način pomogla ovoj zadruzi i da će ovom investicijom zadruga povećati prihod i do 50 procenata.

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković istakla je svoje zadovoljstvo rezultatima timskog rada kabineta ministra ѕa regionalni razvoj, lokalne samouprave i zadruge i rekla da će opština nastaviti da pomaže ovakve projekte i u budućnosti kako savetodavno tako i konkretnim koracima, izdavanjem dozvola i sl.

Zemljoradničkoj zadruzi „Agrodunav“ u Zapadnobačkom upravnom okrugu, u kome posluje čak 135 zadruga, dodeljeno je iz ovog programa 12,5 miliona dinara za kupovinu 50 junica simentalske rase, dok zadružno stado ukupno čini 360 grla raznih kategorija. Ova zadruga se već decenijama, osim stočarstvom, uspešno bavi i voćarstvom, proizvodnjom semenskih kultura, a u svom sastavu ima i centar za doradu ratarskih i povrtarskih kultura.

Zadruga je osnovan davne 1946. godine, a zadrugari u ovom sastavu bez prekida posluju od 1998. godine. Ima godišnji promet od 6 miliona evra i plasira svoje proizvode isključivo na domaće tržište.

Novac je ovoj zadruzi prošle godine dodeljen u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga, a ove godine za te svrhe planirano je u Budžetu RS novih 825 miliona dinara.

ZADRUGARSTVO - SIGURNA SADAŠNjOST I IZVESTAN PUT U BUDUĆNOST ZADRUGARSTVO - SIGURNA SADAŠNjOST I IZVESTAN PUT U BUDUĆNOST

22.02.2018.

KRKOBABIĆ U POSETI MLADENOVCU

ZADRUŽNI PRSTEN ZA SELA BEOGRADA

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća danas je posetio opštinu Mladenovac i u razgovoru sa mnogobrojnim meštanima sela Rabrovac i okolnih sela, razgovarao o osnivanju zadruga u selima ove opštine.

 ZADRUŽNI PRSTEN ZA SELA BEOGRADA

„U svakom selu Beograda želimo bar jednu zadrugu – ratarsku, voćarsku, stočarsku, vinogradarsku..“ rekao je ministar i najavio rad na agrarnoj mapi sela Beograda.

Krkobabić je govorio o značaju 21 seoskog naselja i 5.200 poljoprivrednih gazdinstava ove opštine za čitav grad Beograd i najavio formiranje zadružnog prstena na teritoriji Grada, a u nastavku i složene zadruge kao logičan nastavak razvoja.

Ministar je posetio domaćinstva poljoprivrednika tog kraja i obišao njihove plastenike pod povrćem, a mladi poljoprivrednik Ivan Damnjanović iz sela Jagnjila izrazio je svoju spremnost da sa nekolicinom svojih prijatelja osnuje specijalizovanu povrtarsku zadrugu i tako još jednom na delu pokazao optimizaam mladih za opstanak života na selu.

ZELENA ZVEZDA SIJA PUNIM SJAJEM

21.02.2018.

KRKOBABIĆ U POSETI JABLANIČKOM OKRUGU

ZELENA ZVEZDA SIJA PUNIM SJAJEM

„Usitnjen posed je naša realnost, a udruživanje i formiranje zadruga poput Zelene Zvezde je imperativ vremena. Zelena Zvezda sada sija punim sjajem!“ rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom posete zemljoradničkoj zadruzi „Zelena Zvezda“ u Vinarcu kod Leskovca, jednoj od onih kojima su u novembru prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

 ZELENA ZVEZDA SIJA PUNIM SJAJEM

Ministar se pre obilaska zadruge sastao sa gradonačelnikom Leskovca dr Goranom Cvetanovićem koji je zahvalio ministru na poseti i istakao da lokalna samouprava u poljoprivredi i selu vidi čitavu razvojnu šansu ovog kraja. Cvetanović je izneo svoje uverenje da se savremeni svet ne može zamisliti bez zadruga koje su preduslov za svaki ruralni i ekonomski razvoj.

„ Država Srbija je pokazala da je rešena da vraćanje života na selo pomogne konkretnim sredstvima, probudili smo svest o udrživanju, naši domaćini su spremni da daju podršku i aktivno učestvuju i u sledećem koraku, formiranju složene zadruge u ovom kraju. “ rekao je ministar

Direktor ZZ „Zelena Zvezda“ Đorđe Micić istakao koliko je ova investicija značajna za 10 zadrugara, 40 njihovih kooperanata i njihove porodice, pa i sve stanovnike ovog kraja. On je rekao da će ovom investicijom zadruga povećati prihod i do 50 procenata i da su se stvorili uslovi da zaposle još 10 novih radnika.

Zemljoradničkoj zadruzi „Zelena Zvezda“ u Jablaničkom upravnom okrugu dodeljeno je 10,4 miliona dinara za poljoprivrednu meghanizaciju (poljoprivredni traktor, kalibrator za sortiranje okruglih plodova povrća, mašinu za pakovanje povrća i gotovih proizvoda i mašinu za ubrizgavanje đubriva)

Prisutni su mogli da vide kako je u prostoru u vlasništvu zadruge, postavljena i puštena u rad nova mehanizacija.
Ova zadruga postoji od 2010. godine, bavi se isključivo ratarstvom - proizvodnjom svih kultura povrća, u sezoni zapošljava i 20 dodatnih radnika dnevno a zadrugari na 15 hektara zatvorene i otvorene površine pod povrćem proizvedu više od 1000 tona godišnje.

Podsećamo, novac je dodeljen u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga, a ove godine planirano je u Budžetu RS novih 825 miliona dinara u te svrhe.

ZELENA ZVEZDA SIJA PUNIM SJAJEM ZELENA ZVEZDA SIJA PUNIM SJAJEM ZELENA ZVEZDA SIJA PUNIM SJAJEM

26.01.2018.

KRKOBABIĆ NA ČASU REZIDBE U PRAKTIČNOJ ŠKOLI ZADRUGARSTVA U SLANKAMENU

ZNANjE – SIGURAN ULOG ZA BUDUĆNOST

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prisustvovao je danas u ZZ Voćar Slankamen u Novom Slankamenu praktičnom javnom času rezidbe voćaka koji je studentima i svim zainteresovanima održao prof.dr Zoran Keserović, redovni profesor poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Društva voćara Srbije.

 KRKOBABIĆ NA ČASU REZIDBE U PRAKTIČNOJ ŠKOLI ZADRUGARSTVA U SLANKAMENU

Kako je poznato, kabinet ministra za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u okviru akcije Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“, potpisao je 9. avgusta 2017. godine sa ZZ Voćar Slankamen sporazum o dugoročnoj saradnji na projektu pod nazivom „Praktična škola zadrugarstva“, na volonterskim osnovama za potrebe svih zainteresovanih sadašnjih i budućih zadrugara.

„Znanje i rad su siguran ulog za budućnost i jedini recept za bolje sutra. Ova zadruga sa svoja 42 zadrugara 6 različitih nacionalnosti i 500 hektara zadružnog zemljišta primer je koji treba da sledi cela Srbija“ rekao je Krkobabić i najavio u ovoj godini formiranje složenih zadruga kao iskorak u smislu objedinjavanja postojećih zadruga u ozbiljne privredne subjekte.

Ministar je istakao da su ovom projektu, koji je već uspešno afirmisan u prošloj godini, izuzetna podrška najumniji ljudi Akademijskog odbora za selo SANU, na čelu sa predsednikom odbora akademikom Draganom Škorićem, kao i uvaženi profesori poput prof.dr Keserovića, najvećeg stručnjaka za razvoj voćarstva u Srbiji.

Prof.dr Keserović je održao zanimljiv čas rezidbe i naglasio da su savremene tehnologije, izbor voćnih sorti i udruživanje osnove boljitka za srpsko voćarstvo. „Ugledamo se na voćarstvo Evrope i sa nekim regijama idemo rame uz rame. U poslednjih 15 godina uvećali smo prinos kod nekih voćnih vrata čak 5 puta, zahvaljujući primenljivoj nauci “ reči su profesora Keserovića

Nikola Kotarac, direktor Zemljoradničke zadruge „Voćar Slankamen“ zahvalio je ministru na inicijativi za Praktičnu školu zadrugarstva i rekao da je prošle godine bila velika zainteresovanost zadruga iz krajeva poput Vranja, Sente, pa čak i preko granica, iz Bosne. Naglasio je da će njihova zadruga dati sve od sebe da dalje napreduje i usavršava se.

24.01.2018.

KRKOBABIĆ U POSETI ZLATIBORSKOM UPRAVNOM OKRUGU

SRPSKO SELO OČEKUJE SPAS

Nastavljamo borbu za zadrugarstvo, borbu za srpsko selo!“ rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u današnjoj radnoj poseti Užicu, centru Zlatiborskog upravnog okruga.

 KRKOBABIĆ U POSETI ZLATIBORSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Na sastanku održanom u okviru predstavljanja Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja RS učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih, ministar je podsetio da je prethodna godina završena iznenađujućim brojem od 185 novoosnovanih zadruga (što je više nego u prethodnih 5 godina zajedno) a samo za dve nedelje nove godine nastalo je još pet, što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Krkobabić je naglasio da je ukupan iznos dodeljenih sredstava iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugarstvu u 2017. godini, iznosio 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a za ovu 2018. godinu najavio je čak četiri puta veći iznos, novih 825 miliona dinara, koje će država izdvojiti za zadruge.

„Srpska Vlada i srpski parlamentarci prepoznali su značaj akcije 500 zadruga u 500 sela i ove godine će iznos opredeljen iz Budžeta za ovu namenu biti značajno veći. Tim sredstvima direktno ćemo pomoći i do 70 postojećih i novoosnovanih zadruga“

Novina ovog programa su takozvane složene zadruge, koje će nastati povezivanjem pojedinačnih specijalizovanih zadruga u složene sisteme, a svakoj je namenjeno i do 500.000 evra.

Načelnik Zlatiborskog okruga Dimitrije Paunović zahvalio je ministru na poseti izrazivši jasnu želju da se lokalna samouprava ovog okruga uključi i da svoju snažnu podršku programu oživljavanja zadrugarstva i u ovom delu Srbije.

Od 64 zadruge u ovom okrugu trenutno njih 20 ima nekakav prihod, a situacija bi se značajno mogla popraviti daljim udruživanjem pojedinačnih malih poljoprivrednih proizvođača. Paunović je izrazio želju da u ovom okrugu vidi i jednu uspešnu složenu zadrugu, za primer.

Radnom sastanku na tremu zadrugarstva prisustvovali su i gradonačelnik grada Užica Tihomir Petković, predsednici opština Priboj, Sjenica, Prijepolje, Bajina Bašta, Nova Varoš, Kosjerić, Arilje i Požega sa svojim saradnicima, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Zlatiborskog upravnog okruga.

Prisutnima se obratio i saradnik Akademijskog odbora za selo SANU, Risto Kostov koji je istakao kako je SANU iza sebe imala 50 godina neuspelih pokušaja da skrene pažnju javnosti i državi o propadanju srpskog sela, ali se tek inicijativom ministra Krkobabića pristupilo rešavanju ovog, sada već gorućeg problema. „Napokon smo na pravom smo putu da stručnjake i znanje ujedinimo sa srpskim seljakom na očiglednu dobrobit svih.“

Nakon sastanka ministar je obišao poljoprivredno gazdinstvo Velimira Nikolića u selu Crkvari, koji se bavi uzgajanjem malina. Nikolić je zahvalio je ministru na poseti i primetio da su ovakvi podsticaji države upravo ono što je potrebno da osnaži i poveže pojedinačne uzgajivače maline, kao jednog od najcenjenih proizvoda sa naših prostora i tako otkloni višedecenijske poznate probleme malinara.

Pogledajte starija saopštenja

Covid19 Nacionalni tim za preporod sela srbije Rezultati konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za investicione projekte zadrugama u 2019. godini Ukidanje pečata